Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vydává Xeony Cooper Lake, končí však na 28 jádrech s cenou $13 012

Docela se divím, že tyhle Xeony nepodporují PCIe 4.0 V desktopu byl nějaký problém s čipsetem, ale proč není v serveru? Navíc Intel uvadí i nová PCIe gen4 SSD, která ale zatím nemáme kde použít..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On zrovna kvůli SSD tu rychlost nepotřebuje, protože tam, kde je potřeba rychlé SSD, tam může zákazník použít Intel Optane Persistent Memory 200 Series (DIMM 3DXPoint), které mají rychlost čtení(zápis) až 8(3) GB/s na jeden modul a pracují na paměťové sběrnici, nikoliv na PCIe.
A jak to, že nemáte kde použít jejich nová SSD? Co vám brání je strčit k AMD? Intel neprodává své produkty jen pro své platformy, což vidíte na síťových čipech, kde lepší desky pro Ryzeny mají intelácké síťovky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Donrá, myslel jsem hlavne to, že Intel je nemá kde použít ;)
Ale i to Optane Persistent Memory 200 je hrozně omezený, až 4,5TB hezký, ale jen u tří modelů, in-memory databases jen u dvou. PCIe 4.0 SSD by bylo univerzální a použitelný na všech platformách, navíc by člověk nebyl omezen jen na jednoho dodavatele takových pamětí ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na Optane je ten limit větší, alespoň dvakrát, ne?
PCI-e 4 nenabízí to, co umí Optane v DIMM slotech. Zkrátka proto, že je to proprietální možnost Intelu, a zvolil zrovna paměťové kanály. Kdyby to šoupnul na PCI-e 4, patrně by trochu nabral latence, nemohlo by se to tvářit jako RAM no a hlavně by to najednou mohla používat konkurence.
Optane pro PCI-e 4 bude, Intel už by ho měl mít připravený, podle mě ho nevydává proto, aby nevypadal s PCI-e 3.0 trapně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další flusanec do tváře idiotům, co si myslí, jak je svět x86 v pořádku. Ještě někdo se diví těm projektům s nonx86 architekturami co se v posledních letech rozeběhly? Naprostá ignorance potřeb zákazníků a jejich inteligence + absurdně přestřelené ceny - na jakémkoliv zdravém trhu by něco takového vedlo ke krachu firmy.

BTW na umělou inteligenci je vždy lepší použít malá jádra nebo GPU, ale holt i v tomhle musí svět x86 potvrzovat svoji bizarnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc nerozumím tomu, proč se rozčilujete. Je to produkt jako každý jiný. Naprostou většinu lidských produktů si nikdy nekoupíte, protože je jednoduše nepotřebujete. Ten, kdo si takový procesor za 13 tisíc dolarů koupí, pravděpodobně idiot nebude.
Pokud chcete jen a pouze umělou inteligenci na bázi nějaké neuronové sítě, tak si samozřejmě nebudete kupovat CPU, ale koupíte si nějaké specializované řešení. I v této oblasti vám Intel nabízí dost široké portfolio produktů (je to pravděpodobně firma s nejširším portfoliem AI produktů).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zase typická prointelovská demagogie ála Radeček. To co jsi napsal, platí jen pro fungující konkurenční prostředí. Např. pokud by Škoda zdražila Octavii 2,0TDI na 2 miliony Kč, tak bych se nijak nerozčiloval, protože bych věděl, že já i celý trh si můžeme koupit nejméně deset lepších alternativ, takže se mně to nedotkne ani nepřímo jako zákazníka firmy, která by si náhodou tuhle drahou Octu koupila a započítala mně ji do ceny produktu.

