Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvedl Xeony Sapphire Rapids a Max Series

Hm, takže ani zmínka o hw akcelerátorech věcí, které v EPYCech nenajdeme a díky kterým v řadě testů jsou nové Xeony už dnes srovnatelné výkonově s AMD a tím myslím, že 60jádrový Xeon dává stejný výkon jako 96jádrový EPYC. Hlavně si rejpnout do ceny (jako kdyby to bylo překvapení, že jsou Xeony dražší - Intel si to může dovolit. Stejně jako si dnes AMD může dovolit prodávat desktop CPU za trojnásobek cen z doby před 5-10 lety) a když už se nic jiného nenajde, tak si rejpneme do písma v prezentačních slajdech. Aspoň že chybí obligátní rejpnutí do spotřeby (ono se asi rejpe blbě, když Xeon má TDP 350W a EPYC má TDP 360W, ale uvidíme, jaká bude reálná spotřeba a vyzařování tepla - to ale my tady nerozlousknem).

Kdo chce víc, nechť zavítá na https://www.phoronix.com/review/intel-xeon-platinum-8490h a soustředí pozornost hlavně na testy v úlohách, na které tyhle CPU cílí.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem zbezne projel tu recenzi na Phoronixu a dalo by se rict, ze pokud se netestuje nejakej Intel akcelerovanej vypocet, tak AMD ho drti celkem solidne. Taky tam pisou ze EPYC je uspornejsi i pres vyssi specifikace. Takhle mi to prijde, ze Intel tam posledni rok bastlil najake sve HW akceleratory spolu s vypoctama a ted se bije v prsa, "haha v nasich vypoctech jsme rychlejsi" (otazka je jaky maj ve skutecnosti pouziti) Jakejkoliv generickej test je Intel za AMD nebo hodne za AMD. Leckde 2soketovemu systemu dejcha na zada 1-socketoveva Genoa. Takze mi to prijde opet spis marketingove cviceni nez realnej vykon.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"Taky tam pisou ze EPYC je uspornejsi i pres vyssi specifikace."

to je zrejme, kedze podiel PPT/TDP u AMD je 1,36 (t.j. 36% nad) a podiel PL2/TDP u intelu je uplne bezne 2 ci 2,5 a existovalo zopar špéci modelov, kde bol tento pomer 3 a 3,4 (t.j. u intelu su to nasobky)

je preto logicky uplne ocakavatelne, ze pri porovnatelnych hausnumerach za napisom TDP (nech uz sudruhovia z tej-ktorej firmy TDP myslia tak ci onak), bude intel stale zrat a hriat viac

btw. tento uuuuuuuzasny novy 60C120T Xeon Platinum 8490H 2P tam zere v priemere o 200W viac (priemer 577 W) ako 2 roky stary Zen3 64C128T model 9554 (priemer 367 W) - jooooooooooooj to je prekvapkanie

suma sumarum: do spotreby nebolo treba ani rypat, pretoze od sameho zaciatku je svetko jasne
(pokial by AMD pre serverovom CPU uvadzalo TDP 400W a Intel 200W, tak vtedy by mali REALNE rovnaku spotrebu)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

".. podiel PL2/TDP u intelu je uplne bezne 2 ci 2,5 a existovalo zopar špéci modelov, kde bol tento pomer 3 a 3,4 .."

Máte zastaralá data.
Už se prodávají modely kde je ten poměr PL2/TDP > 4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem koukal, že všude tam, kde vítězí Intel je v názvu testu Intel :D:D:D Hodně vypovídající test. Nicméně jestli se nepletu, tak AMD soustředí sílu na vypočet pro AI v Instict MI300 ne? Takže pro něj asi není problém, že to není v procesoru.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Že tě to pořád baví Ježku. Začínáš mít podobnou diagnózu jako O5 a Radeček. Přitom je to úplně zbytečný výkřik do tmy.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Aspoň že chybí obligátní rejpnutí do spotřeby (ono se asi rejpe blbě, když Xeon má TDP 350W a EPYC má TDP 360W, ale uvidíme, jaká bude reálná spotřeba a vyzařování tepla - to ale my tady nerozlousknem)." + sám vloží odkaz kde spotřebu měří.

