Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vydá 6. generaci 14nm procesorů, přidá další 2 jádra

Asi hochům došly atomy ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja to pisem uz minimalne 2 roky: ATOMY A MOLEKULY SA UZ NEZMENSIA A TO DOKONCA ANI KVOLI INTELU:

prvy comment - https://diit.cz/clanek/7nm-procesory-intelu-odlozeny/diskuse (s tym ze ten 7 nm AMD v 2025 bolo myslene ako ekvivalent buduceho neexistujuceho 7 nm Intelu, teda nejake 5nm TSMC)

prvy comment - https://diit.cz/clanek/skylake-x-l2-cache/diskuse ... Keď sa ešte dozviem že fyzika plati aj pre Intel a že atómy/molekuly sa kvôli Intelu už nezmenšia, tak to už sa úplne poserem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Úplně bych to netvrdil. Já jsem v době prvních 1000MHz procesorů pravil, že frekvence nepůjde taktovat do nekonečna, a splnilo se to. A tuším, že jen AMD se dostalo na 10.000MHz u OCnutých čipů. Pak přišla paralerizace. Takže si to zhrňme, frekvenci máme defakto limitovanou, velikost PN přechodu tranzistoru už máme taky limitované, jediné co jde je počet jader, zde asi limitovaní tolik nebudeme, ale přece jen budou nějaké misky vah mezi příkonem CPU a efektivitou tohoto řešení. Otázkou je jestli se vydat cestou AMD skládáním malých čipů k sobě, což nám dává prostor pro chlazení, ale stejně narazíme na strop. Pak můžeme přemítat jen o vrstvených CPU s miliardami jader o frekvenci <500MHz a nebo jiných materiálech, které budou mít dostatečný odpor k udržení elektronu na PN přechodu... no narodil jsem se v pěkné době, kdy počítače zažili boom a třeba se dožiju i nějakého stropu. Nakonec tu máme kvantové počítače, které budou odhadovat všechny výsledky z Crhovy křišťálové koule. A nebo dojde k úplnému opuštění elektřiny a nahrazení nějakými světelnými lasserovými paprsky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze si dosahl dalsi urovne. Propagovat sebe sama za to, ze si uz kdysi neco spravne prorokoval, i kdyz to byla nesmyslna tautologie.

Z fyzikalnich principu je nemozne zvysovat frekvenci do NEKONECNA. Ale dosazitelna frekvence jednotlivych cipu je zavisla od nekolika faktoru. A existuji cipy, ktere dosahuji frekvence stovek gigaherzu. IBM uz nakou dobu zpatky mela chipy na SiGe tranzistorech s frekvenci 500GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A) x86 kremikovy CPU nebol nikdy pretaktovany na 10 GHz, rekord je tusim 8,8 GHz, nieco tusim P4 Netburst based

