Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Investoři žalují Intel za tajení problémů se 7nm procesem

Nj, nějaká iniciativa právní firmy, která hledá jak získat nějaké ty peníze. Je to takový sport, najít si potenciální kauzu, zkusit soudně něco vytáhnout. Rozjedou 20 podobných 19 prohrají a jednu vyhrají, mají vyděláno a jdou na dalších 20. holt si právník musí najít nějakou tu práci.

Jinak proč se nesoudili už na začátku roku kdy byl pokles akcií na podobnou hodnotu ještě z vyššího základu než teď? Ti co investovali před rokem nemjaí důvod si stěžovat, Intel dlouhodobě roste
https://i.imgur.com/VsIl3Gf.png

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je klasika, nedávno žalovali i NVIDII, možná to ještě běží.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Nj, nějaká iniciativa právní firmy, která hledá jak získat nějaké ty peníze"

Takže jako jakákoli jiná soudní pře, že? ;)

"Jinak proč se nesoudili už na začátku roku kdy byl pokles akcií na podobnou hodnotu ještě z vyššího základu než teď?"

Protože loni Intel nelhal, kdežto letos ano? Skoro jako by to nebylo o velikosti poklesu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intelu ani 10 či 7nm proces chybať nebude. Predobjednal si za 5 miliardy wafery u TSMC na 6nm procesu a na dalši rok možno ešte vo vačšom planuje kupiť 5nm waferi. Tak že Intel si zabespečil TOP technologiu aj ked nie vo svojich tovarňach.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To ze mu nebude chybet vlastni 7 a 10nm, to jsi vydedukoval jak?
Intel ma obrat zjednodusene 4x18=72 miliard rocne. Ty mas pocit, ze waffery za 5 milard (pokud je to vubec pravda) nahradi vsechno to co vydava dnes na 14 a 10nm? ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Horšia je iniciatívna právnej firmy ako inciatíva Intelu zatajovať fakty? Aha. Čiže klamstvo nie je zlé, len právne riešenie klamstva?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ti co investovali před rokem nemjaí důvod si stěžovat, Intel dlouhodobě roste“
…následováno odkazem na graf, ze kterého je vidět, že Intel neroste :-)

Kdo nakoupil před rokem za 50,55 USD za akcii je určitě odvázaný z toho, že aktuální cena je 47,99.

Cena akcií Intelu dnes je nižší než před rokem a podobná jako před dvěma lety.
Prakticky od listopadu 2017 se střídá vždycky pár měsíců růstu a propad zpátky na původní úroveň.

Pro srovnání, akcie AMD před 5 lety stály 1,93 USD, před 2 lety 13,61, před rokem 30,45 a aktuálně 78,20.
(Jak tu nedávno bylo, že cena akcií AMD překonala Intel, na tom není zajímavá ta cena jako spíš to, že akcie AMD za posledních 5 let vzrostly o skoro 4000 %.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jojo díky vám kluci tady na serveru - koupil jsem AMD před rokem <3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měli by spíš žalovat analytiky svých obchodníků a banky. Už před 3 lety trvali na tom, že Intel je OK. Koukali na mne jako a křováka, když jsem oponoval, že vývoj nových generací, kdy výkon stagnuje je nezdravý a dříve nebo později skončí s problémy. Ale to ne. Pořád malovali růžové grafy a doporučovali klientům nakoupovat. Vtipné je, že dnes uvolňují články kde tučně otevřeně píší, že postoj Intelu nechápou :-). Přitom každý kdo sledoval vývoj procesorů posledních 20 let měl jasno, že to hnije a začíná krutě smrdět. Jediný problém byl jak dlouho to ještě Intel vydrží zametat pod koberec a jak dlouho z pozice dominantního hráče na trhu udrží na laně OEM výrobce. Ale ani ti nemohou močit proti větru déle jak 2-3 roky. Prostě obchodníci hráli hru na světlé zítřky, kdy inflačními penězi /většina peněz uvolňovaných centrálními bankami v posledních letech se přelévá na spekulativní akciový trh a ceny rostou v rozporu se skutečnou návratností a ziskovostí/ je tažená cena akcií na burzách roky jen vzhůru. A dnes to není jiné, poklesy cen na burzách vůbec neodpovídají poklesům HDP. Prostě na vrchní palubě Titaniku pořád hraje kapela a tančící si myslí, že z ní utečou včas..