„Ten, kdo si takový procesor za 13 tisíc dolarů koupí, pravděpodobně idiot nebude."
Souhlasím, pravděpodobně ne. On totiž bude zcela jistě idiot nebo vychcánek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že u Škodovky to chápete: Kdyby Škoda zdražila Oktávku na 2 miliony, koupíte si jiné auto a nebudete dupat vzteky, že chcete Oktávku a ona je drahá. Když nasadí Intel cenu své x86 platformy vysoko, tak vy místo abyste si tedy koupil něco jiného, tak se vztekáte, že je drahý a tváříte se, že vás někdo nutí to kupovat. Tak si vyberte. Buď lepší alternativa není a v tom případě má Intel nastavenu cenu správně (není důvod, aby vám to prodal za méně, než jste ochoten zaplatit), anebo lepší alternativa je a vy si ji koupíte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děláš to úmyslně? Já nepsal jen o sobě! Intel má cenu nastavenou správně v prostředí nefunkční konkurence - o to jde. Antimonopolní úřady nechaly Intel vyrůst až příliš. I v dnešní korporátní době se dá jen těžko najít tak zdeformované prostředí jakým jsou x86 procesory a pozice Intelu v této oblasti. Jestli to stále nechápeš, tak už nic nepiš - nedokážu ti to vysvětlit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co furt řešíte x86 procesory? Konkurencí pro x86 jsou snad všechny procesory, stejně jako konkurencí pro Oktávku jsou všechna auta. Nebo byste snad chtěl volat antimonopolní úřad na Škodovku za to, že Oktávku nemůže vyrábět nikdo jinej?
Jedinej, kdo by si mohl stěžovat, je AMD, jakožto držitel lincence. A to si na rozdíl od vás nestěžuje. Naposledy si stěžovalo někdy před 15 lety, kdy nakonec v rámci urovnání dostalo od Intelu přes miliardu dolarů, tedy víc, než od té doby vydělalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání jako obvykle nesedí - to by škodovka musela ostatním výrobcům bránit v prodeji např. motorů spalujících naftu. US vláda v době 486 nedala licenci nějaké japonské firmě, aby to Intelu usnadnila a dnes už se do rozjetého vlaku naskakuje ještě hůře. Mrzák AMD hrál roli potřebného aliby „jako že to přece není monopol ten Intel".

Architektury si kvůli SW konkurují více či méně nepřímo. Qualcomm konkuruje přímo Mediateku, ale Intelu nepřímo. Čím je role SW důležitější a setrvačnost v této oblasti větší, tím je meziarchitektonické konkurování těžší.

AMD je taky americká firma, tak věděla, že proti Intelu toho moc nevysoudí, že fašistický systém upřednostňuje větší firmy. Poškození AMD ze strany Intelovské šikany bylo mnohem horší než ta směšná miliarda - byly na to i kreslené vtipy, jak náklaďák (Intel) naložený pytli s penězi najede na hrbol (AMD) a spadne mu jeden pytel z korby. Spolujezdec se ptá řidiče „Co to bylo?" a řidič odpoví „Ále nic..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vaše povídání o licenci vs US vládě jsem nějak nepobral.
Software je základem úspěchu platformy, to je pravda. Ale právě proto Intel na software tak dbá. Proto se angažuje v kompilátorech, proto dneska staví na svém oneAPI, proto je jedním z největších přispěvatelů Linuxu, proto se angažuje i při vývoji specifických částí Windows atd.
Komunistické povídání o tom, jak nemůže AMD žalovat Intel, si nechte. Historie totiž ukázala, že je to přesně naopak, jednak tím, že Intel už AMD v minulosti mimosoudně 1,25 miliardy dolarů zaplatil, a jednak tím, že velké firmy každou chvíli nějaké mimosoudní vyrovnání menším firmám platí (Apple by mohl vyprávět).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vláda US podporuje americké podniky i způsoby, které omezují globální volnou soutěž.

AMD může žalovat Intel, ale soud AMD nikdy nepřizná pokutu, která by Intel bolela a tím ho odradila od dalšího takového chování. Ukradnu v bance milion a trestem bude pokuta 300 tisíc - bude mě to motivovat dále nevykrádat banky? Nebude a to samé je s Intelem. Přitom výše pokut za monopolní chování šikanující konkurenci je jasně doporučena (pokud ne přikázáno) tak, aby to dotyčnou firmu bolelo a nevyplatilo se jí to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, US vláda podporuje americké podniky. Na tom snad není nic divného. U nás také podporujeme naše podniky. Ono to má i logiku. Když ten podnik v místě odvádí daně, dostává se mu podpory. Ovšem to nijak nevysvětluje to vaše povídání o nějaké licenci japonské firmě v době 486. Licenci na co?
Pokuta nemá bolet, ale odpovídat provinění. Navíc, zase kecáte, jak se ostatně můžete přesvědčit na spoustě medializovaných případů, kdy velké firmy v USA nejčastěji přistupují na mimosoudní vyrovnání, a to právě proto, že vůbec netuší, co od soudů čekat.
Že Intel šikanuje konkurenci tvrdíte vy. AMD to netvrdí, přestože se jí to minule vyplatilo tvrdit. Můžete mi tedy říci, proč by to AMD znovu nezkusilo, když to minule vyneslo 1,25 miliardy? Ale chápu, že ta nejjednodušší odpověď, že to nezkusí proto, že Intel žádný zákon neporušuje, je pro vás nepřijatelná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Licenci na povolení vyrábět japonský x86 procesor. Pokuta má bolet, viz snahy vázat výši pokuty na obrat/zisk pokutovaného podniku/subjektu. Proto se berou řidičáky a netrestá se jen pokutou, která je pro někoho příliš nízká.

