Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zveřejnil produktovo-procesovou roadmapu do roku 2025

Takže arrow lake který přeskočí o 2 generace výrobních procesů oproti aktuálnímu raptor lake má mít při stejné spotřebě výkon vyšší jen o cca 12%?

Leaky už zase nějak nesedí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že sedí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doslova by se dal nahnat větší nárůst výkonu jen tím že by naportovali raptor lake na ten nový proces

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prave tento rok Intel už vyraba CPU na 7nm dokonca na 4nm procese tento rok :D a na druhy rok 2nm a 1,8nm proces :D Neviem čo berie Intel vedenie ale mali by to predavať možno by na tom zarobili viac :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nemusí být až tak jednoduché naportovat procesor z jednoho výrobního procesu na jiný. A většinou to nějakou dobu trvá. Tady je otázka, zda si Intel další zdržení může dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tipycky intel: 0j3bavat, 0j3bavat, 0j3bavat

takze oni daju do roadmapy nejake interne datumy, kedy su schopni vydavat v obmezenom pocte nejake ES vzorky a nie datumy, kedy sa to bude dat naklikat na internete .... tak pospolity clovece pripocitaj si k tomu 3/4 roka, rok, rok a pol ... nehovoriac o tom ze u intlu je v mode cast toho co je v roadmapach vobec nevydat

INTEL HOVADA !!!!! mali tam dat datum, ked CEOvi dosiel prvy mail ze mame kick-off meeting k zapocatiu vyroby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me by hlavne zajimalo jesli bude arrow lake takovej pruser jako v tom leaknutym slajdu, nebo jesli intel jenom nezkousi zachranit prodeje raptor lake-refresh tim ze lidi odradi od cekani na arrow lake..
https://diit.cz/sites/default/files/intel_arrow_lake_projection_01.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

“Intel zverejnil roadmapu…”

Aha, dobre.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

presne, je to nieco ako hajzelpapier :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně se líbí ty plány s angströmovými procesy v příštím roce - když jim dobře nefunguje ani 7nm Intel 4. Jediná otázka je, jestli se má přičíst pět nebo rovnou deset let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Má-li MeteorLake dorazit do NTB v září-říjnu, tak už musí probíhat výroba (v irské FAB 34) od jara. i3 je potom variace. Problém není s procesy, ale s propoji mezi dlaždicemi. A bude dost velký, když jim brzdí spoustu produktů. U některých budoucích návrhů snižují počet čipletů, aby se propoje zredukovaly na nutné minimum (viz Granite Rappids).
Jak je to s 20A/18A, těžko soudit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale on 7nm Intel funguje

IDF13: Intel bude dodávať 10nm čipy v roku 2015, 7nm čipy v roku 2017
11.9.2013
https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

Po 10-ich rokoch po oznámení musí fungovať technológia sľúbená o 4 roky po oznámení......

....aj v prípade Intelu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkať... To akože Intel3 je 3nm a 20A je 2nm??? Tak už intelu tento bluf oficiálne prešiel? A súčasný intel 7 je vlastne 7nm a nie 10nm? Tak to sa intelu celkom darí :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kym AMD planuje vyrabat Zen5 pre desktop na 4nm, tak Intel ma v prezentacii 18A uz teraz. Intel tymto potvrdil ze jeho PR oddelenie je vnimanim reality minimalne 3 roky pred AMD. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mě by zajímalo na čí straně je vina jestli v návrhu čipu, který požaduje nerealistické vlastnosti výrobního procesu a díky tomu jeho nevyrobitelnost a nebo v návrhu a řešení výrobního procesu, který neumožňuje dostahovat naplánovaných vlastností, se kterými návrh čipu počítá

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když to vezmeme retrospektivně, tak 22nm proces zpočátku (Ivy Bridge, 3,9 Ghz) nedosahoval taktů, jaké zvládal 32nm proces (Sandy Bridge, 4,0 GHz). 14nm byl zpožděný a nedosahoval zpočátku (Broadwell, 3,7 GHz) taktů, jaké zvládal 22nm proces (Haswell-rfrsh, 4,4 GHz). 10nm proces byl velmi zpožděný a takty byly zprvu extrémně nižší (Cannon Lake, 3,2 GHz) než u 14nm procesu ve stejné době (Coffee Lake-refresh, 5,0 GHz). Navíc ani na nižších taktech nebyl při počtu jader na úrovni konkurence úspornější (Ice Lake, Tiger Lake) a při vyšších taktech byla spotřeba extrémní.

