Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak si vybrat monitor? Radí product manager ze Samsungu

Samsung S27B970D
Že velkým monitorům, které zabraly celý stůl, už odzvonilo, ví každý. Jak se ale zorientovat v záplavě „placatých“ modelů, kterých na trhu každým dnem přibývá? O posledních trendech ve vývoji monitorů a také o tom, podle čeho vybrat ideální monitor, jsme se bavili se Stanislavem Coufalem, product managerem IT ze společnosti Samsung.

Co je aktuálním trendem na trhu monitorů?

Mezi nejvýraznější trendy patří zvyšující se podíl monitorů s integrovaným televizním tunerem. Tyto modely jsou totiž víceúčelové. Můžete na nich pracovat a zároveň i sledovat televizi.

Jaká je pozice monitorů Samsung na českém trhu?

Samsung je jedničkou na trhu, tuto pozici si držíme dlouhodobě.

Jaký monitor je aktuálně „vlajkovou lodí“ Samsungu?

V současné chvíli uvádíme na trh prémiový model S27B970D. Vyznačuje se nejen úžasným designem, ale také svými vlastnostmi, mezi které patří moderní 27" S-PLS displej s LED podsvícením a rozlišením 2560×1440, 10bit barvy (>1mld. barev), 16bit LUT, zorné úhly 178°/178°, výškově nastavitelný stojan, 100% sRGB gamut a mnoho dalšího.

Samsung nabízí celé spektrum monitorů. Podle čeho by měl zájemce vybírat?

Zákazník by měl nejprve zvážit, k čemu bude nový monitor využívat, jaké úlohy na něm bude zpracovávat. Pro kancelářskou práci doporučíme monitor z široké nabídky našich business řad, např. SA450, SA650 nebo SA850. Zde je důležitá především ergonomie a spotřeba elektrické energie. Naopak pro domácí použití a hraní her jsou připraveny monitory z retailových řad SB300, SB350, SB550 a SB750 včetně prémiových SA750, SA950 a SB970. Tyto monitory mají rychlou odezvu panelu a perfektní barevné podání. Zvláštní kategorií jsou pak monitory s integrovaným TV tunerem, které spojují funkci monitoru s možností sledovat zároveň i televizní vysilání.

Drtivá většina monitorů je v současné době nabízena v rozlišení Full HD 1920x1080. Liší se pak velikostí obrazovky, možnostmi připojení a škálou přídavných funkcí jako jsou různé obrazové režimy a režimy šetřící elektrickou energii. Všechny monitory Samsung se vyznačují vysokou kvalitou, perfektním továrním zpracováním a neotřelým designem.

Samsung produkty jsou obecně charakteristické funkcí sdílení obsahu mezi zařízeními. Umí tohle i monitory –propojit se s jiným přístrojem a přenést si data?

Určitě ano. Nová MHL (Mobile High-Definition Link) funkce umožňuje uživateli propojit monitor se smartphonem, takže je opravdu jednoduché prohlížet si například fotky, přehrávat videa nebo hrát hry na velké obrazovce monitoru.

Pokročilé funkce jsou ale zpravidla vlastnostmi prémiových modelů. Chystáte rozšíření těchto funkcí i do nižších modelových řad?

Nové řady monitorů, které uvádíme v těchto dnech na trh, přináší implementaci pokročilých funkcí i do nižších modelů.

Chystáte v nejbližší době nějakou speciální promo akci pro spotřebitele?

Ano, chystáme. Budou to soutěže, atraktivní proma a výhodné nabídky pro zákazníky. To vše plánujeme odstartovat na konci prázdnin před blížícím se návratem do školních lavic.

Na závěr se ještě zeptám, jaký je Váš oblíbený model nebo funkce monitorů Samsung?

Pokud jsem v práci, tak dávám jednoznačně přednost ergonomii. Před monitorem trávím hodně času, a tudíž oceňuji široké možnosti nastavení a polohování monitoru. Na doma si potom více vybírám podle toho, co potřebuji a k čemu hodlám monitor používat. Volil jsem tedy model, který umí mimo jiné přehrávat obsah z externího zařízení USB. Mohu si tak prohlížet fotografie nebo videa bez nutnosti zapínat PC.