řekl bych, že lhali přesně ti samí co dnes Intel žalují, pro svoji hamižnost pomáhali problémy skrývat, protože prodávat a obchodovat na burze se musí.... a dnes kdy je zřejmé, že problém vidí i teta od sporáku hledají způsob jak se z toho vyvléci a hodit vše na Intel.. My nic my muzikanti. Je to tradiční strategie bank a obchodníků.. nažrat se a hodit to na někoho jiného. Tedy ne že by Intel byl neviňátko. Jeli v tom vědomě či nevědomě s jejich neschopným a rozežraným managementem spolu.
A ještě jedna věc. Analytici na Patrii se ptají proč jako AMD nezačali vyrábět procesory jinde.. když mají problém s procesy. Jenže.. Intel je přece známý krádežemi patentů a zneužíváním patentového práva. Sami si patenty střeží a cizí zneužívají / viz jejich spory.. třeba i s AMD v minulosti a jiné./. Představte si tu hrůzu svléci se do naha při ladědění procesu třeba s konkurentem ve výrobě TMSC. Žádný reverzní engennering. Pěkně vše odkryto. Kolik kostlivců v patentech by mohlo vylézt ze skříně? Možná je to tak velký problém, že management raději riskuje pomalou smrt než provalení se podobného problému navíc v situaci, kdy mají tak velké produkční problémy. Je to jednoduché a minulostí prověřené vysvětlení. Ještě se možná budeme divit co vše se dozvíme.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mě fascinuje, jak se někdo pochválí za to, jak byla jeho předpověď špatná.
Ten, kdo maloval Intelu "růžové grafy", se celkem trefil, ne? Před třemi lety cena akcií 35 dolarů. Dneska je i přes nedávný pokles 48 dolarů. A ještě mezitím vyplatili 3 dolary na dividendách. Tedy zhodnocení vložených prostředků přes 13 % p. a.
"Ceny na burzách neodpovídají poklesu HDP" - Když letos nebudu půl roku pracovat a klesne mi příjem na polovinu, znamená to, že mi na polovinu klesnul i majetek? Případně, že mi vůbec klesnul majetek? A má to nějaký vliv na to, jaký budu mít příjem příští rok a další roky?
Navíc je vtipné, že si myslíte, že pokles HDP by měl vyvolat pokles na burze, ale zároveň si nemyslíte, že růst obratu a zisků firmy by měl zvyšovat její cenu na burze. Před 3 lety Intel ohlásil obrat 14,8 miliardy a zisk 2,8 miliardy. Teď 19,7/5,1. Tedy společnost roste, její cena taky. Není na tom nic překvapivého, že?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A kde je redukcia na stále ceny? T.j. cena firmy v minulosti vynásobená infláciou meranou rastom spotrebiteľských cien? Len tak sa dá hodnota firmy porovnať s minulou cenou
napr. taký AT&T Sadium

Broke ground
September 20, 2005
Opened
May 27, 2009
Construction cost
$1.3 billion
($1.55 billion in 2019 dollars)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/AT%26T_Stadium

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste trochu přemýšlel, zjistil byste, že v nominálních cenách je to jediný korektní způsob dovolující nějaké srovnání. Ty stálé ceny bych měl podle vás počítat z čeho? Z americké inflace, protože Intel je americká firma? Z české inflace, protože se na to díváme od nás? A měl bych brát oficiální inflaci, nebo inflaci mojí, kde se nějaké zdražení tabáku či nájemného projeví nulově? A měl bych do toho započítat kurz koruny, protože tady korunama platíme? Nebo bych do toho měl počítat poměrově kurz jenu či indické rupie, protože určitou část tržeb mají z Japonska a v Indii zaměstnance vyplácejí v rupiích?
Z těch nominálních cen si to můžete přepočítat podle svého gusta.
Viděl jste někdy, že by vám banka úrok uváděla po odečtení inflace?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme podľa daňového domicilu Intelu.

A ten úrok banky je vypočítaný aj z inflácie, len vy to priamo nevidíte.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měl někdo počítat podle toho, kde společnost platí daně? Akcionář snad investuje proto, aby své prostředky zhodnotil on.
A co jste to zase vyblil o těch úrocích v bance? Jak si banka stanovila, že úrok na spořícím účtu bude 0,5 %, je její volba. Ale já i vy vidíme např. číslo 0,5 %, což je NOMINÁLNÍ zhodnocení, nikoliv reálné. To reálné si musíte spočítat sám, podle své inflace (pokud vás reálné hodnocení zajímá).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

>, že úrok na spořícím účtu bude 0,5 %, je její volba.

