Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ISSCC 2011: Intel ukazuje 32nm Itanium „Poulson“ s TDP 170 W

Zaujimalo by ma nejake porovnanie vykonu tohto itania s napr. nejakym core i7. Ze ako velmi sa oplati investovat do itania. Ja viem, ze to je porovnavanie hrusiek s jablkami (obe su velmi podobne ovocie, ale aj tak je kazde uplne ine), ale predsa - procesor ako procesor a to co zvladne itanium by malo zvladnut aj core i7, nie?
Pri snahe co najviac optimalizovat podmienky obom procesorom (itanium na svojom OS,... a core i7 zase na svojom OS) a pustit tam nejaky rovnaky benchmark...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Itanium budete dost těžko shánět software - není to x86. Microsoft od něj pomalu dává ruce pryč. Pokud vím, existuje na něj pár serverových systémů a aplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč nutně OS od Microsoftu? Jako by nebylo spousta jiných OS, které jsou navíc na server vhodné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože u Itania jsi celkem limitovaný použitelnými OS, další Win Server už na Itanium nebude, OpenVMS už je mrtvej a jestli myslíš Linux, tak ten už HP na novějších Itaniích necertifikuje jako podporovaný systém, takže v podstatě skoro jediný co ti zbývá je unix od HP.
On i trh pro systémy s Itaniem je relativně malý, v superpočítačích hrají první housle už pár let jiný systémy, začínají se pro tenhle segment vyrazněji uplatňovat grafické karty, u velkých vypočetních center třeba Google ukázal že je výhodnější použít klasické počítače a spolehlivost a výkon dohánět jejich redundancí, na pracovní stanici je zase velká nevýhoda omezeným softwarovým zázemím.
I u Intelu se nedá říct že by nějak extra investoval do vývoje, s novým výrobním procesem přidá jedno, dvě jádra, přidá cache, přidá QPI pro kompatibilitu s čipsety pro Xeon.
Itanium začalo jako nadějný projekt a Intel do něj vložil miliardy s vidinou náhrady x86 architektury, ale zabilo ho v podstatě AMD, první ránu dostalo frekvenční válkou mezi K7 a PIII/P4 kdy narostla během krátký doby frekvence x86 procesorů skoro 2x a druhou 64bit rozšířením x86 procesorů které tak vzali další velký "koláč" z pomyslného trhu kde by se Itanium mohlo prosadit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, takže problém bude hlavně ta certifikace (ale nechápu, že ji nemá třeba RHEL apod.). Každopádně, pak ale moc nechápu, proč už Intel vlastně Itania dávno nepřestal vyrábět - pak si kladu tu samou otázku, co už tady položil nereus - co vlastně Itanium oproti jiným procesorům přináší navíc a jestli se to vyplatí investovaným prostředkům (to není pochybování, jen otázka :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obří cache a z ní plynoucí výkon u dat která se do ní vejdou a hlavně jsou tu firmy který Itanium roky používají a při potřebě obnovy, nebo zvýšení výkonu je vyjde levněji koupit další stroj, než kompletně migrovat na jinou architekturu. Intel na tom taky určitě neprodělává, tak proč by je přestával vyrábět, ale jeho investice do Itania my přijdou spíš udržovací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obří cache je tam z jediného důvodu, VLIW architektura itania je díky velmi dlouhým instrukcím daleko žravější na cache než x86 a tedy s běžnou cache by to byl šnek....

