Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak zprovoznit vlastní souborový server na starém Androidu? Kapitola 1

hele a jak k tomu telefonu připojim
1. síťovku? V zásadě bych byl spokojen i s gigabitem, kdyby šlo 2,5GBe tak by to bylo lepší
2. disk? Nejsem náročnej, stačilo by mi i malej Seagate 5TB

Čistě teoreticky by to mohlo jít nějak přes USB, pokud telefon podporuje USB3, tak by to mohlo šlapat docela svižně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že by se ke starému mobilu dalo něco takového připojit bez zásahu do HW. :)

Jak já jsem autora pochopil, tak mu šlo o to, aby to jako ještě k něčemu bylo. Takže podle schopností mobilu SDXC karta 128 GB až 2 TB (nevím, jaké největší kapacity se v "mikro" SDXC vyrábí a za jaké peníze - nemám důvod to hledat). A potom přes domácí WiFi použít jako síťový disk.

Někdo si ze starých mobilů dělá zobrazovadlo různých informací k 3D tiskárnám, domácímu IoT hubu... Prostě takové využítí, aby se to nemuselo vyhodit.

Samsung snad dokonce za tímto účelem vydal nějaký SW, který se na to nainstaluje a pak se to lépe "vytěžit" pro podobné domácí účely. Ale detaily si nepamatuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a neni pak ten celej souborovej server úplně houno, když se tam nic nevejde? Ale abych jenom nekritizoval, přes USB OTG se dá k telefonu připojit spousta periférií, USB fleška bez problémů, kdyby se pořešilo napájení 5V, tak by možná šlo připojit i harddisk. V šuplíku mám 2 USB síťovky, které můžu věnovat autorovi článku na to, aby se je pokusil zprovoznit pod androidem, jednu 100Mbit, druhou 2,5Gbit ale nějak mi pod Win nefunguje rychlejš než jako 1Gbit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB OTG nepodporuje zaroven USB prenosy a nabijanie zariadenia (telefonu), na to potrebujes USB PD, vid moj komentar nizsie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono jako kolik toho člověk potřebuje.
Když si odmyslím svoji sbírku videí a fotek, což je všechno na Google Photos, a nepotřebuji zálohovat Internet, tak mi těch 100GB stačí. Od té karty stejně můžu očekávat tak 20MB/s, a wifi, když ten telefon vhodně umístím, těch 15MB/s taky rozumnějších telefonů zvládne.
Třeba sbírka fotografií mého dědy, co nafotil digitálně + většina jeho fotek za celý život digitalizovaná, má asi 80 GB. Celý sklep alb a diapozitivů se vejde na microSD kartu za tisícovku :-)

Je to řešení zadarmo. Je mobilní, a pokud třeba chcete v přírodě ke hře deploynout nějakou knowledge base, wifi hotspot se storage je boží nápad.

Další využití starého telefonu může být CCTV. Je to zadarmo, nic moc to nežere, a má to celkem schopnou kameru. Tak je potřeba to brát.

Když si koupím USB rámeček, USB síťovku, USB hub s napájením, aby to všechno fungovalo, to už si rovnou můžu koupit Raspberry. Ale to je zase na houby, takže si připlatím za SATA řadič, krabičku, zdroj... a to už si můžu koupit NAS. A tak dále.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Je to řešení zadarmo" nebo také za víc než by vyšla levná NASka i s diskem, záleží jen na kolik si ceníš času, který do něčeho takového, natož funkčně bídného chceš vrazit.

Pokud si vystačíš s takovými rychlostmi tak tu flešku strč do routeru a za minutu v nastavení ji přes sambu nasdílíš, tohle mumí staré routery za pár stovek, poběží to podobnou rychlostí.

Ten telefon může klidně protočit za 3-5 tisíc, když ho dá do výkupu za 10Kč při pořízení nového zařízení s výkupním bonusem. Už párkrát sem tak dostal za starý vysloužilý telefon víc, než kolik mě stál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mé účely je to dostačující, stejně jako pro potřeby mnohých dalších uživatelů, ale uznávám, že 4K Rip z toho budu streamovat jen těžko.
Přepočítávat čas na peníze je irelevantní, jelikož mě to a) bavilo a b) ikdyby nebavilo, tak mi to vykompenzuje tento článek (mrk, mrk).
Výkup budu zvažovat, až budu plánovat nákup nového zařízení. Což se doufám dlouho konat nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V pohode, pokud to bavi neni co resit. Ja bych mohl dat flesku do routeru a nasdilet s podobnou rychlosti, ale nedava to smysl kdyz pouzivam cloud a pro vetsi objemy pouziju i stonasobne rychlejsi externi disk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna přemýšlím co s 2x Blackberry Priv. To nikdo nemůže chtít, na baterku to vydrží prd i nové, klávesnice super, ale je to fakt pomalé.
Nastavit na tom NAS je pro mě otázka hodiny. Synology to nenahradí, to je jasné. Ale v té hodině budu mít i zálohování na Google Cloud, takže ztráty dat se až tak bát nemusím.
Router to zajistí taky. Ale nevím o routeru s USB, který by bylo možné napájet z powerbanky. Tahle věc vydrží běžet pár hodin sama o sobě a vejde se do kapsy. Má to své výhody.
Jestli mi za ty Privy dáte 2x3k, jsou vaše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se připojitelnosti různých věcí přes USB do Android mobilu týče, mám vyzkoušenou samozřejmě myš a klávesnici (funguje, ale použitelnost je taková všelijaká, protože s tím ten Android moc nepočítá, funguje to spíš shodou okolností), externí USB kameru (na její využití je zpravidla potřeba extra aplikace (např. "USB Camera"), protože defaultní fotoaplikace s tím nepočítají) a pak tu mám jedny USB sluchátka, které pod Windows vyžadují obskurní driver, který jim dá název něco jako (ÿ) a k tomu pár paznaků, které často způsobí, že se zobrazí ještě něco mimo, ale funguje to. Tahle sluchátka se s linuxem kamarádí velice dobře a fungují nativně, takže i v Androidu jedou na první dobrou jako klasická náhlavní souprava.