AMD to netvrdí, protože:
a) nemá tolik důkazů
b) ví jak dopadlo minule - částečně tím naštvala výrobce PC, kteři jsou bohužel jejími největšími zákazníky
c) jde o americké podniky co společně jasně ovládají nějaký trh - proč nehrát hru na konkurenci, když je to pro USA výnosné?
d) kombinace a/b/c

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kde by US vláda vzala licenci na x86, aby ji mohla někomu dávat? Nehrabe vám trošku?
AMD nemá dostatek důkazů, ale Jouda z Horní Dolní má jasno, co?
Proč by tím měla naštvávat výrobce PC? Pokud by to bylo tak, jak s oblibou tvrdíte vy a vám podobní, tak by přeci výrobci měli skákat radostí, že už je ten zlý Intel nebude vydírat, ne?
Jestli je něco pro USA výhodné nebo ne, to v komerčních firmách nehraje roli. Dokonce je to trestné, pokud by manažeři uplatnili národní zájem před finančním efektem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

US vláda mohla zakázat poskytnout tu licenci japoncům, kvůli podpoře Intelu. Všechno se snažíš zpochybnit, ale víš prd.
https://www.ww01.net/en/archives/26740
Výrobci PC jsou kvůli nedostatečné kapacitě závislí na Intelu a ten toho zneužívá. Kdyby byla konkurence vyrovnanější, tak by tomu bylo jinak, ale každý se bojí příliš otevřeně podpořit AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tady spíš souhlasil s Radečkem. On ten stav se totiž odvrací od toho mít univerzální CPU a míří ke specializaci. Ať už jsou to ARMy pro mobily nebo specializované procesory pro AI atd ...
Pokud budu kupovat server(nebo prostě výpočetní zařízení), tak si ho koupím přizpůsobený způsobu použití. Už to dávno není jen CPU, RAM a HDD. Podle toho, co potřebuji, tak koupím rychlejší nebo pomalejší paměti, hodně jader s nízkou frekvencí nebo málo jader s vysokou frekvencí, vyberu CPU, které má konkrétní funkčnosti doplním výpočetní karty, doplním IO karty (budu řešit dostatek slotů a dostatek PCI linek), možná budu řešit spotřebu (a chlazení). Univerzální řešení je kompromisní a za "univerzálnost" zaplatím daň v nižší efektivitě pro konkrétní use case. Nejuniverzálnější servery jsou pro virtualizaci. Nicméně i v těchto případech řeším specifické clustery pro konkrétní workloady, takže ani tady už univerzálnost nefunguje.
CPU za 13k si koupí ten, kdo ho bude potřebovat pro svůj workload a upřednostní některou výhodu, kterou mu to přinese, před všemi ostatními vlastnostmi. Stejný princip, jako když někdo nutně potřebuje nejvýkonnější grafickou kartu. Ví, co mu to přinese (bude se vytahovat na fórech) a je ochotný si za to zaplatit. Pokud se to někomu zdá jako nesmyslná investice, je to tím, že má prostě jiné priority. A výrobce/dodavatel by asi nebyl plně chytrý, kdyby se toho nesnažil využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nefunkční konkurenční prostředí v x86 oblasti, které Intel zneužívá. Kdyby takovýhle „pokrok" předváděl např. takový Qualcomm, tak ho do 3 let nejpozději, sežere konkurence. V případě Intelu v x86 CPU světě se nic moc neděje. To je ten problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

