Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zveřejnil webovou stránku desktopových grafik Arc, poté ji opět stáhnul

já furt věřím, že to jsou porodní bolesti první řady, další by mohli být na tom lépe, s 10nm to nakonec taky dali a alder lake do i7čky je víc než v pohodě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenze to neni prvni rada.. prvni rada byla xe, ktera skoncila stejnym pruserem.. intel se snazi tvarit jakoby nikdy neexistovala, ale proste to podruhy zvoral uplne stejne..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A pak se stačí podívat podívat dál do minulosti a najdeme tam dost podobný neúspěch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kolik generací vydal před AL než to zafungovalo, první byl v roce 2018 Cannon Lake

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych uz zapsal "ARC" generaci Intelu do 'kremikoveho nebe' a nechal ji tam odpocivat..lepsi uz to nebude
;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S nádejou som očakával tretieho hráča na trhu (v duchu som zaspomínal na Matrox, S3, 3Dfx, či PowerVR v tomto segmente), ale zatiaľ tieto "tanečky" naozaj vypadajú len na to, ako odstrihnúť AMD aspoň od časti výrobných kapacít TSMC. Teda, buď ich má Intel zazmluvnených naozaj málo, alebo je to z jeho strany iba takticko-strategická hra s nádychom divadla, pri ktorej obetuje stovky miliónov, aby v budúcnosti neprišiel o miliardy.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zjavne nemajú dosť kapacít

Intel CEO Pat Gelsinger Visits Samsung for Possible Collaboration Talks

By Mark Tyson published about 15 hours ago

He met with Samsung Electronics Vice Chairman Lee Jae-yong in Seoul.
https://www.tomshardware.com/news/intel-pat-gelsinger-meets-samsung-lee-...

Intel chce koupit GlobalFoundries za $30 miliard
19. 7. 2021
https://diit.cz/clanek/intel-chce-koupit-globalfoundries-za-30-miliard

Intel plánuje rozšířit výrobu u TSMC, AMD u Samsungu
2. 2. 2021
https://diit.cz/clanek/intel-planuje-rozsirit-vyrobu-u-tsmc-amd-u-samsungu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí jít jen o výrobu, ale třeba o nákup technologií, sdílený nákladů na vývoj a podobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemusí, ale podobne k pravde ide o výrobu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou schopni vyrábět ani pořádná CPU, dostávají solidní čočku a oni by chtěli dělat ještě dobrá GPU... tak určitě jim to vyjde... ne že bych jim to nechtěl přát, ale toto se prostě nestane, když dostávají na prdel v CPU už od Ryzenů, těžko zvládnou navrhovat ještě složitější GPU, tam už jim Radeony doslova natrhnou... víte co.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

U těch CPU bych teda nesouhlasil. Já sám fandím spíše AMD, ale zase Golden Cove jádra v AL je po dlouhé době architektura, co se jim dost povedla. Pokud to není honěný na krev do vysokých frekvencí jako u i9 K/S, tak je spotřeba slušná. A při hraní her někdy o i něco nižší, než u AMD. Zase trošku té objektivity by neškodilo. Že tam jsou zase i jiné problémy, jako třeba prohýbání heatspreadru, to už je zase fyzická záležitost nového socketu. Nějaký problém by mohl klidně nastat i u AMD, při přechodu na nový AM5 socket. Odladit vše bez chybičky do těch nejmenších detailů rozhodně není nic jednoduchýho.
U těch grafických karet to vidím podobně, jako zero8324, že primárně šlo o to, odstřihnout AMD od výrobních kapacit. To AMD ublíží daleko více, než další hráč na grafickém poli. A pokud se Intelu z celýho toho grafickýho projektu povede i něco vydělat, tím líp a když ne, škoda pro AMD bude i tak obrovská. Přece nejlepší je přistřihnout konkurenci křidýlka přímo v rozletu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že AL vypadá dobře jen díky tomu, že přišel o dost později než Zen3, takže bylo poměrně jednoduché Ryzeny v něčem překonávat, když to nebyl konečně aspoň úplný fail, však uvidíme za chvíli, jak moc se jim to opravdu povedlo v podobě RL a jestli to bude pořád vypadat tak dobře i vedle Zen4, to bude pro ně asi ta nejlepší zkouška, upřímně už mám trochu pochybnosti o schopnostech to překonat, ale snad to ještě nějak rozumně obstojí, aspoň ST by to furt mohlo udržet lepší.

