Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvolní specifikaci rozhraní Thunderbolt světu

Už je pozdě, USB to opět převálcovalo. Stejná situace jako kdysi s firewire. Intel ať jde k šípku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Sebral jste mi slova z ust. Kdo rychle dava, 2x dava.
Jediny prinos co tady vidim je, ze vyrobci NASu implementuji Thunderbolt i do nizsich modelu, ale zustane to okrajova zalezitost..

2.5 nebo 5Gbe ethernet by byl prinosnejsi.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nejak... uvolnene to bude, a zarizeni na to budou dokopy tri :)

Mozna na nejake specialitky by to jeste slo pouzit, ale USB 3 to uz nijak neohrozi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A čím jako? USB 3.1 - 10Gb/s, TB1–10Gb/s, TB2–20Gb/s a aktuální TB3 má 40Gb/s. Nějak nechápu kde to USB překonalo. V rychlosti asi ne. V masovém nazazení ano jenže patent intelu byl doposud tak drahý že se na to každý vykašlal. Stačí se podívat na cenu zařízení o kolik jí to zvedlo o proti USB. Tímto by intel konečně mezi obyčejné lidi přivedl TB což je pro externí disky a NASíky úplně super.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

NAS je lepšie mať na ethernete. Načo by mi bol NAS pripojený k jednému PC? To bude riešenie jedine pre náročných strihačov videa, ale zase dosť jednoúčelové riešenie. A aj tým skôr bude stačiť jeden veľký externý disk, lebo bude lacnejší ako NAS.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Na druhou stranu - takvy pocitac ktery by zvladaly slusne strihani a podobne je obvykle v domacnnosti jen jeden.
Prakticky to nejspise kazdy poresi tak, te zi poridi nejake SSD nebo SSHD nebo oboji, natahne si par set giga co potrebuje na lokal, pracuje lokalne a pak to syncne zpatky na NAS. Takhle to vypada u mne.

Od te doby co jsem upustil od iSCSI kvuli komfortu a parallelniho pristupu, tak se archiv fotek stal temer nepouzitelnym protoze - SAMBA. Mozna SMB 3.0 by byla lepsi, ale je tam jedna prekazka - Win10, ale do iSCSI to ma setsakra daleko co se pristupu k mnoha malym souborum tyce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vis k cemu je NAS? asi ne, co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> V rychlosti asi ne

A kolikze "obycejnych lidi" ma externi disk kterej potrebuje 40Gb/s ?

> Tímto by intel konečně mezi obyčejné lidi

Ne neprivedl, asi vam to nedoslo. "Obycejni lide" nechteji resit kompatibilitu X s Y, chteji zapojit a fungovat. USB3 je na kazdem 3-4 roky starem PC, navic zarizeni i porty jsou zpetne kompatibilni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze pozde neni.. co sleduji vyvoj TB (a cas od casu se pokousim to integrovat), vzdy to padlo na nedostatku dokumentace, kterou nejspis zazdil Apple (alespon podle stylu komunikace, rekl bych ze za TB stoji z 90% Apple a jejich diktatorsky rezim). Od 10, 2x10, 20 jsme se dostali na 40Gbit, konecne se "feature-list" saturoval natolik, ze jiz neni co pridavat (umi to DP1.2, PCIe gen3, virtualni sitovku, power delivery) a po posledni blamazi s TPS65982 vs TPS65983 coz byla zas jablecne stavnata podpasovka bych rekl ze maji hotovo. A zaroven vyprsi exkluzivita Applu, kterou rizene upousti. Sice nefunguje ani tvurcum vse na 100%... ale jsou to implementacni detaily - vsechno jde udelat vzdy lepe a nekdy holt zakroci marketing a planovane zastaravani vice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@TyNyT

Tobě se snad z každého neúspěchu Intelu postaví nebo co.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mně je Intel volný. Já jsem chtěl rychlé rozhraní jako konkurenci debilnímu USB, jenže to bylo před pár roky. Jak jsem psal výše, i firewire bylo skvělé a já jej používal nejen na DV kameru, ale i na externí HDD, bohužel jeho evoluce a licencování byla stejně zvrzané jako TB.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Haleluja UŽ BYLO NA ČASE!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si dřív myslel, že celé slavné TB bude překlápječka PCI Express po optickém kabelu a ono to nakonec umřelo. No co, každý den není posvícení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, o tom se hodně mluvilo, akorát se to snad jmenovalo Lightning... nejdřív to mělo být jen optické. Pak se mluvilo i o optickém USB3.0. Pak že bude i copper verze Lightning (Thunderbolt). Tak USB slíbilo Wireless USB. No a nakonec je obojí jen metalické, na USB 3.x sice existují optické bridge, ale to na Thunderbolt nejspíš taky (nic tomu nebrání) - ale standardizované to není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na TB existuji opticke kabely 10/30/60 metru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejedná se náhodou o repeatery, respektive optické bridge? To samozřejmě existuje, je to i na USB, HDMI, DP...
Lighting měl být optický už v konektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaky Lighting? Snad myslite to technologicke demo Light Peak z 2009 ? V praxi (2010+) spoje nahradila bezna metalika - jedna protoze napajeni a pak cena. Kde jste jako byl za poslednich 6 let? Tohle je vrchol ignorantstvi! Meli jsme tu TB1, TB2 a ted mame TB3.. na probuzeni si prectete treba: https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_%28interface%29

