Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Xe dostane se 7 nm procesem absolutní přednost, i před procesory

intel se topi ve *** a mam tuseni ze se z toho jen tak nedostane, AMD jede, Apple brzo predstavi vlastni CPU a intel odrizne, pokud se procesory applu ukazou jako dobrej smer tak to muze byt pro intel smrtelna rana protoze nez dobehne ocas AMD bude uz smer uplne jinde. driv jsem veril ze intel nepredstavuje zadne trhaky proto ze AMD nebyla konkurence a ma par skovanejch es kdyby se AMD rozhoupalo ale uz pekne dlouho se ukazuje ze intel nic nepredstavoval proto ze zadny eso nemel a je pekne nahranej

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pak konečně ten zlý Intel zkrachuje a už zůstane jenom hodné AMD, které by se pro zákazníky rozdalo. A bude ještě levnější, páč ušetří peníze, které musí teď vydávat na konkurenční boj! :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Smutné je, že si to zřejmě někteří fakt přejí a myslí, že to bude dobře :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má síce iné mechanizmy ako dať peniaze hlavnému investorovi a ešte z toho získať kapitál, ale pokušeniu zneužiť dominanciu na trhu by sa pravdepodobne neubránilo.

Mubadala prodala jednu část AMD, jen aby výhodněji koupila jinou
10. 3. 2017
Podobným otázkám a nejasnostem učinil konec analytik Austin Craig, který zná dobře smlouvy mezi AMD a Mubadala, které definují vzájemné postavení obou firem.

Součástí těchto smluv je záruka ze strany AMD, že Mubadala může kdykoli - nejpozději však do 29. února 2020 - od AMD koupit 75 milionů akcií za $5,98 kus. To je velmi pěkná cena, zvlášť při stávajících $13,63 za kus.
https://diit.cz/clanek/mubadala-prodala-akcie-amd-pro-nakup-jinych

Dnes, keď je

AMD - Advanced Micro Devices, Inc.
Currency in USD
27.96+0.75 (+2.76%)
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

Tak je to obojstranne výhodný obchod.
AMD upíše úcastiny pi 6 USD/ks, čím navýši svoje základné imanie a investor ich predá s s viak ako 300% ziskom za deň..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dual post. ospravedlňujem sa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle si nikdo rozumný nepřeje. Nedávný stav, kdy Intel měl přes 80% trhu byl špatný, což se podepsalo na inovacích a cenách. Tak jak by to asi vypadalo, když by kdokoli z těch dvou měl 100%?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> jak by to asi vypadalo, když by kdokoli z těch dvou měl 100%?

To si muzes snadno odpovedet, protoze na trhu serverovych CPU mel Intel dlouhou dobu kolem 99.8%.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Buď neumíš číst, nebo Ti logika nic neříká. neilz bellic uvedl jako podmínku, že Apple uspěje se svými procesory. A to by byla pro AMD setsakra velká konkurence vzhledem k ARMové filosofii.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel docela dobře fungoval i v době, kdy se do Apple cpaly procesory PowerPC. A je hromada zařízení Apple, ve kterých už teď procesory Intelu nejsou. Takže ne, něco takového by je fakt nezabilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ty se na to nedovas dost perspektivne :) Nejde jen o Apple.. pokud se Apple podari vyhodit 'x86' ekosystem a postavit to na ARMu, tak to bude zaroven i falsi boost zkouset ARM pod vidlema a linuxu...nerikam, ze se to nutne povede, ale kazdopadne to alternativam pod windows pomuze