Banka si to nestanovuje len tak z ničoho nič. Je to dané (predpokladanou) výnosnosťou jej investícií a infláciou a ešte pár veličinymi, úrok nie je voľba banky, ale dôsledok situácie na finančnom trhu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste opravdu hloupý, jinak se to říci nedá. Mluvíme o tom, jestli uvádí hodnoty nominální nebo reálné. A evidentně uvádí nominální.
Ty další kecy, které jsou v tomto kontextu irelevantní, tedy, jak k těm hodnotám došla, si nechte. Když se podívám na dvě své banky, tak jedna (Fio) nabízí spořící účet s úrokovou sazbou 0,05 %, zatímco druhá Wüstenrot (dnes už vlastně Moneta) má tentýž úrok 0,5 %, tedy 10x větší (pominu, že já mám u nich stále 1,7 %, tedy 34x větší). Ale podle vás není úroková sazba rozhodnutím banky, ale důsledek situace na trhu. Asi každá banka působí na úplně jiném, že?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Každá má na tom trhu iné investície

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Každá má jiné investice, které ji někdo vnutil? Nebo jak to souvisí s tím vaším výrokem, že úroková sazba není rozhodnutím banky, ale důsledek situace na trhu? Možná byste si měl ujasnit, které stanovisko tedy zastáváte. Obě současně platit nemohou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

>Každá má jiné investice, které ji někdo vnutil?

Pravidlami pre banky od NBS , u Vás ČNB, vo forme
požiadaviek na mix cenných papierov ich minimálne obmedzilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta omezení platí pro všechny banky na trhu. Takže když jedna má úrokovou sazbu 10x větší než druhá, je to jejich rozhodnutí, což je evidentně nad vaše chápání. A vůbec nechápu, proč jste vůbec tohle téma vytáhl (zvláště, když mu nerozumíte), když šlo jen a pouze o to, že ve finančnictví se v naprosté většině případů pracuje s nominálními hodnotami.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ježiši, ja sa bavím s Radkom Hulánom. Tomunsa nedá nič vyargumentovať

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neberte jméno boží nadarmo do úst a raději si připusťte, že těžko můžete argumentovat, když žádné argumenty nemáte. Skáčete z jednoho na druhé a vzájemně si odporujete. Nevím, kde jste viděl, že by někdo investice hodnotil ve stálých cenách. To byl totiž váš první příspěvek do debaty. Ukažte mi jedinou firmu, která by ve stálých cenách dávala své finanční výkazy, ukažte mi jediný investiční fond, který by své zhodnocení uváděl ve stálých cenách, ukažte mi jedinou banku, která by své nominální sazby přepočítávala podle stálých cen. Prostě nikde nic. Ani náznak. Ale vy s tím vyrukujete a děláte chytrého. Možná to na většinu zdejšího osazenstva funguje, protože ti vůbec netuší, která bije, ale teď jste holt narazil na někoho, kdo se investicema do akcií zabývá už 28 let, takže o tom něco ví. Tak své trápení neprodlužujte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Reálné zhodnocení se pro lepší klientelu vykazovalo běžně. Případně pokud se nepoužívala inflace, mohla se používat jako srovnávací báze nějaký syntetický benchmark. Pro velmi bohaté klienty se srovnávací benchmarky dokonce vyjednávaly individuálně. Protože ti nebyli často finančně negramotní a nějaká dobře upravená čísla co jen hezky vypadají je často nezajímala. Ta se naopak často ukazovala plebsu. Nepleťte tady lidem hlavu, když o tom nic nevíte. Ano jsem bankéř na penzi. A víte co? Už jsem emigroval z toho svinčíku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy říkáte, že se všechno uvádí v nominálu a ten, kdo to potřebuje, si to přepočítá, byť v tomto případě na to má lidi. A je to přesně jak jsem psal, tedy, že přepočítat to obecně nejde, protože není jasné, podle čeho by se to mělo přepočítávat. Tedy v tomto případě si to klient nechá přepočítat podle nějaké své metodiky, třeba podle toho indexu akciového trhu, který samozřejmě nemá se stálými cenami, kterých se dožadoval PF, nic společného. A jiný klient si tutéž investici může nechat přepočítat podle jiného kritéria a vyjde mu to samozřejmě jinak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Nominály se uvádí pouze pro Ovce, které banky očešou. U bohatší klientely jsou standardy postaveny výše. Prostě lidi jsou si rovni, jen někteří jsou si rovnější. Zapomeňte na pohádky o stejné kvalitě služeb. To platilo snad v době kdy byly vkladní knížky a nic víc. Jako plebs jste odsouzeni k pořádnému sedrání z kůže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Typický bankéř. Vůbec neposlouchá, co mu okolí říká a mele si svou. Vidíte někde, že bych tvrdil něco o stejné kvalitě služeb? Jen říkám, že údaje se udávají v nominální hodnotě, z které pak možná někdo přepočítá údaje pro konkrétního klienta podle jeho požadavků. Nevykládejte mi, že to oddělení privátního bankovnictví nebo jak se to v té které bance jmenuje, má v systému údaje třeba za Intel v něčem jiném, než v nominální hodnotě. Má tam údaje za Intel v nominální hodnotě, má tam údaje třeba o S&P500 (opět v nominální hodnotě), má tam údaje o inflaci, o směnných kurzech a ten bankéř/poradce (pomocí nějakého softwaru) z toho dokáže přepočítat zhodnocení třeba vůči tomu indexu nebo v korunách místo v dolarech. Případně některé banky tenhle software poskytují přímo klientům, kteří si to mohou spočítat sami.
A nějak nevím, jak bych se měl nechat od banky sdírat z kůže. Účty mám bezpoplatkové, s akciemi si obchoduju sám, vybírám si produkty, které chci já, po bankách nic nechci a už vůbec nich nechci po nějakých bankéřích. Tedy chci po nich jen jednu věc. Aby mi dali pokoj a neustále mi nevolali. V tomhle byli přeborníci Česká spořitelna a Raiffeisenbank. Měli pocit, že když mám dost peněz, že potřebuju poradit, co s nimi. A nenechali si vysvětlit, že ty peníze mám právě proto, že si od nich radit nenechám. V obou případech jsme museli spolupráci ukončit. V tomhle mám nejraději Fio. Ti mi za ta léta, co jsem u nich, nevolali ani jednou. Takhle si představuju, že má banka fungovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono existujú dva typy analytikov:

1. robia analýzy
2. lezú šéfom/zákazníkom do análneho otvoru a pochlebujú im.

A tá 2. kategória vymyslela tento spor

This investor blew nearly $300,000 on Intel shares the day before 7nm disaster reveal. Yup, she's suing
Chipzilla faces potential class-action headache after stock price plunge
Wed 29 Jul 2020 // 19:30 UTC
https://www.theregister.com/2020/07/29/intel_shareholder_lawsuit_tk/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

obchodníci zpravidla nesledují IT jako ty, řekl bych, obchodníky zajímají finanční výsledky a ty vykazuje Intel skvělé

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proto vypada akciovy trh z 99% jako loterie krizena s letadlem.. posledni at zhasne. Kde nekdo vydelava, musi zakonite nekdo prodelat :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Prostě obchodníci hráli hru na světlé zítřky, kdy inflačními penězi

Pod "obchodnici" myslis spekulanti nebo myslis obchodnici ? Obchodnikum a bankam je sumafuk, komu ty penize jdou, oni dostanou provizi (nebo uroky z pujcky) a tim to hasne. Ti co nalevali penize do Intelu jsou z velke casti spekulanti, pak cast investori, pak ruzne fondy atd. A penize mohli nacpat kamkoliv, nemuseli je cpat do Intelu. Duvod proc je cpali do intelu je jednoduchej: stabilni a vysoke dividendy. A 5 let dopredu se nikdo nediva, v tom mas pravdu. Ale s inflacnimi penezi to ma spolecneho zhola nic. Jakkoliv s tebou souhlasim se sentimentem o inflacnich penezich, ty maji spis vliv na celkovej stav trhu nez specificky na Intel.

> Prostě na vrchní palubě Titaniku pořád hraje kapela a tančící si myslí, že z ní utečou včas

Podivej se na cenu zlata. Tech tancicich je sice porad dost, ale zdaleka ne 100%. Kazdopadne opet, s Intelem to nema nic spolecneho. Mi prijde ze sis spis potreboval ulevit a zanadavat na trh :)

