Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak zkopírovat zvuková CD s ohledem na CDDB

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Stručný návod, jak a s kterým programem se dobrat ke kopii CD-DA, které bude fungovat s CDDB.

Aby netrpělivci nemuseli číst celý článek, hned tady na začátku uvedu, že nejlepším programem na kopírování zvukových CD tak, aby po okopírování zůstalo s CDDB kompatibilní, je Padus DiscJuggler. Bohužel ani u něj v případě, že zdrojové CD je ve formátu CD Extra, není zajištěno, že okopírované CD bude kompatibilní. Může být a nemusí. Pokud náhodou nevíte, co to CDDB je, tak se určitě koukněte na stránku s popisem CDDB na které jsou jednak vysvětleny základní principy a i podrobný pohled pod kapotu.

Samozřejmě je nutné pro takovéto testování vzít software, které umí automaticky kopírovat Audio CD. Prozatím jsem otestoval tyto (časem přidám další):

  • DiscJuggler 1.05.238
  • CDRWIN 3.7b
  • Nero - Burning Rom 4.0.1.1
  • WinOnCD 3.6 Power Edition
  • CD!backup (just!audio)
  • Easy CD Pro 2.11c
  • CD Copier Deluxe 3.5b (Easy CD Creatoru)

Při kopírování zvukových CD nesmíme zapomenout ještě na jednu skutečnost. Originální CD totiž může být ve standardu Audio CD či CD Extra. Rozlišíte je od sebe velice jednoduše: CD Extra má dvě session - v první audio a v druhé data, kdežto obyčejné Audio CD má jen jednu session se zvukovými stopami. Je jasné, že okopírovat obyčejné Audio CD je podstaně jednodušší, než okopírovat CD Extra. Proto se tedy budu zabývat těmito dvěma možnostmi zvlášť. Nejprve se samozřejmě podíváme na jednodušší Audio CD.

Pokud jste si tedy přečetli i to, jak přesně funguje CDDB, tak vám může být jasné, že je zapotřebí kopírovat CDčka metodou Disc-At-Once (DAO) a ne Track-At-Once (TAO). Z tohoto důvodu už můžeme automaticky vyloučit programy o kterých víme, že kopírují právě metodou TAO. Pro jistotu jsem však otestoval i tyto a zjistil jsem, že CD Copier, Easy CD Pro a CD!backup doopravdy kopírují pomocí TAO a jsou pro naše účely nepoužitelné. Ostatní programy používají metodu DAO. Perličkou je program WinOnCD, který nabízí vybrat metodu, ale ať jsem si vybral DAO či TAO, tak v obou případech okopíroval za pomocí DAO. Z těch zbývajících jako jediný nezkopíruje správně Audio CD jen program WinOnCD (po zkopírování není LeadOut na stejné pozici). Pro kopírování obyčejných Audio CD lze použít DiscJuggler, Nero a CDRWIN.

A nyní složitější CD Extra. Na to, aby CD Extra mohlo být dobře okopírováno je zapotřebí vypálit první session pomocí Session-At-Once (SAO). To je obdoba Disc-At-Once, jen s tím rozdílem, že SAO nechává CD dále otevřené pro pozdější zápis dalších session. Jako první mne napadlo, že jen ty programy, které dokážou dobře okopírovat obyčejné Audio CD mají nějakou šanci na zkopírování CD Extra. Pro jistotu jsem sice ozkoušel všechny programy, ale má doměnka se potvrdila. Jediným programem, který je schopen okopírovat rozumně CD Extra je DiscJuggler (CDRWIN ani Nero to nezvládnou). Během pokusů jsem však narazil na zvláštní věc. Když jsem se pomocí testovacího programu k CDDB díval na CD Extra, zjistil jsem, že jsou dva různé způsoby, jak takové CD může vypadat. V prvním případě testovací program nevidí v TOC datovou stopu z druhé session a v druhém případě ji vidí. Pro počítání identifikačního čísla CDDB je to samozřejmě velice důležitá vlastnost (liší se minimálně počtem stop - v prvním případě je o jednu méně než v případě druhém). Bohužel DiscJuggler vždy CD Extra vypálí tak, že datová stopa není v TOC vidět. Pokud tedy zdrojové CD je takové, že ta datová stopa je v TOC vidět, ani DiscJuggler
nepomůže.

A co říci na závěr? Inu, přiznám se, že mne velice zklamal software WinOnCD. Sice dokáže kopírovat pomocí DAO, ale narozdíl od Nera, DiscJugglera a CDRWINu, nejsou výsledná CDčka kompatibilní s CDDB (na vině je posunutí LeadOutu). Též mne sklamalo mnohými lidmi opěvované Nero. Sice Audio CD zvládne naprosto bez problémů, ale CD Extra zkopíruje naprosto nepoužitelně i pro účely obyčejného přehrávání ve věži (on totiž tu datovou stopu vypálí jako poslední v první session). To aspoň CDRWIN "zařve" a odmítne takovéto CD vůbec kopírovat. Také nesmím opominout hardware. Pokud nemáte vypalovačku schopnou vypalovat v režimu DAO, tak Audio CD dobře nezkopírujete (výjimkou, i když problematickou, jsou samozřejmě vypalovačky, které umí TAO s proměnlivou délkou mezery mezi skladbami, ale těch je naštěstí málo). Pokud vaší vypalovačce schází možnost vypalovat SAO, tak zas nemáte možnost dobře okopírovat CD Extra. Obávám se však, že stejně většina originálních CD Extra nepůjde, neb budou dělaná tak, že v TOC je vidět i datová stopa, což (zatím) nedokážeme zkopírovat.

PS: Pokud náhodou někdo víte, čím jsou způsobeny ty dva druhy CD Extra či máte jakékoliv další poznatky k tomuto tématu, podělte se o své vědomosti.

Diskuse ke článku Jak zkopírovat zvuková CD s ohledem na CDDB

Žádné komentáře.