"The Xeon Platinum 8490H in both single and dual socket configurations consumed significantly more power than the prior-generation Ice Lake CPUs and even the EPYC Genoa SKUs."

Nic slušného bych D.J. nenapsal, tak se vyjímečně ovládnu a skutečně nic nenapíšu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve to výpalné ve formě Intel On Demand, to je teprve skvělá pro-zákaznická fičura!

Více jak půlka těch Xeonů nemá QuickAssist, což je prý nejzajímavější akcelerátor. A vlastně je v tom celém tak trochu bordel, zase ten stav, kdy existují desítky modelů a je matoucí, co podporuje co.

A jasně oproti Ice Lake je to upgrade, uvidíme, jak se to na serverech letos projeví.

https://www.servethehome.com/4th-gen-intel-xeon-scalable-sapphire-rapids...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Toto sedí, a dokonca som dal +, ale nebol to s GCC 13

1.
AMD Zen 4 Tuning Patches Begin Landing In GCC 13
Written by Michael Larabel in AMD on 22 December 2022
I ended up setting AVX256_OPTIMAL. This is a compromise. There are some tsvc benchmarks that

increase noticeably (up to 250%)

however there are also few regressions. Most of these can be solved by incrasing vec_perm cost in the vectorizer. However this does not cure about 14% regression on x264 that is quite important.
https://www.phoronix.com/news/AMD-Zen-4-Tuning-GCC-13-Lands

More AMD Zen 4 Compiler Code Merged For GCC 13
on 5 January 2023
This is the znver4 scheduling/modeling information to help the GCC compiler make accurate decisions to benefit the execution on Zen 4 processors. This is also the first time these automata units and reservation information is being added completely separate from the "znver" entries that have built up in GCC and shared across Zen 1/2/3.

It's better late than never but still unfortunate that AMD continues to lag behind Intel in their punctuality for upstreaming new processor optimizations into the GNU Compiler Collection.
https://www.phoronix.com/news/GCC-13-Znver4-Automatons

2. výkony Genoa sa líšia podľa distribúcie
od 15,38 do 21,78 teda o viac ako 33%
https://openbenchmarking.org/embed.php?i=2301039-NE-2301028NE28&sha=fe27...
https://www.phoronix.com/review/amd-genoa-linux

3. konfigurácie pamäte, pokiaľ viem, ten test išiel na 256GB, teda 8-channel a nie 12-channel u AMD, lebo Intel nepodporuje 12- channel a 12-ch by AMD získalo výroazne

DDR5 Memory Channel Scaling Performance With AMD EPYC 9004 Series
on 6 January 2023
https://www.phoronix.com/review/ddr5-epyc-9004-genoa

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"3. konfigurácie pamäte, pokiaľ viem, ten test išiel na 256GB, teda 8-channel a nie 12-channel u AMD, lebo Intel nepodporuje 12- channel a 12-ch by AMD získalo výroazne

DDR5 Memory Channel Scaling Performance With AMD EPYC 9004 Series
on 6 January 2023
https://www.phoronix.com/review/ddr5-epyc-9004-genoa"

Omg Intel.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trhačem digitálního asfaltu a ultimátní zbraní, která zatluče AMD pod černý silikon, mají být Intel akcelerátory.