> Intel je přece známý krádežemi patentů a zneužíváním patentového práva

O nic vic nebo min nez treba Apple a Nvidia, kteri oba vyrabeji u TSMC. Tahle teorie o patentech je zcela mimo. Duvod proc doted nezacali vyrabet u TSMC je ten, ze by tim proste defacto uznali, ze jejich vlastni tovarny jsou v sr*ckach, a jejich vyvoj procesu taky. Coz je horky brambor ktery nikdo nechtel. Protoze rozjet vyvoj procesu a dotahnout TSMC nebude vubec snadne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Popořadě, obchodníkům není nic šumafuk. Na býčím trhu /rostoucím/ je apetit i relativně drobných investorů vyšší. To je statistika, větší objemy a větší množství transakcí - obrátkovost. Prostě točit se peníze musí aby tekly provize. Nejhorší je freez nebo medvědí trh s malou volatilitou. Takže ne. Obchodnící i banky mají zájem na téhle poslední dlouhé jízdě směrem nahoru.
2. Dále zlato: To bylo a je dosud pro mnoho bank FUJ FUJ, protože i když to bzlo jasné už dávno, že část rezerv má být ve zlatě, pořád opakovali mantru jak je zlato přežitek. Proč? Protože ze zlata v trezoru nejsou dostatečné provize. / v soukromém dokonce žádné/. Navíc je to politická otázka - aby lidé drželi zlato místo zelených papírků bylo a je nepřijatelné. Management bank fuj fuj zlato tlačil svým zamestnanům do hlavy opravdu vehementně a prodejci - zaměstnanci byli pod tlakem aby zrovna moc tímhle směrem nemysleli.
3. Na trh nenadávám. Už se tím nezabývám. Jen vás lehce upozorňuji, že trhy jsou nadopované inflační likviditou. Tak před 10 lety, kdy byla krize zametena pod koberec tištěním peněz jsem si položil otázku, kam se ty peníze nakonec provalí. Protože centrální banky začaly ostře sledovat inflaci a provádět aktivní opatření tipnul jsem to na 70 procent, že se nafouknou akciové trhy touhle inflační likviditou. Ekonomika není perpetum mobile a ty peníze se někam prosáknout musely. A vyšlo to. No ano, už se na to dívám jen z povzdálí..Ovšem Ti kterých se to týká zažijí ještě zajímavé časy. Jen jak jsem řekl, problém je určit kdy přesně.. na den..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale zase maji nova loga. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No a to je jediná nová věc co mají :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte processor? Přihoďte tam loga! :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem myslel, že je žaluje Lou Fanánek Hagen Baden. Právníci z Hagens Bermans budou taky povedená parta.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlete mi, k čemu mně, vlastníkovi firmy, bude žalovat tu firmu, a žádat od ní odškodné. O to, co mi zaplatí, se jí sníží hodnota, a já zchudnu. Nějak to nechápu.
Kdyby žalovali konkrétní lidi z vedení, tak neceknu. Ale tohle mi přijde jako žrádlo pro právníky a všechny ty režie kolem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to že vlastníte pár akcií z vás nedělá vlastníka firmy ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ok, tak nazoslovie mu trocha uslo, ale predpokladam, ze nie je burzovy makler, inak by sem asi nechodil :D

ale tiez som sa zamyslal nad logickou podstatou zaloby - to co vlastne vysudim znizi zisk a tym padom dividendy a este aj klesne hodnota akcii

tiez to teda vidim tak, ze jediny ktory na tom cosi v skutocnosti trhne su pravnici

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dividenda jsou celkem nízké, ale při velkém počtu akcií asi potěší to ano. Hlavní problém je asi ten skokový propad hodnoty akcie. Když koupíte za balík akcie a druhý den po výroční zprávě, máte o cca 20% menší hodnotu, tak to nasere... a ten pokles nebyl způsoben finančními výsledky, ty jsou dobré, ale pouze tím oznámením o 7nm procesu. Trh prostě zareagoval panicky a někdo na tom prodělal balík a někdo vydělal :) Tím že zažaluje Intel a třeba vyhraje, tak ten konkrétní člověk si určitě pomůže, jinak by to nedělal. Intel má dost peněz aby je vyplatil...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto irelevantní.
Budu vlastnit podíl, jehož velikost bude z intervalu (0,1> celkové hodnoty firmy. Všichni vlastníci dostanou od firmy odškodné, které bude odpovídat jejich podílu. Firma tak zchudne a vlastníci přijdou přinejmenším o režie celého toho procesu.
Ještě mě napadá, že je to zajímavý způsob, jak firmu vytunelovat.

Vysvětlíte mi, k čemu to je?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Váš přepoklad, že všichni vlastníci akcií něco dostanou, je naprosto chybný. V případě vyhraného sporu dostanou odškodnění jen ti, kteří se do sporu zapojili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky, tohle mi nedošlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má cash, která s akciemi nemá nic společného a ti žalující chtějí aby jim dorovnal ztrátu na akciích způsobenou Intelem těmi penězi. Protože je neinformoval o problémech, a pak je "inteligentně" oznámil ve výroční zprávě, díky čemuž šla hodnota akcie skokově dolů. Domnívám se, že kdyby si to oznámení o problému s 7nm procesem nechal na později, tak by ztráta nebyla tak velká-skoková, protože tomu nevěnuje tolik investorů-obchodníků pozornost, kdežto čtvrtletní zprávu sleduje každý, kdo má v Intelu peníze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu já rozumím.
Jde mi o to, proč by vlastníci vymáhali něco po vlastní firmě, když je to bude stát spoustu režií.