B) obmedzenia ma VSETKO:
- aj vyrobny proces (kde s ULV coskoro narazime niekde tam, co bude marketing oznacovat ako 5 nm++ ci 4nm to je proste suma fuk, samozrejme ze cely tranzistor bude mat napr. 70 nm, ine casti 25 nm atd... ale marketing to bude oznacovat svojimi napr. 4 nm)
- aj frekvencie na dnesnej baze zalozenych cipov, kde sme uz narazili pred 1,5 dekadou (vtedy sa frekvencie pohybovali medzi 3-4 GHz a za 15 rokov sme sa posunuli az na 4-5 GHz, co je v porovnani s rokmi 1990-2005 (50-nasobok frekvencii) v podstate absolutne nulovy posun)
- aj pocet x86 jadier a moznosti paralelizacie, uz pred dekadou som cital clanok, ze vyvijat soft pre x86 CPU, ktory by v ramci jednej jedinej vypoctovej ulohy a jedneho jedineho beziaceho procesu/aplikacie vyuzival s rozumnou efektivitou viac ako 16 vlakien, bude velmi tazke (vypocty/procesy ktore to dokazu bezia bud vo viacerych procesoch, alebo je uloha viditelne rozkuskovana)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tos malinko nepobral příspěvek nad tebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nic ti nehovori autocitacia?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to pravda, tak ma Intel interne solidni problemy..
Nicmene, 10jadro v desktop tu jeste nebylo a zatim nikde neni zrejme, jestli AMD nezustane pristi rok u "jen" 8 jader v desktopu, cimz by mu Intel docela vyfouknul trumpf s novym 7nm Ryzenem.. Na druhou stranu to Intel temer zarucene pohnoji cenou, takze ve vysledku to bude jedno, ale i tak by to byla skoda, zvlaste pro nekoho, kdo s updatem na Zen2 pocita..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ono taky z wafferu vypadne méně čipů. Bude to drahé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10 jader v desktopu ma Intel od cervna 2017.
https://ark.intel.com/products/123613/
AMD ma v desktopu 16 jader od srpna 2017.
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-threadripper-1950x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HEDT samozrejme nemam na mysli... tak nejak jsem myslel, ze je to jasny :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to jasny, ale myslim, ze vzhledem k tomu ze i 12 jadernej Threadripper je o 2000 levnejsi nez 8 jadernej i7 9700k, tak i rozdeleni "mainstream" a HEDT uz moc nedava smysl...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"ze vzhledem k tomu ze i 12 jadernej Threadripper je o 2000 levnejsi nez 8 jadernej i7 9700k".. to je pravda..Intel pohnoji cenove co se da .. ty ceny jsou mimo misu :)
AMD HEDT je ale stale nevyhodny v tom, ze ma drahy desky...8k za desku, proto je bezny desktop o dost zajimavejsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj ale jestli je 14nm Intel 8 jádro 9700K o 2000,- dražší než 12jádro HEDT už teď, je jasné že hypotetické Intelovo 14nm 10 jádro bude ještě dražší, tedy příplatek za AMD HEDT desku by se tím pádem vynuloval. Takže v příští generaci by klidně mohlo stát Intel 10jádro v mainstream platformě + deska úplně stejně co AMD 12 nebo 16 jádro + HEDT deska. Netřeba pak dodávat jak hodně by byl Intel v takové situaci v pr... Ale nemusíte se o Intel bát, i P4 se prodávali víc jak AMDčka

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, již od první poloviny 2016 -> i7-6950X :-) A mimochodem stále velmi schopný a konkurence schopný procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

coze? i7-6950x, desetijadro za 1610 usd je konkurenceschopny?
https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIAH417YP1407

dyt nejnovejsi dvanactijadro od amd 2920X stoji 649 usd a je rychlejsi.. a stary dvanactijadrovy 1920x stoji 399 usd a v prumeru je taky rychlejsi jak ten intel.. https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA6ZP6B74983

co je na 4x drazsim intelu konkurenceschopny? ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

postradam reakce intelistu co pred vydanim zenu placali v diskusich, jak ctyri jadra bohate staci, budou stacit i v budoucnu a intel nema potrebu davat vic jader, jen mu staci zvysovat ipc..

no a do dvou let je intel ze ctyr jader na deseti a ipc se nehlo ani o procento.. proc je najednou takovy ticho? kde jsou ctyrjadrovi borci ted? (:

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Schovani.. :))
...a pousteji si tajne Cinebench15, aby konecne mohli ukazat zpatky tem 'AMD fanatikum', kde ze tech 10 jader bude mit pouziti ;)
..protoze jadra jsou preci dobra jen pro rendering...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

intel vydává desetijádro aby mohl zlevnit ty čtyřjádra i pro chudáky.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

konecne si muzes koupit tvůj slavny intel :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No nevím nevím. Jestli si tím ještě více vyčerpá výrobní kapacity... tomu bych u Intelu nevěřil. Já myslím, že spíš se zachraňují "chudáci" v TOP managementu. Takové platy, co mají v Intelu, asi jen tak někde nedostanou. Takže je pro ně třeba důležitější se udržet, než konkurovat... Ale to je jen spekulace...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ženě jsem teď koupil nový notebook, s dvoujádrem, aktuálně má také dvoujádro ale je to už starý, těžký krám, který hučí a přehřívá se, nový je pasivně chlazený, je o 40% lehčí, o 20% výkonnější, má výrazně lepší display. To dvoujádro ji kupodivu bohatě stačí. Kluk má na hraní aktuálně počítač s G4400, takže také dvoujádro a bohatě stačí.

Kdyby 8700k měla 4 jádra místo 6, tak ji mám v počítači také protože ty jádra navíc nepotřebuju, přesto je to CPU pro mě výrazně výkonnější než 4790k.

