Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak zůstat zdravý doma aneb wellness v lockdownu

I přesto, že koronavirová opatření se mírní, je důležité si připomenout nějaké rady a tipy, jak tuto pandemii přežít v co nejlepším jak psychickém, tak fyzickém zdraví. A právě to si ukážeme v tomto článku – jak si nejlépe uchovat svou kondici i v době pandemie.

Zásada první: rutina

Možná to bude znít zvláštně, ale prvním krokem k uchování dobrého jak fyzického, tak psychického zdraví je udělat si vlastní rutinu. Pro každého však toto bude znamenat něco jiného. Pro někoho je ideální udělat si celodenní plán, a jakákoliv spontánní činnost je přímo děsivá. Pro jiné však tato varianta zní skoro jako vězení, a místo celodenního plánu si vystačí s pouhou ranní a večerní rutinou, a zbytek dne bude podle jejich nálady. Ať už to má člověk jakkoliv, potřeba pro rutinu je neodbytná. Psychologové již několikrát potvrdili, že denní rutiny prospívají jak duševnímu, tak fyzickému zdraví, a vnitřní pohodě. Každý zkrátka potřebuje čas věnovaný jen sám sobě, a právě k tomu rutiny slouží. Jak již bylo zmíněno, každého rutina bude jiná – avšak možná je dobrý nápad zkusit nařídit budík o půl hodiny dříve a počíst si pár stránek z nové knihy, nebo si zkusit každý večer zacvičit trochu jógy.

Zásada druhá: koníčky, koníčky, koníčky

Mít vlastní hobby je vždy důležité, a o to více v době pandemie. Koníčky zkrátka obohacují život, pomáhají osobní kreativitě, a samy o sobě vytvářejí radost. A pokud žádné koníčky momentálně člověk nemá, stačí jen zapojit kreativitu! Výhodou totiž je, že možnosti jsou nepřeberné – zkusit kulinářský kurz, nebo se dát na pečení a naučit se svůj oblíbený recept na cheesecake, začít sbírat známky nebo zkusit pletení.  A kdyby náhodou někoho zajímaly více dynamické koníčky, není problém – stačí zkusit pilates, začít hrát počítačové hry, nebo zkusit štěstí v SMS kasinu.

A pokud je riskování někoho parketa, může v kasinu využít takzvaného bonus bez vkladu a zkusit hrát bez jakékoliv peněžní investice. Ať už se člověku líbí jakékoliv koníčky, rozhodně stojí za to je zkusit.

Zásada třetí: zdravý pohyb a strava

Toto je vesměs už ohraná rada, ale to proto, že je pravdivá. I když člověk netráví moc času venku, stále existuje nespočet způsobů, jak zůstat zdravý a udržet si kondici – a není k tomu potřeba ani hodně peněz nebo privátní posilovna. Na internetu se dnes nachází miliony návodů na cvičení – od pilates, po tanec, zumbu, posilování s činkami a nespočet dalších. A jak to tak bývá, i cvičení sedí každému jiné. Někdo radši kardio a vytrvalostní cvičení, a jiní rychlé, ale efektivní posilování, a proto je záhodno zkusit více variant a zůstat u té, která je nejpříjemnější a nejzábavnější. Co se týče zdravé stravy, rady se nepřestávají lišit. Někteří doporučují speciální diety, jiní držení hladovky neboli takzvané intermitentní hladovění, a jiní pouhou vyváženost ve stravě – a ta často bývá trikem. Pokud člověk není zvyklý svou stravu příliš omezovat, tak je důležité začít pomalu. Stačí třeba přidat nějaké vitamíny denně, třeba v podobě ovoce nebo zeleniny, kvalitní protein, jako mají například masné výrobky, a nějaký ten zdravý tuk, ať už v podobě oříšků nebo třeba avokáda. Cíl by měl být co nejvíce směřovat stravu k nezpracovaným produktům neboli produktům bez přidaných ingrediencí, jako je čerstvá zelenina, ovoce a maso.

Zásada čtvrtá: méně technologie

Tento tip pro spoustu čtenářů také nebude překvapivý. Je pochopitelné, že přes všední den každý pravděpodobně bude používat nějakou formu technologií a možná i hodiny zírat do otevřené obrazovky, a právě proto není potřeba zavádět nějaké radikální změny. Ba naopak – vědci doporučují zkrátka nepoužívat technologie zhruba půl hodiny před spánkem. Tato strategie zaručuje kvalitnější spánek, a proto i lepší regeneraci.

Zásada šestá: kontakt s blízkými

A poslední radou je nezapomínat na kontakt s blízkými. I když se člověk nemůže potkat se svojí rodinou a přáteli, dnešní technologie mu zaručí nespočet možností kontaktu – ať už přes telefonát, Messenger, WhatsApp nebo další aplikace. Závěrem je nutno zmínit celkový princip: zorganizovat si život tak, jak by probíhal, kdyby se mohlo chodit ven. Tak totiž člověk zaručí nejen své psychické zdraví a lepší organizaci, ale i svou fyzickou kondici.