Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vydává Comet Lake-U, 7-15W mobilní 14nm procesory s až 6 jádry

Článok som nečítal, ale tá dievčina akoby z oka vypadla bábike, čo mám pod posteľou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pohonit a spat sakraforte co :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Celkove to vypada na "marketingovou" radu, ktera v realu proti predchozi verzi nic moc neprinese. Zajimavy muze byt to 6jadro, ale zatim se nevi, jak to beha v praxi. Nic dalsiho, co by nevypadalo lip jen na papire, Intel z tech 14nm asi uz nevymackne.
https://www.notebookcheck.net/Intel-Comet-Lake-U-in-Review-Complicated-n...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PREBOHA ZIVEHO !!! BORDEL AKO SVINA !!! Ani diva srnka v case ruje sa v tom nevyzna, co je 10 nm, co je 14 nm, co je ktora generacia akeho obchodneho mena Jazera ci jakeho kodoveho mena Zatoky a kde je taka iGPU s max. 24 alebo s max. 64 EU.

Tak tomu hovorim ULTRA-BORDEL ! Bravo Intel. Ako vidno Intel vyuzije NAOZAJ TOTALNE VSETKO CO SA VYLUPNE Z WAFERA.
Pokazena jedna vec? Bude to cpu model balabla1.
Pokazena druha vec? Bude to cpu model balabla2.
Pokazena tretia vec? Bude to cpu model balabla3.
...
Pokazena desiata vec? Bude to cpu model balabla10.

COOOOOOOOOOOOOOL.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A vždyť je to jedno, zákazník si stejně nakonec koupí ten "červenej, co tak hezky svítí"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ta se tvari jako kdyby rozklikla historii myho prohlizece.. (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Takže single core boost bude tak pět sekund a pak to spadne někam na 2GHz a all core boost bude asi jako base clock? :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

U laptopu v 90% pracovních případech potřebuješ boost při startu aplikace nebo těch pár sekund pro zpacování nějakého příkazu, takže to je více než OK.
U přenosného stroje se nepředpokládá zpracování raytracingu, FEM nebo CFD výpočty v řádu hodin. Když už tak profík se vzdáleně připojí a výpočty běží na výkonném serveru. Jenom na hry se to nehodí, to je fakt... ale pro děti tu máme Nintendo Switch, ne?

Jinak všem včetně redaktorů uniká hlavní myšlenka proč Intel tlačí na mobilní CPU. Odpověď je Apple, který pracuje na nahrazení Intel CPU vlastními čipy ARM, které jsou nyní výkonnější v celočíselných operacích o 76% na stejné frekvenci oproti Skylake. Teď s novými Intel CPU se to dost výkonostně srovná, takže Applu se to komplikuje už jen kvůli emulací x86 kódu což je vždy pomalejší a bude mít větší spotřebu. Apple nemůže utéct od Intelu dokud jeho ARM nebude mít větší výkon a nižší spotřebu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jste přišel na těch 76% ? Pokud by by bylo tak snadné zvednout IPC, tak by to udělali i v AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, ze bych vedel kde vzal 76%, ale jasne rika celociselne operace, coz nejsou instruction per cycle...
a jestli me pamet neklame, nehralo si nahodou AMD s integrama na tom jejich "fake 8 jadru"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple má nejvýkonnější CPU na světě v celočíselných operacích - jeho A12 CPU má Vortex jádra se 6xALU na jádro, nejspíš to je první CPU na světě s takovým počtem ALU....ve SPECint2006 dává +76% oproti Skylake po přepočtu na stejnou frekvenci. Se podívejte na rozbor A12 na Anandtechu. Největší sranda že u toho má spotřebu 4,2W a hlavně poměr výkon/watt je více jak dvakrát lepší než ostatní ARMy. Tedy Apple dokáže zpracovat kód dvakrát rychleji, zároveň baterie může být dvakrát menší a ještě bude mít větší výdrž než Android. To je odpověď na otázku kde Apple bere ty vysoké marže. A to píšu jako uživatel Androidu co uzavřený systém Applu nemá rád. Ten jejich ARM je ovšem neskutečný drtič.