V práci jsem žádal přidání RAM (dostal jsem starý krám s 32bit Win, takže to nestačilo), kvůli stáří že dostanu nový počítač a co bych potřeboval, tak jsem řekl že chci 8-16GB RAM, SSD a CPU klidně stačí dvojádro. Dostal jsem nakonec počítač s i7, ale naprosto zbytečně.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

tak skus na tom dvojjadre spustit Warhammer total war, najlepsie dvojku :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych ho měl spouštět na dvoujádru? Warhammer Total War spouští většina uživatelů PC? Hraní je dost minoritní skupina uživatelů, byť asi nejhlasitější co se týká HW.

O skupině o které mluvím je BFU domácí uživatel, který má počítač jako bránu do internetu, pustí si prohlížeč v něm v horším případě otevře několik záložek, přehra je si video na YT, koukne na Instagram na fotky, případně si tam zobrazí rodinné fotky, koukne na rodinné video, možná si něco napíše do nějakého textového editoru nebo tabulkového procesoru. Na to je to dvoujádro víc než dostačájící a většinu času se stejně bude flákat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže jedno jádro by bylo ok, jestli správně rozumím větě "Na to je to dvoujádro víc než dostačájící a většinu času se stejně bude flákat.". Chápu váš názor správně?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

no super, tady je rec o high-end desktopu a ty sem zacnes tahat notebook pro manzelku na prehravani youtube.. ((:

JirkaK, velky obhajce geforce rtx 2080 ti od nVidie a mobilnich dvoujader od intelu.. (:

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jirka je tzv. dynamick clovek. Prizpusobuje svoje nazory dynamicky podle toho, jak se mu to hodi.. jednou nestaci 1060 pomalu ani pro entry level, podruhe mu staci ke stesti 30fps s RT :))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ked hraci WH total war su minorita(uz dlhe mesiace v 1. desiatke najpredavanejsich hier na steame) co je prosim ten tvoj simulator,ktory pouzivas nie v subjektivnych hodnoteniach ale v objektivnych porovnavaniach?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

hele uz ty tve velmi specificke pozadavky na provoz simulatoru se meni :) uz opousti ST a zacinaji slapat do MT podpory za chvilku budes tvrdit zas neco jineho vid :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

MT už měl FSX v roce 2007, všechny simulátory používají multithreading, počítá se tam třeba fyzika letu pro AI provoz, spousta dalších procesů se paralelizovala v posledních letech (díky tomu je nyní Prepar3D lepší volba než FSX), na dalších jádrech mohou běžet addony (například software od garminu), mohou tam běžet weather enginy, mapy etc. S více jádry můžu mít více addonů, více AI provozu, pořád ale bude výkon záviset na tom jak silné je jádro. Takže ne nic se nemění. Na FSX, P3D, X-Plane je klíčový single thread výkon, když si prohledáš developerský blog x-planu nebo diskuze lockheed martinu, tak objevíš příspěvky vývojářů kteří to potvrzují, když nevěříš mé maličkosti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si uplne jisty, ze rozumis vztahu SW a HW.

Mel si stare 32bit Windows a zadal si vice RAM? Vis ze pro takove OS je skoro zbytecnych i 4GB?
Navic modernejsi windows (64bit) jsou s dvema jadry neuveritelne pomale i kdyz maji dost ram a rychly disk. Proste na pozadi bezi ovladace a ruzne sluzby, ktere ti to vytizi solidne a nezbyva potom ani moc na prohlizec :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano žádal jsem více RAM a měl jsem 32bit systém a ano vím o limitu RAM, a vím že s RAM navíc to znamenalo přechod na 64bit systém, který ale ke starému počítači nebyl, tudíž další důvod k nákupu nového. Výkon CPU nebyl problém, měl jsem ho víc než dost, de facto píšu jen v textovém/tablukovém editoru a používám internetový prohlížeč.

A ne, nevidím rozdíl mezi dvoujádrem na 32bit systému a 64bit systému. Dvakrát tolik bitů neznamená že programy potřebují dvakrát tolik jader. Na 64bit systém nemá pro svůj chod dvojnásobek procesů, natož aktivních aby ovlivnily výkon, Pokud nejde o specifické 64bit výpočty/instrukce tak ani programy nebudou výkonnější. Jediný faktický rozdíl je že 64bit aplikace mohou alokovat více paměti.

PC s dual core CPU máme v rodině více (od starých C2D po poslední generaci core), většina běží na 64bit W10. Snad jen ty C2D (hlavně kusy pod 2GHz, které zase běží na WXP) už pokulhávají, ale zbytek plní svůj úkol bez problémů a svižně, jejich největší zátěž je YT video.