I když na Zen4 je teď hodně hatu jak má IPC zvýšené jen do 5% nebo snad vůbec apod... IMHO Zen4 bude pořád hodně dobrý, lepší než si teď hodně lidí myslí a to IPC bude určitě vyšší než 5%... a on ten RL taky zas už o moc lepší než AL nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen 3 vyšel na konci roku 2020 s tím, že rok a půl prodávalo AMD jenom procesory nad 7 000
AL vyšel na konci roku 2021 s kompletní nabídkou od high endu po low end
takže když vyjde na konci roku 2022 Zen 4 dalo by se říct, že přišel dost pozdě oproti AL
vždycky to tak je, že každej chvilku tahá pilku
a poslední leaky mluvěj opravdu o 7% nárůstu IPC ZEN 4 vs ZEN 3, takže bych se držel víc při zemi ohledně výkonu a 40% nárůst bych fakt neočekával, alespoň ne ve hrách

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť AL přece přišel aby dorovnal Zen3, jak jako Zen4 dost pozdě, vždyť ten bude konkurovat RL a přijde současně s ním, Zen4 nějaký AL už fakt asi moc netrápí, kvůli tomu rozhodně nepřichází. Že nebyl Zen3 pokrytý low end... za to ale můžeme děkovat Intelz, protože... přišel pozdě, jinak by tu už Zen3 low end dávno byl.

U Zen4 se mluví o 7-10% zvýšeném IPC, 7% pro ST a až do 10% pro MT a pro hry, protože tam se očekává, že ta zvětšená L2 v průměru pomůže zas víc než jinde. Ve hrách by to mělo udržet 5,5 GHz, možná trochu víc, nevím kdo říkal něco o 40%, ale bavíme se tu o 20-30% nárůstu výkonu pro hypotetický Ryzen 9 7950X oproti Ryzen 9 5950X, takže jsme asi 10% nad Ryzen 7 5800X3D/i9 12900K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

treba tady mas
https://diit.cz/clanek/ryzen-9-7950x-20-25-ipc-az-54-ghz-170w-tdp

5.4Ghz plus az 25% ipc coz je k tem 40% vykonu ja nerikam ze to tak nemuze bejt, evidentne vsichni varej z vody, ale co jsem se naucil u amd za ty roky je, nebyt nahajpovany, protoze ten hype vubec potom neodpovida realite, proto amd voli tuhle taktiku marketingu aby trochu zklidnila vody pred vydanim coz dela dobre, neni nic horsiho nez rdna3 vykonejsi 2.5x nez 3090 se spotrebou 350W

jinak na raptor lake jsem zapomnel bude to zajimavy konec roku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fakt nejde o odstřihnutí od výrobních kapacit ikdyž to je taky velké plus
ale v podstatě, intel má monopol na prebuild sestavy a notebooky a všude musí strkat grafiky od nvidie nebo amd, takhle tam bude strkat svoje ač nebudou nejlepší a nvidii i amd zbyde jenom DIY retail což není tak velkej rybníček oproti pre buildu
a druhá věc je že grafiky začínaj vypadat jako výdělečnej businyss a ne charita jak se tvrdí, tak proč si neutrhnout kus koláče

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD má docela slušný integrovaný grafiky. Proč tam cpát nějakej shit od intelu. AMD má i docela slušný procesory, tak proč tam cpát nějakej ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretože Intel ich tam dokáže napchať toľko, koľko OEM výrobca potrebuje? AMD má všetky parametre produktu lepšie, ale bohužiaľ nedokáže dodávať také veľké objemy. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel a grafiky je nekonečný příběh. Člověk by řekl, že jsou snad prokletí, ale ono to asi bude spíš diletanství a neschopnost poučit se z vlastních chyb. Intel vždy uměl obyčejné integrované zobrazovadlo na plochu a média, na hry nepoužitelné. Ale nic proti tomu, účel využití takových GPU byl právě na to a v tomto ohledu to fungovalo dobře.

Ale jak Intel začíná koketovat s dedikovanou a výkonnější GPU, tak stále jen více vyplouvá na povrch, že na to prostě nemají. Dokola opakují stejné chyby, keců mají jak na jarmarku, ale funkční a dobře softwarově podporovaný produkt prostě nedokážou dostat na trh. A mezitím AMD má APU s integrovanou grafikou s výkonem na úrovni zákaldních dedikovaných grafik, takže takové APU bude stačit mnoha nenáročným hráčům či hráčům starších titulů, které na tom poběží jako víno. A Intel stále jen přešlapuje a dělá ze sebe většího a většího blbce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Intel vždy uměl obyčejné integrované zobrazovadlo na plochu a média, na hry nepoužitelné.“

