Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vzdal plány s procesem 20A

Jako já nevím. Vyvíjet současně intel 7, 4, 3, 20A a 18A mi přijde jako nehorázné plýtvání zdroji. Proč to má tak roztříštěné? Proč se nezaměří pouze na zlepšování Intel 7 a vývoj 18A?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože udělat cca 6x menší (10->1,8nm) transistor je mnohem větší kumšt než by si jeden pomyslel. Je mnohem snaží postupovat po malých krůčkách (TSMC), než udělat jeden velký skok, zvlášť, když už s tím předchozím (16/14->10nm) už byly také velké porodní bolesti. Potřebujete nástroje pro vyrobení lepších nástrojů a hlavně zkušenosti, klid na práci a minimum keců od vedení.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Proste marketing
intel 7 je stale 10nm proces
intel 4 3 je vlastne 7nm proces
intel A20 je 5nm a A18 je 5nm+ proces
Intel ma 10 nm proces zmaknuty, 7nm proces ladi vela rokov a prd s toho, napokon sa nan vybodol a prešiel na 5nm proces a stale rovnaka pesnička ladi a ladi a prd s toho.
Intel nedokaže urobiť poriadne masky pre waferi a Činanom sa nechce robiť masky pre konkurenciu :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Snajprík = Jolanda 2

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jolando :D kde si bol ked Intelacky marketing premenovaval vyrobne procesi ?:D
" technologie 20A (dříve 5nm) "
Toto som si nevicical s prsta, proste marketingu Intelu viac sa pacilo pomenovanie že Intel 7 (10nm)
Intel 4 (7nm) Intel 3 (7nm+) Intel 20A (5nm) Intel 18A (5nm+)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"TSMC believes its 2nm technology will beat Intel's 1.8nm-class process." To by se jim hodně nepovedlo kdyby nový n2 měl lepší parametry než 5+
Jinak kde si u tsmc naměřil dané nm? Marketingová čísla to jsou dnes u všech firem a když budeš důkladněji porovnávat parametry tak Intel evidentně zvolil konzervativnější značení a TSMC agresivnější a tím se číslování porovnatelných procesů rozjela a pokus Intelu to srovnat v tom udělal akorát bordel, kdy se různě míchá staré a nové značení...
V základních parametrech by to nové označení celkem sedělo, to že se jim moc nedaří je zprovoznit se solidní výtěžností je věc druhá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, jaké parametry se budou srovnávat.
Intelovo procesy mývaly vyšší hustotu tranzistorů na plochu. Někdy až moc.
Ono i ten slavný 14nm proces v jeho první verzi nebyl nic moc a zlepšilo se to, až tu hustotu trochu naředili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem se dozvěděl, tak na Intel 4 nějaké věci vyrábějí. Minoritně. Ale vyrábějí. Tak proč se nesnažit dodělat Intel 3 tak, aby byl použitelný a mohli na něj přejít místo Intel 7? Teď zabalili Intel 20A a přesunuli lidi do 18A. To je správný krok. Teď ještě aby přestali ladit Intel 4 a přesunuli ty lidi na Intel 3. Aby dělali max. 3 procesy současně místo původních pěti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Intel 123456789 je len marketingove značenie, realne ma ich len tri.
10nm bez EUV (intel7) ma zmaknute a linky bežia prakticky všetko na nich vyrabaju
7nm s EUV (Intel 4 Intel 3) v Irsku beži ale ma vysoku poruchovosť a niske takty, pre mobilne čipy to stačí, ale zatial bieda.
5nm s EUV (20A 18A) s tým ma Intel veľký problém 20A zrušili a vylepšený 5nm+ 18A ma brutálnu poruchovosť, ešte ho nezrušili ale prakticky je nepoužitelny pre masovu vyrobu.
Intel všetok kremik čo sa dal skupil od TSMC, došlo to až k tomu že AMD muselo časť vyroby presunuť k Samsungu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Robin krok po kroku, ty procesy jsou v různé fázi vývoje, nasazení, ladění. Takže pokud se objeví nějaký problém, dá se mnohdy reagovat včas u těch následujících a u nich tomu předejít, stejně tak sdílet poznatky a vylepšení. A asi hlavní je to, že když se některý nepodaří dotáhnout vůbec, některý bude mít horší výtěžnost, tak stále ještě je šance že něco fungovat bude. Tsmc vlastně dělá to samé, jen to má více rozprostřené v čase, takže řešení problémů vyššího procesu se začne řešit u toho nižšího v ranější fázi což může znamenat rychlejší a levnější nápravu. A hlavně není ve stresu, může si v klidu vyjet a peněz od spokojených zákazníků je dost. Intel má problémy tak vsadil hodně peněz na pět karet a některé se ukazují jako plívy ale když budou aspoň dvě solidní tak by situaci mohl ustát, vsadit vše na jednu by mohlo být mnohem riskantnější.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protože vývoj procesů je iterativní záležitost. Kór teď, když se bude přidávat backside power delivery a přecházet na GAAFET tranzistory. Ostatně když Intel přecházel na FinFET, rovněž šlo o iterativní proces (32 nm planární => 22 nm FinFET => 14 nm FinFET), kde 22 nm FinFET nepřinesl velké posuny (a navíc Ivy Bridge měla stejnou mikroarchitekturu jako Sandy Bridge), ale umožnil relativně hladký přechod na 14 nm FinFET. U 10 nm procesu zkoušel Intel větší leap a dopadlo to zle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"5 procesů za 4 roky" ... se začíná transformovat na ... "4 procesy za 5 let".

