Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak si loni vedl trh s CD a DVD?

Dovolím si tvrdiť, že záznam na optické médium či už cd, alebo dvd svoj zmysel určite má. Stále ho považujem za jeden z najspoľahlivejších dostupných archivačných metód. Ak odmyslíme archiváciu dát na magnetické pásky (ale to už je kapitola sama o sebe).

Je preto škoda, že sa situácia vyvíja tak ako sa vyvíja a že masy chápu ako archivačné médium flash disky a rovnako si nemyslím, že archivácia na klasické pevné disky je riešením, ikeď sa tak možno zdá.

Ak nemám pravdu, tak skúste navrhnúť aspoň ako tak bezpečný spôsob archivácie, kde po 10 a viac rokoch budete mať istotu, že svoje fotky, alebo rodinné video kde ste zaznamenávali napr. detsvo vášho potomka, nebudú nenávratne zničené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ani na CD a DVD nemáš po 10 letech jistotu. Pár CD s poškozeným barvivem bych doma měl a k přečtení nejsou. Samozřejmě odejde-li DVD, je pryč jen 4GB dat a ne 4TB jako u disku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial si palil na "znacky" typu multidisc, tak sa ti nedivim. Ale kto to myslel s archivaciou vazne, tak pouzil kvalitnejsie media. Ja som palil skoro vylucne na kodaky a aj po skoro 15 rokoch su citatelne bez chyby (a to prakticky doslovne, ked som ich nahodne pretestoval na vyskyt chyb). Jedine, coho sa bojim je, aby vydrzala mechanika. Preto mam rezervnu. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za deset let Vás potká velice nepříjemné překvapení :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma CD vypálené v roce 1997 a přečíst lze naprosto bez problémů, jako kdyby bylo vypáleno včera. Takže tyhle neopodstatněné výkřiky si můžeš odpustit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dobre, takze 700MB dat mas "v bezpeci", gratulujem.
A co zvysnych 500GB az 2000GB? Uz si skusal precitat aj tych ostatnych 700 az 2800 kusov CD, na ktorych to mas napalene?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak.. doma mi ležej starý "imejšn" audio CD, pohozeny bez obalu CD na CD (můžu o ně klidně přijít). A tuhle jsem ze zvědavosti dal do přehrávače (15 let starý technics) a ejhle hrálo to všechno !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si do tech cd vyvrtej 1mm dirky a strc ho do toho technicsu, ejhle ono hraje jako nic. Je ale pravda ze 15 let stary cd, zespodu zeleny, se dnes daji precist v pohode, narozdil od pozdejsich multidisc, princo atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase vlastním CD-R, vyrobené a zapísané v roku 1993 (!) a doteraz je nielen bez problémov čitateľné, ale kvalitatívne (hodnoty C1, C2, atď.) je na tom lepšie, než tri štvrtiny súčasných médií. Je ale pravda, že v tom čase stálo štvormiestnu sumu a majitelia CDR mechaník sa v celej Európe počítali v desiatkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to ma ale pouze v pripade ze pomer mezi velikosti HDD a optickeho disku nebude tak strasny. Jenze zda se ze udelat opticky disk s rozumnou kapacitou, kvalitou a cenou je problem ... a zuriva snaha prosadit protikopirovaci technologie na bluray (resp. HDDVD) taky nepomohla protoze nastup bluray dost zpomalila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S CD to nakonec dopadne jako s vynilem, bude sloužit jako záznamové zařízení pro muziku "nejvyšší kvality", přičemž většina spotřebitelů pojede ke své plné spokojenosti na MP3 a podobnejch ořezanejch formátech.
DVD se možná někde udrží jako archivační médium, ale to ho spíš nahradí blu-ray. Pro záznam videa už je dnes překonané a distribuce softwaru pojede čistě elektronicky přes internet, takže CD má podle mě lepší vyhlídky na přežití. Teda tak se to jeví mě :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ldi potřebují 2 typy přenosných médií...
1) Pro přenos dat, malé, lehké s náhodným a rychlým čtením a zápisem. Nejvíc teď vedou USB falshky, otázka je ale jejich spolehlivost.
- Může se stát, že je kupovat jak bombóny a hromadně vyhazovat.(ti zelení recyklovat)
- Potěšilo by mě kdyby USB věci nahradili média do cca 4GB.
2) Pro archivaci, spolehlivé s nízkou cenou za GB. Tady může z dlouhodobého hlediska "uzrát" Blue-Ray. Otázka je kvalita zápisu, spolehlivost.

