Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak a podle čeho vybrat herní notebook

PR článek
Počítačové hry už dávno nejsou kratochvílí chlapců v pubertálním věku. Možnost zahrát si zajímavou hru dnes ocení téměř všechny generace. A možnosti, jak a kde hrát, stále stoupají. Hitem jsou nejenom herní konzole, nebo moderní virtuální reality. Je to stále i klasika v podobě hraní na stolním počítači, nebo odnož této varianty – herní notebook. Ano, notebooky už nejsou jenom pomocníky při studiu nebo při práci, ale mohou být i dobrým společníkem pro milovníky her.

Koupit si herní notebook může mít své výhody. Na rozdíl od stolního počítače je přenosný a tak ho můžeme brát kamkoliv s sebou. A s ním také veškeré hry. Má také výhodu v tom, že nás nemusí trápit ani výpadek elektrického proudu, protože baterie v něm zajistí možnost hraní i takzvaně bez šťávy. Ale jak a podle čeho správný notebook vybrat? Poradíme vám.

Jaké hry chcete hrát?

Jako první je třeba si uvědomit, jaké hry chcete hrát. Mají to být vždy jenom ty nejnovější tituly, nebo to mohou být i starší, nenáročné oddychovky? Nebo vám jde jenom o jednu jedinou, konkrétní hru? To jsou otázky, které je nutné si položit hned na samotném začátku. U mnohých her totiž notebook označený jako „herní“ totiž vůbec nemusí být nutný a plně postačí běžný standard, určený pro pracovní i domácí použití. V případě, že naopak patříte do skupiny vášnivých hráčů počítačových her a žádná novinka vám neunikne, už je nezbytné držet se ve správné kategorii. Každá z her je spojena i s konkrétními požadavky na výkon, které mohou být dobrým prvním vodítkem při výběru vhodného notebooku.

Klíčové parametry notebooku

Když víte, že vám běžný notebook stačit nebude a bude třeba investovat do herního, je nutné zaměřit se na několik klíčových parametrů. Ty jsou tři a měly by minimálně odpovídat hrám, které chcete hrát v době ihned po koupi. Dobré je však mít i určitou rezervu do budoucna. Daná trojice klíčových parametrů je:

  • Grafická karta
  • Procesor
  • Operační paměť

V případě grafické karty je na místě, aby byla takzvaně dedikovaná – tedy samostatná. Nikoliv sdílená, která ubírá výkon procesoru nebo operační paměti. V případě procesoru hledíme primárně na výrobce, frekvenci a také počet jader. U operační paměti obecně můžeme uvést, že čím je větší, tím lépe. Zde je také dobré myslet na budoucnost a to, zda herní notebooky nabídnou možnost operační paměť v budoucnu rozšířit. Díky tomu lze udržet zakoupený stroj výkonnostně aktuální i po delší době, bez nutnosti počítat s investicemi do nového.

U procesoru a grafické karty je však třeba dát pozor i na skutečný výkon. Řídit se pouze “papírovými” parametry nemusí být vždy dobré řešení, proto doporučujeme prohlédnout si i nějaké výkonnostní testy jednotlivých komponentů nebo srovnání s konkurencí. Ve výsledku tak můžete za nákup této elektroniky ušetřit, když koupíte papírově slabší, levnější, ale reálně výkonnější komponent.

Dostatečně velký pevný disk

Pevný disk je často podceňován, což může být kámen úrazu. Hry jsou stále modernější a na úložišti zabírají stále více místa. A trendem posledních let je využívat SSD úložiště, která jsou oproti klasickým pevným diskům často menší. Tam, kde se v minulosti používal i 1 TB HDD, je dnes klidně 128 GB SSD. I na toto je třeba myslet. A když ne v době koupě, tak v případě budoucnosti. Jak jsme zmiňovali u operační paměti, tak i v případě pevného disku mohou některé notebooky nabídnout jeho rozšíření a tím zajistí dostatečnou kapacitu na instalaci všech herních titulů.

Kvalitní displej, to je základ

Herní notebook by měl nabídnout nejenom dostatečný výkon k plynulosti hry a bezproblémovému vykreslování. Měl by také nabídnout i dokonalé zobrazení. Dalším parametrem výběru by tedy měl být kvalitní displej. Opět se dotkneme několika důležitých parametrů, mezi které řadíme:

  • Typ displeje
  • Velikost displeje
  • Obnovovací frekvence displeje

Právě kvalitní zobrazení je pro hraní her klíčovou vlastností. Zatímco při běžné kancelářské práci leccos oželíme, při hraní her se tento přístup nemusí vyplatit. Může zcela zhatit celkový dojem ze hry, kvůli kterému nebude zážitek tak dokonalý, jak očekáváme. Nehledě na další negativa, jako je například bolest či únava očí, což taktéž může plynout z použití nekvalitní, nevyhovujících monitorů. V některých případech proto milovníci hraní pořizují ještě externí monitory, o dostatečných velikostech a vlastnostech, které k notebooku doma připojují, zatímco na cestách jim vystačí displej herního notebooku.

Doplňkové parametry, které je vhodné neopomenout

Hlavní parametry spojené s výběrem herního notebooku jsme zmapovali. Proto se můžeme zaměřit na několik dalších, ne přímo druhořadých, ale spíše takových, které už nemají až takový význam. Jedná se například o kvalitu klávesnice, varianty řazení kláves, nebo také případné podsvícení, které může být i barevné, což odliší jednotlivé segmenty kláves, využívané ve hře.

I když se dá očekávat, že herní notebook bude využíván hlavně doma, je na místě sledovat i kapacitu akumulátoru a jeho výdrž bez připojení k elektrické sítě. Díky tomu bude možné hrát jak na cestách, tak i při výpadku proudu. Informace od výrobce je dobré brát s rezervou, jelikož plné zatížení stroje během hraní bude baterii vybíjet více, než je tomu v rámci testování, často v laboratorních podmínkách.

Při výběru je vhodné zaměřit se také na kvalitu chlazení. Dostatečné proudění vzduchu a funkční ventilátory zajistí správné chlazení jednotlivých komponentů, které se při hraní budou zahřívat často více, než je obvyklé. Spolu s tím jde následně ruku v ruce i případná hlučnost herního notebooku, která může být rušivým elementem.

Když rozhoduje cena

Málokdo má při výběru herního notebooku neomezený rozpočet. Právě ten může být v konečné volbě tím, co limituje konkrétní možnosti. I to je důvod, proč při výběru o to více zohlednit, jaké konkrétní hry se budou hrát a zda případný kompromis mezi výkonem a cenou bude vyhovovat. Pokud ne, může přijít na řadu zcela jiný směr, založený na nutnosti koupit si buď herní počítač, tedy klasické stolní PC, nebo některou z herních konzolí.