Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Inženýr Intelu: Ring-bus je citlivý na vyšší napětí a Raptor Lake byl uspěchaný

Už pamatuju třikrát pole třikrát les na tomhle místě, ale takovouhle chamraď jsem tu ještě neviděl.
To myslelo Pata, viď?
Ne, to myslelo je všecky v Intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To spíš pozval kuťák Pat do Intelu kuťáka Mata a je to!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě od doby, co 4 jádra stačily všem se v Intelu už jen diví, co to jejich zpětný zrcátko ukazuje 😁

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Oni v něm nikoho nevidí, takže si myslí, jak všem ujeli. Přitom si jenom nevšimli, když je ostatní předjížděli.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A to se ještě neví, co uživatele Intelu čeká třeba s Arrow Laky, pokud se to nějaký masochista i po tomto všem rozhodne z nějakého důvodu koupit. Ještě to ani nevyšlo, ale už teď víme o celé řadě problémů a že to bude asi zase jízda – zmatky s power limitem, kdy se už jásalo, že to aspoň sníží spotřebu, když už nic jiného, a nakonec máš znova 250W+, HT -, údajný kulervoucí výkon, který je nakonec v podstatě stejný s Raptor Lake, bájné 40jádro samozřejmě nikde a už teď je jasné, že nástupce bude jen refresh, takže se bude opakovat situace s Alder Lake, že se to zas bude muset milkovat, dokud se teplomet nezačne odpalovat, protože nic normálního Intel už prostě není schopný navrhnout, vždy to je nějaká děravá slátanina.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jj cela spolecnost si myslela ze uz nemusi hnout ani brvou, aby holubi litali sami do huby
stejne se to stalo s blizzardem a wowkem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"bájné 40jádro"
:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Mike123:
Neviděl bych to tak černě. Nemám Intel rád, ale myslím si, že teď si pohlídají, aby se to neopakovalo s ARL. Jinak platí, že jak Lunar, tak Arrow by mohly být ty lepší počiny, po stránce výkonu, tak životnosti (výroba u TSMC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je co pokazit při pouzdření nebo i v návrhu čipu, nebo v přídavných čipletech.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ty procesory které zdegradovaly a vyhazují chyby už žádný patch mikrokódu neochrání a prostě je bude potřeba vyměnit a Intel to moc dobře ví, jen se to jaksi zdráhá říct na plná ústa . Doufám jen, že reklamace postižených procesorů bude probíhat v pohodě a nebudou kolem toho dělat nějaké vytáčky, jinak si odradí tu poslední část loajálních zákazníků, kteří jim ještě zbyly.

Lunar Lake je dobrý CPU a přináší zajímavý posun v efektivitě v porovnání s předchozími architekturami Intelu, ale je to pořád málo a Intel musí ještě hodně zamakat, ale určitě je to první krok správným směrem. Jako prodávat CPU s TDP 320W není uplně normální a jsme tedy docela zvědavý na další generace CPU od Intelu

Jaký bude Arrow Lake, to se teprve ukáže :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a konečne padlo hovno do vetráku. Celé roky klamú svojich zákazníkov a teraz im to karma vrátila aj s úrokmi.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ sa ukáže ako jediná príčina odloženia Ryzen 9000 chybná potlač v položke model, tak to snáď AMD ešte využije na PR.

AMD may have delayed Ryzen 9000 launch due to a typo — mislabeled Ryzen 7 chip emerges, Ryzen 5 9600X impacted, too [Updated]
published 2 days ago

An unsanctioned review posted to BiliBili (h/t @995Pro) shows AMD's Ryzen 7 9700X mismarked as a Ryzen 9 9700X processor, an obvious error that would need to be corrected. We've confirmed the 9700X mismarkings and also learned that mismarked Ryzen 5 9600X models have also been shipped to retail outlets — these processors were also labeled as Ryzen 9, too.
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-9000-launch-de...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už bych Intelu opravdu přál, aby se mu povedl nějaký alespoň trochu konkurenceschopný kousek... Kterouže řadou to měl vlastně Pattt nastartovat návrat Intelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel je naopak úplně v pohodě, je v zisku, prodeje jsou dobré a přinejhorším je zachrání vláda. Too big to fail

