Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel vysvětluje nejasnosti kolem USB 3.0

Intel logo
Jak jsme předpokládali, tak se stalo. Včerejší informace o nařčení Intelu ze strany firem AMD a nVidia o tom, že jim Intel nechce dát specifikaci na USB 3.0, se chytil na svém blogu zástupce „modrých“ Nick Knupffer a pokouší se řadu mýtů kolem této věci uvést na pravou míru. Pochopitelně je potřeba to brát jako pohled jedné strany, ale vůbec není nezajímavý…

USB3 konektor

Nick v první řadě upřesňuje, co že se to vlastně připravuje. Na jedné straně je to totiž USB 3.0 specifikace jako taková a na straně druhé specifikace Intelova „Host Controlleru“ pro podporu USB 3.0 standardu. USB 3.0 specifikace není jen od Intelu, vyvíjí ji tzv „USB 3.0 Promoter Group“, kde je Intel jen částí celku, do nějž patří ještě také HP, Microsoft, NEC, NXP Semiconductors a Texas Instruments. Tato skupina v listopadu 2007 sezvala další přispěvovatele a od té doby se jich přihlásilo přes 180, včetně některých výrobců čipsetů, mezi nimiž nechybí ani AMD a nVidia. Ti všichni pomáhají dotáhnout specifikaci USB 3.0 do zdárného konce. Očekává se, že USB 3.0 Promoter Group dá k dispozici veřejně specifikaci začátkem druhé poloviny tohoto roku, jinými slovy bude to velice brzy. Výsledek by měl mít rychlost 4,8 Gbit/s a dostat název SuperSpeed USB.

Onen „Host Controller“ a jeho specifikace, to už je záležitostí čistě Intelu. Ten do ní investuje hromadu peněz a spoustu tzv. „člověkohodin“, aby urychlil nástup USB 3.0 na trh. Tato specifikace by měla být prakticky návodem pro vytváření USB 3.0-kompatibilních čipů, nikoli však USB 3.0 specifikací jako takovou. Až to bude hotové, dá Intel tento „návod“ k dispozici firmám pod bezplatnou licencí. Očekává, že to bude taktéž velice brzy, opět se hovoří o začátku druhé poloviny tohoto roku. Stejně to prý Intel udělal v době, kdy vznikalo USB 2.0.

V další části Nick vysvětluje, proč ještě nemají firmy k dispozici onu specifikaci Host Controlleru. Jednoduše proto, že ještě není na dostatečně vyspělé úrovni, aby ji mohl Intel vydat. Cítí prý velkou zodpovědnost za to, jak USB 3.0 dopadne, a pokud by nyní společnosti dostaly něco, co se ještě ve finále bude trochu měnit, mohlo by dojít na vytváření částečně nekompatibilních produktů a to by USB 3.0 moc neprospělo. V závěru pak ještě vyvrací zvěsti o tom, že by USB 3.0 mělo něco společného s PCI Express („zdroje blízké AMD a nVidii“ tvrdily cosi o tom, že si USB 3.0 představují zhruba jako PCI Express na kabelu, což jsme záměrně minuli, protože se to jeví jako nesmysl, ta podobnost v rychlostech bude spíše čistě náhodná, než že by to nějako souviselo).

Popis USB3 konektoru

Jaký je tedy závěr? Mezi řádky lze vyčíst, že pravda je tak trochu na obou stranách. Intel podle Nickových slov v podstatě dělá zbytku osazenstva velkou službu tím, že investuje do tvorby specifikace Host Controlleru, kterou dá pak zdarma, aby ostatní firmy nemusely vynakládat podobné investice na prakticky stejnou činnost. Logicky vzato se tím nejen urychlí nástup USB 3.0, ale tím, že všichni pojedou podle stejných notiček, budou všichni hrát stejnou písničku, tedy nevzniknou mezi jednotlivými čipsety problémy s nekompatibilitou (pokud výrobce neudělá něco špatně – a pokud bychom chtěli být paranoidní a nenávistní, dodali bychom ještě „nebo pokud tam Intel něco neudělá záměrně špatně“, ale to by bezesporu neprospělo nikomu a samotnému Intelu už vůbec ne).

Na straně druhé: můžeme docela klidně předpokládat, že sám Intel coby tvůrce specifikace Host Controlleru alias návodu na vytvoření příslušného kousku křemíku sám takové kachlíčky už vytváří (prostě proto, že to musí taky otestovat), takže v momentě, kdy bude specifikace USB 3.0 i Host Controlleru hotová, s pravděpodobností hraničící s jistotou bude mít v kapse i finální kousek křemíku a jako první přijde na trh s USB 3.0 řadičem. Intel toto klidně může považovat za bonus, výhodu, náskok, jak chcete, ale vychází to z povahy situace, kdy je to právě on, kdo je této specifikace autorem, takže je nabíledni, že také bude mít jako první hotové i patřičné čipy. Osobně se domnívám, že konkurence nemusí smutnět nebo se rozčilovat, bude-li mít nějaký čas Intel na trhu USB 3.0, zatímco ostatní budou na základě jeho zdarma poskytnuté specifikace teprve vytvářet čipy, USB 3.0 se nijak markantně nerozšíří (i když má Intel na trhu hodně velké zastoupení). Rozšíření znatelně napomůže právě doba, kdy se svými USB 3.0 řadiči přijdou i další tvůrci čipsetů. Ano, bude to nějaký čas trvat, než to vytvoří, ale nemám strach, že by si tím Intel zajistil nějaký vskutku výrazný náskok. Totiž nejprve se budou muset na trh dostat také nějaké kousky hardwaru pro druhou stranu barikády, máme na mysli zejména různé USB 3.0 to (S/P)ATA převodníky pro rychlou komunikaci s pevnými disky. A to také nějaký čas potrvá.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel vysvětluje nejasnosti kolem USB 3.0

Úterý, 17 Červen 2008 - 13:53 | kubik | xox: cili dalsi kolecko "UHCI versus...
Úterý, 17 Červen 2008 - 11:22 | Anonym | Patr1k: na notebookoch s vyvedenym konektorom v...
Úterý, 17 Červen 2008 - 10:08 | Anonym | jojo2: Na 266MHz notebookovom pentiu pod Win98SE...
Úterý, 17 Červen 2008 - 01:00 | qee | xox: Tohle se tu snazim vysvetlit od zacatku, ale...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 22:43 | WIFT | >> xox: Re: "uz ma (aj...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 22:33 | Anonym | 2WIFT: Prosim, nemystifikuj verejnost nadpismi...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 21:26 | Anonym | A že vám to tady trhá žábry... Nechápu, budete...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 21:00 | Anonym | Martin ma pravdu. DVD mali zaberat 80% trhu v...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 19:41 | Erkil Poirot | Martin: No ale ja si stejne jako Wift myslim, ze...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 18:00 | Anonym | "Že by se trh koncových USB 3.0 zařízení...

Zobrazit diskusi