Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Invex 2005: Virová havěť

Invex a Digitex logo
Informační bezpečnost je na Invexu zavedený pojem a tak se návštěvníci i letos mohli něčemu přiučit na antivirové konferenci. Setkání špiček naší antivirové scény pořádal jako obvykle časopis Chip. Zajímá-li vás, která témata se letos objevila, čtěte dále.

Kapitoly článků

1.  Invex 2005: Virová havěť

Hned na začátku je třeba říci, že tato volně přístupná akce není svou odborností či rozsahem srovnatelná s komerčními Security 2005 či Information Security Summitem v pražské Míčovně. Jde o popularizační přednášky o informační bezpečnosti, zaměřené především na koncové uživatele. Podle toho vypadala také témata v duchu: viry včera a dnes, problematika spamu, virové statistiky a problémy s pojmenováním virů, na kterých se vystřídali zástupci hlavních antivirových firem u nás. Některé přednášky poodhalily zákulisí boje s viry, což bylo poměrně zajímavé.

Sál byl téměř plný

Po krátkém úvodu, kde moderátor Jiří Palyza ani nepromítl seznam přednášek s časovým rozvrhem, se ujal slova Petr Nádeníček z AEC s obecnou přednáškou na téma „Aktuální virové trendy aneb škodlivé kódy včera a dnes a zítra“. Shrnul jak se mění základní parametry - prostředky a rychlost šíření, cíl útoků a obrana proti němu.

Petr Nádeníček (vlevo) a Jiří Palyza

Druhá přednáška Miroslava Trnky z ESETu byla na téma „Statistika výskytu virových infiltrací“. Jde o jednu z těch, o které by se dalo říci, že jsou trochu ze zákulisí, protože představuje metody, jak antivirové společnosti sbírají informace o šíření virů, což je velice důležité pro jejich včasné zachycení.

Miroslav Trnka - vlevo

Vedle poměrně známého serveru The Wildlist Organization International přednášející upozornil na domácí projekty, mezi které patří Virový radar on-line, kde ve spolupráci se Seznamem jsou uveřejňovány nejčastější viry v poštovních stránkách uživatelů a poměr čistých a napadených emailů. Černým koněm statistik této firmy je ale projekt Thread Sense. Pokud vlastníte antivir NOD32, možná se jej také zúčastníte. Jde totiž o ojedinělý projekt sběru statistik přímo z počítačů uživatelů. Antivir reportuje zachycené hrozby a vytváří tak poměrně přesný obrázek o počtu a typech zachycených nákaz v čase. Projekt v současnosti využívá informací od více než 1 800 000 uživatelů!

Další přednášku, na téma problémy při pojmenování virů, přednesl Petr Odehnal z Grisoftu. Minulý rok si vzal na paškál problematiku testů antivirů, letos se zamyslel nad potížemi s klasifikací a pojmenováním škodlivých programů.

Petr Odehnal má nezaměnitelný projev

Věděli jste, že je tu již téměř 15 let snaha formalizovat a standardizovat, jak se budou škodlivé programy pojmenovávat? Dále jste se také mohli dozvědět, že jména virům se nedávají podle textů, které někdy autoři virů přímo do jejich těla přidávají (obzvláště vlastní názvy), aby jim neudělali radost? Pokud vás zajímá, jak se např. liší pojmenování virů různými společnostmi, zkuste Virustotal nebo Jotti.

Pavel Baudyš

Následující přednáška shrnula události na (anti)virové scéně za minulý rok. Pavel Baudyš z Alwilu přišel se stejným tématem jako vloni, nicméně letos se mohl chytit skoro jen nových červů typu Zotob, kteří snížili dobu objevení se červa od vydání záplaty Microsoftem na pět dní a jimž popularitu obstaralo napadení serverů typu CNN.

Kapitoly článků
1.  Invex 2005: Virová havěť

Diskuse ke článku Invex 2005: Virová havěť

Středa, 2 Listopad 2005 - 10:51 | Harry | Pokud jsem si všiml, někdo s kamerou tam byl asi...
Středa, 2 Listopad 2005 - 10:17 | Anonym | Je někde ke stažení video z této akce?

Zobrazit diskusi