To je pravda, pokud jde o čipsetové grafiky a ještě tak Sandy Bridge a možná Ivy Bridge. Pak šla plocha konzumovaná integrovanou grafikou prudce nahoru, ale relativní využitelnost vůči diskrétním grafikám se nijak nezlepšovala. U Skylake už integrovaná grafika zabírala stejnou část plochy jako samotná procesorová jádra včetně cache:

https://www.techpowerup.com/img/15-08-18/77a.jpg

Což mi nepřijde jako efektivní řešení na zobrazování desktopu a videa, když to zabere plochu, která kdyby byla využitá x86 jádry, byl by procesor 2× výkonnější při stejných výrobních nákladech. Intel má dlouhodobě problém efektivně škálovat grafický výkon s plochou křemíku. Počet tranzistorů věnovaný grafice stoupne násobně, výkon v desítkách procent. S diskrétními grafikami musejí toto vyřešit (jinak by jejich existence neměla smysl) a zdá se, že se to zatím nepodařilo ze 100 %.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle nemusí vadit běžnému BFU. Když mu stačí integrovaná grafika, tak nepotřebuje ani high-end CPU část, a nějaké zabrané místo, kam by se vešly další jádra ho moc netrápí. Tohle pak vadí těm, co cílí na vyšší segment. Ti ve většině stejně CPU napárují s nějakou lepší grafikou, a pak by raději ocenili, aby integrovaná nezacláněla. I když v nedávném grafikovém suchu bylo cokoli, co rozhýbe obraz na monitoru , jako poklad...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z diskuzí a různých konferencí jde cítit strach všech Jabkovitů, fanATIků, NVIDIotů nad tím, co přinese Intel. Ostřílený hráč, který všechny vydrtí v grafickém segmentu tak, jako kdysi Ježíš vyhnat podomní obchodníky z chrámů.

Tonoucí se stébla chytá (RDNA3, Lovelace).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A Číslicová Zhouba Stach se v noci budí ze spaní :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Raja si to zděšení všech kolem užívá a proto nás tak napíná ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa intelu podarí uviesť tie grafiky reálne na trh niekedy v termíne, keď to bude kolidovať s uvedením nových GPU od nVidie alebo AMD, tak to bude neskutočný prúser, pretože to bude vyzerať ako porovnanie samostatnej (nVidia, AMD) a integrovanej (intel) grafiky... ..idem dokúpiť pukance, to bude ešte kopec srandy, keď to bude intel oficiálne predstavovať s tými ich PR žvástami o modernom GPU novej generácie... Koduri si za to určite zaslúži minimálne oscara

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škarohlídů jsou plné diskuze. Jestli mi něco fakt nevadí, tak je to konkurence, byť (ze začátku?) okrajová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence, která svůj mizerný produkt staví na blokování kapacit jiného (a lepšího) výrobce, není konkurent. A zákazník z toho má lejno, jen mizerné virtuální grafiky, které ještě svět ani neviděl. Kdyby si to Intel vyráběl u sebe, tak je mi to dnes už jedno, neboť ho nepovažuji jakkoli za konkurenceschopného. Nejsou to schopní ani vydat, nejsou schopní vůbec dát do kupy SW...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JE KONEC!!!
Konec nadeji Intelu, ze na ne Redmarx pocka a neco si od nich koupi. Bylo to dlouhe, bylo to vycerpavajici, ale je to pryc. RTX3080 je doma. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zlý. Na vedení Intelu z toho teď alespoň 14 dní neusnou, že i někomu takového kalibru a takové kapacitě v čekání došla trpělivost a na tu jejich bájnou a epickou kartu nepočkal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RTX3080??? Teď když bude příští měsíc představena RTX4000? Teď když dost možná RTX4090 bude k mání již v srpnu? Teď, když člověk může být venku bez nařízených lockdownů a roušek, hrát hry doma?? Teď když ETH má v létě přejít na POS a ta karta nemá šanci si na sebe vydělat? Teď když jsou ceny elektřiny, tak vysoko, že se těžba nevyplatí??? Nebyl to poněkud zbrklý, unáhlený, impulsivní, nepromyšlený a neuvážený nákup?? ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O prechode ETH na PoS čítam už 3 roky a stále sa vyhovárajú na ďalšie a ďalšie odklady, lebo blablabla... Klamú takmer ako Putin, to teda hej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dlouho jsi vydržel čekat, až sis koupil výběhovou grafiku? Už ani na tebe není spolehnutí!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdil jsi tu nedávno, že jsi spokojený majitel RTX 3070Ti? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to jedno, jak jakou té svojí GMA 3100 dá po ránu přezdívku? Jednou je to 3080, jednou 3070, zítra to bude 6800... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja majitel jeste nebyl, mel jsem ji, ale rozhodl jsem se pro RTX3080.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.