Není možné, se situace opakuje a pokud se Intel se 2nm čipy snaží byť jen přiblížit taktům současné 7nm generace, leze spotřeba neúměrně nahoru? Pak by dávalo smysl, proč chtějí pro výkonnější čipy použít 3nm proces TSMC (namísto té katastrofy, co prezentují slajdy - které se snad týkají vlastního procesu Intelu).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kam sa na manažérov Intelu hrabe Pavol Dobšinský, alebo Božena Němcová.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim o intel-u nasledovne realne fakty(leta jsem si overil kde pravda je!):

->do konce roku 2025 neuvede vic jak 8 jaderny desktop procesor(zakazniky atomy nezajimaj)
->ze zas umele vymeni socket pricem upinani socketu neupravi(2->4x!) ale prida jeste 2x pritlak!
->ze externi grafiky sou vyhled do daleke budoucnosti(po globalnim fiasku s Arc/zadarmo ke GPU)
->ze jeho 5, 4, 3, 2 a nizsi nm vyrobni procesy sou tlachy, nezvlada ani jiz obstarozni 10nm(5gen)!!!
->ze kdyby nemel TSMC, byl by s Meteor Lake ve zcela jasne prdeli jako s 10nm v roce 2015!!!
->ze bez modernich instrukci alias AVX-512 a SMT/HT se v novych procesorech neobejde!
->tim ze se Raptor Lake refresh nechlubi, vi dobre proc(!), protoze to je jasny vojeb!!!

Zen IV intel neskutecne drti a to jiz v zakladu(desktop modely), takove pecky jako jsou dale ciste herni a nebo kombinovane modely X3D u desktopu a pak u servru plus perf/watt Bergamo jiz zcela bez debat, jednoduse skvela architektura, vysoke pocty jader, velka porce L3 cache, vyladena spotreba, k tomu posledni verze A.G.E.S.A zvlada neskutecne vysoke takty DDR5(6400=IF/1:1) a jeste se k tomu pridava moznost pouzit ECC i u desktopu, tomu nemuze intel konkurovat ani omylem, jednoduse v hloubky prdele kde jiz neni videt.

Intel se hodne trese pred vydanim Zen V, ta ho totiz sesrotuje/dodrti kompletne a nezustane po nem kamen na kameni, koho prosim v budoucnu zajima nejakej slibovanej pouhej 8 jadernej Arrow Lake CPU na konec roku 2024, kdyz nam tu AMD jiz otevrene planuje vic jak 8 jaderne APU(Zen c)? Nikoho(!), navic ten AMD produkt realne na trh skutecne prijde zatim co ten smejd Arrow Lake podle meho osobniho nazoru prijde jenom v roce 2025, protoze jak zname intel, smejdi, nezvlada, lze...

Intel uvedenim Raptor Lake Refresh v podobe zcela nove 14 generace rady Core procesoru jenom dokazal, ze jiz nema trhu/zakaznikum co nabidnout, Meteor Lake neni vubec konkurence vuci pokrokovemu Phoenix-u a uz vubec nerikam vuci cipletovemu Dragon Range, navic jak zname intel, TDP bude hodne prekracovano a kuli tomu si pry mam kupovat maximalne 6 jadernej Meteor, intel-e, 6 jader je dnes low-end!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To onanovanie nad neAtomovymi procesormi a AVX-512 je smiesne :) AVX-512 skoro nikto nepotrebuje a Atomy tu s nami este nejaky ten piatok ostanu, kym sa pretransformuju (IMHO) do future core. Vtedy velke jadra Intel zareze uplne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"AVX-512 skoro nikto nepotrebuje"

To platilo pro úplně všechny instrukční sady v minulosti a dnes už každý znalý ví, že např. kupovat CPU z bazaru co neumí ani AVX je blbost. AVX-512 není žádný "vědecký" set instrukcí jak někteří rozšiřují - jejich používání se rozšíří i do BFU softwaru a pokud se dnes kupuje CPU, tak proč to nemít už dnes pro strýčka příhodu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 je v podstate len 2x AVX2 v jednej instrukcii. Niekde mozno pofixovali nejake debilne napady, co mali pri AVX a AVX2. Nebolo by to poprve. Instrukcne sady SIMD sa u Intelu stali pouzitelne az niekde pri SSE2 alebo 3, podla toho, kto mal ake stastie.