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

5 marketingove procesi, ale v skutočnosti su len dve :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"5 průserů za 4 roky" je také varianta jen to nezní tak pěkně...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2025 Intel zruší vývoj 18A, aby mohl všechny prostředky vrhnout do nového převratného procesu 1pm s plánovanou zkušební výrobou již v roce 2050.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no-X mohl zmínit, že když Pat (před rokem?) tvrdil, že vsadil firmu na proces 18A, tak už bylo jasné, že 20A půjde do kopru, ale samotný 18A musí dotáhnout. Je to pro Intel zásadní proces, který používá intenzivně EUV, obsahuje power vias, které bude mít TSMC až s druhou nebo třetí generací 2nm procesu (2026+). Taky se Intel musí blejsknout před americkou vládou, aby z ní mohl do budoucna tahat peníze. Konkurence pro TSMC je též nutná, protože Samsung rok od roku zpomaluje. A nakonec všici nemůžou vyrábět u TSMC.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

".. A nakonec všici nemůžou vyrábět u TSMC .."

Mohli by (kromě PRC).
Ale nebylo by toho dost pro všechny.
A určitě ne levně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doufam, ze Intelu ta sazka na 18A vyjde. Obecne by bylo dobre mit nekolik vyrobcu ne jen TSMC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja doufam, ze to Intelu vyjde. Ale zaroven o tom velmi silne pochybuji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono mu to vyjde, věřím tomu, jen mu to nevyjde včas, ale s obvyklým zpožděním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V roce 2025 Intel zruší vývoj 18A, aby mohl všechny prostředky vrhnout do nového převratného procesu 1pm s plánovanou zkušební výrobou již v roce 2050."
Tomu se snad da verit, protoze v roce 2050 bude konkurence pouzivat uz kvantove pocitace a Intel bude pouzivat velka, mala, mensi, a micro jadra. Nikdo nebude vedet k cemu jsou dobre ale dulezite bude ze jich bude hodne. V roce 2050 bude prumerna teplota 40C a tak jediny zpusob jak ovladat pocitac s Intel cpu s TDP 250W (pl2 2000W) bude ze stisneneho prostredi lednice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Půl roku poté co u Intelu uvedou do sériové výroby proces 10A, začne nějaká firmička, kterou dnes nikdo nezná, produkovat čipy na jiném materiálu než Si, GaAs, ... etc.
Pokud se nasazení Procesu 10A opět opozdí, tak rok předem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nezvladl doladit ani svuj 10nm proces v jeho 5 generaci coz vyustilo jednak lhanim kdyz jej nazval intel 7 tak s tim prisla oxidace medi a cele to na konec podtrhuje fakt ze i kdyz intel dobre vedel ze ty jeho procesory z vyroby postizene sou, i tak je tahle kurva zakaznikum prodavala, tajila to a kdyz se na to prislo, lhala, zamlzovala az se lidem vyhrazela.