Co se USB ethernet adaptérů týče, bude to především otázkou driveru v OS, přiznám se, že jsem to ještě nezkoušel, ale vybavuji si starý tablet s Androidem 4, kde bylo v nastavení i použití Ethernetu, aniž by ten tablet vůbec ethernet měl. Někdy to musím zkusit, možná to pojede.

Podporu myši občas používám, koupil jsem si "Mouse Jiggler", co vypadá jako USB přijímač minimální velikosti, a je to emulátor myši s občasným miniaturním pohybem tam a zpět, což udržuje zařízení aktivní ve smyslu "uživatel pohnul myší" - v mobilu to používám, aby udržoval obrazovku online a neukončoval právě běžící aplikaci (některé mobily mají tu dementní funkci, že v zamknutém stavu po čase zabijí některé běžící aplikace, a nenašel jsem způsob, jak je přinutit, aby na pozadí při zamknuté obrazovce stále běžely - je to takový rovnák na ohybák, ale aspoň něco).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Mám podobné zkušenosti.
A dodám že jsem si koupil USB-C flash disk na flmy k mobilu.
Vyhozené peníze.
Protože Android neumí NTFS.
A FAT32 neumí soubory větší než 4GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eště že existují i jiné filesystémy. Např takové, které znají všechny OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je trochu narocnejsia poziadavka nez to, co autor clanku chcel docielit, ale teoreticky by to slo cez usb-c hub, ktory by zabezpecoval ethernet, usb disk a napajanie telefonu. Problem je, ze to by jednak musel telefon podporovat usb3, jednak napajanie cez PD profil a takisto by musel mat aspon mainstream CPU (kedze tie sietovky v usb-c huboch su sw, takze pri plnom vytazeni to docela slusne vyhuli procak) - co rozhodne nenajdes v nejakej low-cost triede. A v tom pripade je otazne, ci vobec nieco taketo riesit cez android telefon, alebo radsej rovno siahnut trebars po RPi, ktory ma vsetku konektivitu priamo na doske a vyjde ta lacnejsie nez ten usb-c hub.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč USB-C hub, když k tomu pak budeš dávat USB-C na mikroUSB redukci? Ten telefon by největší low end už v 2019 kdy vyšel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipálku, naprostý low end telefon v době vydání, mocroUSB 2.0. ale bude to rychlejší než nková wifi.

Největší hodnota toho telefonu je dát ho do výkupu za 10 Kč, když je na nějaké nové zařízení výkupní bonus, takže klidně může za to pak člověk dostane třeba 5010 Kč....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"V zásadě bych byl spokojen i s gigabitem, kdyby šlo 2,5GBe tak by to bylo lepší"

Ako si zdravý ? Cez USB 2.0 1GBe ? Toto nie je návod na Perpetuum mobile.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hochu, ještě se toho máš hodně co učit. Jako vážně, USB 3 není žádná novinka, specifikace byly dokončené už před 14 lety. 2,5GBe USB3 síťovka mi leží na stole, tak by mi zajímalo, jestli jí telefon zvládne využít. Můj domácí miniservřík s celeronem J4125 to zvládá levou zadní, tak by to mohlo jít i u některých smartfounů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hochu, ještě se toho máš hodně co učit. Jako vážně, dodnes spousta oblíbených čínských telefonů, i nad 10 tisíc, s "USB 3" umí jen USB 2. Z USB 3 si berou jen standardizované nabíjení (USB 3 PD) a standardizovaný konektor ("zlá EU"). Ale neobsahují ani jeden z datových kanálů, takže neprotlačíš USB 3 Data ani DisplayPort. Vedle PD je tam už jen USB 2 side-channel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele Ladis, jestli seš hloupej chatbot, tak dobrý, klidně můžeš dál zasírat zdejší diskuse. Jestli ne, tak by ses měl nad sebou vážně zamyslet, fakt to neni zdravý celej den sedět u kompu a monitorovat diskuse na tydíítu. Nepřipadá ti, že seš tak trošku závislák?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi začal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Došli argumenty? USB 3.0 fakt veľa telefónov nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