Stejně je to u mě, nemít to na letecký simulátor, nemít hry, tak si vystačím s notebookem za pár tisíc, protože nic než ten internet/office a nějaké online video nepoužívám. Oproti ženinému počítači bych pro ten účel bral 8GB místo 4GB, na rozdíl od ní se ale neštítím používat záložky

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Intel se bojí ZEN2 ... můžeme tedy předpokládat, že AMD příští rok uvede 10-16 jader v mainstreamu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

12 jader mas dnes v mainstreamu v podobe ThR 1920X za 360€ mnami mnam :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale k čemu to honění se za jádry je, pro většinu běžné činnosti ti stačí dvoujádro, na hraní 4-8 jader, stejně jako na trošku pokročilejší práci, jen velice úzka skupina využije více jader.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

bez se projit ven...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

K čemu... protože to konečně někoho donutí optimalizovat multithread aplikace, protože mi za stejné peníze někdo nabídne 2x větší výkon, protože to nutí konkurenci ke snížení cen ...

Pokud mi někdo za stejné peníze nabídne vyšší komfort, výkon, lepší spotřebu. Budu se ptát proč to dělá? NE!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

K čemu větší výkon (ať silnější jádro nebo víc slabší jader při lepší paralelizaci) když ani ten současný výkon neumíte využít. Poběží vám internet rychleji? Nepoběží, proč? Protože úzké hrdlo tady není výkon CPU ale rychlost linky/serveru. Video na tom běží bez záškubů taky, takže tady opět výkon navíc není potřeba.

K čemu mít další jádra a lépe paralelizovaný SW, když všechno co tam je stačí a nic nebrzdí?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano poběží ten internet rychleji. Existuje totiž sousta web aplikací které masivně používají Javascript. Stačí třeba nějaké větší aplikace psaná v Angularu které rendruje složitější grafiku a použití dvoujádra je za trest.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nie som si ista ci to dvojjadro, ktore vacsinou byva z tych low-endovejsich procesorovych rad, dokaze krmit 1070Ti/2070/1080. Lebo to su dnes podla ineho diskutujuceho mainstreamove az low-endove karty a nic menej vykonne toboz nie na hranie v zufalom mizernom FHD by si ludia ani nemali kupovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy běžný uživatel PC bude mít v počítači víc než totálně low end grafiku, která je mu u moderního cpu stejně nic, protože akcelerované video umí i grafiky v nejlevnějších procesorech. Běžní uživatelé mají PC de facto jen jako bránu do internetu a multimedia, ne hry.

A k tomu uvedenému, ano viděl jsem test RTX2080 s Pentiem a žádná tragédie to není, samo to nepodává takový výkon jako výše taktované modely s více jádry, hlavně minima jsou horší.

A jinak znám scénáře kdy pro dual core bude 2080Ti bottleneck, stejně jako že pro GTX1050 bude bottlenck do mrtě nataktovaná 9900k. Záleží totiž co tam poběží, v jakém rozlišení,

Abych zabil grafiku stačí zapnout třeba 4xSSAA + 4x DSR, i když nativní rozlišení bude jen FHD, reálně se hra bude renderovat v 8k rozlišení

Pro zabití CPU pak použiju některý ze svých leteckých simulátorů kde to nechám letět nad nějakou metropolitní oblastí kde na scéně bude klidně přes 100 tisíc viditelných objektů (domy, stromy, auta) a zároveň budu mít AI provoz letadel podle reálného nad frekventovaným letištěm, Třeba KJFK bude ideální CPU stress test, NY je jak hustě obydlená metropole, tak zároveň jedno z nejfrekventovanějších míst, tudíž CPU bude počítat letové vlastnosti pro desítky/stivky letadel, k tomu se přidá hustý provoz aut a lodí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já věřím, že vám konkrétně stačí dvoujádro. Ale opět zapomínáte na ostatní - nejste jediný, pro koho se HW vyrábí.
Přeci říct si "mě stačí 2 jádra" => "všem stačí 2 jádra" nestačí. Je potřeba se zeptat ostaních. Zkuste to. Schválně, co vám odpoví.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsem psal že všem stačí 2 jádro? Mluvím že většině uživatelů to stačí a taky mluvím o reálné potřebě těch jader, ne o subjektivním názoru na otázku "kolik jader ti stačí", většina uživatelů možná jen tuší že něco jako jádro v CPU existuje, natož k čemu ho potřebuje, a na otázku kolik určitě odpoví že čím víc, tím líp

Otevřu si prohlížeč, v něm mám otevřené 1-3 okna, jak reálný rozdíl bude v tom že mám 2 nebo 10 jader? žádný.