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale taky by ho mohli rozdelit. Na navrhy CPU, pekarny, telekomunikace, pameti (jestli jeste nejake dela), software, FPGA, zakaznicke cipy, vyvoj kvantovych pocitacu a ja nevim co jeste.
Jedina dalsi firma na svete, ktera ma vlastni pekarny i procesory v nich vyrabene, je Samsung. Vsichni ostatni uz to vzdali. Pokud bude vlada zachranovat Intel, coz ze strategickych duvodu dava smysl (jedina cipova vyroba na zapade), tak podle me oddeli pekarny. Zachranovat navrhy procesoru podle me uz nema takovy vyznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, že by kvantové dělali a kdyby začali, IBM už je tak daleko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To naprosto rozbíjí celou pointu mého příspěvku... naštěstí ne. Myslel jsem to hlavně jako příklad toho, co se může od výroby a vývoje procesorů oddělit. Na význam komentáře to nemá vliv.

To, že něco nevíte, neznamená, že to neexistuje. A navíc jsem to tam uvedl jako příklad. Nicméně pět sekund googlení trochu napovědělo, račte se dovzdělat:
https://www.intel.com/content/www/us/en/research/quantum-computing.html

Z toho mála, co o kvantových počítačích vím, je tam spousta aspektů, na které se dá zaměřit. V případě Intelu se dá očekávat, že bude za USA vyvíjet výrobu, protože IBM jaksi žádné továrny nemá, a v TSMC nebo Samsungu to asi ze strategických důvodu nebudou chtít vyrábět. Taky bych od Intelu očekával, že se bude snažit pracovat na kvantových algoritmech a softwaru, podle všeho nabízí vlastní kvantové SDK. Taky se tam dá zařadit optotronika, na které Intel pracuje už dlouho (a IBM taky).
Tady je vidět, že na té výrobě Intel opravdu pracuje:
https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/intel-quantum-rese...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že kvantové procesory se od digitálních tak liší, že to nehraje roli a IBM výrobu vyvíjí, jak jinak by své modely asi vyráběli. Možná se pletu, ale to že jsem o Intel kvantovém počítači neslyšel, bude asi tím, že o IBM a dokonce nVidii jsem se dozvěděl z nezávislých zdrojů i o jiné konkurenci (byť firmu si nepamatuji), o Intelu ne, takže asi těm lidem řešení intelu za zájem nestojí. Ano jsou tam odlišná řešení, někdo tlačí na větší počet jednoduchých qubitů, IBM zas ne menší počet universálních qubitů. Ale obecně generaci od generace počet qubitů roste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by jistě zábavné bavit se o něčem, o čem ani jeden z nás neví dost na to, aby mělo smysl se o tom bavit, ale zcela bychom tím odběhli od tématu, které mě zajímá, k něčemu, co vůbec nevím, k čemu by mi bylo. Pokud vám to pomůže k lepší diskuzi, klidně si kvantové počítače z toho mého původního příspěvku vyškrtněte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, co o nich vím je to, že existují dva odlišné přístupy. A hlavně to tady začalo tím, že o projektu u Intelu jsem opravdu nevěděl. A tím to uzavřu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám! Že Intel zaskočen výkonem Zen 4 nebyl, ale jen bylo těžké na ten výkon reagovat. Protože jestli je to zaskočilo, tak jsou úplný amatéři!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni si spíš myslí, že když mají problémy oni, tak bude mít problémy zaručeně i AMD, takže ve výsledku na tom budou tak stejně, takže počítají, že je porazí, a ano, v AMD skutečně taky narazí na různé problémy při vývoji , jenže v AMD nedělají kolem všeho takové zmatky, dokážou to nějak rozumně vyřešit a na konci z toho vždycky vyleze něco použitelného, jenže Intel... no, škoda mluvit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"to vypadá, že se v tomto systému již neorientují ani samotní inženýři společnosti a překomplikovaná struktura daná evolučním růstem ve stylu lepení vosího hnízda už je matoucí i pro samotné pracovníky společnosti"
- nemam k tomu co dodat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows do tohoto stádia dospěly už dávno :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen Windows. Těch OS a software je...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takovy Android by taky mohl vypravet...
:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@no-X: Ten úvodní obrázek je generovaný AI, nebo jde o tvůj výtvor? Je opravdu povedený a vtipný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj: Shutterstock

