Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak obnovit smazané fotky a jiné soubory? Vyzkoušeli jsme bezplatný software

PR článek
Zachránit důležité soubory, rodinné fotky nebo pracovní dokumenty dnes zvládnete už z pohodlí domova. Netrmácejte se do servisů, kde z vás akorát vyždímají peníze. Soubory si obnovíte sami a dříve, než byste se vůbec stihli obléci. Víme jak.

Otestovali jsme nejnovější verzi programu EaseUS Data Recovery Wizard, a pokusili se obnovit soubory z pevného disku, který je pod každodenním pracovním náporem. Prodleva mezi smazáním souboru a pokusem o jeho navrácení je klíčovým faktorem. Zpravidla čím déle čekáte, tím závratněji šance na záchranu mizí.

Doufali jsme tedy, že se nám povede obnovit alespoň rodinné fotky, které se nacházely v nedávno smazané složce. O to více nás program potěšil, když se nám povedlo obnovit i měsíce staré soubory. O ztrátě některých jsme neměli ani tušení, a jsme vděční, že jsme je objevili touto cestou. 

EaseUS Data Recovery Wizard veškerý proces zjednodušuje do tří kroků, které zvládne každý uživatel. 

  1. Zvolíte umístění, ze kterého chcete soubory obnovit (konkrétní nebo celý počítač)
  2. Projdete si seznam všech obnovitelných souborů, případně mrknete na jejich náhled
  3. Vyberete soubory, které si přejete obnovit

Testování jsme dále vystavili zformátovanou paměťovou kartu mobilního telefonu. Přestože se zformátované úložiště na první pohled jeví jako závažnější problém, výsledek předčil očekávání a povedlo se nám obnovit bezmála všechny ztracené soubory.

Nově podporuje EaseUS Data Recovery Wizard také Mac počítače i notebooky. Využili jsme tedy jednoho ze starších MacBook Air, který vykazuje problémy s nabootováním operačního systému. S pomocí programu jsme vytvořili bootovatelný disk a restartovali systém. Ve všem zdaru se povedlo obnovit všechny dokumenty nejen z posledního používání.

Obnovitelné soubory najdete rozdělené dle typu koncovky společně s náhledem. Dohledání konkrétních dokumentů, videí či fotografií je tedy o to jednodušší. EaseUS Data Recovery Wizard si poradí i se ztracenou poštou e-mailových schránek. Kompletní přehled podporovaných souborových typů naleznete na oficiálních stránkách výrobce.

Ať už tedy trpíte ztrátou souborů následkem nečekaného výpadku systému, napadení virem, mylným smazáním, zformátovním nebo nepřístupným počítačem, EaseUS Data Recovery Wizard je skvělou volbou. Na oficiálních stránkách ji naleznete v bezplatné i placené verzi. Naším testem prošly obě.