Ale kolega nahoře mi odpověděl. Protože ne všichni vlastníci to vymáhají. A na to jsme tady v České Republice vymysleli v devadesátkách super slovo, tunelování... Ti žalující vytáhnou z firmy peníze, ti nežalující zchudnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není žalobce, není soudce. Ti co nevynaložili energii a peníze na žalobu nemohou mít nárok na případné pozitivní výsledky žaloby. Tunelování to není, protože někdo v Intelu skutečně lhal a akcionář má právo na odškodnění. Míra zchudnutí nežalujících a zbohatnutí žalujících je přímo úměrná jejich podílu, takže spravedlnost nijak nekulhá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc by v intelu lhali? Uvedli to ve vyrocni zprave, ktera se vaze ke konkretnimu datu. Naopak delat prohlaseni prubezne, tak je zaluji ostatni vcetne dohledove komise za sireni paniky.. viz pripad Muska, kdyz si vykladal nejake srajdy pod vlivem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no akcionar proda akcie za 48usd misto 60usd a rozdil 12usd vysoudi.. co na tom nechapes? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakože myslíte, že to vysoudí až po prodeji akcií? Jo, to asi funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napr. pokus o "Palácový prevrat"

Existuje niečo, čo sa volá u nás Zneužitie informácie v ochodnom styku v angličtine Insider trading a Intel s tým má nedávnu skusenosť:

CEO Intelu se zbavil akcií firmy před provalením kauzy
5. 1. 2018

Stávající bezpečnostní kauza související s nově objevenou slabinou, která znamená rizika především na procesorech Intel, se rozvíjí hned v několika vláknech.
...
Nakonec se objevila ještě čtvrtá linie, která se dělí na dvě větve. První: „Kolik to bude stát Intel“ se zatím dál nerozvíjí, protože události, ze kterých to vyplyne, jsou ve hvězdách. Druhá větev: „Kolik to bude stát Briana Krzanicha“, je sice zcela nová, ale odpověď na ní je známá už teď: Zcela jistě méně než jakéhokoli jiného akcionáře a v nejlepším případě nic.

Je to prosté: Brian Krzanich před měsícem prodal veškeré akcie Intelu, které mohl. Získal tak 24 milionů dolarů. Zatímco běžní smrtelníci se o kauze dozvěděli až po vypršení dílčího NDA po Novém roce, samotné firmy, jichž se situace týkala a které pracovaly na nápravě, samozřejmě informace měly a pouze je kvůli dodržení NDA nesměly zveřejnit. Brian Krzanich nicméně souvislost mezi prodejem akcií Intelu a odhalením bezpečnostního problému, jehož nejzávažnější forma se týká právě procesorů Intel, popírá.
https://diit.cz/clanek/ceo-intelu-se-zbavil-akcii-firmy-pred-provalenim-...

CEO Intelu, Brian Krzanich, rezignoval
22. 6. 2018
Objevují se však názory, že „vztah ve firmě“ byl jen zástupnou záminkou, která byla dohledána k sesazení stávajícího šéfa. Na skutečný důvod, proč byl odstoupen, však jednotný názor není. Podle některých zdrojů může situace souviset s vyšetřováním kauzy kolem prodeje akcií společnosti v době, kdy se Krzanich dozvěděl o problémech s bezpečnostními slabinami typů Meltdown a Spectre, přičemž ostatní akcionáři o nich byli spraveni teprve s několikaměsíčním odstupem.
https://diit.cz/clanek/ceo-intelu-brian-krzanich-rezignoval

A to je dôvod, lebo ak by bol obžalovaný, a vlastníci=účastinári (germanizmom akcionári) by ho podržali vo funkcii,tak môže ten malý podielník získať dočasné optarenie, ktorým zakážu tým podielníkom, čo obžalovaného podpoporili, hlasovať, a tak ten aktívny malý podielník mlže obsadiť vedenie firmy svojimi ľuďmi a vyhodiť zástupcov tých silných podielníkom.

V podstate si žalobca myslí, že pri žalobr vyjde najavo insider trading .