USB 2.0 má podľa špecifikácie rýchlosť 480 Mb/s, reálne asi polovicu, čiže cca 240 Mb/s. 1 Gb/s to nie je, ale na druhej strane 2,4× viac ako 100 Mb/s. Ale pri streamovaní max fHD videa je jedno či to má reálny limit cca 100 Mb/s, alebo 240 Mb/s.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takovy prace a..."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

víš, co se říká: kdo si hraje, nezlobí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tu o potrefené huse znáte, pánové? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no samozřejmě, já si často hraju celej den a dopoledne mi za to dokonce platěj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hledal jsem také řešení levné náhrady NASu, ale tohle by mě vážně nenapadlo. Té práce s tím... A přitom je tam jedno velké ale - telefon je starý a hlavně je na baterii, takže permanentně na nabíječce? Ani tak ne moc dobré řešení.
Já to naštěstí díky boxíku od O2 vyřešil rychleji - má USB 3.0 port a ten jde dokonce použít pro externí 2,5" disky, takže to šlo raz dva bez ztráty hodin času s experimentováním s nejistými výsledky. Jen jsem nastavil Sambu v rozhraní routeru a připnul ve Win disk jako další síťovou jednotku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Baterie je zatím v celkem ucházejícím stavu - pokud tomu nezapínám displej a nic krom toho serveru tam neběží, tak to pět dní vydrží. Samozřejmě, pokud bych byl mimo déle, bylo by třeba to dát na nabíječku, což by nebylo nejlepší.
Jinak s tím O2 boxem dobrý nápad, můj TP-Link nemá USB port, takže si musím poradit jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, takže předpokládám že většinu času "idlí" a na kartu se přistupuje sporadicky. Ale i tak, hezké technické cvičení ale bez stálého napájení to má diskutabilní hodnotu.
Jo k routeru je to bezva funkce. USB má i VF Station, jenže ten je omezen striktně na servisní účely. Sice nebyl nejlevnější, kupoval jsem ho tehdy za 4000,- v hotovosti ale když z něj jde jednoduše udělat náhrada NAS tak i drobné nedostatky odpustím. Další pozitivum je že do disku v něm pohodlně vidí přes LAN připojená Android TV..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pošle to nějakou notifikaci, že máš připnout nabíjení? Nechávat to v nabíječce permanentně hrozí hořením/výbuchem baterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak si na to prosimtě přišel? už ti nějakej telefoun vybouchnul?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spousta už jich bouchla nebo hořela. Proto se nemá nechávat jejich nabíjení bez dozoru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je stejně dobrá rada, jako omezení rychlosti v obcích na 30 km/h protože spousta chodců byla zraněná nebo dokonce zabitá při nehodách. Navíc tenhle problém se týká nejenom mobilů, ale všech zařízení používajících placaté lithium-polymerové články, takže i tabletů, sluchátek, bt. repráků, navigací, notebooků, powerbank atd. Každej má doma minimálně několik podobných zařízení a kdys naposledy četl o požáru při dobíjení drobné domácí elektroniky? Dneska většinou zhořej zfušovaný fotovoltaiky a šmejdský elektrokola.

Neni lepší problémům předcházet, než každý den hodiny trávit tím, že dohlížíš na to, jak se dobíjej baterky? Voni totiž baterky neblafnou samy od sebe, teda až na určité vyjímky způsobené vadnou konstrukcí zařízení. V praxi stačí jednou za čas zkontrolovat, jestli se baterka nenafukuje a používat pouze kvalitní adaptéry.