Jasne, TSMC da ohromne zdroje v radu miliard dolaru, lidi a casu do vyvoje 7, 5, 3 a 2nm procesu a naproti ni jde intel ktery nam jako veverka proskakuje z tehleh nm rovnou na takovou cilovou metu ze i sama TSMC vali oci a jeste drze slibuje realnou dostupnost 18A siroce a to pro ruzne typy procesoru/reseni.

Nejak nevim o produktu ktery by intel vyrabel na svem procesu intel 4 a 3, on si asi povedel ze nemusi..., protoze realne TSMC N3...

Jestli Broadcom pri svych jednoduchych procesorech neni spokojen s vyteznosti intel 18A, jak pak chce intel vyrabet slozite procesory, dlazdice, specializovane asic, kooprocesory a gpu? Jednoduse nijak.

Tahle zkurvena firma nebyt miliardovych dotaci na sve sliby by jiz davno byla v piči, tohle je dalsi dukaz ze kdyz dotujete kokotinu, kokotinou to zustane, presne jako umela elektroauta.

Zadne procesory na intel 18A siroce nevzniknou, je to jenom nahaneni casu a umele vytahovani penez, rovnez nikdo nechce ty pojebane atomy a jeste si dodatecne platit za akceleratory v uz prodanych procesorech, to fakt muze vymyslet jenom debil.

Arrow Lake definitivne ukaze v akych srackach tahle firma je, cim driv pujde do kopru tim lip!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čtvrtý článek o potížích v řadě.
Tyhle negativní články jsou dost depresivní.
Nebylo by něco optimistického?
Například levný herní CPU.
Nebo dostupné GPU.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nový a intenzívnejší pocit?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na intenzivni pocity jsou specializovane Kackove verze 13. a 14. generace Intelu. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když se daří, tak se daří 😁

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by něco optimistického?
Například levný herní CPU.
Nebo dostupné GPU.
---
no u modreho nemozne

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemožní na počkání. Zázraky do 3 dnů.
Nikdo vám nemůže dá to, co vám my dokážeme slíbit.

Jo. Slogany a prezentace, ty zvládají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

18A koláče Broadcomu nevoní, tak intel povolal v panice zbytek kuchařů no.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

😂😂😂

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne ze maji ochrannou znamku na Core.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nestacilo by zmenit nazev kazdeho noveho clanku namisto "Intel vzdal plány s procesem 20A"
na
Intel to vzdal
Intel to vzdal dil 2
Intel to vzdal dil 158 J. R. se vrací

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R.I.P. Intel, po té agónii nejpozději od roku 2017 se mi stýskat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akcionáři Intelu by měli vyházet kompletně celé současné vedení a udělat brutální restrukturalizaci firmy se stanovením core businessu. Ohledně továren a výrobních procesů by hošové z Intelu buď měli uplatit a přetáhnout podstatné lidi z výroby TSMC, aby z nich udělali nějaký team pro rozjezd nízkonm výrobních procesů nebo dělat sofistikovanou průmyslovou špionáž. Jinak jejich slavné fabriky skončí jako Globalfoundries a ve spojení s posledními 20ti lety návrhů CPU a GPU Intel skončí brzy na hnojišti tak, jako to, co je přikryté papírem a kouří se z toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.