Jinak Intel na Itaniích pravděpodobně trochu prodělává, rozhodně se mu nikdy nevrátila prvotní investice na vývoj, ale zřejmě neprodělává tolik, aby zcela zaříznul projekt, kterej měl bejt jeho nejlepším počinem na trhu procesorů - a taky aby nenaštval těch pár zákazníků na Itaniích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Itanium přináší oproti x86 hlavně možnost mít jediný stroj s velkým množstvím procesorů, kde velké množství je více, než 8 - aby to bylo víc, než jde poskládat na nějakých Xeonech nebo Opteronech. Dřív se tady ty superkonfigurace nezřídka používaly například jako velké webservery, takže se to prodávalo, dnes výrobci software přepsali skoro všechno na "levné" clustery, takže celý ten trh má jenom málo aplikací, které clustrovat nejdou. Co se týká výkonu jednoho jádra / threadu, tak bych určitě vsadil na i7, konfigurace s jedním nebo dvěma Itanii je tudíž čisté vyhazování peněz z okna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem, ved prave preto ma to zaujima. Itanium je uplne iny svet za uplne ine peniaze. Moja otazka znie, ci sa oplati do neho investovat a preco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jer analogie s jinými oblastmi - pokud se člověk ptá, jestli se mu to vyplatí )takže neví)), tak se mu to nevyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na základe prečítaných príspevkov by som to zhrnul asi takto:
- pre začínajúcich používateľov sa do nákupu nového systému s Itaniom neoplatí investovať
- pre existujúcich používateľov starého Itania sa oplatí zainvestovať do výkonnejšieho modelu "Poulson" namiesto kompletnej zmeny architektúry celého HW+SW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těma začínajícíma bych to takto neřekl - pokud někdo potřebuje single image stroj, který má mít třeba 32 CPU, tak se mu může takový HP Superdome 2 hodit do výběru, protože na x86 architektuře nic takového prostě postavit nejde. Že to bude drahé jako prase je asi každému jasné, jestli jde úloha bez újmy na výkonu převést na cluster například dvnácti 2xCPU "konvenčních" strojů a ušetřit tím 95% nákladů už si musí uživatel zjistit sám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze - jak to vidim ja:
1. Intel preraba na predaji Itanium procesorov
2. Investuje do nich len kvoli jedinecnej architekture.
3. Intel Itanium je podla mna procesor buducnosti, momentalne to brzdia operacne systemy, kedze stale su 32bitove, ale uz MS ohlasil, ze win8ku mozno spravi len cisto 64bit pre PC, a mozno sa objavi aj 128bitova verzia.
4. Jedinecna architektura Itania ma v x64 aplikaciach podstatne vyssi vykon, nez konfiguracia za podobnu cenu, kedze procesor je cisto 64bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, vidíš to špatně. Výkonnost itania není nijak extrémní, jednojádrovej stroj je srovnatelnej s kasickym x86. Akorát je mnohem dražší a proto od něj dávaj výrobci ruce pryč.

Jediná velká výhoda itanií je škálovatelnost.

A jaké OS jsou 32bitové? Ty si myslíš, že na takovejdle strojích pouštěj Windows 95?????
Blábol s 128 bitovejma windowsama radši nekomentuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaké OS jsou 32bitové? Ty si myslíš, že na takovejdle strojích pouštěj Windows 95?????

Kazdy windows sa vydava aj v 32bitovej verzie! neexistuje windows ktory by bol len v x64.
(spominam windows, lebo ten je najrozsirenejsi desktopovy operacny system)

Blábol s 128 bitovejma windowsama radši nekomentuju.

tak takuto reakciu si strc do riti. preco by to mali byt blaboly? 128bitov je realnych do 2-3 rokov, kedze aj AMD aj Intel planuju 128bitove procaky, tak preco nie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, no nevím nevím :). Na Itaniích se asi desktopy zrovna stavět nebudou, a mimochodem Itanium je jiná architektura než AMD64, tudíž s většinou "běžně" používaného softwaru nekompatibilní (to je asi jako kdybych řekl, že mi stejný software pojede na nějakém ARMu nebo na Pentiu 4, protože obojí jsou 32bitové procesory). S těmi 128bitovými procesory by mě zajímalo, kde jsi na to přišel, možná tak v teoretické rovině se o nich může přemýšlet, ale dost sotva tu budou za 3 roky, když se v současnosti teprve tak nějak pozvolna (a to zdaleka ne všude) přechází na 64bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

128b, pokud se bavíme o velikosti paměťového registru, tady nebude ještě hodně, ale opravdu hodně dlouho.

Pokud přejdu do oblasti, která je co se týče kapacity úplně jinde než pracovní paměť a to ke storage, tak i s těmi 64b si vystačíme velmi dlouho. 64b systémy souborů (dnes +- standard) umí "adresovat" 16EB (16*10^18 B). Zatím se to bere jako teoretický limit.