V USA je max. trest 20 rokov väzenia s 5 mil. USD za každý jeden predaj, ktor7 spǹa podmienky insider trading-u

It is the Justice Department and local United States attorneys' offices, not the SEC, that have the authority to bring criminal prosecutions. Under Section 32(a) of the Securities Exchange Act of 1934, as amended by the Sarbanes-Oxley Act of 2002, individuals face up to 20 years in prison for criminal securities fraud and/or a fine of up to $5 million for each "willful" violation of the act and the regulations under it.
https://www.mystockoptions.com/faq/index.cfm/catID/1FD3C7CF-447A-495D-9F...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dalo sa to ocakavat.
aj nvidia ma problem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nvidia má problém? tak její problémy bych chtěl mít, za rok +157% za poslední měsíc +12% to je fakt na prd no :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele.. jak financni vysledky vyvracej, ze je na nVidii podana zaloba?? ((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to asi nijak :) jde o to, že když rostou akcie, tak nemohla vzniknout investorům škoda a bude pro ně asi těžší z ní něco dostat. Ale přesně nevím o co jim jde, když jim akce rostou, takže to nemůžu hodnotit ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych jako profesionál v penzi seznámil některé diskutující s faktem, že cena akcií nemá přímou korelaci s tím jaké má dnes firma hospodářské výsledky. Co bylo to bylo. Cena akcií naopak koreluje s OČEKÁVÁNÍM A TRENDEM BUDOUCÍHO VÝVOJE. Klidně mě tu umlaťte, ale pokud nesouhlasíte zkuste si třeba objednat nějaké školení u své banky pro klienty. Občas organizují tzv. investiční akademie, kde jsme to klientům přednášeli. Mimochodem není vůbec těžké identifikovat problém, horší je určit časový okamžik, kdy se problém přerodí v reálnou reakci na trhu. Tj. kdy problém, který jste identifikoval vy jako analytik přijme dostatečně velká část trhu a cena akcií začne reagovat. Vina bank, obchodníků a Intelu je v tom, že tento okamžik prodlužovali co se jen dalo. A to velmi špinavě. Drzost jejich marketinkového oddělení a lidí zodpovědných za komunikaci s investory je opravdu přes ústa. Dobře, že je alespoň někdo zkouší žalovat. Ještě jednou - nejde o to, že někdo neunese investiční riziko, ale o neetickou komunikaci vinníků. A oblast komunikace je nejen věcí etiky, ale také regulace.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"cena akcií nemá přímou korelaci s tím jaké má dnes firma hospodářské výsledky"

Krásně je to vidět u Tesly. Až na výjimku vždycky byla v červených číslech. A její hodnota roste raketově. Snad ,protože x investorů vidí v tom egocentrickém vyhulenem hovadu Muskovi cosi, jako globálního Mesiáše.
Přijde mi, že Tesla ale skončí taktéž jako raketoplán Challenger.
Jaký na tohle máte názor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Elon Musk je specifický a politický fenomén. Totiž formálně a mediálně je tím správným ůderníkem, Stachanovcem, který má ukazovat ten správný sen a technologickou převahu. Je tedy do značné míry tím klaunem ke kterému mají vzhlížet masy obdivovatelů. Jenže.. ve skutečnosti tato mediální obálka skrývá něco jiného. Masivní transfery technologií z NASA /protože NASA je za roky natolik regulována, že realizace jakéhokoli projektu v její režiji se potýká s nepřijatelnou mírou veřejné kontroly - mnohdy do toho má co říci i kongres atp./. V šatu soukromé společnosti se tak může kutit ledaco. Třeba projekty prezentované jako služba veřejnosti a úžasný technologický pokrok, ve skutečnosti ovšem jde o projekty vojensko-průmyslového užití. Třeba mikrosatelity a globální síť 5G. Soudobé konflikty potřebují hromady senzorů, propojení radarových sítí, propojení samotných hlavic raket mezi sebou datalinky atp. Zbytek domyslete.
Společnosti Elona Muska tak fungují zdánlivě nesmyslně jako perpetuum mobile. Vytvářejí miliardové ztráty, zkouší a zase opouští nové projekty. Je to zdánlivé jen proto, že většina lidí, nebere v úvahu skryté vojenské aspekty jeho podnikání.
Proto, ačkoli by jiní skončili dávno bankrotem, Elon bude ve své jízdě pokračovat dál. Minimálně tak dlouho dokud bude zdařile plnit své neveřejné mise a jeho podporovatelé budou u moci. A to ještě nějakou dobu budou.