Obrazok z databanky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je neuvěřitelné, jak se takový kolos jako Intel dokáže ocitnout v takových problémech ...AMD v roce 2015 ve fázi klinické smrti, udržely ho defakto jen konzole, a najednou mají tak skvělé procesory ... a Intel není defakto za 9 let schopen navrhnout to stejné ... vždyť AMD defakto sype na trh 8jádra jak Baťa cvičky a jen to skládá k sobě a vyrábí z nich desktop i server ... To není schopen Intel jako zopakovat ???? Když na tom bylo špatně AMD, tvrdil jsem že je potřebujeme ... teď tvrdím, že potřebujeme Intel ... konkurence je nutná .... Intel má ale obří výhodu, má fabriky ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel má ale obří výhodu, má fabriky ... jo ale s obřím výrobním procesem 10++++++++nm
Takže tak na čipy do mikrovlnky nebo pračky....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už je to spíš nevýhoda, musí do nich sypat prachy. Nvidia, AMD, Ampere, IBM, Fujistsu - továrny nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD na tom byla špatně finančně. Technologie FinFET výrazně zdražila náklady na rozjetí výroby nového čipu a AMD byla ve stavu, kdy už měla prostředky jen na jeden pokus. Intel má přes 110 miliard dolarů v rezervách:
https://tradingeconomics.com/intc:us:equity-capital-and-reserves
Jinými slovy i kdyby každý rok vykázal desetimiliardovou ztrátu, může fungovat dalších 11 let. Obavy nejsou na místě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak optimisticky neviděl. Prožírání rezerv na dividendy je ten nejblbější způsob jak si kupovat čas. A to si nalejme čistého vína, Pat a Mat jsou u kormidla jen proto, že nepřestali s výplatami dividend. Problém je jinde: finanční výsledky firmy to ukazují velmi jednoznačně a zakrývat tento stav bude čím dál tím težší, zejména pokud bude Intel nyní nucen platit vysoké reklamační náklady za 13. a 14. generaci.
Srovnávat s AMD nemá smysl. Je to jako chtít po atletickém střízlíkovi aby zvedal činky a naopak po vzpěračovi aby metal kozelce. Ty firmy nikdy nebyly ve stejném postavení. Problém Intelu je jiný než u AMD, ale samozřejmě se může stát, že se jednou z intelu nějaké to malé AMD stane - ale to může nastat daleko rychleji, než za 11 let, protože peníze nemají trvalou hodnotu a naopak náklady Intelu na svůj vlastní běh v poměru k obratům a hlavně ziskům budou neustále stoupat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rezervy Intelu zatím taky stoupají, historicky jsou na vůbec nejvyšší hodnotě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Inflaci jsi započítal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2011 měli rezervy $45,9 miliardy, což by dnes po započtení inflace bylo $64,11 miliardy. Aktuálně ale mají $111 miliard. Z hlediska rezerv jsou na tom skutečně lépe, než kdy byli. Zvlášť když má přiklepnutých $8,5 miliardy od vlády, dalších tuším $3,5 miliardy za zmařenou zakázku od Pentagonu a další kolo CHIPS Act je v přípravě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze ma nekdo neco UCETNE na rezervach, neznamena, ze ty penize SKUTECNE ma. Ve vetsine pripadu je ma jen na papiru.

Treba CEZ ma nerozdeleneho zisku nekolik desitek Kc na akcii. Pokud by ty penize vsak chtel vyplatit na divi, tak by si na to musel vzit uver. U Intelu to muze byt podobne. Ale samozrejme take nemusi. Dost vsak pochybuji, ze by si na nejakem uctu jen tak susil 110 mld. dolaru. To by ho investori hnali. Firmy vetsinou jedou na paku a jsou primerene zadluzene a ne ze by naopak drzely "hotovost".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel zaměstnal Pata, což je firmy Achillova pata, jelikož si přizval Mata. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Bylo to tak zlé, že musel přiletět Keyvan Asfarjani,..." Som si myslel, že to je jeden z tých Vesmírných ľudí, tak nič.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete na Radka Holečka a jak se rozčiloval, když jsem před cca 3-4(?) lety psal, že Intel těžce upadá a že bude mít velké problémy?
Přitom mě tenhle stav vůbec netěší a moje další prognóza pro Intel je temnější než kdy byla: Intel bude mít velký problém vrátit se zpět na výsluní. Doba,kdy mohl vyvinout a uvést novou architekturu je pryč a oni se stále plácají s mrtvým koněm jménem Core arch. Teď ho začnou zevnitř požírat jeho vysoké nákladové položky jdoucí za Operations, navíc jeho marže a zisky jsou čím dál tím menší. Poslední nadějí je to, že akcionáři začnou vnímat to, že penězovody vyschly a vypráší celé stávající vedení. Intel potřebuje velký reset, protože velký restart se ukázal jako nedostatečný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to neviděl ta černě. Z hlediska historie a pravděpodobnosti je jen otázkou času, než se sejde okamžik, když se AMD něco nepovede a zároveň Intelu něco povede. V tu chvíli to bude vnímané jako velký návrat, na který řada lidí (i médií) netrpělivě čeká a Intel to jistě bude schopný marketingově využít. Stačí se podívat do minulosti: Když se AMD nepovedla architektura, vedlo to k propadům prodejů prakticky přes noc. Když se Intelu nepovedou tři generace po sobě, klesají prodeje o desetiny až jednotky procent.