Takze nie, AVX-512 skoro nikto nepotrebuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To platilo pro úplně všechny instrukční sady v minulosti. Jestli nechápeš význam textu, tak to můžu vložit i potřetí. Instrukční sady jsou v dnešní frekvenční mizérii a obecnému problému pomalého zvyšování IPC čím dál důležitější a prokázaný nárůst výkonu spojený s AVX-512 je slušný a určitě stojí za to.

U AMD jsou v podstatě zadarmo, protože i bez nich mají Zen 4 podstatné výhody, takže proč přemýšlet o tom, že ty je dnes vůbec nevyužiješ, když je stejně blbost vzít Intel bez nich. Ty sám dnes nevíš, jestli nějaký SW co používáš, na ně za měsíc nenaskočí, protože to neví nikdo.

"Takze nie, AVX-512 skoro nikto nepotrebuje."
Budu parafrázovat. Takze nie, nové CPU skoro nikto nepotrebuje. Oba máme pravdu, ale to nic nemění na tom, že když už chci kupovat dražší CPU, tak chci podporu AVX-512.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ten narast vykonu AVX-512 prinasa iba v istych - s ohladom na znacnu sirku vektora - relativne specifickych zatazach. Dalo by sa ich pomenovat aj "multimedialnych". Nie je to tak, ze ked sa genericky kod prekompiluje so zapnutou podporou AVX-512, tak bude automaticky nasobne rychlejsi.

Co ja viem, ci dnesne zvysovanie IPC je pomale a cele je to mizeria. Boostova frekvencia 5GHz je bezna. Este v 8. ci 9. generacii Intelu to boli specialne vyberove kusy, ktore to zvladali (i7 8086K remember anyone? Pepperige farm remembers). Top model nadchadzajucej generacie ma dat udajne 6GHz.

Medzigeneracne je posun IPC bezne okolo 10%, ak je menej, tak sa krici a place, ze si to nezasluzi ani nazvat generaciou a je to prinajlepsom refresh. Ale ze posuny IPC v "4 jadra musia byt v i7 dost pre vsetkych" boli take skor kozmeticke a typicky pod urovnou 10%, tak na to sa uz tiez zabudlo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

".. AVX-512 je v podstate len 2x AVX2 v jednej instrukcii .."

Kam na ty kydy chodíte.
Reálně se používají AVX-512 instrukce i na data <512, protože je to výhodné kvůli instrukcím, které předchozí verze SIMD nemají.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Keby to tak bolo odseknute o jednu vetu neskor, uz by ta odpoved ani nemala dovod vznikat, zeano :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rapror Lake refresh nemůže nikdo soudný považovat za novou generaci... očividně už o tom začínají pochybovat i v samotném Intelu, jestli si to vůbec zaslouží propagovat jako novou generaci, vždyť tam přidají jen pár atomů a někdy ani to ne + zvednou o jednotky % takty a ještě o víc % TDP a jinak to jsou doslova jedny a ty samé CPU znovu furt kolem dokola.

Podle leaků chtěl asi nějaký milý zaměstnanec aspoň u i5 zvednout počet jader z 6 na 8, což by bylo aspoň něco trochu zajímavého, jenže pak zas asi přišel nějaký hlavoun z marketingu, který zjistil, že by pak už většina zákošů neměla žádný důvod připlácet na i7 a zařízl to... takže zas nic.

Budou mít vůbec ty i5 už aspoň konečně ty kosmeticky vylepšená Raptor Cove nebo to bude opět pouze jen nějaký doslova recyklát Alder Laku?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale toto je blbost => "Podle leaků chtěl asi nějaký milý zaměstnanec aspoň u i5 zvednout počet jader z 6 na 8, což by bylo aspoň něco trochu zajímavého, jenže pak zas asi přišel nějaký hlavoun z marketingu, který zjistil, že by pak už většina zákošů neměla žádný důvod připlácet na i7 a zařízl to... takže zas nic."

Co by tedy měli v i7 a i9 nabídnout, když víc než 8 velkých jader v desktopu nabídnout ani nemohou? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel zveřejnil produktovo-procesovou roadmapu do roku 2025". Pak už Intel asi nikdo nebude chtít.