Intel s AMD mají pořád 4xALU, což je docela výrazné zaostávání ve vývoji za Apple. Zase naopak mají silnější FPU, nicméně posílit FPU není až takový problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Největší sranda že u toho má spotřebu 4,2W a hlavně poměr výkon/watt je více jak dvakrát lepší než ostatní ARMy. Tedy Apple dokáže zpracovat kód dvakrát rychleji, zároveň baterie může být dvakrát menší a ještě bude mít větší výdrž než Android.“

Technická poznámka: Zařízení, které by mělo 2x vyšší výkon/watt, si ty věci nemůže dovolit „zároveň“, může si dovolit jen jedno z toho.

A vzhledem k tomu, že ten čip je v iPhone XS a XR, vzniká otázka, proč tedy v testech výkonu konkurenci nijak nedrtí.
Výdrž na baterii nezávisí jen na procesoru, ale třeba iPhone XS má menší výdrž než iPhone X, takže minimálně mezi A11 a A12 nějaké zásadní zlepšení nenastalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodená rukavica pre AMD...tá ale môže strieľať až 8 jadrami, ak sa veľmi naserie (aj keď nemyslím, že do 15W sa to dá, ale do 35W to pôjde)....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD může střílet 8jádry, ale teprve poté, až navrhne nějaké 8jádrové APU. 8jádrový Intel si s tím 35W TDP můžete koupit už dneska, i když je pravda, že většina výrobců notebooků u něj raději volí 45W TDP. A asi by mu nic nebránilo uvést to 8jádro i do 15W segmentu, jenže kdo by stál o tolik jader běžících jen něco málo přes 1 GHz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už by to chtělo nějaký mezinárodně uznávaný technický standard na měření výkonu boostu spolu s řadou otevřených a definovaných zátěží pro pořádné hodnocení. Rozptyl 700MHz* až 3500MHz se pomalu vymyká kontrole. Ikdyž u mobilních procesorů, kde bude limitem příkon, výdrž baterie a možnosti chlazení, v tom bude tak trochu bordel vždy. Zajímavé je, že ve zbytku eletrotechnického průmyslu dostanete při nákupu každé součástky za 0,02Kč spreadsheet na tři (nebo 45...) A4 s informacemi, které z 99,9% nikdy pořebovat nebudete, ale u CPU vám často řeknou jen "až 5GHz, 65W +- pár desítek nebo stovek Wattů, má to milion PCI linek a svítí to". Aspoň tabulku trvale udržitelných frekvencí pro různě velké limity TDP nebo příkonu by ukázat mohli.

* Takové číslo jsem u CPU pro počítače neviděl snad desetilení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Aspoň tabulku trvale udržitelných frekvencí pro různě velké limity TDP nebo příkonu by ukázat mohli."
..mas ji v tom odkazu co jsem postoval.
Jinak tohle delat nebudou, kazdy vyrobce notase. si muze konfigurovat TDP podle sveho + kazdy ma jine chlazeni, takze ve vysledku maji notebooky se stejnym CPU rozptyl plus/minus 10% a obcas klidne i vic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by to pomohlo i Intelu. Předešli by tím potenciálním problémům. Takhle je pověst Intelu v rukou OEM partnerů. Budou kolovat příběhy o dvojí kvalitě dodávaných CPU a zákazníci půjdou za Intelem, nikoli k výrobci stroje. Jen doufám, že aspoň výrobci notebooků takové informace dostali. Teplo odvedené chladičem jde měřit a tabulku vytvoří i opice. Ale jak znám megakorporace, kde žádný zaměstnanec, manažer ani majitel nedohlédne z jednoho konce na druhý, tak tomu moc nevěřím. V rozhodování v tak velkých společností bude vždy příliš velké množství entropie na to, aby se dalo cokoli jen trochu očekávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry by to bylo, ale ocekavat cokoliv prilis vstricneho od Mega korporace, je jak pises, z rise fantazie..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nespomenuli, ze ci sa im podarilo opravit tie obrovske bezpecnostne diery? ZombieLoad, Meltdown and Spectre?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To dostanes k tem procesorum jako bonus, Intel, for future :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je takovy ukazkovy bordel ze se v tom ani prase uz jednoduse nevyzna, clanek sem precetl pod silnou osobni motivaci a vysledky?