Pro nějaký velký pád v dohledné době nevidím prostor. Mají rezervy a především mají výrobní kapacity na pokrytí většiny x86 trhu, což AMD chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, právě proto nechápu ty lidi, co si přejí, aby Intel už AMD dohnal, prý ať je vyrovnaná konkurence, jenže teď by to ještě nebylo vyrovnané ani náhodou a i když to zní divně, tak současný stav, kdy se AMD daří a Intel jakoby upadá je z dlouhodobého hlediska pro trh podle mě určitě lepší, AMD si to postavení ještě pořád teprve buduje a takto to jde aspoň rychleji a Intel má z čeho žít, tomu menší krize zas tak neuškodí než jak by to uškodilo AMD, kdyby se Intelu povedlo jim vše zas vyžrat, AMD nemá žádné rezervy, takže takové období by pro ně bylo rozhodně o dost těžší přečkat a pak se znovu vzpamatovat, když by nebylo z čeho brát, Intel i když nadělá několik failů za sebou, pořád může jet dál v podstatě jakoby nic, kdežto AMD si toto určitě nemůže dovolit, prostě by znovu upadli a Intel by měl opět monopol a pak by ti samí lidi, co teď volají po návratu Intelu, zase řvali, proč probíhá taková stagnace a CPU se nikam neposouvají a kde zmizlo AMD.

Je třeba pochopit, že nynější situace možná není ideální, ale určitě bych ji nepovažoval za špatnou. Vlastně už tak je docela zázrak, že se AMD ještě opravdu povedlo s Ryzeny prosadit, to je docela klika, že Intelu najednou vyrostla ještě taková konkurence víceméně z ničeho a zároveň haluz, že se Intelu nedaří pořádně reagovat, taková šance by už pro AMD nemusela podruhé přijít a je třeba ji využít, nikdy nevíme, kdy se jim taky něco fakt nepovede a pak by to mohlo dost zabolet, kdyby spadli na rypák.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo já si taky myslím že není třeba to řešit až tak "srdcem" :)
Prostě Intel už pár roků nemá proces, takže jsou ty CPU logicky horší než Ryzeny.
Teď se tam ještě podělal Raptor a ukázalo se, že je uspěchaný (stejně jako pár let zpět Rocket), protože jim teče do bot.
Je to logické, trochu se zmatkuje, teď to buď "vyberou" a zarvou a vznikne něco podobného jako Core2 "Conroe" nebo "Bloomfield".. a bude to zas ve hře..

A nebo ta šikmá plocha nabere obrátky :)))
kloním se ale k tomu prvnímu, protože průserů už tady bylo tuny "Bulldozer", FX5800ultra, R2900XT, Prescott..
Atd atd, a vždy se z toho nějak vybruslilo - vzniknul o to lepší produkt.