x86 není volně dostupná oblast trhu, je to IP Intelu. Tam bude vždy konkurence velmi omezená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to špatně nastaveno už od začátku ještě od IBM, aby byla mimoamerická konkurence omezena. Pokud firma v nějaké oblasti dosáhne takové úrovně dominance, tak antimonopolní úřady musí zasáhnout - od toho tady jsou. Oni i 2 firmy z jednoho státu jsou v době globalizace extrémně daleko od zdravého konkurenčního prostředí. Lidi si neumí představit do jaké absurdity by vedla podobná situace např. v automotiv. Jeden automobilový koncern by měl min. 80% trhu (Intel má ještě víc).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"pokud firma v nějaké oblasti dosáhne takové úrovně dominance, tak antimonopolní úřady musí zasáhnout "
.. sni dal..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že najít srovnatelný příklad v jiných odvětvích je hodně těžké až nemožné, tak bych nebyl takový pesimista. Oproti době před 15 lety se situace zlepšila, ale šlo by to urychlit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Oproti době před 15 lety se situace zlepšila, ale šlo by to urychlit."
.. hmm..a v jakem smeru?
Dneska antimonopolni urady nemaji problem schvalovat po svete slouceni mamutich firem, ktere vedou jen k dalsimu posileni jejich vlivu. Co te privadi k presvdceni, ze se neco v tomto ohledu zlepsilo? Ja bych rekl, ze se stal pravy opak.
Druha vec je, ze Intel davno existuje a nikdo ho "delit" na mensi firmy nebude, jelikoz Intel neni blby, aby se nechal nachytat. Slavne pokuty ktere dostal od EU..jsou akorat tak usmevne vzhledem k ziskum, ktere ma a muze se na to akorat tak pobavene divat..
Takze klidne sni dal..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Druha vec je, ze Intel davno existuje a nikdo ho "delit" na mensi firmy nebude"
Standard Oil.

Jak jsem už napsal, příklad který by se dal přirovnat k postavení Intelu ve světě x86 neexistuje. Dnešní spojování větších firem v ještě větší je schvalováno a nějak si nevybavuju, že by spojením vznikl subjekt co má víc jak 80% globálního trhu. To by ani dnešní blbě fungující úřady asi nepovolily. Sním dál....teda ono to není snění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mate naivni predstavy, ktere ve vysledku vedou k tomu, ze delate zavery, ktere jsou odtrzene od reality.
Intelu se nikdo nedotkne, jestli se Vam to libi nebo ne. Spojovani jiz existujicich korporaci, do jeste vetsich korporaci je pruser, i kdyz neobsahnou 80% trhu. Spolehat se na "antimonopolni urady" v dnesni dobe, kdy maji korporace vetsi financni moc, nez mensi staty, politikum delaji sponzory..ehmmm... :)
Sweet dreams