Jo a všem chodcům bych doporučil, ať se před vstupem do vozovky vždy rozhlédnou, dokonce i na přechodu, bez ohledu na to, jestli mají na semaforu zelenou ! Zabere to půl sekundy a může vám to zachránit život !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nic z toho nenecháváš neustále na nabíječce. Ono taky drobná domácí elektronika hoří víc než např. ta elektroauta. Jako nesmyslné srovnání místo chodců dávám chození se džbánem pro vodu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemam problem mit treba laptop permanentne pripojeny k nabijeni. V takovem pripade se mi nabijeni baterie vypne na nastavene hodnote, z nabijecky se pak napaji obchazi baterii. To dnes umi i nektere mobily, treba moje s23 ultra umi bypass baterie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A víš, že já s tím také nemám problém? Je to jen o tom, že v mobilech je větší podíl šuntů z Číny, a tedy větší riziko. Až takové, že radši dám obecné doporučení než abych vysvětloval rozdíl úrovně zabezpečení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže ty si vědomě kupuješ čínský šunty, u kterých hrozí že ti zapáli barák? Že někdo může bejt až takovej šetřílek, to by mi fakt nenapadlo, kdybych to tady nečetl černý na bílym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o ostatních. Ani neumíš číst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktere telefony ze nevyrabi v Cine? Zvladnete jmenovat alespon 3 znacky?
Modelari dobre vi, jak takovy pozar baterie vypada. Kolega ma na zahrade krater; nabijel v hrnci, a kdyz to zacalo horet a sycet, vyhodil to i s hrncem z okna.
Jiny kolega k sobe musel ubytovat sousedy. Ti totiz odjeli na dovolenou, a doma nechali cinskou powerbanku pripojenou na nabijeni. Kdyz se vratili, dum uz nebyl.
A doporucuji se zeptat pilotu dopravnich letadel, co si mysli o lithiovych bateriich.
Mimochodem drtiva vetsina baterii se taky vyrabi v Cine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S rozvojem elektrokol a elektrokoloběžek bude počet vzrušujících zkušeností narůstat. Já když už, tak se snažím kupovat jen LIFEPO, ale dost často nemám na výběr. Na zemi původu vůbec nezáleží a na značce taky ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch elektrokol a koloběžek je taky problém velikost baterie. Mobil/tablet/notebook vám sice zapálí barák, když máte smůlu a nebudete u toho včas, ale výbuch baterie elektrokola/běžky vám spojí 2 místnosti či patra do jednoho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem viděl, tak teda ne. Tak silný výbuch to nebyl. Byl by nějaký zdroj nebo vlastní zkušenost? IMHO kdyby to mělo takovou sílu, tak je těch mrtvých mnohonásobně víc než dnes a v případě elektroaut a elektroautobusů by to už byl problém co by se v TV řešil od rána do večera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u elektroaut máš aktivní elektroniku, která to řídí. Tj. počítač, který furt běží a hlídá senzory. Dokáže v případě potřeby zapnout chlazení, rozpojit články a možná ty novější i spustit poplach. Vlastně nevím o tom, že by kdy nějaké elektroauto bouchlo. (Pomalé) hoření je už druhá věc (ale i tak hoří 8x méně často než spalovací auta).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A u te kolobezky je nachlup to same. A v notebooku. A mobilu. A cemkoli, co pouziva lithiove akumulatory, protoze ty bez toho prakticky nejdou pouzivat.
Auto ma chlazeni, protoze ho potrebuje. Vetsi masa clanku, a ma mensi pomer povrchu, takze se hur chladi. A taky je ten management jinak narocny, kdyz mate clanku 10 nebo 5000. Ale v principu je to stejne.
Spousta aut ale pouziva LFP baterie, ty nehori.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď ľudia šetria centy na bálbli a nabíjačke z Číny, neprekvapuje ma to. Ale originál nabíjačka, dobrý kábel, v najhoršom prípade nabíjačka na nehorľavom materiáli = dosť malá pravd. požiaru. Samoz. ak to chytíme za vlasy, potom sa odpojme od elektriny, plynu a nekúrme, lebo veľa požiarov spôsobujú práve tieto 2 (3) média.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. chodcům bych doporučil, ať se před vstupem do vozovky vždy rozhlédnou, dokonce i na přechodu, bez ohledu na to, jestli mají na semaforu zelenou .."

Četl jste připravované změný silničního zákona?
Od roku 2024 budou mít důchodci povoleno vstupovat do vozovky i když na semaforu pro chodce svítí červaná.
Od roku 2030 to budou mít povinné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ta důchodová reforma z péra naší pětikoaliční vlády? To je teda fakt hustý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Správna nabíjačka, tel. bez nafúknutej batérie a so správnym káblom = min. riziko. Zvlášť k sa použije nabíjačka s nízkym výkonom (k slúchadlám), kde je max. prúd 0,5A, tak by som sa nebál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabijecka riziko neni. Riziko je baterie.
Ta vec s USB, to neni nabijecka. To je napajeci adapter, napetovy zdroj. Vase baterie potrebuje uplne jiny zpusob dobijeni, proto ma k sobe charging IC, ktery to zajisti; a ten baterii dobiji. A pravdepodobne slouzi i jako ochrana proti prepeti, podpeti, pretizeni nebo prehrati. A stejne sem tam nejaka zahori.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW, nie je nap. zdroj to, čo dokáže udržať zariadenie v chodu bez batérie? A to „tá vec” u mobilu nedokáže. Ale nehádam sa, lebo na toto odborník nie som. IC je InterCity? Riziko je batéria, ale nezvyšuje sa so zvyšujúcim prúdom (a opačne)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napájanie sa dá vyriešiť 0,5A nabíjačkou, príp. z USB v PC. Nabíja to tak pomaly, že tel môže byť na kábli niekoľko dni a ak človek na neho zabudne, nedôjde k zbytočnému udržiavaniu max. nabitie dlhý čas. Skúšal som nabíjať moje Lenovo K5 Note s 3,5Ah bat. a po asi 2 dňoch ma to prestalo baviť a tel. som nabil cez bežnú 2A nabíjačku. Dokonca v noci dochádzalo k vybíjaniu bat., takže ak by som nechcel mať tel. v kuse na nabíjačke, ale ani sa 2× za deň starať o jej odpojenie, riešil by som to minimálnym nabíjaním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak použiješ USB docking station s vlastným napájaním, nie si obmedzený limitom napájania z USB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kebyže to je pripojený veľký disk cez USB port a popis ako jednoducho sa dá vyriešiť napájanie, bola by to blbosť samo o sebe, ale zdielať na sieti rizikovú microsd kartu cez mobil, miesto USB čítačky v routery... Nestálo to nie za napísanie článku, ale ani len za jeho prečítanie! Koľko stojí najlacnejší router s USB portom? Keď nemeniť router, nikde sa nenájde starší na bežnú činnosť pomalý notebook s 3 USB portami, ideálne aj s lan konektorom? Zdieľaná microsd karta ako alternatíva NAS. 1. apríl tento rok už bol!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nejelpší využití toho mobilu je ho dát do výkupu za 10Kč a vyfasovat výkupní bonus (obvykle 3-5 tisíc, někdy i víc) při koupi nového zařízení (nemusí být nutně mobil).