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Vokna na ARMu se zkousi uz dlouho. Windows 10 uz jsou schopny bezet i na Raspberry PI:
https://www.tomshardware.com/news/windows-10-raspberry-pi-hands-on,38629...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, jsou, ale zatim se moc neujali :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, běžet... i chodit je pro ten stav rychlé slovo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pozor - ty W10ARM notebooky s optimalizovanými aplikacemi nízkoodběrové Intely pro menší NB místy překonávaly už teď.
Výkonnostně slabší byly v momentu, kdy se na nich začalo emulovat x86 pro starší aplikace, ale popravdě u spousty aplikací to bylo v podstatě jedno (typicky různé starší utility, které z x86 už nikdo nepřepíše, ale prostě jsou pro nějaké specifické použití nutné). Samozřejmě pustit v emulaci Photoshop či Premiere by lehce komické bylo, ale to se celkem dá čekat.
Jde ale o to, že limitem pro ARM minimálně v oblasti mobilních zařízení už dnes není výkon CPU jako taková, ale pouze chování se starými aplikacemi.
Mimochodem tady by zrovna Apple mohl mít značný vliv, pokud by opravdu přišel s "ARM" notebooky, tak to bude firmy jako Adobe hodně motivovat k přepsání jejich aplikací a když už to odladí, tak se jistě zamyslí i nad "winARM verzí"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to marný... Pokud by se objevilo něco, co by přimělo Intel opustit procesorový trh, tak by to zcela jistě bylo konkurencí i pro AMD. A opravdu si nemyslím (a ani to nebylo v předpokladu), že by zvládnulo vytěsnit Intel z trhu samo AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je sranda, ze taky zelany scenar s preferovanou zelenou a modrou ako jedinymi farbami vidim skor v diskusiach na pctuning a hlavne na extrahw(trio maudit, hnizdo, hwspeedy).
:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz neni konkurence tak se to vzdycky po case zvrhne. Nicmene pro spoustu lidi bude pad Intelu na drzku velke zadostiucineni. Urcite nekrachne ale dokazu si intel predstavit v pozici v jake bylo AMD treba 5-6 let zpet. Dobre jim tak :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni mají eso v rukávu, proč si myslíš že postavili výzkumnou fabriku v Izraeli? Ze srandy to nebylo, domnívám se že pěkně potichu zkoumají jiné materiály k výrobě menších tranzistorů. Nebo se zabývají výrobou trojrozměrných - vrstvených čipů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

cekam, ze to bude epic....epic fail

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro hráče ano. Vzali Koduriho, protože na jeho grafikách se brutálně těžilo, takže nejde o nic jiného než o výpočetní grafické karty pro datacentra a superpočítače. Na hráče sere pes, jako v grafické divizi AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zní to hezky. Jen nevím proč jsem si myslel že Xe bude zcela nová architektura?
Já bych si nekoupil nic co vzešlo z integrované grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to nevylučoval, bude záležet i na tom, pro koho to nakonec bude určené. Bude záležet jen na tom, jaký výkon nabídnou a za kolik. V tomhle Intelu fandím. Jen ať se zkusí nacpat na již saturovaný trh, třeba se naučí, jak funguje trh, který není jejich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tu kdysi psal že Intel se rozhodl opustit retail trh s CPU. Považoval jsem to za vtip či provokaci.
Ale něco na tom asi bude pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dufam ze intel-dementi daju do gen12 ci gen13 (t.j. aj do APU ci diskretnych GPU) poriadnu HW podporu pre dekodovanie a enkodovanie AV1, nielen HEVC, AVC, VP9, VP8 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek hezký, ale formulace jsou příliš suverénní. Doplnit tam místy "údajně", "plánuje, že" a "snad", třeba by to na mě působilo pravděpodobněji. Takhle se to čte jako něčí vlhký sen nebo jako ujištění pro akcionáře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypada, ze Intel chce delat "kombo" pro servery CPU+GPU. Na tom muze tratit nejvic NV, ktera serverovemu GPU dominuje, pokud se Intelu grafiky povedou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel je proti AMD uplne v pohode. Tak jako za dob Pentium 4 versus Athlon XP, uz dnes ma zase uplacene OEM hrace, aby nestaveli servery a stanice s AMD. Kupuju server s Epycem a Dell je ma sice na webu aby se nereklo, ale odmitl mi ho dodat. HP mi sice nabidlo jejich model 360, za takovych cenovych podminek, ze jsem se z toho malem zlomil. Zbylo Lenovo a Supermicro a vybral jsem Supermicro. Takze ted se uz jen ceka na Epyc Rome a pujde do racku.
Intel ma na prdeli tolik penez a OEM smluv, ze si muze dovolit klidne dalsich 5 let v klidu spinkat a presto bude mit kazdy kvartal miliardove ciste zisky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi prijde ze Intel timhle zpusobem prijde jak s krizkem po funuse. Nevim co zavratneho by se muselo prihodit aby najednou lidi zacali po roce kupovat Intel gPU kdyz uz jim bude delat spolecnost v kysnach Navi a nova generace od nopeVidie. Mozna podpora raytracingu pri zachovani vykonu 60fps a pri cene do 10k. To se guru JirkaK mozna dokonce zacne dostavat do zelenych cisel v komentarich :)

urcite bude spousta lidi verit Intelu kdyz si na trhu s lidmi vytira prdel uz nejaky ten patek. To ze prezije bude jen diky zahackovanym smlouvam bez ohledu ze to bude fail jak tehdy pentium 4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.