-mame tu 10 generaci slozenou s 10nm tech-demo nepodarku a 14nm+++++
-ty zakladni takty 0,7/1,0/1,1GHz to je jako v roce 2019 prosim co? boost 4/5GHz me nezajima
-6 jader no konecne ale za 443 dolaru a jeste v ULV 15W provedeni si muzou strcit do prdele

Samozrejme ze Intel neresi neskutecne slabe Atomy v podani znacek Celeron a Pentium, tam mohli tyhle 10nm ULV produkty pekne zapadnout, ne nechame to dale chrapat na slabych Atomech, neskutecne me sere kdyz vezmu v roce 2019 na Atomech postaveny produkt a sekaji se na tom i Windows 10, Intel zas dojebal co proste mohl a dojebe jeste vic, prosim AMD uved uz konecne normalni 28/45W sestijadro s NAVI iGPU necht tenhle intelacky bordel bezi doprdele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jste si zanadával, a teď můžeme začít polemizovat.
a) Vadí vám neskutečně slabé Atomy, ale že AMD cpe do notebooků své 28nm A-Series čipy s ještě slabším výkonem, vám evidentně nevadí.
b) Ty základní takty jsou tak nízké proto, že Intel garantuje, že to na nich poběží za všech okolností. Tedy i v okamžiku, kdy vytížíte na maximum integrovanou grafiku, s kterou se ta procesorová část dělí o TDP.
c) Na šestijádro s NAVI iGPU si počkáte minimálně rok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz porovnam ty vami kritizovane A6/A8 mobilni cipy AMD s Atom-y Intel-u tak jsou porad ty procesory od AMD rychlejsi, Atom-y maji totiz zkriplena jadra, osekanou cache a tez vykonove iGPU, jednoduse me nepresvedcite ze ty lacine a v navrhu zprasene Atom-y sou rychlejsi. Jiz od dob vydani Atom-u v podobe Atom xxx rada a nasledneho zkripleni znacek Celeron a Pentium temito zmetky jsem vedel ze je to na picu, bych vam dopral praci na mobilnim Ivy Bridge v podobe Celeron-u 1005M a poslednim Atom-u, i tak sou rozdily ve vykonu badatelne, Atom-y sou nejzbytecnejsi procesory vubec.

Co se tyce zakladnich taktu, dnes Intel negarantuje cloveku nic, s taktem 0,7 - 1,1GHz si navic muze vytrit v roce 2019 vlastni prdel, tech 10nm je proste des a hruza a ta 10 rada procesoru pruser ve kterem se ani svine nevyzna, co se tyce TDP, vzdyt 95W 9900K zere 210W a Intel pri udanych TDP v papirech ruci jenom za zakladni takt, kdyz to srovnam z AMD tak ta rekne cloveku vsechno primo, Intel lze, lze a opakuju lze jak prase nenazrane, bych rad vedel jestli jsou opravene bezpecnostni chyby, tipuju ze vsechny ne, IPC by u 10nm slo hodne do ryti.

APU v podobe sestijadra a iGPU Navi se dockame driv nez se nazdas, verim v to, celkove je treba jeste udelat poradek v mobilnim segmentu a v tride GPU, Intel a NVIDIA jsou obycejne prasce nenazrane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty A-Series mobilní čipy jsou rychlejší možná ve vaší představě. Ve skutečnosti jsou navzdory výrazně vyšší spotřebě pomalejší. Taky je opět vtipné, jak se navážíte do Atomu kvůli očesané cache, když ty áčkové čipy ji mají proti Atomu poloviční. U grafiky nevím, co od takového čipu čekáte, ale na hraní opravdu Atom ani ty Áčka určeny nejsou. A nějaké to 4K video přehraje Atom levou zadní.
A docela by mě zajímal alespoň jediný test, kde ten váš dvoujádrový Celeron Ivy Bridge dokáže překonat moderní N5000.
Taky je vtipné, že vás na jednu stranu iritují nízké základní takty, díky nimž má Intel výbornou spotřebu v Idle, ale na druhou stranu vás iritují vysoké takty v boostu, které vedou naopak ke spotřebě vysoké. Intel vám dává vybrat. Někdo chce pasivně chlazený počítač k televizi, někdo chce pořádně nataktovanou mrchu na hry. Oboje je k dispozici.
A přeju vám hezký čas při čekání na to vaše 7nm šestijádro s Navi. Vzhledem k tomu, že první 7nm APU bude mít místo Navi ještě Vegu, bude to opravdu čekání alespoň roční.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja by som si vedel predstaviť nejaký ten mininotebook alebo ultrabok za rozumnú cenu s "atómovým" QuadCore Goldmont Plus jadrami na platfome Gemini Lake Refresh so 4MB L2 cache up to 3.2GHz (6W - 10W TDP).

link: https://diit.cz/clanek/intel-po-dvou-letech-popozene-gemini-lake-na-32-ghz

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.