Nebylo by pro Intel mnohem lepší, aby koupil know-how od TSMC a platil mu licenční poplatky za výrobu ve svých továrnách? Páč co vidím, tak Intel sice plánuje novější procesy, ale v roce 2015 plánoval, že bude mít za 2 roky 7nm, které nejspíš po přeznačení nyní používají, ale někdy mi připadá, jako když jedou pořád na svém dříve nevyladěném 10nm procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Know-how na nejlepší nm by prodal jen debil a na ty horší se to Intelu nevyplatí, protože zas tak špatně na tom není. Spíš by měl přetáhnout někoho z AMD co je spojen s čiplety, to mně přijde jako reálnější možnost.

Dokáže někdo popsat, co je na CPU čipletech AMD tak tajného nebo revolučního-těžko okopírovatelného, že to Intel nedokáže napodobit? Kdo je ten génius co za tím stojí a který se v Intelu nenajde ani po letech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipol by som si, ze tam bude patent alebo dva, ktore AMD drzi a ktore Intelu neumoznuju spravit kopiu 1:1. Intel a AMD sice maju rezim sharovania patentov, ale to sa AFAIK vztahuje iba na patenty k instrukcnej sade x86 a jej rozsireniam, nie k unrelated technologiam.

Nechce sa mi verit, ze by v Inteli boli taki idioti, ze by sli metodou puzdrenia chipletov, ktora je sice narocnejsia na vyrobu, ale zato aspon drahsia ako "blbe" chiplety u AMD len tak, pre nic za nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak praví Mutrphyho zákon:
Dočasné řešení, které je dost dobré, má tendenci stát se trvalým.

Monolitická CPU byla dost dobrá, aby se zkoumání jiných řešení upozadilo.
Výrobní procesy Intel jsou dost dobré, aby se nevyplatilo přejít na licenční procesy.

V AMD si hrají s propojováním už nějakou dobu. Radeon R9 Fury - 2015. A je to vidět.

Apple kouká, kde se co děje, vybere si to co má naději úspěch a doladí to
- integrace všeho do pouzdra (Intel, AMD)
- čiplet (AMD)
- akcelerátory všeho možného (nVidia)
- zrcadlově obrácené čiplety pro znadnější propojování (Intel)
- výrobní proces (TSMC)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Apple chiplety neumí.
Ty jejich ultra verze přináší 20% výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď to okopírovali špatně (možná nějaký dávnější postup)
Nebo museli "optimalizovat" pro to jejich použití pamětí v pouzdru CPU a omezené možnosti připojení.

Taky může problém "s krmením" těch 8 ALU.
</Irony = Off>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cb23:
M2 Ultra 27174
M2 Max 15201

https://9to5mac.com/2023/06/16/m2-max-is-basically-an-m1-ultra-and-m2-ul....

Ja len tolko k 20% vykonu navyse

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK. Měl jsem měsíc staré informace. V druhé generaci už opravili ten nejhorší bug.

CB23 je jedna z mála aplikací která dobře škáluje i na 2socket systému.
Takže to jako důkaz neberu.
Furt se to chová spíš jako dva procesory. Než jeden chipletový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že jinde ty výsledky budou vypadat jinak. Ale zrovna u Apple moc benchmarků porovnatelných s PC není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

huh? ako mesiac stare info? co to pises?

aj m1 ultra bola +- 80% nad m1 max, su to proste tvoje domienky nicim nepodlozene (niekto by mohol povedat, zaujatost)

a jediny bug bol v navrhu GPU, ktora neskalovala ako mala, cpu cast bola vzdy ok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To škálování ale nezávisí jen na HW architektuře, ale i na software jak to dokáže využít. A to platí obecně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tym suhlasim, ale tento bug bol znamy od zaciatku (resp po testovani vsetkeho mozneho) a je pravda, ze vykon sa postupne zlepsoval (vdaka sw), stale to bol znak toho, ze aspon synteticke benchmarky ukazovali +- 2x vyssi vykon pre ultru (co do cpu casti, gpu mala ten spominany bug)

Cize nechapem odkial ma takuto info, a hlavne, mesiac staru info, ked ultra je tu uz rok a pol (m1)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jeho problém. Nicméně sám jste nakousl, že výkon v benchmarku a reálném SW není jedno a totéž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tym suhlasim, ale ak clovek pozrie testy, vidi, ze aj taky blender behal cca 2x lepsie. XCode buildil appku cca 2x tak rychlo, aj ine programy (povacsinou graficke) sli minimalne o 50% lepsie, kym nedostali adekvanty update.

