Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak se stát youtuberem? Tohle se vám bude hodit

Láká vás kariéra profesionálního streamera, youtubera nebo prostě influencera, který natáčí videa? Máme pro vás několik tipů, které zvýší vaši šanci na úspěch. Zaměříme se především na vybavení, zmíníme ale i několik doporučení z dalších oblastí.

Foto: Pexels

Bez stativu se neobejdete

Zapomeňte na roztřesené záběry, na kterých kvůli nekvalitnímu obrazu není nic vidět. Nebudete-li k natáčení videí používat moderní chytrý telefon se stabilizací obrazu, stativ by měl být jasnou volbou. I v případě využití té nejlepší techniky pro záznam videí se ale stativ hodí – pořídíte kvalitní a přehlednější videa. Stativ se hodí i pro videa točená doma, při kterých máte záběr nastaven pouze na sebe, případně na rozhovory. Ve výčtu situací, kdy se vám toto příslušenství bude hodit, bychom mohli dlouho pokračovat. Prostě si jeden pořiďte. Uvidíte, že se neztratí.

Nezapomínejme na to hlavní – kameru, resp. fotoaparát

Existují i youtubeři, kteří sami sebe natáčet nemusí. Jde především o herní youtubery, pro které je primární záznam obrazovky. Dění na ní pak pouze komentují. Jenže youtuber je především bavič, proto se i při točení herních videí začala většina youtuberů a streamerů kamerou natáčet. Divák tak může sledovat jejich emoce během hraní, což posouvá celý zážitek na vyšší level.

Začátečníkům může velice dobře posloužit pro záznam videa moderní chytrý telefon. Zejména pro záběry za dobrých světelných podmínek by měla být kvalita záznamu u mobilů střední a vyšší třídy více než dostatečná.

Dalšími variantami jsou profesionální kamery jako GoPro nebo digitální zrcadlovka či bezzrcadlovka. Právě digitální fotoaparáty jsou dnes u zkušenějších youtuberů a streamerů nejčastější volbou.

Pozor na kvalitu zvuku!

Sebelepší video může u diváků zcela propadnout kvůli nekvalitnímu zvuku. Dost možná byste se na něj proto měli zaměřit ještě více než na kvalitu obrazu. V terénu byste měli používat klopový mikrofon, v interiéru nejlépe mikrofon studiový. Možná bude potřeba provést nějaké úpravy i v místnosti, kde natáčíte. Co potřebujete, je dokonalá akustika. Stačí jen malá ozvěna a vaši sledující se sluchátky vám ji v komentářích vytknou. Proto obložte zdi akustickou pěnou nebo jinými prvky, kterými ozvěnu rozbijete.

Jaký budete mít obsah?

Zamyslet byste se měli nad konceptem svých videí a nad svým stylem. Úspěšný youtuber musí umět zaujmout své diváky. Zapomeňte přitom na jednoduché cesty – nadávky už vám dnes YouTube stejně nepovolí. Vítězí originalita, vtip, charisma a nevšední nápady. Pokud se vám podaří v dostatečné kvalitě přijít s něčím, co na internetu ještě příliš k vidění nebylo, úspěch máte zaručen.

… a to je vše? Ani zdaleka

Cesta k úspěchu na internetu je mnohem složitější. Videa se budete muset naučit editovat, vše správně nastříhat, opravit chyby v obraze i zvuku, přidat efekty či vhodnou hudbu.

Pohrát si budete muset i s názvy videí – správný titulek a popisek může vaši cestu ke slávě značně urychlit. Tak jako všude se i v tomto prostředí hodí nějaká známost – někdo, kdo již má určitý dosah a představí vás širšímu publiku.