Starý router měl USBčko, do něj se dala vrazit čtečka karet nebo USBčko, ale těch cca 20MB/s co to dávalo, což bude asi i realita toho mobilu nestálo za to to tam mít, když i z cloudu tahám data rychleji a ani nepotřebuji zpřístupnit to přes veřejnou IP adresu ven z lokální sítě abych k tomu mohl přistupovat odkudkoli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK - primárně jde o využití starého smartphonu, takže poznámka o možnosti se starým routerem je irelevantní. Protože existuje bambilion dalších možností, jak si něco podobného zprovoznit.
Domněnka se zpřístupněním přes veřejnou IP adresu je mylná - ta totiž není nutná a ani bych nic takového nedoporučoval. Jde to totiž vyřešit mnohem elegantněji a bezpečněji, ale o tom až v další kapitole.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja kdyz chci neco ulozene mimo zarizeni k cemu muzu chtit kdykoli pristupovat, tak pouziju cloud. A pokud budu paranoidni, tak vyuziju moznost, ze zero knowledge kde sifrovaci klice budu znat jen ja, nikoli cloudovy provozovatel.

Nemusim nic resit, funguje synchronizace napric zarizenimi a platformami, mnohe aplikace s tim pak umi spolupracovat nativne jako by bbyly data ulozene lokalne.

Ale jak jsem psal v reakci vyse. Kdyz si s tim chce clovek hrat, tak hura do toho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak si poskytovatel usmyslí (nebo mu to jeho government nařídí), že služba bude poskytována jen a pouze v dosahu jejich legislativy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kňů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Niektorí stále nechápu zmysel. Ja som mal na P4 beta OS HAIKU, lebo som ho chcel, nie preto, lebo by na tom Lubuntu nešlo. Na C2Q mám Kubuntu 22.04 aj keď to vyzerá tak, že na PC s BIOS-om verzia 20.04 a novšia nainštalovať nejde (nie som sám, kto mal s tým problém) a radšej som nainštaloval staršiu verziu a aktualizoval som na novšiu než tam dávať Xubuntu. A dokonca už mi tam ide aj TV karta, aby som mal obraz z N95 (má poškodený flex kábel), ale nie preto, že by som nemal na novší telefón a na net idem nie raz z OpenIndiany aj keď mám aj W10. A nie preto, lebo vo W10 by čosi nešlo. Skrátka ľudia robia aj to, čo na 1. pohľad nemá logiku. Ale to pochopí len človek, pre ktorého PC nie je len skrinka na uchovávanie dát, alebo dokonca len na zobrazovanie webov. Nie každý rieši problémy tak, že dá do logickej aplikácie zadanie a urobí čo mu z tej „aplikácie” výjde ako výsledok.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se tu píše o výkupních bonusech, tak je tam většinou stanovené na jaké mobily. Už jsem na to při pár příležitostech koukal a žádného z mojich funkčních mobilů se výkupní bonus netýkal:
Samsung Omnia i8000
ZTE Blade
Huawei Honor 2
Samsung Galaxy S4

Rád bych je ještě nějak použil, když mi ani ve sběru za ně nedají nic, ale jako souborový server bez možnosti připojení HDD to nebude, nebylo by mi to k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na konkretni akci. Nekde treba neplati na hloupe telefony, nebo je bonus mensi. Ano kdyz budes kupovat folda za 45 tisic, tak ti plny bonus daji jen na neco konkretniho nebo s nizsim bonusem.
Obvykle jde bezne nevykupovane znacky nebo modely dat v kategorii "ostatni" za symbolickych 10 korun. To plati i na mnohe rozbite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevypina sa Wifi po case neaktivity na androide sama ?