Jenže realizace dopalda, tak jak to je u Intlu zvykem - naprostá a umělá fragmentace produktů:
DSA – 73% have one accelerator, 27% have four
QAT – 56% of SKUs do not have QAT accelerators enabled
DLB – 56% of SKUs do not have DLB accelerators enabled
IAA – 60% of SKUs do not have IAA accelerators enabled

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akcelerovane vypocty (v podstate AI) su stale podstatna minorita trhu, nehovoriac o tom, ze su casto riesenie skor na GPU, nez CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim,ze to vidis nejak moc jednobarevne. Jak pise predrecnik, v obecnejsim nebo brute-force stylu uloh, taha Intel za kratsi provaz. Jedine, kde exceluje je AI, podle tech souhrnych grafu. Pokud to vezmu ciste na pocet 'vitezstvi', tak z 8 souhrnych grafu, vyhral Intel 2, z toho je jeden ciste AI, druhy je OneAPi, ale tam je lepsi jen ve 2P konfiguraci. Jinak vwechno ostatni (v souhrnu) projel. Nektere veci teda poradne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V AMD si to uvědomují a s další generací přidají do CPU ten XDNA engine pro AI akceleraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Maximální konfiguraci 60 jader nabízí pouze jediný model v rámci řady „-H“. Za těchto 60 jader zaplatíte $17 000. Pro srovnání: 96jádrový AMD Epyc / Zen 4 s 12kanálovým řadičem podporujícím DDR5-5200(Sapphire Rapids je 8kanálový a max DDR5-4800) a nižším TDP stojí $12 000"

Zakaznik se zdravym rozumem vi co si vybere...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ten nějakým způsobem podmáznutý bohužel taky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má to mít maximálně 80 PCIe 5.0 linek (Epyc Genoa 128 5.0 linek).
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/231747/intel-xeon-p...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém jsou licence, Microsoft, Oracle i VMware aktivně nastavují licenční politiky tak, aby zákazník s vlastním HW zaplatil násobně víc za licence, než za ten hardware.

Viz. bullshit jako licence na Win Server v Datacenter edici, kde ta licence za 100k Kč bez DPH pokryje 2S server s 16 jádry a pak musíte přikoupit balíčky za 100k Kč bez DPH po šestnácti jádrech.

VMware taky změnil politiku a v té Essentials Plus je tuším max 32 fyzických jader.

Zároveň tlačí SaaS služby, vše si budete pronajímat a nic nebudete vlastnit! :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako šmejdi z Autodesku.
https://www.autodesk.cz/products/autocad/overview?term=1-YEAR&tab=subscr...
Dokud bude konkurence tvořena max. 3 podobně uvažujícími zmrdy co od sebe opisují, tak je lepší i státní monopol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejako celkom chapem firmy, ktore s velkymi a pomerne dospelymi softami presli na casovo obmedzene predplatne na licencie. Na jednej strane je ten soft uz tak napakovany funkciami, ze valnej vacsine ludi by stacilo kupit si jednu verziu a na tej by spokojne fungovali 10+ rokov. Na druhej strane vyvoj dalsich funkcii je extremne drahy. To by posunulo cenovky licencii na desktopove CADy (napriklad) niekam blizko rovine cenovky, kde sa zacinaju nakupovat fakt profesionalne riesenia. A to by nefungovalo.

Co je podla mna ovela nestastnejsie, je ten ich cloud, kam Fusion pcha dokumenty. Zrusenim predplatneho na Fusion clovek pride o moznost pristupu k tym datam, pretoze oficialne sa data z toho cloudu vytiahnut nedaju. Neoficialne to ide, ale aj tak je to cloveku na nic, pretoze tie subory nicim inym neprecita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A proč je ten vývoj softu tak drahý?", zeptal se investigativní reportér X.
"Protože máme ku*va vysokou správní režii, neboli příliš mnoho manažerů s tučnými platy," odvětil interní člověk z prohnilého megakorporátu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kiezby :)

Prave ten Autodesk funguje na korporat v tomto celkom efektivne a drzia krok s dobou. Su tam samozrejme veci, na ktore ked clovek narazi, tak zacne kricat a bude kricat az kym neodpadne. Ale podla mojich skusenosti si celkom nechaju povedat, ked im niekto povie: "aha chlapci, toto co robite je totalna volovina, utekaju vam tam peniaze". Been there, done that.