Osobně jsem si tak trochu vydechnul že se kauza Raptor netýká mě, ale Intel jako celek nezatracuju.
Minimálně proto, že teď se ta lavina "polopravd" bude světem osob "hloubky problému neznalých" šířit a výhodně k prodeji budou i ty NEzávadné Intely, protože tendence házet vše do jedno pytle je velká..
Tak proč si někde nevyhlídnout i7-12700 za 2-3tisíce že?
To mi pak může být celý Ryzen někde, protože s tím procesorem vydržím 5-7let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je právě to nepochopení. Platforma x86 kvete tehdy, když oba výrobci mají konkurenceschopné produkty. Výpadek AMD na 10 let přinesl konkurenci ARMu a hnití na 4 jádrech. Já moc dobře vím, jak je Intel zaháčkovaný. Ale přesto současný stav není zdravý, protože Intel ne že na tom jen není dobře, ale on ani nevidí světlo na konci tunelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych řekl, že zatím je Intel pořád dost konkurenceschopný, tedy aspoň tak, aby to AMD nutilo Ryzeny posouvat dál, takže to je zatím v klidu, samozřejmě Intel by neměl vyloženě upadnout, jinak to víš, že AMD by taky časem zvolnilo, kdyby si už vybudovali pohodlný náskok, ale to se ještě asi jen tak nestane, i když to vypadá, že to k tomu pomalu směřuje, protože místo aby ten náskok AMD stahovali, tak postupem času spíš ještě víc ztrácí, tak ale ono stačí jeden větší přešlap a najednou se ti to zas může otočit a jsou v řiti, prostě AMD nemá tolik pokusů, které si může dovolit zkurvit, Intel jich má několik, takže šance, že vyloženě updane, není podle mě ještě až tak vysoká.

Intel se akorát prostě potřebuje probrat, vyhodit markeťáky a sehnat nějaké inženýry, nedělat takové podivné kočkopsy a místo toho přijít zase s něčím normálním a není možné, aby se z těch sraček nedokázali vyhrabat. Takovou jiskru naděje vidím v tom Bartlett Lake, je to takovej návrat ke klasice, teď už stačí jen nedělat jebnuté experimenty s big.LITTLE, které stejně neřeší ten hlavní problém, spíš ho jen obchází – to je ten, že Intel potřebuje ke stejnému výkonu výrazně větší jádro než má Ryzen, což je vždycky nevýhoda, když výkon musíš dohánět přes větší specifikace, s tímto je prostě třeba něco udělat a že to budou dohánět přes hromadu nějakých atomů... to prostě není moc dobré řešení, akorát to pak neskutečně topí a je to neefektivní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On je to normální proces. Intel je konkurenceschopný úplně v pohodě, jen prostě není taková bomba, jakou by od vydání core do vydání prvních Rzyenů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím. Mně to jako konkurenceschopnost nepřipadá, když musejí dávat slevy, snižují marže a ještě mají problémy s odbytem. V dobách kdy to takto vedlo AMD, se přesně takto jeho situace (jako nekonkurenceschopná) označovala. Je docela paradoxní, že to co třeba Mike123 vytýká jiným, sám v tomto ohledu dělá.
A že to není taková bomba? Ona to JE nějaká bomba,kromě toho, že kromě CPU si kupuješ i teplomet? 😊 Já bych naopak řekl, že úpadek Intelu roste s každou generací a stačí mi k tomu sledovat jak se chovají vrcholné modely obou výrobců. Že má intel třeba použitelný základ nebo střední třídu, to mělo kdysi AMD taky v podobě FX6300 (to byly v poměru cena/výkon skvělé mašinky) a nikdo to v potaz nebral...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale přesně jak píšeš - takové období mělo i AMD. A před tím i Intel, viz. Netburst.
Zrovna ty vrcholné modely úplně podstatné reálně nejsou, na prodejích je to jen malý podíl (navíc většina jde do OEM). To je spíš bude bolet enterprise segment.
Když pak začněš řešit komplexněji, tak to prostě tak jednoznačné není. Já třeba narazil na dost velký problém se spotřebou v IDLE u AMD (3-4x vyšší než u Intelu).
U noteboků pak třeba na podporu USB 4 s PCIe pass (pro eGPU), u AMD nejsem schopen zjistit, co jak a s čím bude fungovat...
Reálně mi pro různé druhy práce a nasazení tu vyjde lépe Intel, tu AMD, od každého mám několik.
Třeba jsem potřeboval výkoný single core, R9 7900X3D byl v dané chvíli nejlepší, ale v IDLE (kde to je 85% času) to žere permanentně 40W. Co na tom, že v load je to lepší než Intel (ale tam já prostě potřebuju ten čas).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je problem s AMD, tak se zasadne kupuje kvalita od Intelu ;)
Minimalne budes mit duvod to CPU vymenit za nove :))
Ps: kilik usetris rocne za Idle? Pokud je idle rozdil do 10W, tak fakt nevim kdo co resi, protoze jen nastavenim jasu monitoru propalis/usetris vic. Jo kdyby to bylo 50w, tak nereknu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je 30W, monitor to ani nemá, provoz 24/7. A mám jich víc. Tj. cca 2k ročně na kus.
Pocesor, resp. celé řešení kupuju na konkrétní účel. Tady šlo o konkrétní aplikaci (kde ti blbové v licenčních podmínkách výslovně zakázali benchmarkování a zveřejňování výsledků, takže pak pro to hledej stroj...). Ale chodí to dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8W na cele sestave. A to se vyplati :)
https://www.computerbase.de/2022-10/intel-core-i9-13900k-i7-13700-i5-136...
CB meri vsexhno stejne. Myslim, ze je to dost relevantni zdroj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měřáky ukazují něco jiného (celý stroj, deska, paměť, zdroj, 10GbE).
Ryzen aktuálně v IDLE 42W, 12700 14W....
Mám každou tuhle zásuvku měřenou a řízenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chces rict, ze stejne konfigurace RAM, VGA, HDD, SSD, podpbny typ desky a pripadne pripojene periferie ti ukazuji na jednom 17W (CN ukazuje 52W) a druhy 42W?
Ja samozrejme nemuzi rozporovat, co vidis, ale 7900x ma protivnika 13700k.. prosel jsem testy Computerbase a Guriu3D a tyto testy tcoje tvrzeni rozhodne nepotvrzuji :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dají se najít i tací, kteří to potvrzují.
Intel obecně udává 0.5-1W per core v IDLE. Je docela možné, že P cores mají v tomto módu úplně zastavené hodiny. Také je potřeba dodat, že to je v Linuxu bez GUI.
Ale nic, hádat se o tom nechci, je mi to celkem jedno.
prostě jsem chtěl říct, že záleží na use-case, někdy se víc hodí jeden, jindy druhý....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeatli nekdo posteloval bios, srazil spotrebu a meril to, to je treba mozne. Ale tohle nejsou defaultni hodnoty. Za mne je to cele dost ale nepravdepodobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se nedivil. Intel se fakt dlouho nemusel snažit a pokud kvůli AMD Epyc musel u Xeonů šlapat na plyn s počtem jader a nebo u Xeon W proti ThreadRipper Pro tlačil na takty, tak těm procesorům šla efektivita do háje a protože ty vyýchozí to moc řešit nemusely, neměli moc jiných možností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale u Intelu to je přece normální, pokud z toho nemáš templomet a utáhneš power limit, tak to si vždycky počkáš než se něco začne dít a v tom CPU se cosi zrodí, je to prostě pomalé jak šnek a výkon pak jde do kytek, proto to Intel nastavuje tak, jak to nastavuje, sice by byla spotřeba možná nižší, jenže na konkurenci se to potom vůbec nechytá, takže si to stejně nemůže dovolit takto pouštět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď a pár let zpětně. Ale ještě v dobách AMD opteron? To bylo přece opačně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Já třeba narazil na dost velký problém se spotřebou v IDLE u AMD (3-4x vyšší než u Intelu) .."

