Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak si doma zařídit kancelář pro HomeOffice?

PR článek
V dnešní době se čím dál více zaměstnancům stává, že zůstanou pracovat doma a mají se věnovat takzvanému HomeOfficu. Pokud je to i váš případ, pamatujte na to, že pracovat pár dní v obývacím pokoji na pohovce sice jde, ale rozhodně to není dlouhodobě udržitelné řešení. Brzy by vás začala bolet záda a také byste se správně nemohli soustředit. Ideální je proto si i v domácích podmínkách zařídit klidný koutek, který bude uzpůsobený tak, aby se v něm pracovalo dobře a efektivně. Jak si tedy doma zařídit kancelář pro HomeOffice?

Který pracovní stůl si vybrat?

Začněte výběrem vhodného pracovního stolu. Pracovní stoly jsou důležitou součástí všech kanceláří a budete překvapeni, jak je velký rozdíl mezi prací u kuchyňského a kancelářského stolu. Zaměřte se zejména na optimální výšku stolu a zvažte, jestli by měl také obsahovat nějaký úložný prostor, kam si budete odkládat pracovní dokumenty. Stůl by se vám samozřejmě měl také líbit, protože v hezkém prostředí jde práce vždycky lépe od ruky.

Klíčové je také umístění stolu v rámci místnosti. Vyzkoušejte různé možnosti a uvidíte, co vám vyhovuje. Ideální samozřejmě je, aby na vaše pracovní místo přicházel dostatek světla. V případě, že se rozhodnete sedět zády ke zdi, získáte další velkou výhodu. Během videokonferencí za vámi bude zeď, místo toho, aby ostatní účastníci hovoru viděli všechno, co se děje v místnosti.

Na notebook zapomeňte

Dále je dobrým nápadem vybavit se pevným stolním počítačem, jelikož práce na notebooku není dlouhodobě příliš příjemná. Monitor u něj totiž nemáte v dobré výšce a klávesnice ani touchpad nejsou moc ergonomické. Ideální je tedy pořídit si stolní počítač, případně ho můžete nahradit monitorem, který připojíte k notebooku a externí klávesnicí sergonomickou myší. Uvidíte, že se uleví nejen vašich zádům, ale také zápěstí a krční páteři.

V případě, že váš monitor nemá nastavitelnou výšku, můžete využít nastavitelná ramena, která ho budou v požadované výšce držet. Tato ramena se dají buď koupit zvlášť, nebo v kombinací s polohovacím stolem, u kterého navíc můžete nastavit i výšku samotného stolu.  Tento polohovací stůl vám umožní velký rozsah nastavení výšky a dají se k němu přidat až dvě ramena pro monitory.

Výkonná lampa a úložné prostory

Ideální domácí pracoviště ale dělají především doplňky jako je například stolní lampa, která by měla být dostatečně výkonná na to, aby osvítila celou pracovní plochu. Pořiďte si také vhodné úložné prostory na své dokumenty a pracovní věci, aby se vám nemíchaly s těmi osobními. Nejlepší možností z tohoto hlediska je pořídit si několik šanonů, které si vyhradíte pouze na pracovní dokumenty a umístíte si je například na poličku, nebo regál poblíž pracovního stolu.

Optimální je samozřejmě také to, pokud můžete mít sami pro sebe celou místnost, kde se zavřete a budete nerušeně pracovat. V případě, že to ale není možné a v místnosti jsou s vámi například děti, nezbývá jiná možnost než si pořídit kvalitní sluchátka, která budou tlumit hluk. Vždy se ale snažte pracovní prostor oddělit od zbytku bytu a domu alespoň paravánem nebo nějakým druhem závěsu.

Při práci doma je jednoduché zapomenout na pracovní dobu a strávit tak vykonáváním pracovních úkolů mnohem více času než v kanceláři. Vhodné proto je pořídit si například časovač, který vás bude upozorňovat na to, že už jste napracovali dostatek času. Můžete si ho nastavit také tak, aby vám po několika desítkách minut práce dal vědět, že se máte na chviličku zvednout od počítače a protáhnout se.

Práce z domova nemusí být pro všechny jednoduchá. Koneckonců doma na vás čeká spousta faktorů, které vás rozptylují. Základem pro dobrý pracovní výkon je ale kvalitní pracovní prostor, ve kterém se vám bude dobře pracovat. V případě, že zvolíte ergonomický nábytek budete navíc šetřit své zdraví.