Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak je to s problémy kolem L3 cache AMD Phenomů?

AMD Phenom logo
Začátkem tohoto týdne jste si u nás mohli něco málo přečíst o chybě týkající se L3 cache v procesorech Phenom, která způsobuje u těchto procesorů (a také Opteronů „Barcelona“) nižší výkon. Na vině je logika TLB (Translation Lookaside Buffer) kolem L3 cache, která zkrátka nefunguje tak, jak by měla, což může způsobit až pád nebo zatuhnutí systému. Dnes si povíme něco málo o tom, jak na tento problém hodlá AMD reagovat a čeho se tedy v nějaké té rozumně dohledné době dočkáme.

Chyba v nových procesorech je samozřejmě nepříjemná, jednak snižuje výkon a žene tak vodu na mlýn lidem, kteří z libovolného důvodu nemají AMD ani trošku rádi a musejí to co nejhlasitěji troubit do světa, aby ukázali, jací jsou to kingové (přitom Intel měl ve svých Core 2 Duo podobnou chybu také, jemu však stačil právě update mikrokódu, u AMD je to průšvih podstatně většího kalibru). V druhé řadě je však krajně nemilé, že si AMD dovolila vypustit serverové procesory s takovouto chybou, přičemž u serverů by mělo jít o stabilitu a dlouhodobý provoz v první řadě.

K čemu by tedy nakonec mělo dojít? Podle Michael Sauciera, manažera marketingu desktopových produktů v AMD, již dostali výrobci desek patřičný update BIOSu, který obsahuje i mikrokód tuto chybu obcházející vypínáním neposlušných částí logiky TLB. Problém je, že ne všichni výrobci už ve svých deskách takový BIOS mají (ačkoli by mít měli) a navíc toto obejití, jak jsme si už řekli, způsobuje nižší výkon, což stavidla potoka, jehož voda roztáčí výše zmíněná mlýnská kola, rozhodně neuzavírá. Saucier dodává, že L3 cache přitom stále funguje, ale že pro stávající Phenomy a Opterony v AMD žádnou další opravu neplánují.

Znamená to snad, že stávající Phenomy zůstanou zpomalené? Že ti, kteří si už stačili Phenom koupit, prohloupili? Svým způsobem vzato tomu tak skutečně je, oprava, která chybu opravdu vyřeší, bude totiž zahrnuta až do další revize (B3) Phenomů, takže žádný mikrokód stávající Phenomy neurychlí, spíše naopak. Nové opravené Phenomy budou modely 9700 a 9900 (2,4 a 2,6 GHz), ty současné (9500 a 9600 na 2,2 a 2,3 GHz) mají být nahrazeny novými 9550 a 9650 (založené na čipu stejné revize jako 9700 a 9900). Podle odhadu Sauciera by se měly objevit kolem poloviny až konce prvního čtvrtletí příštího roku (jinými slovy v únoru nebo v březnu). V té době také mají na trh přijít první varianty tříjádrových Phenomů, které prý budou narozdíl od čtyřjádrových už od počátku k dispozici ve více než dvou variantách.

Poměrně zajímavě však také vypadá způsob obejití zmíněné chyby v TLB logice. V AMD se asi z nějakého důvodu rozhodli z ní udělat „legendární bug“ (tím ostatně tato chyba bude tak jako tak, pročež si zapamatujte její číslo: 298), takže v nastavení BIOSu budete moci nalézt přímo položku, jíž půjde oprava této chyby zapnout nebo vypnout. Rovněž budete moci s touto opravou manipulovat v jedné z dalších aktualizací utility AMD OverDrive. Prý se tak v AMD rozhodli proto, že si dovedou představit uživatele, kteří oželí stabilitu na úkor vyššího výkonu (což se pochopitelně netýká serverových procesorů. Stále nám však není zcela jasné, zda dosud zveřejněné testy Phenomů pracují už s opravou a tedy pomaleji, nebo bez ní a tudíž se tyto Phenomy s novým BIOSem ještě o takových 10 % zpomalí. Faktem je, že AMD prakticky zastavila prodej Opteronů (říká se, že jsou v tuto chvíli prodávány jen ve velkém pro projekty superpočítačů, kde se prostě zpomalení nažene větším počtem procesorů) a čeká se, až bude hotová revize B3. Závěrem možno zjednodušeně říci, že jakoby vlastně žádné nativně čtyřjádrové procesory dosud uvedeny nebyly, druhá verze vydání je tedy plánována na první čtvrtletí příštího roku.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak je to s problémy kolem L3 cache AMD Phenomů?

Pátek, 7 Prosinec 2007 - 10:33 | Anonym | Ladik je kretenek.
Čtvrtek, 6 Prosinec 2007 - 10:33 | Anonym | > jojo2 : Cray, Cray, Cray... nejsou to ty...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2007 - 10:26 | Anonym | > Ladik 45 : Už jsem ti to jednou říkal,...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 20:39 | Anonym | No jo :)Ale neprekvapilo by ma keby cela vyroba...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 16:55 | Anonym | Zdar Jolly, to máš, pravdu, u Operačních pamětí,...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 16:03 | Anonym | --------[ Propustnost paměti při čtení...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 15:38 | Anonym | Zdar LPK, jsi moc, skvělý a super, tak to ti...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 15:35 | Anonym | No kluci, naši, zlatí, ale, mohli, by zase,...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 15:32 | Anonym | Ladiku, to je dobre ze jsi se na ceskem webu...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 15:28 | Anonym | Prý, FIrma AMD, snad bude zadarmo, vyměňovat, ty...

Zobrazit diskusi