Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zlevnil 9. generaci Core (F). Například Core i9-9900KF o 2-5 %

imho deleni rozptylu cen na OEM a RETAIL je blbost a nebo by mne zajimalo jak na to prisli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to přijde takové, ale... možné to je, stejně jako nějaká množstevní sleva, ale počítám že velcí hráči se stejně ceníky neřídí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně má Intel OEM a Retail balení - OEM je bez chladiče a s kratší zárukou, Retail s chladičem, v krabičce a obvykle s tříletou zárukou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma i baleni po desitkach a vice kusech a OEM v tomhle smeru chapu jako CPU pro HP, DELL apod. a to neni cena RCP

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zase zajímalo, proč by to měla být blbost. V podstatě totéž tvrdil i Anandtech při vydání Coffee Lake-refresh, kdy u tabulky, která zmiňuje RCP s těmi „nižšími“ cenami (tzn. $488 pro Core i9-9900K), uvádí poznámku:

„One important note. Intel publishes prices as RCP (Recommended Customer Pricing). This is the price it gives for customers buying 1000 CPUs (a 'tray') as an OEM. Retail prices are often $5-15 higher depending on the configuration.“

Tzn. $488 OEM, $499 retail.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono tomu menšiemu zníženiu pomohlo AMD jednou zo 100nových "vlastností"?

BIOS AGESA 1.0.0.4 přinese přes 100 vylepšení a oprav pro Ryzeny
před 2 dny
https://diit.cz/clanek/bios-agesa-1004-prinese-pres-100-vylepseni-oprav-...

Linux 5.5 To Advertise RDPRU Support For AMD Zen 2 CPUs Via /proc/cpuinfo
on 8 October 2019

RDPRU is one of the new instruction set extensions of AMD "Zen 2" CPUs that is for reading a processor register that is typically limited to privilege level zero. RDPRU allows for reading select registers at any privilege level.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-RDPRU-Linux-5.5-...

RDPRU je proste umelo zavedená betpečnostná chyba typu obmedzený Meltdown a dokonca obmedzenejšie aj ako L1TF/ForeShadow
Meltdown číta celú pamäť,
L1TF len cache a aj to nie z celej RAM
https://www.youtube.com/watch?v=smkzWwtjzkE&t=1510&feature=youtu.be

a RDPRU len registre

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nabizi se otazka... Vis ty orechu, o cem to vlastne meles? :D

1) Mas nejakou informaci, ze novy Agesa bios bude nejak menit chovani RDPRU?

2) Pokud ano, jakym zpusobem? Vypne tu instrukci? Udela z te instrukce nakym mavnutim kouzelneho proutku +10% vykonu navic?

3) Jak by mela tak trivialni zmena (obsluha RDPRU byla vzdy na strane OS, novy kernel jen prinese lepsi indikaci) v novem kernelu vest k propadu cen Intelu?

Proste a jednoduse... vzdy si pred psanim prispevku promysli, co vlastne chces rici, jestli mas vubec co rici a jestli zpusob, kterym to rikas dava smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Je to čiastočne v tom článku. RDPRU nie je reportovaná(pre Linux kernel/Linuxovým kernelom) ako podporovaná, hoci v Zen2 dokumentácii je. Je logické, že to bude nejak meniť jeho správanie sa.

2. Prečo by mala zdvihnúť výkon, keď sa bavíme o zavádzaní chýb v podobe čítania dát, ku ktorým nemáme prístup. A áno správne použita RDPRU môže radikálne zrýchliť návrat zo systémových volaní.

3. Ja píšem o zmiernení prepadu cien vplyvom informácie o možnej chybe u konkurencie.

A viem o čom hovorím

koncom roku 2011 vyšiel zborník

ISBN: 978-1-61804-056-5

s článkom kde so. hlavným autorom s vetou

"It means that the OpenCL code running time
constraint on a GPGPU is more predictable than the C language based code running on the CPU."

a

Many uses for Core scheduling
By Jonathan Corbet
September 20, 2019

The problem, from the realtime point of view, is that SMT is not deterministic, or as Zijlstra put it, it's "deterministically awful".
https://lwn.net/Articles/799454/

Ja nerád používam tak silné slová, ako Vy alebo Peter...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) To mas spatne. RDPRU je instrukce ZEN2. Novy kernel ji akorat zahrne v CPUINFO. Coz absolutne nemeni jeji pouziti. A uz vubec to nesouvisi s novou AGESOU, protoze je rozdil udelat neco v OS a je rozdil menit BIOS.

