Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Éra EFLOPS je tu: Intel zrychlí Auroru na 2 EFLOPS, v Číně už mají EFLOPS stroje

A protože slibem nezarmoutíš, bude v roce 2025 Intel slibovat Auroru s 20 EFLOPS, zatímco v Číně už pojedou tři kousky s 12-15 EFLOPS, na vlastních procesorech a akcelerátorech. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to člověk nemusí mít křišťálovou kouli...
Dost možná, že kromě superpočítačů začnou Žluťáci dodávat i nějakou svou náhradu x86-64 nebo ARM nebo RISC-V místo dnešních Intelů/AMD procesorů do obecných serverů a PC. Jestli ne v roce 2025, tak do 2030 docela určitě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak čína tohle všechno má, akorát problém je, že je to efektivitou celkem dost pod "zápaními" kousky. Problém č.2 je, že USA a EU si tohle k sobě nebude chtít pustit protože neprůhledný management engine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Dost možná, že kromě superpočítačů začnou Žluťáci dodávat i nějakou svou náhradu x86-64

Jo, to je mozne. Taky mozne je, ze se budou v 2030 porad vyhrabavat ze sracek, do kterych se dostali skvelym managementem CCP. A zdejsi milovnici Ciny zjisti, ze mozna neni az tak uzasne chytra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten závěr je pěkný a pravdivý. Ono se totiž ukazuje, že unipolární svět nefunguje a kupodivu nejvíc ničí právě hegemona. Konkurence je potřeba, a Čína už nám nic zadarmo nedá - což je ale dobře, posledních 30 let klidného zahnívání mám nic moc dobrého nepřineslo, a teď nám nezbyde nic jiného, poslat rozbujenou rudou na smetiště a začít zase něco dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To půjde těžko, když většina lidí v Evropě a USA chce socialismus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jak moc v tomto figuruje čínský nákup technologií u AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nákup nejak. AMD je americká firma a sídli necelých 1,5 km od Intelu
https://goo.gl/maps/vx7Ng6tsJdcidwpG6

Sankcie na dodávku server CPU do Číny sa týkajú aj AMD. AMD ale našla obchádzku, aby mohla aspoň licencovať svoje CPU čiňanom, akurát je to komplikované..

Čína zahajuje výrobu licencovaných Zenů
12. 7. 2018
Situace byla vyřešena prostřednictvím společného podniku mezi AMD a investiční společností čínské akademie věd, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd neboli THATIC. AMD s THATIC provozují dvě firmy. První je HMC (Haiguang Microelectronics Co. Ltd.), kterou vlastní AMD z 51 %, čímž si v procesu drží kontrolu a THATIC ze 49 %. HMC má přístup k x86 licenci AMD a tu poskytuje společnosti Hygon, která je druhou ze jmenovaných. Hygon vlastní ze 30 % AMD a ze 70 % THATIC. Hygon na základě licence připraví návrh produktu a ten předá (prodá) HMC, která jej (s využitím libovolných továren) zrealizuje. Poté hotové čipy prodá (zpět) Hygonu. Hygon pošle procesory na trh pod označením Dhyana. Tato škatulata jsou potřebná pro zajištění kompatibility s licenčními vztahy kolem x86 architektury a zároveň pro zachování kontroly AMD na celém procesu, která prostřednictím HMC zajišťuje licenci i výrobu.

https://diit.cz/clanek/cina-zahajuje-vyrobu-licencovanych-zenu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak příště ten nákup dám do uvozovek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznámka:
> [Prvním EFLOPS strojem na světě nebude] a „díky“ AMD a Číně nestihne být Intel ani druhý nebo třetí

Nikdy jsem nepochopil proč tolik lidí nedokáže správně použít „díky něčemu“ a „kvůli něčemu“.
V kontextu dané věty pozitivní následek je díky příčině, negativní kvůli příčině. Mně to přijde jednoduché.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Díky něčemu" je sice méně správně, ale zní to ironicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved to Trump na tom postavil velku cast svojej politickej kariery,na chvilu dostal cinu dole ale v dlhodobom meritku neposkodil len sebe ale aj ostatnym a Činu odštartoval k velkej ekonomickej vyhode do buducna, ten idiot si nevedel dat dokooy 2 a 2 a pomohol si len na jedno volebne obdobie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas to nadšení z Číny trochu mírněte. Realita je taková, že
- procesory v Tianhe-3 nejsou čínský ani náhodou. Návrh je ARM, tedy Evropa, výroba je TMSC, tedy Tchajwan.
- procesor tam použitej má 64/64 vláken a nepodporuje multiprocesor. Oproti tomu např. Frontier je na EPYCech, který je 64/128 (byť na některý výpočty je lepší vícevláknovost vypnout) a SMP podporujou. Na general-purpose výpočty tak je Frontier podstatně vhodnější.
- co se týče vysokejch EFLOPS, tak to je dosažený pomocí akcelerátorů:
https://en.wikichip.org/wiki/nudt/matrix-2000
což jsou poměrně nízko taktovaný RISC čipy. Výkon na jádro těchto akcelerátorů je poměrně malý, takže reálnej výkon (mimo pár algoritmů, který opravdu škálujou lineárně) bude podstatně nižší, než ten teoretickej/benchmarkovej
- v Tianhe-3 je v čipu interconnection udělaná pomocí sběrnice s rychlostí 200Gb/s
https://www.nextplatform.com/2021/04/19/chinas-exascale-prototype-superc...
Frontier má tuto rychlost pro propojení mezi nody....

Takže ten čínskej superpočítač je rozhodně hodně zajímavej kus hardware, ale ve špičce je pouze papírově. To už daleko zajímavější je ten Oceanlite, ten má poměrně zajímavou architekturu, ale ten má sice zas papírově vysoké FLOPSy a zřejmě vcelku rozumnej interconnect, ale hodně slabej memory bandwidth,

Porovnávat superpočítače jen podle jednoho teoretickýho čísla fakt nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.