Ad kabely: existuje pasivni metalicky kabel (uz se nepouziva pro TB), aktivni metalicky kabel a aktivni opticky kabel. Zadne bridge nejsou treba, elektronika je u aktivnich kabelu v konektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomuto sa v anglictine hovori "pun"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ináč správa len zo včerajška (mysleno všade na iných weboch). Ježek sa snaží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No víte, ne všichni mají čas na to, aby prolejzali všechny IT webíky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO to mela byt pochvala ze je zprava vcerejsi a ne mesic stara.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tiež to chápem ako pochvalu. Konečne to nie je tri dni stará správa uvedená na všetkých iných portáloch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aké je reálne využitie tohto rozhrania pri plnej rýchlosti TB3? Mňa napadá len desktopové GPU + notebook. Možno sa mýlim

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Umí Thunderbolt to, že bych jedním kabelem připojil ntb. k monitoru a přes ten kabel by se přenášel obraz, připojily by se přes něj periférie (myš, klávesnice) a zároveň by se přes něj ntb. dobíjel? Kdyby to šlo, tak bych konečně měl důvod pro nákup nového stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umí, pokud někdo vyrobí takový dock. Stejně tak na to ale stačí USB 3.1, značně jednodušší a levnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano umi, viz: http://www8.hp.com/us/en/workstations/zbook-dock.html - prodava se to i v CZ, zrovna to testuji s kombinaci s Intel NUC. Vysledek je zatim padani (BSOD) v ovladaci Intel grafiky :P

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano umí. Dell dělá třeba WD15, ale je to spíš USB-C USB hub který má v sobě DisplayLink based věci, takže nic moc + to dobíjí.

Lenovo dělá opravdové TB3 docky, které fungují a také dobíjí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano umí, takto funguje např. Apple notebook + Apple monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja silne nesnasim USB-C, je to pitome male, nutnost u toho pouzit redukci/-e a produkty primo kompatibilni na tohle rozhrani sou prodrazene.

Zakaznici noveho MacBook Pro by vedeli vypravet, jak jim zmizely USB, ctecka SDXC a pod.

USB, SD, NAS po GbE, rychle ulozne reseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB-C je konektor, USB je protokol. Je to jako byste zavrhoval VW Golf, ale vzápětí doporučil nákup libovolného VW.

GbE rozhodně není na dnešní dobu rychlé; z těch, co jste zmínil, je bohužel těžce nejpomalejší (a s velkou rezervou).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu je GbE standard velmi spolehlivý a rozšířený.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No áno, je. Ale tiež by som uvítal na svojom 4 diskovom NAS Synonology hoc aj 2x2,5 Gb ethernet a k tomu lacný switch s podporou 802.3ad. A do PC nejakú lacnú sieťovú kartu s 2,5 Gb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EthernetChannel je taková nouzovka, proč ne rovnou 5 GbE nebo 10 GbE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preto, lebo to NAS viacej ako 200 MB/s R/W nedá. Keď vymením za niečo výkonnejšie, nebudem sa brániť ani tomu 5 Gb, ak bude lacné. Ale v súčasnosti 10 Gb je brutálne drahé, ak potrebujete poprepájať viacej zariadení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ale není důvod, aby byl 5Gb ethernet levnější, spíš naopak. Technologicky na 10Gb ethernetu nic dnes není, je to jen o oběmu výroby. Na cokoliv na 10 Gb ethernetu vám bohatě stačí notně fousatá 130nm technologie, ani plocha na chipu nijak dramaticky nenaroste - a vše je již roky vyvinuté. U 5Gb musíte začít na zelené louce, je to nový standard, chipy nejsou....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5Gb ethernet je levnější hlavně proto, že lze využít i kabeláž, která na 10G nestačí. Proto NBASE-T vzniklo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"GbE rozhodně není na dnešní dobu rychlé; z těch, co jste zmínil, je bohužel těžce nejpomalejší (a s velkou rezervou)."

A to něčemu vadí? Na spoustu věcí 1 GbE dostačuje. Proč už strašně dlouhou dobu stagnuje zvyšování rychlosti Ethernetu v SOHO zařízeních? Protože majorita zákazníků vyšší rychlost nepotřebuje, trh rozhodl. Tam, kde je potřeba větší rychlosti než 1 Gbps, tam se rozšířil 10 GbE.
Až teď začíná být hlad po rychlejším Ethernetu, protože 1 GbE začíá být na NASy docela těsný, takže pomalu přichází 2.5 GbE a 5 GbE.
Je sice hezké mít teoretickou rychlost 20 nebo 40 Gbps, ale k čemu je to dobré? Možná na přenos nekomprimovaného obrazu? RoCE? Pro NAS s SSD? Většiny uživatelů se toto vůbec netýká.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No práve. NASy sa začínajú v SOHO dosť presadzovať. A dnes už nie je problém saturovať 1 Gb. V malej firme to ide hravo. A doma to už tiež nie je problém pri štvorčlennej rodine. Netvrdím, že trvalo, ale v špičkách to je dôležité, aby to nikomu nedrhlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vadí. Psal jste o rychlých rozhraních, já to popřel. GE prostě na dnešní dobu rychlý není, ať už vám to vadí nebo ne. O tom to není.