Ja som skor rozmyslal nad scenarom, dat takto na stary smartfon nejaky torrent downloader, ktory moze stahovat fajly aj dlho, alebo cihat na nedostupne torrenty aj cele tyzdne, stale zapnuty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem telefon běžně používal, tak se WiFi odpojovala poměrně často - to tam však nepřetržitá síťová aktivita nebyla.
Od doby, co mi tam běží tenhle SFTP/WebDAV server, tak se WiFi zatím neodpojila, nejspíš proto, že to stále visí na síti.
Jinak ohledně torrentu, přes webový prohlížeč přístupný downloader by měl být TorrServe (https://f-droid.org/en/packages/ru.yourok.torrserve/)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpojuji se hotspoty, wifi ne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží od telefónu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna nedávno jsem řešil něco podobného - pro pravidelné stahování malého množství dat, jsem využil nevyužitý Nexus 4 se SailfishOS, který tam je ve staré verzi 2.0.5.6. Jenže v něm byla i stará verze NodeJS a nová mi tam nešla dostat, tak jsem do chrootu hodil Alpine Linux ve variantě Mini root fs, který zabere pár MB a nainstaloval NodeJS a je to. Udělal jsem si skript a přes SailCron v SailfishOS jsem si nastavil, kdy se má spouštět. A ten skript si pak zapne přes dbus Wifi, vleze do chrootu, stáhne co má, opustí chroot a vypne Wifi. Takhle i původní baterka po pěti letech používání vydrží několik dní, teď po 4 dnech je na 55%. Když nad tím tak teď přemýšlím, vlastně by se dal napsat jednoduchý skript, který až klesne baterka třeba na 30% by mi poslal zprávu na Telegram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bomba článek. Moc díky. Sice to asi nepoužiji přímo pro mobil. Ale je tam spousta dobrých nápadů.
Škoda že Termux nefunguje pod Androidem 13.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň niekto chápe zmysel článku. Nie vždy ide o to čo je najextrašpeciálne ekonomické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Máte námět na článek? Dejte mi vědět v komentářích."
Článek popisuje jak použít starý mobil.
Což je super nápad.
Ale využije pouze WiFi a čtečku SD.
Super by bylo to rozšířit o kameru.
Využití mě napadá hodně.
Fotopast, couvací v autě, dveřní napojená na zvonek, dětská chuvička...
A nebo jí připojit do systému detekce kosmického záření, když už nenajde jiné využití.
Fajn by bylo zprovoznit další běžné věci v mobilu jako jsou senzory a GPS.
Ale pro ty se už těžko hledá využití.
I když udělat ze starého mobilu GPS lokator. To by asi taky šlo.

A zajímavé by také bylo trochu víc ukázat možnosti Termuxu. Mně se podařilo rozjet plnohodnotné ubuntu...

No a o samotný článek si koleduje problematika napájení. Baterii bych vyhodil úplně, kvůli riziku vzníceni. Ve starém mobilu stejně už bude těsně před smrtí.
Nahradil bych jí USB 5V které by se v případě potřeby mobility dalo krmit z powerbanky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Usb 5v je myslena asi 5w hloupa nabijecka. Ta na provoz mobilu nemusi stacit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje powerbanka dává 5V. (Naměřil jsem 4,9Voltů)
Má dva výstupi USB-A jeden 1A a druhý 2A.
Zdá se mi to bezpečnější než baterka v mobilu.
Největší odběr má display. Když bude zhasnutý tak 10W musí stačit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Niekto si tu mýli W a V. Jirka písal, že by 5W zdroj nemusel stačiť a Ty píšeš, že máš 5V zdroj. Keďže si Jirka myslel, že píšeš o 5W zdroji, tak písal to z tohto pohľadu. Faktom je, že moje Lenovo sa pri asi 2,5 W chvíľu nabíjalo a chvíľu vybíjalo. Ale mobil by sa asi nevypol z dôvodu vybitia batérie, čiže aj 2,5 W by na ten pseudoNAS asi stačilo a 5W určite. Ak 2,5 Ah bat. udrží tel. pri prevádzke hoci len 2 dni, tak je to 0,05 A/hodinu. Ak 24h, potom 0,1 A/h. Takže stačí aj nabíjanie z USB v PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na CCTV existují placené aplikace, co jsem se díval. A pak to umí spoustu věcí, třeba se připojit na NVR.
GPS by se dala použít pro přesný čas. Ale přenosem přes wifi tu přesnost zabijete :)

Deska v telefonu je docela schopný sensorboard, má to v sobě GPS, kompas, gyroskop, akcelerometr, teploměr. A kameru vpředu i vzadu. Bezdrátové připojení. Nabízí se použití jako řídící jednotky od nějakého lego robota :)
A taky si hraju s myšlenkou takové nezávislé knihovny, ale to chce více propracovat. Mělo by to být malé, laciné a jednoduché zařízení s řádově gigabajtovou až terabajtovou kapacitou, které by přes wifi poskytovalo knihovnu epub knih nebo třeba wikipedii. Když by se to vybavilo větším solárním panelem (mobil zase tak superúsporný není) a pořádnou LFP baterií (i s balancigem a měniči), tak by to mohlo viset veřejně, a pro případ blackoutu sloužit jako bod výměny informací :) 10 let bez údržby, náklady cca 5000 Kč.

To napájení bude potřeba propracovat lépe.
5V, tj. max 10W, na provoz telefonu nemusí stačit. Navíc pokud tomu telefonu seberete baterii, dost možná bude odmítat normálně běžet. Řešením asi bude připojit prostě 4V 5A zdroj a dummy odpor (jakožto emulaci teploměru) místo baterie, a telefon nenapájet standardně. Baterie by tam asi zůstávat neměla, a dát vlastní bude ošemetné (moderní telefony nabíjejí klidně na 4,35V, podle druhu elektrody, a to běžnou NCM baterii oddělá, a dost možná i s pyrotechnickými efekty).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A zajímavé by také bylo trochu víc ukázat možnosti Termuxu. Mně se podařilo rozjet plnohodnotné ubuntu...