Takze prvni fail u tebe.

2) Ty tvrdis, ze by to meli mit vliv na cenotvorbu Intelu. A ja se te ptam JAK se to meni a JAK to muze donutit Intel ke zmene cen. Bremeno dukazu je na tobe, protoze TY si spal, ze AMD zmenu cen Intelu zpusobilo jednou zmenu v Agese.

3) Tak to si napsal blbe. Jestli si chtel rici, ze kdyby se v linuxe v CPUINFO nove nedavala najevo pritomnost RDPRU, tak by Intel zlevnoval mnohem vice, tak si mimo.

3a) Prvne nedokazes presne rici, co se na zpracovani RDPRU zmeni. Co jsem nasel ja, tak NIC, tedy neni duvod, aby cena nejak reagovala na tuhle konkretni vec.
3b) I kdyby se na zpracovani RDPRU neco zmenilo, i tak je bremeno dukazu na tobe, abys dokazal PROC by to teda melo byt.
3c) Tvoje domnenka je, ze je to zneuzitelna bezpecnosti dira. Nenasel jsem nikde ani znimku o tom, ze by to tak melo byt. Totiz RDPRU samo o sobe nic nezmuze, pokud neindikujes v ECX ktere registry se smi cist. A kdyz tam nic nebude, tak se nic neprecte :) Takze to neni bezpecnosti dira.

Proc sem proboha michas OpenCL a nakej zbornik z roku 2011? Kdyz resis ze v architekture z roku 2019 se objevila jedna instrukce?

"Ja nerád používam tak silné slová, ako Vy alebo Peter..."
Peter? Jako ze trpis rozdvojenim osobnosti? Nebo sam o sobe mluvis ve treti osobe? Nebo si myslel teda Petera Zijlstru? Protoze ten o RDPRU absolutne nic nerika. On mluvi o RealTime scheduling. Zase zadna souvislost s ctenim nekterych registru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klasický spor vedcov (hlavne k 3.)
1.v USA je vec publikovaná, ak nie je dokázané, že to tak nemôže byť
2. v Európe je vec publikovaná, ak je dokázané, že to nemôže byť inak

1) môže byť v implementácii chyba, ale ju chceli otestovať, a preto ju nereportujú..
AGESA môže meniť správanie sa. Ja som len vyjadril, že to ta môže byť, ni, že to tak je..

2) Ja píšem, že to dalo Intelu šancu, aby nezlacnil tak veľmi

3. Áno mysí Zijlstru- Ja som ho zmienil ako reakciu na tú nadávku, ja som napísal, že som tvrdil niečo podobné v roku 2011 ako Zijstra tvrdí teraz, a teda nie som mimo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zadny klasicky spor vedcov.

Ty si rekl, ze je to dira. Nahod link nebo vlastni pojednani o tom PROC je to bezpecnostni dira. Vsude na svete plati, ze kdyz neco takoveho chces prohlasovat a jeste na tom stavet dalsi argumenty (jako ze je to duvod, proc Intel nezlevnuje tolik), musis to dolozit.

1) Mas nekde link, nebo jiny zdroj kde by zvazovali, ze v RDPRU je chyba? Protoze to, co zda se nechapes je, ze tvuj mentalni prujem zacinal odkazem na phoronix a novou verzi linuxu. To nema co spolecneho s Agesou. Agesa je BIOS. A bude i na deskach pocitacu, kde bezi windows. Ty si nevyjadril ze to tam "môže byť", ty si napsal: "tomu menšiemu zníženiu pomohlo AMD jednou zo 100nových vlastností". Jestli netrpis nejakou demenci, tak nutne musis dospet k zaveru, ze si to psal jako oznamovaci vetu, ne podminovaci.