Tedy pokud jde o Teslu. Ta hned tak nezkrachuje. Zelená politická objednávka je obrovská. Její cena je pochopitelně velmi spekulativní. Pakliže dojde k prudkému vývoji na burzách / třeba v souvislosti s upuštěním obrovské peněžní bubliny vytvořené v posledních 12 letech../ Pak to zasáhne i Teslu.
Na tom nemá, ale nikdo moc zájem, Bohužel konfrontační politika US vůči Číně, Rusku a každému kdo odmítně krátké vodítko nevěští nic dobrého. Napětí bude vzrůstat. Nejnověji si vyzkoušíte tuto politiku při příležitosti Pompea v ČR a jeho jednání o 5G s Babišem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, ten penězovod od NASA, ne-li Pentagonu mě vůbec nenapadl. O angažmá hlavounů z NASA jsem taky slyšel dříve. Takhle, jak je to uceleně podané, to opravdu už dává smysl. Byť dost zvrácený smysl...
Takhle si Musk vlastně užívá jak Paris Hilton prachy někoho jiného a může si střílet Tesly do vesmíru a zaměstnávat "profi" multi-kulti lidi z ghetta třeba u montovny battery packů do Tesly :D

Ad politika u nás: no. máme se na co těšit...to by dalo na vlastní diskuzi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skryté vojenské aspekty podnikání EM můžete doložit? Pokud jde o elektromobily, daří se mu zatím velmi dobře, velká továrna v Číně je hotová, další se začala letos stavět u Berlína. Poptávka po elektromobilech je velká. Zatím nikdo nemá lepší koncept, jak vyhovět zpřísňujícím se emisním limitům, Tesla buduje nabíjecí stanice, chová se seriózně, má náskok před konkurencí, celkově vzato lze říci, že má dobrou perspektivu.
Musk navíc podniká v řadě dalších oblastí - ukládání energie (baterie Powerwall pro domácnosti, bateriová úložiště Powerpack a Megapack pro komerční využití - realizace v Austrálii - viz https://elektrickevozy.cz/clanky/tesla-rozsiri-nejvetsi-akumulatorove-ul...). V r. 2016 dokončila Tesla akvizici společnosti SolarCity, která je v USA předním poskytovatelem systémů solární energie, v r. 2017 představila solární střechu.
Musk je generálním ředitelem společnosti Neuralink, která vyvíjí ultrarychlé širokopásmové rozhraní k propojení lidského mozku s počítačem.
EM založil společnost The Boring Company, která řeší technologii pro hloubení tunelů a systém hromadné dopravy na ryze elektrický pohon nezávislé na dopravní situaci ve městech s vysokou rychlostí cestování na dlouhé vzdálenosti.
Označení "klaun" jste si mohl odpustit, Elon Musk si zaslouží spíše úctu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nejsou ani vlastně skryté aspekty. NASA a SpaceX je asi tolik nezavislý na armádě, jako HUAWEI. Penízky pěkně tečou, takže Tesla může být ještě notnou dobu ve ztrátě.
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/majiteli-tyden-stare-tesly-upadlo-z...
tady mate kvalitu auta za 1,7 milionu. + eko radikály za zadkem.
Nekdy tomu za deste upadne naraznik, nekdy nejdou otevřít dveře, díly karoserie jsou nakřivo, apod.
Je to fušeřina s dobrou reklamou
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/byvaly-zamestnanec-tesly-zverejnil-...

Taky nesouhlasím s označením klaun. Elon je egocentrické prase a narcistický psychopat, který si nevidí do huby, pokud v ní zrovna nemá brko. Proto svépomocí vyrábí auta s kvalitou na úrovní 80. let z Koreje. Po požití rozličných drog plácne do eteru nějaké moudro, které zkrouhne ze dne na den hodnotu akcií firmy nějaké to procento. A když zrovna nestřílí auta do vesmíru, tak ponižuje i vlastní děti

https://www.czechcrunch.cz/2018/07/jaka-jsou-fakta-o-ponorce-elona-muska...
https://www.e15.cz/byznys/burzy-a-trhy/elon-musk-sestrelil-svym-tweetem-...
https://www.teslafan.cz/clanky/blaznive-interview-s-elonem-muskem-poslal...
https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/elon-musk-syn-x-198-ae-a-12-jmeno-...

Poptávka po elektromobilech velká??? No, vzhledem k tomu že je trh pokřivený dotacemi, tak nelze říct, že tohle lidi chtějí. Když už zmiňujete Australii, tam je nejlépe vidět, jak jsou elektromobily "populární"
https://www.autoforum.cz/predstaveni/situace-na-jedinem-velkem-vyspelem-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.