S většinou jděte někam. Většina si vystačí s wifi, kabel potřebuje jen na napájení.

Jsem zvyklý bootovat ze sítě a veškerá data mít na síti. Doma. Má to spoustu výhod, například výměna HW a "přeinstalace" je okamžitá, data jsou přístupná nonstop (i když je počítač vypnutý) a lze je snadno sdílet. Hluk to dělá v kumbálu, kde to má daleko lepší podmínky, celé úložiště je monitorované atd.
Zkuste to na GE. Leckdo si pořídí NVMe SSD s rychlostí čtení 2000MB/s. No tak já to usekávám na 120MB/s. Odezva slušná, náhodné čtení/zápis skvělé, zato sekvenční zápis/čtení jsou omezené právě na ten GE. A když spojím dva, moc si nepomůžu - u WS mi stoupnou nároky na CPU, u síťových prvků nároky na switch, a nevím, co na to řekne úložiště. A to bych získal AŽ 2Gbit. Už aby tu bylo NBASE-T nebo rovnou levnější desítka. Ostatně moje příští domácí úložiště už desítku taky bude mít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kupte notebook, který má ve výbavě i normální porty, např. ThinkPad Carbon X1 Gen 5 má 2x USB-C s TB, HDMI, 2x USB3.0, ethernet, combo jack. Což když srovnám třeba Dell XPS 13, tak to je portovou výbavou velmi smutné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

TB je technologicky opravdu na úrovni, bohužel dosavadní politika ho zabíjela. Tohle je super zpráva, snad se rozšíří. UBS, Ať už libovolně rychlé, nikdy takhle dobré nebude, protože je to prostě USB, tj. vlastní protokol s vysokou režií, např. výkonné GPU na něm asi nikdy nebude. Na TB je to snadné, bo to je mimo jiné PCIe.... Navíc se opravdu může stát konektorem, kterém lze připojit vše. Snad není pozdě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> snad se rozšíří

Nerozsiri, a s tou rychlosti to az takovej problem neni. USB 3.1 vyslo v 2013, za rok dva tady muze byt USB 4 ktere 1) bude zpetne kompatibilni, 2) rychlosti to posune cele opet dal. A hegemonie USB bude vesele pokracovat.

Intel to zabil sam, kdyz vyslo prvni TB tak to melo skvelou sanci se prosadit, ted uz je to jen zajimavost pro specialni pripady, USB to uz nijak neohrozi.

> např. výkonné GPU na něm asi nikdy nebude

Vykonne GPU nebude nikdy ani na TB, 40Gb/s = 5GByte/s, to je sotva tretina PCIe3 x16 portu. Max nejake mainstream GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu i třetina PCI-E 3.0 x16 portu je lepší než jedna linka skrz EC slot. Spoustu GPU to vlastně brzdit nebude, jelikož to bude brzdit ten ULV dual-core CPU v notebooku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč by to výrobce notebooku dělal? On ti raději prodá svůj dražší "herní" model. Takto si podřezat prodeje drahých modelů, na to ti nikdo nepřistoupí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale výrobci to dělají, protože pak mohou prodat ten dok s externí grafikou za peníze navíc ;)

Např. Razer i Dell to dělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to jsou ty herní, zcela marginální, modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Drtivá většina uživatelů neřeší nějaké PCIe po drátě apod. Oni si chtějí jen připojit nějakou mass storage, maximálně tiskárnu/scanner/MFP (pokud už teda rovnou nekoupili zařízení s integrovaným printserverem).

Většina výrobců HW šetří každý dolar, odebírají porty a rozhraní, aby se jejich podřadné sračky lépe prodávaly v tuhé konkurenci podobně levných sraček. Takže nelze očekávat, že tam někdo vrzne další řadič a konektor. Výrobci základních desek pro domácí buildery (Asus/MSI/GB) to nezachrání.

Proto se TB dnes už IMHO nemá šanci masové prosadit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky USB-C má, Dell ho cpe do všech nových Latitude/XPS, Lenovo i do ThinkPadů. Samozřejmě se občas objeví trolling, kdy třeba Dell dá do XPS 13 jen dvě PCI-E linky do TB, ale to už je jiná.

Je jasné, že spousta věcí nebude v kategorii herní notebook za 7000 Kč s DPH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna Latitude 5480 je pěkná sračka IMHO, protože už neposkytuje pohodlný, leta letoucí funkční dokovací konektor, ale nějakou USB náhražku pro frikulíny. Tak na tohle nasrat, zlatá 5470..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.