Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak se naučit programovat a získat první práci v IT?

Určitě lze souhlasit s tím, že není nutná vysoká škola. Neváhal bych ani nad nutností technického zápalu a chutě, ale...chuť opravdu nestačí. Na programování jsou potřeba určité "buňky". Kdo je nemá, tak se tím neuživí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jak dlouho se rutinním programováním půjde uživit - postupně to směřuje k tomu, že lidských programátorů bude třeba citelně méně ,budou to vyloženě kreativci a nádeničinu bude dělat AI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nenahrazuje teď AI spíš ty kreativce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono už teď práce rutinního programátora je mergovat do projektu kódy ze StackOverflow. Rozdíl s ChatGPT bude akorát v přesnějším nalezení kódu. Ale pokud už předtím ovládal Google Search, tak moc velká změna to není (sice musím projít víc textu, ale zas vidím komentáře s poznámkami/zkušenostmi ostatních).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je hodně špatný programátor a projekt :-D Dobrý programátor by se na takový projekt vykašlal...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, myslím si že schopnost racionální lineární dekompozice problému na jednotlivé stavební prvky je naprosto klíčová.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I následná kompozice do zamýšleného modelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co nemají vzdělání (buď VŠ nebo ekvivalent samostudiem) se mohou kvalifikovat akorát na programátorské lopaty. Tyhle pozice nejsou nic moc, je velká konkurence indů, technologie se snaží potřebu lopat redukovat.
Dneska se na základkách začíná zavádět programování povinně, takže za pár let bude trh práce zaplaven lidma ze ZŠ co to budou umět -> cena lopat půjde dolů.
Je na zvážení, jestli prodávat v Lidlu nebo dělat řidiče neni lepší, Lidl platí opravdu pěkně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na základkách se také učí matematika a dějepis, nemám pocit že by lidi rozuměli jednomu, nebo druhému.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě přijít na to, proč někdo se základkou co ho programování chytne, nebude ve studiu pokračovat a taky kdo ho zaměstná, když už dnes je na tom AI srovnatelně s ním.

Nakonec budem všichni doma na základním nepodmíněném příjmu pařit hry. Juchůůů!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

s tímhle nesouhlasím, v 90. si všichni mysleli, že umět na PC bude samozřejmostí jako řidičák, ale současný dvacátníci vychovaný na iphonu nebo androidu PC k životu moc nepotřebovali a neumí na něm a k PC maj velkou averzi, stejně jako k němčině učil jsem se jí 6 let a nechtěl jsem a neumím nic

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Současní dvacátnící PC k životu moc nepotřebovali? A co škola a zaměstnání? Řekl bych, že musí umět na PC v průměru mnohem lépe než jejich generační předchůdci a to ať už ho mají rádi nebo ne, protože PC jsou levná a všudypřítomná, což před rokem 2000 nebyla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná míní, že nemají potřebu koukat pod kapotu. Kdys jsem četl ublognutí jednoho člověka, který byl smutný, že jeho děti sice nemají z techniky respekt/obavy, jako starší generace, ale když dostali pod stromeček x-box, byl to tatínek, kdo musel zapojit kabely. Imho stejné jako vaření, základy jsou jednoduché, ale někteří mají mentální blok i z vajíček na tvrdo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Např. umí vybrat WiFi, ale ipconfig neznaj (např. abych zjistil, že emulátor PCem má natvrdo v kódu MAC adresu a dohledaný patch očividně nebyl zmergován do finální verze).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě se na pohovorech rozhodně na školu neptaji, 22 let prokazatelné praxe obvykle stačí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U mě i roční praxe přebyla dosavadní vzdělání :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jsou zoufalí a pro low level kodéry není třeba ani to, pokud je člověk učenlivý, tak ho vemou a naučí sami.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když se zpětně podívám na posledních 20 let vývoje v IT (ať už jde o správu, nebo programování), tak si nemyslím, že na dobře placený post bude stačit člověk bez vzdělání. Jde o to, že složitost programování stoupá, vývoj AI, automatizace, šifrování a dalších věcí vyžadují znalosti matematiky z VŠ. Kdo je teď na základce, tak bez VŠ bude mít podle mě v budoucnu problém. Ale třeba se pletu a nepůjde to tak rychle.
Když se ale podívám třeba na IT Adminy, tak ten, co před 15-20 lety byl král, je dnes v té samé úrovni obyčejná, téměř nepoužitelná, lopata.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzdělání ano, ale to oficiální? Víš s jakým zpožděním se tam ty technologie dostávaj, pokud vůbec? Papír často znamená jen to, že jsi dost chytrej, abys prošel VŠ, takže je předpoklad, že se ty technologie v práci zvládneš doučit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu, nebavím se o technologiích jako takových, ale o základech jako vysokoškolská matematika apod., což je dost kruciální věc u pokročilejšího programování (AI, Analýza, Šifrování a dalších hafec věcí).
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu, nebavím se o nenutnosti ty věci znát. Jen kvůli tomu není třeba chodit na školu nebo ji dokončit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, pokud je někdo tak dobrej, že se to samostudiem naučí, tak ok. Každopádně třeba kolem matiky se bavíme o cca 2-3 předmětech, což není zrovna málo učiva.
A pokud budeme vyvíjet pokročilé věci, tak zřejmě bude třeba i fyzika. To už jsme pak na půlce odborných předmětů ve studiu.
Ono pro nic za nic nejsou firmy hladový po matfyzákách.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Měl jsem kolegu, opravdu machr v elektronice (s nedokončenou VŠ), který sám tvrdil, že s dokončenou VŠ by dosáhl mnohem více. Některé specifické znalosti ti dá VŠ mnohem "jednodušeji" než samostudium, při kterém na to prokousat se k požadované znalosti nemusíš mít dost trpělivosti nebo štěstí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co by VŠ měla dělat je sytit zvídavost studentů. Ale ano, pokud studen zvládne třetí stupeň abstrakce(např. je třeba na pochopení Hilbertova prostoru), pak je se schopen na VŠ dostat k věcem, ke kterým by se v běžné praxi nemusel dostat za celou kariéru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele to je zajímavý, taky jsem měl kolegu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