Bohužel historie grafického Linuxu na Androidu je jako historie NASA, kde na začátku se procházeli astronauti po Měsíci, a pak už posílali do vesmíru jen sondy.

Ten Termux tak plnohodnotný nebyl. Už v době okolo Android 9 měl Samsung svůj Dex 1, který měl i 3D akceleraci, takže tam v tom Ubuntu ve VM fungovaly i 3D akční hry. No a dnes nefunguje už ani ten Termux:

> Škoda že Termux nefunguje pod Androidem 13.

Jak byl ten vtip, že nejlepší programátoři z Microsoftu přešli do Googlu a průměr schopností klesl v obou korporacích. No tak tito a taky H1B Indové pokračují v řádění a kurví Android s každou další verzí. Až nebude umět nic víc než iOS, čímž lidi přejdou na iPhone a sjednotí se vývoj pro mobily, který Google marně zkouší už s X-tou technologií (Kotlin Multiplatform, Flutter, ...). No v USA a Japonsku už většina lidí používá iPhone, v mnoha ostatních zemích alespoň většina v sociálních skupinách, kde se točí peníze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Android 13 vylepšuje podporu virtualizace. Kvůli bezpečnosti. A jako vedlejší efekt lze pod ním rozjet i Win11 ARM.
Termux samozřejmě funguje výborně.
Ale zabije ho hlídač spotřeby.
"killing of phantom processes and processes using excessive cpu"
Dá se to řešit, ale je třeba root telefonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Android 13 vylepšuje podporu virtualizace. Kvůli bezpečnosti. A jako vedlejší efekt lze pod ním rozjet i Win11 ARM.

Bez rootu?

> Termux samozřejmě funguje výborně.
> Ale zabije ho hlídač spotřeby.

Tak jede, ale po chvíli umře ;-) EDIT: Opět nutný root.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už Androidu nestačí ani čtyřjádro 1.8 GHz Cortex-A53 pro uspokojení nenáročného uživatele. Jednojádrová Nokia 808 měla i s 1400 mAh baterkou výdrž klidně 2 dny intenzivnějšího používání a byla krásně svižná i ve srovnání s tehdejší dvou až čtyřjádrovou konkurencí s už tehdy trochu nenažraným Androidem.

Chtělo by to při vývoji myslet víc "symbianovsky", méně je více apod., protože Symbianu v posledních iteracích (už dotykových) stačil i minimálně 5x menší výkon. Zdůrazňuji slůvko "minimálně" protože v případě jednojádra 1.3 GHz ARM11 se mně to už nechce dohledávat, jelikož ARM11 se s A53 srovnává poměrně těžko.
Např. DMIPS/MHz 1,25 proti 2.65, což už je nebe a dudy. Nebál bych se to odhadnout na 10x větší výkon čtyřjádrového A53, což už je vážně k zamyšlení.

Jak nadávám na moderní Windows, tak v tomto případě (náročnost na CPU) je evoluce Androidu ještě větší hnůj, což zrovna v ultramobilním segmentu zamrzí. Hoši co stáli za Symbianem byli páni programátoři a znovu dodatečně smekám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bys být trochu konkrétnější ohledně toho porovnání?
To, že novější systémy jsou trochu objemnější je zřejmé, ale myslím, že vlastní operační systém zas tolik výkonu nepotřebuje. Většinou je problém s aplikacema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, které porovnání myslíš. Pokud Windows vs Android, tak Win7 vs Win10 vycházejí méně blbě než Android z doby Win7 a ten dnešní.

Pokud by samotný OS nepotřeboval výkon, tak by v recenzích nebyla sekce týkající se svižnosti samotného OS (se základními programy) a až pak u těch lepších něco o výkonu ve hrách a dalším náročnějším SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten benchmark je v recenzich naopak proto, ze to maji doma vsichni.
Myslim, ze prave jeho zavery a porovnani s monulosti ukazuji, ze slusny OS zadny specialni vykon nepotrebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"slusny OS zadny specialni vykon nepotrebuje"

SOUHLAS.

Je naprosto neskutečné, kolik výkonu potřebuje idiotský Android.
Vem si dneska linux, pořád máš různá mini distra, která spustíš a můžeš provozovat na skutečně starém hardwaru. Běží to hodně svižně.
Jen pro ilustraci provozuju noťas s běžným Ubuntu 22.04 LTS na Core2Duo a 2GB RAM. Windows bych na tom snad ani nespustil.
Ale Android je ještě horší, ten potřebuje několika násobně výkonější hardware a to přesto, že tím úplným základem Androidu je vlastně také linux. Jenže když se načte oholené jádro "androidího linuxu", tak se začnou načítat další moduly potřebné k provozu telefonu. Samotný okenní manager Androidu je nenažraná šílenost a takto by se dalo pokračovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže když se načte oholené jádro "androidího linuxu", tak se začnou načítat další moduly potřebné k provozu telefonu. Samotný okenní manager Androidu je nenažraná šílenost a takto by se dalo pokračovat."

