Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Itanium se prodává málo

Intel logo staré
Kolik se vlastně prodalo serverů s Itanium procesory? Proč je jich tak málo? Kdy se prodej zvedne? Jaké procesory budou následovat současné Itanium? Kolik Itanií Intel prodal ve srovnání se začátky prodeje Pentií Pro a Xeonů? Na tyto a i další otázky najdete odpověď v dnešním článku.

Itanium, první 64 bitový procesor od Intelu, se prodává málo. Pro někoho je to velké překvapení a někdo jiný zas tvrdí, že to očekával (i když, skutečný prodej je drobet i pod těmi pesimističtějšími odhady). Důvodem je vysoká cena, nepříliš oslnivý výkon a hlavně málo software pro něj. Podle IDC se prodalo méně než 500 serverů v celkové hodnotě 13,7 milionu dolarů. To je v jistém nepoměru s číslem, který vydala společnost Gartner: 2 601 prodaných Itanium serverů. A proč je mezi nimi takový nepoměr? Inu, Intel dodal velmi mnoho Itanií pro demonstrační účely a jedna firma je započítává, druhá nikoliv.

Intel samozřejmě tvrdí, že není zklamán výsledky prodeje Intania. Je si vědom, že bude muset (společně se softwarovými vývojáři) ještě hodně zapracovat na tom, aby se tato platforma stala standardem a obecně uznávaným řešením. Investovat bude muset ještě opravdu mnoho, ač už nyní proinvestoval stovky milionů dolarů při téměř desetiletém vývoji tohoto procesoru. Podle analytiků začne rozmach 64 bitových aplikací až v roce 2003 a 2004, ale podle některých předpovědí stoupne prodej s příchodem výkonnější verze už ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Současné Itanium je postaveno na jádře Merced. Někdy v první polovině příštího roku se objeví jeho výkonnější nástupce: McKinley. Ten bude nejprve dostupný jen do testovacích systému a někdy kolem půlky roku i volně k prodeji. V roce 2003 bude následovat Medison, vylepšená verze McKinleyho. Spolu s Madisonem se objeví i méně výkonný a tím i levnější Deerfield. Všechna jména jsou zatím jen interní kódová označení Intelu a jak se budou jednotlivé procesory jmenovat je zatím ve hvězdách.

Pokud máme srovnávat, tak ve druhém prodejním čtrtletí se prodalo přibližně půl milionu Pentia Pro, prvního serverového procesoru Intelu. A Xeonu se prodalo půl milionu po roce. Jenže se tu snažíme srovnávat nesrovnatelné. Pentia Pro i Xeoni měli výrazně nižší ceny a taky směřovaly do trošku jiného segmentu trhu. Navíc si uvědomte, že v současné době Intel pro servery neprodává je Itania, ale stále i Xeony. A pokud ještě uvedu, že v prvním čtvrtletí příštího roku se objeví 1.5 a 1.6 GHz verze Xeonu pro čtyř a osmi procesorové systémy s podporou HyperTransportu, který by měl zvýšit jejich výkon ještě o 30%. Má tedy Itanium budoucnost?

Zdroje: 

Diskuse ke článku Itanium se prodává málo

Žádné komentáře.