Které CPU Intelu porovnáváte se kterými CPU AMD?
Ono Saphire Rapids Xeony podle nastaveného power plan buď 1) taky žerou hodně v iddle a nízké zátěží, nebo 2) jejich výkon jde do kopru (trvá věčnost než se probudí a projdou přes všechny boosty aby konečně začaly pracovat).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze ted s Raptorgate ma AMD sanci jako snad nikdy predtim. Ma celkove lepsi produkty a k tomu ma Intel pruser jako v Retail tak v OEM segmentu. To by mohl byt trosku bod zlomu pro AMD, ze by se mohlo dostat treba k 30% nejen v serverech..
..a kdo vi, pokud Intel phnoji jeste dalsi 2 roky, je mozne, ze by AMD mohlo zacit brat vetsi kusy, protoze bude mit zajimavejsi mindshare nez Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc? A jakou mají možnost rychle navýšit výrobní kapacity?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zalezitost bussinesu a schopnosti vyjednavani. Jestli to dokazi nebo ne, je druha vec. Technicky a situacne na trhu, maji ted skvelou sanci., Jestli si ji nechaji protect mezi prstama a nebo ne, to ja nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, kapacity se smlouvají minimálně půl roku dopředu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firmu tohoto typu prostě nemůže vést profesionální managament. Musí to být inženýři, jako dřív.
lidi, kteří technologii rozumí, a na vlastní kůži zažili, že to je "past velde pasti" a jakékoliv zanedbání se jim vrátí a namlátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle přesně dobrý manager ví...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to sám před tím opravdu nedělal, tak neví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.