Dnes ten rozdiel je vacsi, kedze sw bol updatnuty a teda to skalovanie je lepsie a viditelnejsie.

Preto mi to nejde do hlavy, ze "mesiac stara info". Ak by napisal rok, som s tym ok, kedze take pripady boli

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

taktiez, v linku mas aj blender, ktory ukazuje 2x narast vo vykone, takze cb23 nemusis takto brat, ale mas tam aj ine testy, ktore dokazuju opak

a keby ti to nestacilo, 1 min guglenia a najdes kopec videii, ktore ukazuju ten narast (samozrejme, zavisi od programu), taky xcode ti na m2 max zbuildi appku za cca 1:10, m2 ultra za cca 37s (taktiez 20%) ??

a nie, nie je to 2socket system - ak mas nejaky zdroj, ktory to potvrdzuje, sem s nim, rad si precitam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Natrénovali si to na gpu Vega, a to propojení vyvíjeli 10 let. Takže asi tak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2015 Radeon R9 Fury

PS: Paměť už neslouží jak za mlada a musel jsem si nechat vyhledat název té karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám za to, že AMD s tím pracovala opravdu dlouhodou dobu a nasazovala a dolaďovala to postupně. Intel chce všechno na té nejvyšší úrovni hned, nenechal všechny ty "novoty" uzrát a nyní se s tím trápí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tým géniom je časový náskok AMD v "advanced packaging" od roku 2007

GPU Fiji: 596 mm², interposer: 1011 mm² a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

Tých 16 rokov nie je viazaných na jednu osobu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není to s těmi chiplety náhodou tím, že Intel je chce spojovat můstky, zatímco AMD to dělá přes substrátovou destičku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel už představil těch způsobů propojování čipů/čipletů/dlaždic několik
- přes substrát (Pentium 4D a jiné "slepence")
- interposer
- Foveros
- EMIB můstky

Zrovna EMIB měly být levnější proti verzi kde Interposer má plochu o součtu spojovaných čipů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od stolu možná můstky levněji vypadají. Ale je otázka, jak jim fungují v praxi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se nemá smysl opakovat, ale tyto plány rozhodně nesměřují k nějakému velkému návratu / obratu. Obávám se, že schopnosti této firmy nejsou takové aby zvládali tak široké portfolio produktů jaké do nedávna měli a snaha to všechno víceméně udržovat vede k tomu, že v žádném z těch segmentů to není špička.

Jinak ten Jim Keller, to je tady nějaký polobůh, ne? Je zvláštní, že nikdo z ostatních architektů není tak často zmiňovaný, asi je dobré i v IT HW mít nějaké celebrity. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si přečti životopis Jima.
Už od devadesátek platí, kde byl tak firma po pár letech uvedla produkt na trh, co konkurenci drtil několik generací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poprvé to byl DIGITAL a Alpha procesory. Že to pak sama firma zabila, je jiný příběh. Alphy drtily konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se ví která firma dala Intelu na krk nůž, že buď dodá serverové CPU se 140+ jádry, nebo u ní končí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych chtěl jen upozornit autora článku, na chybu v nadpisu.
Správně má být uvedeno: Intel zveřejnil produktovo-procesovou "pohádku" do roku 2025.
Kdyby to šlo opravit, nebylo by to od věci :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pohádka není úplně správný žánr.
Správnější je .. Hororová pohádka.
Prvním dílem tohoto žánru je dílo nejveětší osobnosti v historii národa českého
Jára Cimrma - Kašpárkův hrobeček

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intelu se nedá nic věřit, ty plány se ještě 10x změní.
A že tam chybí několik produktů? ...no, dalších několik hřebíčků do rakve.
S dovolením sem hodím odkaz na jeden FB komentář který jsem před chvílí psal, nechce se mi to kopírovat xD

https://www.facebook.com/FlanK3rCZ/posts/pfbid0JBX2RDj8tXF7RktMiFDc8nhgS...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.