Na druhu stranu, napriklad ked sa pre Fusion360 vyvijali asociativne design varianty, na zaciatku sme vobec nevedeli, ci to technicky je mozne vo Fusione (alebo vobec akomkolvek inom CADe) dosiahnut a ak hej, tak akym sposobom. Na prvu dobru to neslo a prototypy, ktore sa nakoniec nepouzili, neboli hotove za jedno poobedie. Ani za dve, alebo tri. Z pohladu pouzivatela je to +- jedna polozka v menu navyse, ale z pohladu nakladov to bolo niekolko (mozno aj desiatok) cloveko-rokov prace vyvojarov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Když Intel před lety poprvé oficiálně o Sapphire Rapids promluvil (2019), předkládal jejich dostupnost v roce 2021. Nyní, v roce 2023, došlo k vydání .."

To je to Intelácké "2 years from idea to silicon" ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty si to spatne vykladas...celou dobu to zralo jako dobre cervene vino :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš úplnú pravdu - celú dobu to žralo ako zbesnené a ešte aj naďalej budú tie Intel procáky žrať všetku dostupnú elektrinu v sieti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase plácaní hovadin jako vzdy. Intel bad.

Si zapomel ty odborníku na neco v te tvoji mega tabulce

Osum soketu Xeon Platinum 8490H
60x8=480
vs
Dva sokety Epyc 9664
96x2=192

Takze copak mastňáku, nejak to nevychazi viď.

*honk honk*

A divat se na cenu u sevru ke za ramky desky sitovky zdroje a vubec serverovnu zaplatite statisice, top kek

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A že se těch osmisocketovek prodá, co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nieco predsa hej, videl som uz par desiatok strojov, kde maximalna kapacita pamate pri 2 sockete nestacila..Ale ano, je to mrte drahe a aj prinasa kopu problemov, ako tu spominaju kolegovia.
HANA musi byt zlata bana pre Intel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi dvěma a osmi je ještě čtyřka. Tys viděl čtyřku nebo osmičku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj aj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu 8-S sis měl vyfotit, ta se jen tak nevidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám aspoň 8 kusov 4S :)
https://ctrlv.link/HpFO

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné, ale víš co - 4S jsou vzácné, ale 8S jsou neviditelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mne zajimalo, jak skaluji ruzne aplikace a spotreba s poctem soketu. Meziprocesorova komunikace je pomalejsi a energeticky narocnejsi, nez ta probihajici primo v procesoru. A taky musi meziprocesorova komunikace spolykat nejake linky a prenosovou kapacitu.

Problem asi poroste v ulohach, ktere potrebuji hodne jader sdilejicich spolecna data.Treba synchronizace stavu sdilenych dat ve vyrovnavacich pametech (cache) procesoru u osmipaticoveho systemu musi byt opravdova lahudka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je důvod, proč i čtyřsoketovky mají problém se prosadit. Osmisocketovky jsou skoro jako yetty - buď je Intel dotuje nebo to naopak slouží jako forma zlegalizování dotací od vlády, protože nikdo jiný si takovou zhovadilost nemůže koupit. Záleží jen na tom, jestli je jejich cena absurdní nebo absurdní na druhou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram, ze aj ten najtucnejsi procak tam na tych slajdoch ma "UPI links enabled" najviac 4. Az som spravne pochopil, to sa pouziva na prepajanie procakov na viacsocketovej doske. To by znamenalo, ze este 4-socket ma spojenie kazdeho s kazdym, ale 8-socket uz musi v niektorych pripadoch spojenia routovat cez ine sockety. Taku vec si asi fakt kupi len niekto, kto musi, pretoze to inak nejde. Pretoze akekolvek ine riesenie bude energeticky, financne aj priestorovo efektivnejsie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.