Otevřu si textový editor a v něm budu psát text, kdy menší tabulka bude to nejkomplikovanější co se do něj dá, opět, jaký rozdíl bude na 2 jádru a jaký na 10 jádru?

Přehrání YT videa, jaký rozdíl bude na 2 jádrech a 10 jádrech? žádný..

Kouknu na fotky co jsem udělal na foťáku/video z kamery, jaký rozdíl bude na 2 jádru a jaký na 10 jádrech? žádný...

Většina lidí víc na PC než cca to uvedené nedělá a to i v pracovním nasazení, nicméně v kontextu článku se mluvilo o 10 jádrech případně o potenciálních 16 v ryzenu. Z prodejních statistik je jasně vidět že v retailu jsou modely s 6 jádry jsou jasně dominující, jsou relativně levné a nají dostatek výkonu i pro náročnější uživatele (hráče třeba), vícejádrové CPU tak na dračku nejdou protože už je lidi neumí využít, když dnes neumí využít 8 jader, co budou dělat s 10 nebo 16. Nic, koupí si to 6 jádro, zvlášť pokud cena těch 10/16 jader budou za cenu současných 8 jader a 6 jádra půjdou cenou dolů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

problem je Jiriku v tom ze i ty dve jadra se budou zahlcovat i u jednotlivych ukonu a v momente co ty ukony budes provozovat soucasne uz to bude sakra citit :) vetsina lidi prave vyuziva tak nejak samovolne prirozenou cestou vyhod multitasku ;) takze xx nenarocnych uloh dela v souctu poradny nasup :) ale je fakt a tvrdim to stale dokola ze potreby lidi jsou ruzne a dokonce takove ze se da krasne obejit bez veskere elektroniky :) takze i 0 jader (tech kremikovych) bohate staci :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na danu cinnost staci cinsky tablet za 2000CZk

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...pro většinu běžné činnosti ti stačí dvoujádro, na hraní 4-8 jader...
----
no na 2jadrovom Intel G3240 2c/2T mi standardne vytazuje jadra na 20-40%, takze ano staci az pokial nedam v Corel AfterShot pro spracovat davkou RAW (OpenCL na nvidii) vtedy sa zapoti grafika (trochu) a obe jadra vyskocia na 100% na 2-3 minuty. takze musim davat fotky upravovat vbalicku 20ks (raw z Nikon D700 a D800)
na Intel i7-7700k 4c/8t s tym istym nastavenim mi corel vytazi 4 jadra na 100% a zabije vykon na 1-2min pri tom istom ukone (otestovane s rovnakymi fotkami, nastavenim filtrov aj exportom) v oboch pripadoch 16GB ram + MSI GTX 1060 3G
pri AMD RYZEN 5 2600 6c/12t sa to nedeje. vytazenie 4c na 85% a 2c na 15-20%
bez zamrzania s 8GB ram a s VGA SAPPHIRE RX 560 2G pulse 45 W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tick tack tock tuck fuck WTFuck :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No jestli vyleti spotřeba jak u 9900k,tak 300w nebude problém :D cenu radsi ani nekomentovat..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám tady trolíci roky vysvětlovali že víc jader není víc adidas a heleme se ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Intel to dela sikovne nenazrane, zdrazuje podobne jak to udelala NVIDIA, postupne sice presune vic jader z HEDT tridy do mainstreamu ale nenalepi na to cenu mainstreamu ale vyssiho mainstreamu, vzdyt dnes "mainstreamove" Core i9 - 9900K stoji od 600 do 650€ coz je uplne silene kdyz ma primou konkurenci v podobe 8 jaderneho Ryzen-u 7 2700X ktery ma stejny vykon a stoji 350€!, to o necem vypovida, o stale nenazranosti.

Mne jako zakaznika vubec zajimat nebude a nezajima ze intel nestiha vyrabet(bodejt by stihal kdyz dnes vyrabi na 14nm tolik produktovych rad) a ze je se 10nm pozadu, konkurence mu tvrde slape na paty(7nm Rome/Zen 2), tak by se mel uvedomit. Predpokladam pro to 10 jadro tu bude dalsi znasilneny cipset Z490 v podobe fw-premalovaneho Z390.

