Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nekupujte Radeon RX 7900 XT, Navi 48 / RDNA 4 je za dveřmi

Zdroj: AMD

Vypadá to, že zprávy o odkladu RDNA 4 na příští rok byly dezinformací, která se hodila AMD - nejspíš právě proto, aby nevznikaly články s nadpisy, jako je tento.

V červnu se objevily zprávy o tom, že RDNA 4 (Navi 48 a Navi 44) mohla být odložena na rok 2025. Různé zdroje se tehdy předháněly v tom, zda tyto zprávy potvrdí nebo vyvrátí, takže nebylo jasno nic.

Během Computexu se dokonce objevily zvěsti, že vše bude odloženo až na rok 2025. Oproti tomu se ohradili někteří leakeři, podle jejichž zdrojů k žádné změně nedošlo. WCCFTech oslovil osm zdrojů, především výrobců grafických karet. Čtyři konstatovali, že je stále v plánu letošní čtvrtý kvartál, čtyři naopak mají informaci o odkladu na první kvartál 2025. Zjevně se tedy něco děje, jen ještě není jasné, jak přesně to dopadne.

Podle aktuálních informací YouTube kanálu MLID byla zpráva o odkladu dezinformací. AMD přišla vhod nejspíš proto, že chtěla zabránit zprávám o brzkém vydání nové generace, v jejichž důsledku by poklesly prodeje a trvalo delší dobu, než se vyprodají skladové zásoby stávajících modelů.

Reálná situace má vypadat tak, že minimálně výkonnější Navi 48 bude vydána v letošním roce a to buď v říjnu nebo v listopadu, zkrátka aby stihla předvánoční sezónu.

(MLID)

Na známých parametrech se nic zásadního nemění, snad jen s drobnými rozdíly. AMD je nejspíš poměrně spokojená s výkonem, kterého Navi 48 dosahuje, takže nechce kartu ždímat do posledního MHz a preferuje o něco nižší spotřebu. Očekává, že to ocení jak OEM partneři (do sestav nebudou muset montovat drahé zdroje), tak upgradující uživatelé, kteří nebudou muset měnit zdroj. GPU karty by mělo být taktované na 2,9-3,2 GHz a spotřeba se vejde do maximálně 280 wattů, ale spíš máme očekávat o něco nižší hodnotu. Při těchto ≤280 wattech má karta dosahovat výkonu až na úrovni GeForce RTX 4080 (320 wattů), což je až 10 % nad stávajícím Radeonem RX 7900 XT (300 wattů).

Jádro s 256bit sběrnicí bude osazeno 16 GB GDDR6 běžících pravděpodobně na 20 Gb/s. Architektonické novinky (krom těch známých z RDNA 3.5) zahrnou podporu formátu FP8, zřejmě výkonnější akceleraci AI a ray-tracingu a zjevně i nějaké změny prospívající energetické efektivitě. Jádro samozřejmě bude integrovat třetí generaci Infinity Cache, kapacita není jistá, ale půjde maximálně o 96 MB. Vyrobeno bude monoliticky na 4nm procesu TSMC (na tom se nic nemění).

AMD očekává zájem, takže plánuje v letošním roce na trh vypustit velké objemy Navi 48. Dostupnost na předvánočním trhu by měla být bezproblémová. Cena karty by se měla pohybovat kolem $499 až $599. Smysl by dávala spíš vyšší částka, neboť má karta výkonnostně překonat Radeon RX 7900 XT, který aktuálně na Amazonu stojí $680-780 (některé modely i více). Nemluvě o tom, že podstatně pomalejší GeForce RTX 4070 Ti Super vychází na $800-850, takže i kdyby Nvidia před Vánoci snížila ceny o $200, bude Navi 48 stále dosahovat lepšího poměru cena / výkon.

O menší Navi 44 se zatím nedozvídáme nic. Osobně odhaduji, že si ji AMD nechá na CES 2025.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nekupujte Radeon RX 7900 XT, Navi 48 / RDNA 4 je za dveřmi

Žádné komentáře.