Že se načtou další moduly, to je snad přirozené, bez toho by to těžko mohlo fungovat jako telefon.
A že je okenní manager nenažraná šilenost - odkud to máš? co si pod tím mám představit? Nějaké srovnání s jiným linuxovým okenním manažerem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já na Androidu provozuju v danou dobu jednu dvě aplikace a s 8jádrem a 4 GB RAM se tak tak chytá, co zvládne netbook s 2jádrem a 2 GB RAM a "nenažraným Windows". Ono i samotné aplikace Google jsou pomalé, např i blbej email klient (Gmail). A sice ne výkonově, ale zabranou plochou i Hodiny/Budík (proti dřívějším verzím člověk na obrazovce skoro nic nevidí; podobně Files - zkuste si ho dát na šířku, abyste viděli delší část z názvů souborů).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu Android obhajovat, tolik zkušeností s ním nemám, ale třeba ten GMail - je spousta věcí, které ho můžou zpomalovat, právě proto, že není úplně blbej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ten Symbian umřel na to, že se pro to blbě programovalo (pro masivní příchod aplikací potřebuješ snížit vstupní bariéru, aby pro to mohl dělat každý, což je třeba automatická správa paměti, aby ti to neleakovalo a nepadalo; Symbian měl Qt a divnou polofunkční implementaci C++, takže nenadchl ani "pořádné programátory" a pro málo zkušené to bylo komplikované) a snadno se tam kradlo (nedostatečná úroveň zabezpečení aplikací a bez aplikací velkých hráčů je systém jen pro pár procent fanoušků, viz Linux na desktopu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ne tolik Android jako roste náročnost aplikací. Máme TV s tím čtyřjádrem Cortex a jen blbé YT se citelně zpomalilo, co bylo původně bleskové už má znatelně pomalejší odezvu a s každou větší aktualizací náročnost roste. Přitom na úložišti udržuji minimum app. Taková appka na TV od Vodafonu je na tom použitelná jen s velkou dávkou trpělivosti. U OS rostou obecně spíš nároky na velikost úložiště než na výpočetní výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Článek se mi velice líbí, po dlouhé době velmi čitelná věc (když nepočítám no-Xe, od něhož je čitelné všechno, a sem tam najdu něco zajímavého i v Karášových recenzích).

Z mého pohledu by bylo ideální starý mobil využít tak, že se tam místo Androidu nahraje něco linuxově plnotučnějšího, i kdyby to mělo být podobně light-weight jako OpenWrt, a pak si s tím hrát. Ten Android je děsně omezující šitka. Bohužel mám pocit, že buďto neumím hledat, nebo se tomuhle tématu nikdo seriózně nevěnuje (přitom RAMky i místa na disku bývá v těch telefonech dost, když si uvědomím, na čem všem je třeba schopno běžet to zmíněné OpenWrt). Ani rootnutý android není kdovíjaké terno, pořád tam překáží ... ten Android :). Nebráním se ani dobastlení čehokoliv pájkou (některým routerům se místo LEDek na GPIO piny dobastlí čtečka karet, udělá a nakonfiguruje se pro OpenWrt driver a místa je na rozdávání ;).

Takže díky a jen houšť a větší kapky :). Na remcaly se vyprdněte, ty vás neuživěj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jistě, jako kutilské základní cvičení proč ne. Jenže použití mobilu má několik "ale" první je napájení co už jsem výše nakousl. Pak také dosah toho miniaturního wifi modulu - pokud má stěny ze sádrokartonu a nechce signál do patra tak proč ne, to je už druhý zádrhel. No a pak třetí rychlost přes tu SD kartu - už USB 2.0 je poměrně limitující - co jsem četl dobové recenze tak přes 40MB/s už to šlo dost ztuha, tedy na malé soubory kolem 1-2GB dostačující, ale dál už jen pro velmi trpělivé. No a na závěr pochybuji že ta SD karta by ždímala maximální rychost dané sběrnice, tedy spíš kolem 20-25MB/s což už je vážně bída, tedy pokud tam není karta nějakých 500GB a dokumenty malé velikosti, ale i tak návrat do doby začátků XP kdy se na všechno čekalooo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na domácí využití určitě ne. I ten nejskromnější uživatel NAS má větší nároky. Ale do přírody na nějakou párty si to umím představit. Třeba i nějaký technicky zaměřený tábor. Zprovoznění kamery a vytvoření fotopasti je taky dobrý nápad. Pokud by se vyhodil android a rozjel se sebevíc štíhlý linux, určitě by to bylo plus. Jen se bojím, jestli by si jádro poradilo s HW, tedy jestli by pro každý mobil musela být zkompilovaná extra verze. To by zase omezilo využití jen pro mobily, pro které by byl linux dostupný. Ale jestli to někdo zkusíte, určitě dejte vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.