Tak nějak cítím, že se záznam dat bude ubírat k náhodnému zápisu a čtení.
- Dál taky vzala za své ochrana proti zápisu:(

Pokud někdo objeví "digitální papír", který bude čitelný i po 1000 letech, tak je to určitě na Nobelovku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Pokud někdo objeví "digitální papír", který bude čitelný i po 1000 letech, tak je to určitě na Nobelovku."

Ani ne tak na Nobelovku, jako na zabití. Ve světě elektroniky a obecně ve spotřební společnosti není ze strany výrobců zájem na tom, aby něco vydrželo tak dlouho ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli na nobelovku nebo na zabiti je celkem putna, daný požadavek je nesmyslný již z samotného principu. S vzrustajici hustotou zapisu klesa životnost zapsaných dat již z samotné podstaty. Vezměme kámen, to je tisíciletími oveřené záznamové medium, pokud na něj nekdo před 4000 lety vytesal zprávu je tato čitelná i dnes po 4000 letech hlodaní zubu času. Čitelna je však jen díky kvalitám media a nizké záznamové hustotě, což umožnilo jednak odolat času (znaky zcela nezanikly) a také umožnilo rekonstrukci té části, která zcela neodolala. Pokud hustotu zvedneme 1000x, neklesne odolnost 1000x, ale v nejaké mocnině tohoto čísla, jednak to co přežije vytesané písmeno cm3 nevydrží stejné pismeno 1000x menší , stejně tak ztrátou plochy cm2 prijdeme v prvem pripade o 1 znak a v druhém o 1000 znaku, chybějící znak si můžeme domyslet, chybějících 1000 již ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, niekde som zaregistroval clanok, ze nejaka firma vyraba "opticke" medium s podkladom zo zuly (alebo nejakeho podobneho kamena), specialna vypalovacka potom laserom "tesa" do tej zuly data. Tato kamenna technologia ma urcitu nadej na trvanlivost zaznamu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nic nebrání zapisovat informace na kámen i dnes ...
např. http://www.youtube.com/watch?v=95I9ts_zu7k

Jen je to poněkud neekonomické pro ukládání fotek z dovolené :-)

Problém současných médií (za posledních 30 let) je hlavně v tom, že k jejich přečtení je potřeba specielní hardware, který stárne včetně komunikačního rozhraní. Sice CD/DVD nemusím číst SCSI mechanikou jako v době pořízení těch prvních, mohu připojit třeba externí čtečku na USB. Ale může se stát, že zanedlouho nebude kam USB mechaniku připojit (i když zrovna USB má potenciál tu být dlouho).

Jediná rozumná cesta je ukládat na více druhů médií současně a průběžně přesouvat data na modernější úložiště. Dá to trochu práce a uživatel se musí trochu zajímat o možnosti, ale jde to.

U ZX Spectra taky málokdo používá magnetofonové pásky a microdrive z doby vzniku, když máme modernější diskety (na ústupu), harddisky (nikdy se moc neprosadily) a compact flash, nebo SD karty (obojí značně populární).

Ostatně jak psal kkkk - hustota záznamu hraje obrovskou roli. Např. 5 1/4" DD diskety jsou čitelné po více než 15 letech většinou bez problémů (resp. se stejnými problémy jako tehdy) a to skoro bez ohledu na značku. S 3,5" disketami to je mnohem horší, některé HD diskety ztrácely obsah už při přenášení k jinému PC o citlivosti na MG pole a prach nemluvě. S CD a DVD to je podobné. I méně kvalitní CD vydrží často víc než DVD a kvalitní CD jsou čitelná bez problémů i po mnoha letech. S DVD to už tak slavné není. A nic z toho se nemůže srovnávat s kvalitním kamenem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný důvod proč se těch CD prodalo tolik je audio CD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.