debaty o VŠ jsou pořád stejné, ale čím výše v kariérním žebříčku se podíváte, tím míň je tam lidí bez formálního vzdělání. V těch opravdu dobře platících firmách je pomalu standard PhD.
Teplé židle v R&D nejdou prakticky dostat bez VŠ, protože na to místo je dost kandidátů s diplomem z dobré VŠ.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale třeba v programování se lidem na manažerské pozice moc nechce. Maximálně tak na šéfy projektu/ů, aby se mohli furt věnovat programování aspoň půl času. A na to nepotřebuješ VŠ ani v korporaci o tisíci zaměstnancích, kde jsem dělal. Ano, vyšší (manažerská) pozice už VŠ vyžaduje - kdo ji chtěl, tak si dodělal titul dodatečně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neznám ani jednoho člověka, který by se sám naučil třeba diferenciální funkce... a to znám i frajery, kteří pak šli na matfyz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moderní programování jsou matice, integrály derivace. Mám přes 12 let praxe, výšku jsem nedodělal, ale byl jsem na třech celkem 7 let... kdybych neuměl výše popsané věci, teď si ani neškrtnu. A když vidím lidi třeba z FITu, kteří chodí na pohovory, člověk bez VŠ a praxe si ani neškrtne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A s tím programováním matic, integrálů, derivací děláte webového designera, nebo programujete databázového klienta, nebo nějaké drivery? Nemůžete šmahem tvrdit, že bez těchto znalostí nemůžete "začít pracovat v IT" , což je téma článku. Jak jsem napsal, VŠ se bere jako jistota, že uchazeč je na nějaké myšlenkové úrovni a nebude se muset teprve učit "samostatně přemýšlet". Tedy požadavek VŚ je jakési zjednodušení práce náborářů. Což neznamená, že nejsou v IT obory, které dají zabrat i expertům jako jste vy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak designéra může dělat skoro každý. Pokud se bavíme o programování driverů nebo jakémkoli jiném programování, ne kódování, je potřeba VŠ, protože ta dá technologický základ, bez kterého je člověk konkurenčně neschopný vůči ostatním s VŠ. Jde o základy prostě, na těch se staví... Pochybuju, že se samouk učí třeba Karnaughovy mapy... Nejde o způsob přemýšlení - znám taky velmi dobrého C programátora, který měl na to talent už na ZŠ... Vysoká škola mu dodala zbytek a ani nevím co teď dělá (bude to něco hodně pokročilého si myslím). Znám cca 500 různých ajťáků z celého světa, takže si myslím, že nějaký vzorek pro mé tvrzení mám. Kdybych sám byl teď před VŠ, určitě ji dodělám a nekašlu na to, jak jsem kašlal... (ale zase mi to dalo něco jiného - zkušenosti se startupy). Jinak za pár let už programátor bez znalosti toho co píšu bude vyhozen a nahrazen AI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VŠ a technologický základ? Snad teoretický. A doufám, že na něj nemá patent, aby si ho případný zájemce moc získat i jinde. EDIT: Taky mám vzorek ajťáků, docela velký, páč v tomhle oboru pracuju a prošel jsem několik firem, i s tisíci zaměstnanci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě zajímalo, o čem se tady bude diskutovat. Já jsem laik a nikdy jsem se jako programátor neživil. Když jsem to před lety zkoušel, první dotaz vždy zněl, jestli jsem vysokoškolák a umím plynně anglicky. Na tom jsem skončil. Myslím, že VŠ se bere jako potvrzení o dostatečné inteligenci uchazeče. Teprve pak přijdou na řadu skutečné schopnosti člověka.
Ale čekal jsem spíš diskuzi o zaměření, tedy o programovacích jazycích. Já byl odkojený na Delphi. Dnes je spousta oborů, kde si už s Delphi nikdo neškrtne. Takže není IT jako IT. Webový designer je asi něco jiného, než tvůrce ovladačů k HW. O tom je potřeba mluvit s mladými zájemci o programování.
Poslední poznámka: tvrdit něco v tom smyslu, že Python je jednoduchý a ideální pro začátečníky je masochizmus. My zastánci přísně typových jazyků neznáme větší lež. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.