Mezi 2^64 (16*10^18) a 2^128 (3.4*10^38) je rozdíl 20 řádů!

Takže příště víc přemýšlet a méně psát takové ... bláboly :-).

Je ovšem docela dobře možné, že to byl nějaký marketingový blábol a jednalo se o šířku nějaké sběrnice nebo něčeho takového. Což ale nemá s "bitovostí" CPU nic společného (již nějaký pátek se používají 256b, i větší, bitové sběrnice např. u GPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi to nedalo, začal jsem hledat, kde se ten 128b nesmysl vzal a zatím jsem narazil na weby typu zive, ddworld, idnes apod. Seriozní informace tedy nikde. Tím bych to asi mohl uzavřít.

Ale našel jsem noticku, která trochu smysl dává. Win8 údajně má aktivně využívat i GPU (dnes bychom řekli APU) pro computing. Tedy by se mohlo jednat o podporu počítání s 128b operandy. Což už ale jde i dnes a to i na CPU (FPU) a to klidně s 256b operandy (AVX). Což tehdy (2009) mohla být taková pecka, že to někdo strčil do nějakého PR článku. (To už ale v těch spekulacích zacházím dost daleko.) Opět se ale nejedná o bitovost ani HW ani OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o 128bitech se už píše dlouho. tohle vyšlo 1.4.2004 http://www.svethardware.cz/art_doc-A89FCA4605E8394CC1256E68007084FC.html ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.4. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s Heronem. 128bit procák je fud, který je tu s námi nějakých 7 let a vzhledem k tomu, jak dlouho se např. připravoval buldozer, bych 128bit procák za 3 roky rozhodně neočekával.
Pokud máš nějaké podklady, že se něco takového chytá, tak dej linky, jinak je to jen výplod tvé fantazie.

Pokud jde o tu zmínku, že jsou win stále 32bit, tak ti řeknu jedno. Pro server ti je 32bit winsrv úplně na nic, protože dost serverových aplikací na windows jsou 64bit only. Sice existují 32bit verze, ale ty nejsou oficiálně podporované. Takže pokud jde o servery, tak v dnešní době snad každý instaluje už 64bit verze systému.
Vůbec nechápu tvou narážku na 32bit. To už v dnešní době na servery nikdo neinstaluje a na desktop to instalují už snad jen magoři (oem výrobci pc,ntb apod. a to jen na ty levnější varianty).

A pokud chceš MS windows, který se dělají jen v 64bit verzi, tak třeba SBS od myslím verze 2008 je 64bit only. V 32bit variantě neexistuje.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"neexistuje windows ktory by bol len v x64"

2008 R2 server se už v x86 nedodává. Ale existuje pro ia64, takže vlastně není "jen x64".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

170W TPD?
- To je spíš topení, které má i funkce kalkulačky :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představte, že takových procesorů máte v serveru třeba 16, celý server má spotřebu kolem 3-4 kW. To už je celkem slušný přímotop, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, navíc chlazení a cena za el. navíc nepatří k jediným problémům. Další problém nastává s náhradním zdrojem apod. věcmi.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kolikrat jsi videl server takovyho razeni, ale se zdrojem tam problem neni. VZDY jsou uvnitr stroje redundantni komponenty, nekdy do konce ne zdvojene, ale ztrojene.

Hlavnim problemem je opravdu cena za spotrebu a chlazeni. V nekterych pripadech se stava, ze servery hrejou tolik, ze nestaci klasicke chlazeni z podlahy v serverovne. Kvuli tomu existuji vodou chlazene zadni dvere racku. Treba v TTC ma Seznam.cz tyhle vychytavky http://mjp.adobeconnect.com/xdkproductcast

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, myslel jsem spíše UPS, která je schopná stroj živit pár hodin. To jsou UPS za půl milionu a více (jednu teď pořizujeme). Dieslový agregát je pak zase jiná záležitost (finančně náročnější).

Pokud jde o redundanci komponent, tak to je samozřejmost (více zdrojů, schopnost automaticky vyřazovat vadné paměťové moduly atd.)
Takže tak.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.