Intel se proste desi z toho pocitu kdyz na budoci rok vyjde Ryzen 7 3700X(95W) se 12 jadry(/24 vlakny) za 450€, musi mit silne noční můry.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nenažranost? Pokud o ty CPU za tu cenu nebude zájem tak Intel nic nedostane. Intel navíc dodává ty CPU za jiné ceny a hodně na tom přibalují prodejci, kteří vidí že je toho nedostatek a stejně to lidi kupují.

Zákazníky především zajímá výkon v zátěži kterou to CPU vystavují, pokud je pro ně výkonnější Intel, koupí Intel, pokud AMD koupí AMD, rozdíl ceny těch CPU je jen pár tisíc, to je cena jen pár hodin práce (je běžné že za MD práce se platí 8-12 tisíc, tzn cena HW je zanedbatelná)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

kdyz pripoctu k cene kterou uvadi Intel DPH tak uz jsme skoro na mistni cene ! zas takovy rozdil tam neni = coz znamena nenazranost intelu :) protoze AMD skoro to same nabizi v podstate za polovinu :)) jasne na vaznou a narocnou dobre placenou praci budu kupovat desktopove CPU tohoto typu :))) a i tak by byl citelny jen v pripade provozu 24/7 na plne pecky ...na mensi projekty jsou ty rozdily zanedbatelne a nevim jestli stoji za vyssi priplatek ktery se da investovat lepe obzvlast ve firmach kde se boji pustit kazdy cent navic ... i kdyz penez maji dost :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na menší projekty jsou rozdíly zanedbatelné?

To vám asi rádi popřou ti, kteří používají aplikace na kterých ten intel běží výrazně lépe, stejně jako najdete aplikace která běží výrazně lépe na AMD, pak záleží co kdo provozuje a i když na první pohled výrazně vyšší cena, tak se může vrátit za pár hodin/dní.

Také je asi rozdíl v tom za kolik kupuje firma když bere jedno či několik kusů a za kolik kupuje firma co jich objedná několik tisíc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

i firmy ktere odebiraji statice nemaji zas takove terno ;) (OEM vyrobci)
btw opet varis z vody :) ale jestli je to takove terno jak tvrdis tak si koupim xx pocitacu a najmu armadu zamestnancu a za par hodin jsem dolarovy miliardar i Bill bude zeleny zavisti :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že do příchodu něčeho lepšího než 14 nm, nic jinýho než deriváty Skylaku Intel na trh nepustí. To je solidní malér a ohromná příležitost pro AMD.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

jj, tohle jsem psal už před půlrokem. AMD má teď velmi solidní šanci intelu rozhodit sandál. :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

bude sex ? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co Intel dělá (a podle mě zbytečně) už jedna sandále vlítla do sklepa a zaparkovala to vedle kysaného zelí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně aby se AMD stabilizovalo a dlouhodobě udrželo v plusu, aby nám ta konkurence aspoň chvíli vydržela. Hold on AMD!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

až bude v (_!_) Intel, tak budu zase podporovat jej. Konkurence je vždycky třeba! :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Od CML jsem čekal, že to bude bionický superpočítač. A ono je to zatím obyčejné desetijádro... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tick-tack-tock-tuck-?uck-??uck :-D Díky za lepší den :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ať je tam klidně přidají. Dveře s multijádry vykoplo AMD a Intel nám mazal(asi hovnem)huby tím, že je to zbytečné a čtyři jádra stačí.....asi karma

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle si Intel s těmi přidanými ?ucky vyplýtvá čísla na označování, co pak bude dávat po devítce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

J,Q, K a A

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

po devítce bude dávat IDDQD a IDKFA. 8-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že ta Kometa nebude mít obdélníková okénka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Táto recyklácia sa nedá robiť do nekonečna. Intel by čo najskôr mal prísť s nejakou novou technológiou, inak ho to zabije.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem necekal.
Na druhou stranu vic jak ctyrjadro 4C/8T fakt furt nepotrebuju. Klidne at si vyviji Intel 50ti jadra, mne je to jedno. Skylake byl skvela koupe. Dokonce malinko premyslim, jestli opravdu na pristi vanoce kupovat ten Zen2 (RyZen 3000) nebo jeste jednu generaci pockat, protoze proste nemam potrebu vice jader a vetsiho vykonu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak tu potrebu nemate, tak nekupujte ..... co je na tomhle k rozmysleni?

Nebo snad pristi rok vyjde zakon, ze vsichni povinne musi prejit na Zen2?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.