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ale menší průser, než situace s dnešním Intelem. Asi se spojí PSA s FIAT/Chrysler, ale stejně je to daleko do x86 bordelu. Proti Intelu se objevila i reálná konkurence v podobě ARM-RISC-V Ano svět není dokonalý, ale zlepšuje se to. alespoň v té rovině, že USA ztrácejí sílu potřebnou pro udělování globálních rozkazů. Místo jednoho silného hráče, bude hráčů víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono US antimonopolní úřad po špatných zkušenostech se zásahem proti AT&T/BELL je velice opatrný. Jinak pokud se proti Intelu nezasáhlo v minulosti, tak dneska to nikdo dělat nebude, protože AMD jde nahoru (jinak licenci na x86 mají tři subjekty - Intel, AMD a VIA/Zhaoxin - že si ten třetí hrabe jenom na čínském písečku není problém Intelu). A jinak z antimonopolního hlediska je horší osina v zadku Google.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bizarní, co jiného na tohle říci. Korporáty to budou dál objednávat, bez ohledu na cokoliv, jelikož to mají v plánech a jelikož na to je nastaven celý ten korupční obchodní řetězec. Z předražených serverů a procesorů je hodně velká "malá domů" pro managóry a technici si prostě už nějak budou muset poradit. Určitě se to také hodně líbí dodavatelům korporátního softu, jako je Vmware, Oracle, SAP, Wokenice, RHEL... jelikož čím více (soketů, serverů) tím více... a tím lépe, tedy dokud všichni nekrachnou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tihle už licencují per core, takže těm se líbí spíš přístup AMD :-)
Nicméně konkrétně - 28 jader per socket je třeba v případě VMware konkurenční nevýhoda. 1 stará socketová licence = 1 nová licence pro 32 jader. Pro mne bude výhodnější kupovat 32 jádrové procesory, protože naplno využiju licence, které mám. Minimálně v této době. Posléze bude možná výhodnější kupovat 16 jádrové systémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutná ironie je, že přestože je opět skoro nulový pokrok, konkurenci ty osmisocketové systémy stále nemají.
Nevím, jaký je v této oblasti obrat, ale nemohlo by AMD udělat jednu verzi centrálního čipletu taky pro 8 socketové systémy?
Takhle totiž stále platí, že Intel nabízí nejvýkonnější x86 platformu na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen o definici „platformy". AMD nabízí větší výkon z menšího objemu platformy. Předpokládám, že to má AMD dobře spočítané a ví, co si může dovolit. Pokud evidentně nevadí absence 8-socketovky ani v HPC, tak ani nevím, jak velký (a podstatný) je trh, kde to vadí a jestli ten trh není totálně zabetonovaný obchodními dohodami z minulosti na pár let dopředu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta absence nevadila, protože enterprise trh je konzervativní, tím konzervativnější jsou zákazníci pro 8s systémy. Když AMD vydávalo Zen, serverový trh je úplně přehlížel, tam byla 8s platforma zcela zbytečná, nekoupil by to vůbec nikdo.
Teď se ale situace pomalu mění, enterprise začíná vnímat, že existuje nějaké AMD, na Zenu se staví třeba úložiště (HPE Primera), zkrátka peklo začíná zamrzat, no a teď je čas ten 8s systém představit a pokrýt tak nejen oblast, kde Intel nemá konkurenci, ale konečně získat i status nejvýkonnější platformy vůbec. To si myslím, že může hodně znamenat.
Zisku na tom asi moc nebude, protože neznám zákazníka, který by to používal, nad takovými systémy jsem slintal tak akorát na veletrzích, nebo se dají docela dost koupit v bazarech (kdo by takovou hlučnou starou užranou potvoru chtěl...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No 8S systémy mají výrazně vyšší marže než 2S.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano maji. Problem je, ze se jich prodava jako safranu, a tudiz fixni naklady na design/vyrobu vydelene poctem prodanych kusu mohou byt porad brutalne vyssi nez u levnych 1S/2S systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom není sporu. Proto to také nedělá každý a ten kdo to dělá, si to nechá adekvátně (?) zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslím, že přišel čas, aby AMD ty peníze investovalo, protože tím konečně deklasuje Intel CPU na celé čáře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekupujem x86 servery, ale som si napriek tomu istý, že momentálne by som lacnejšie nakúpil dva 2-socketové AMD Epyc systémy, ktoré mi ponúknu 2 x 2 x 64 = 256 jadier. To je presne o 256 - 8 x 28 = 32 jadier viac ako 8-socketový systém od Intelu s max. 28 jadrami na socket. Celková spotreba AMD bude nižšia a výkon vyšší. Bonusy v podobe podpory PCIe Gen4, RAM bez obmedzenia kapacity a podobne už ani nespomínam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To platí i u Intelu. 2x2s server bude levnější než 1x4s. Jenže to budou dva různé stroje.
Pokud máte třeba 16TB in memory databázi, pak je najednou mnohem dražší stavět stejně výkonný cluster z 2s strojů než pořídit dva 8s servery.
Je to stejné, jako byste řekl, že 2s systém je více než 2x dražšší než 1s systém, tak koupíte dva jednoprocesorové. Ne, takhle jednoduché to prostě nebývá.

Nehledě na to, že to má další vychytávky. 4s stroj můžete nastavit jako 2x2s tím, že se budou navzájem zrcadlit, takže se to bude tvářit jako 2s stroj. A když chcípne paměť nebo procesor, bude to bez výpadku a zároveň bez zásadních výkonových ztrát (jako máte ztráty třeba u zrcadel ve virtualizaci).

A jinak ano, 4s i 8s jsou totální okrajovky, cenově je to drahé jako kráva a využití pro to jen tak někdo nemá. Ale díky tomu má Intel dodnes nejvýkonnější x86 platformu, i když AMD všechny jeho procesory porazilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

loool, videli jste tendle slajd?

intel in a nutshell ((:
https://imgur.com/a/K7Rsn5n

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co se vám na něm nezdá? Případně, co je na něm tak divného či zajímavého?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, me osobne prijde mirne zabavni mluvit o "unmatched silicon" kdyz jejich silikon je, s prominutim, sracka X let za konkurenci. Asi jako by AMD u vydani bulldozeru hodilo slide s "performance leadership" .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to asi chtělo nepřečíst jen první dvě slova a nevytrhnout je z kontextu:
"Unmatched Silicon & Software Foundation for AI & analytics".
Tou konkurencí myslíte koho? AMD, které podporu AI do svých procesorů nijak neintegruje a ze zbylých šesti produktů dělá jen jeden? Nebo tu snad máme nějakou jinou konkurenci, co by tohle portfolio čipů dělala a navíc nabízela jedno API pro práci jak s CPU, tak GPU, FPGA či AI čipy? Nebo o čem vlastně mluvíte?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.