2) Nedalo mu to zadnou sanci, protoze je to absolutne irelevantni. Zatim neni zadna informace, ze by v nove agese vubec byla zmena pro RDPRU, take chybi jakakoli informace, ze by RDPRU bylo zneuzivane k bezpecnostnim utokum. A take neni jakkoli zname, ze by Intel reagoval takto cenama, zvlast kdyz on ma bezpecnostni diry uz roky a jeste kvuli nim nezlevnil ani cent.

3) Tezko muzes ty dve veci davat do nejakeho vztahu ekvivalence a dokazovat na tom, ze si v roce 2011 o necem vedel. Nedokazal si absolutne rici, jak jedna instrukce na cteni registru ovlivnuje cenotvorbu jineho vyrobce HW. Naopak to dokazuje, ze vubec nevis, o cem je rec a pletes nekolik veci dohromady.

To, ze si v nejake praci rekl, ze OpenCL na GPU bezi predikovatelneji nez bezny Cckovy kod na CPU neni relevantni. Real-time OS nenechavaji prave bezet bezny Cckovy kod beznym zpusobem na CPU. Delal jsem roky na RTOS VXWorks, vim jak to tam bylo zarizene. Stejne bys mohl rict, ze kdyz si pujdes koupit banany do zeleniny, budes mit vetsi uspech, nez kdyz pujdes do reznictvi.

Tim "orechu" (parafraze z Cerveneho Trpaslika) bylo mineno to, ze prave pletes nekolik veci dohromady, aniz bys dokazal sesmolit argument, proc to tak delas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trapné nic by byl i dvojnásobek - 10%. Intel si jen zmenšuje zisky, protože retardi co to kupovali předtím, by si to kupovali i nadále a bez slevy. Jak já se těším na novou architekturu a následné odkrytí skutečného významu bezpečnostních chyb staré architektury.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aktualne stoji Ryzen 7 3700X 350€ a je stejne vykonny jako Core i9 - 9900K za 562€, cili rozdil 212€, dale aktualne stoji a jiz je navic velice dobre dostupny model Ryzen 9 3900X 569€, cili 12 jaderny procesor od AMD je jenom o 7€ drazsi nez 8 jaderny od Intel-u a k tomu ta 12-cka sezere jeste min energie nez ta 8-ička, Intel proste prohral protoze kto chtel dnes vic jak 8 jaderny procesor si ho jiz davno koupil, tecka, Comet Lake Intel jiz nespasi spis to bude uderny propadak nakolik nebude ani kompatibilni se soucasnymi zakladnimi deskami rady Z370/Z390, proste a jasne jenom debil by uvazoval nad Comet Lake, o to vic ze neprinese PCI-Express 4 generace coz donese az Rocket Lake, k tomu 14nm a diry, nesmysl.

Intel mel zlevnit o 35%, tam jeho produkty pravem patri.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že produkty Intelu patří do té cenové relace, ve které je zákazníci jsou ochotní kupovat. Netvrdím, že je to ideální pro trh, vývoj a ostatní zákazníky, ale tak to prostě funguje. Pokud se Intelu před vydáním Zen 3 nebo Zen 2+ nepodaří nějak citelněji zrychlit, bude zajímavé sledovat, o kolik vyšší cenu budou stálí zákazníci ochotni vyplácet za stejně rychlé nebo pomalejší procesory, než bude mít AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, takové "slevy" stojí za zprávy... Např. na veřejnoprávní Radiožurnálu zcela vážně hlásí změnu o 2 haléře(!...) a nazývají to "zdražením benzínu a nafty" :-)) ...

Kdyby to bylo alespoň o 20 haléřů, ale totok??? dva... (čili 0,02 kč...)

Só vážně tak blbí, aby nemohli zahlásit normálněji, např. že: je cena prakticky stejná! Bezeměny! Stabilní!!! :-)

A ty 2 haléře si maj strčit za klobouk ;-) Nebo raději mlčet!

Navíc benzín a nafta nestojí, aněkteří je prodávaj za různé ceny a tak jde o průměrný prodej a ne stání... (tzv stálo to, a všude stejně za h..., za socíku!... Centrální tvorba cen...)

Zduřte "slevovisti" :-)) Socík na mladý! Tam se skokově neslevovalo, ale naopak zdražovalo neustále a i skokově o 100%! :-()

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.