Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak vybrat herní klávesnici?

PR článek
Jaké vlastnosti a funkce chtít od herní klávesnice? Zaměřte se na bytelné mechanické klávesnice se specifickou hmatovou odezvou, která je na dotek mnohem citlivější. Zážitek ze hry umocní programovatelné klávesy, podsvícení a takzvaný anti-ghosting systém.

Programovatelné klávesy

Herní klávesnice se od té klasické liší vyšším počtem kláves. Ať už jde o celou řadu nahoře nad funkčními klávesami, přídavné šipky, nebo o jiná tlačítka nad rámec tradičního rozložení, jedná se o praktický doplněk. Přídavným klávesám totiž můžete přiřadit specifickou funkci, kterou využijete při hraní. Užitečnou funkcí je také aktivace herního režimu, která dočasně vypne určitá tlačítka – typicky například ta, kterými byste mohli omylem ukončit hru.

Rozložení kláves

U herních klávesnic je poměrně běžné, že jsou k dostání pouze v americkém rozložení nebo že existuje jen omezené množství variant a česká mezi nimi chybí. Největší nevýhodu přitom nepředstavuje ani tak absence českých znaků (zvlášť pokud klávesnici používáte primárně pro hraní her), ale odlišný typ rozložení, který se týká především kláves SHIFT a ENTER. Pro jistotu si proto zkontrolujte, jaké rozložení volíte, aby pro vás přechod z jednoho typu na druhý nebyl moc složitý.

Ergonomie – ano, nebo ne?

Zatímco při kancelářské práci se vám bude hodit ergonomická klávesnice, při hraní her vás její netradiční tvar může omezovat. To stejné se týká opěrek zápěstí a stojánků, které mění sklon klávesnice. Zamyslete se, zda vám tyto doplňky nebudou při hraní spíše překážet. Případně si pořiďte takové, které budete moci v případě potřeby z klávesnice odejmout. 

Regulovatelné podsvícení

Každý hráč vám potvrdí, že bez podsvícené klávesnice by noční herní maraton zkrátka nebyl možný. A to nemluvíme o tom, že podsvícení je prostě a jednoduše stylové. Klávesnice by vám ale měla umožňovat podsvícení vypnout nebo regulovat a přizpůsobovat si ho dle momentálních požadavků. Za standard lze považovat volbu konkrétní barvy nebo efektu, u dražších klávesnic si dokonce můžete navolit barvu zvlášť pro každou klávesu.

Anti-ghosting a n-key rollover

Parametry anti-ghosting a n-key rollover byste při výběru neměli opomenout. Sdělují vám, zda klávesnice umí rozpoznat více stisknutých kláves zároveň. Konkrétní množství kláves, které lze stisknout v jeden okamžik, určuje parametr n-key rollover (n = počet kláves). Ve skutečnosti se tak setkáte například s parametrem 10-key rollover. U herních klávesnic se jedná o zvlášť podstatnou funkci, využijete ji ale i při rychlém psaní.

Co dalšího herní klávesnice nabízí?

Většina herních klávesnic se k počítači připojuje pomocí USB kabelu, setkat se ale můžete také s bezdrátovou variantou. Ta se obecně spíše nedoporučuje, a to kvůli rychlosti odezvy, navíc vás omezuje výdrž baterie. Některé herní klávesnice jsou vybaveny speciálními displeji, na kterých se zobrazuje například vaše herní skóre. Podmínkou je ale kompatibilita s konkrétní hrou, což je zároveň největším omezením této vychytávky.

Hledáte kvalitní herní klávesnici, se kterou vás už nic nezastaví? Prohlédněte si širokou nabídku klávesnic na Heurece – produkty si seřaďte podle oblíbenosti nebo ceny, filtrujte je podle požadovaných funkcí a nechte si poradit od zkušených uživatelů, kteří si klávesnici zakoupili před vámi.