Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jakého výkonu může dosáhnout Raptor Lake a jak si povede proti Zen 4?

Tak, a flame war môže začať :)
Podľa mňa, AMD si je vedomé radikálneho nárastu IPC a frekvencií pre Zen4, tak nevidelo dôvod na navyšovanie počtu jadier, čiže optimisticky to vidím na nárast okolo 30%. Intel nedokázal navýšiť IPC nijako radikálne, zostáva na rovnakom procese výroby, čiže frekvencie už takisto nemajú kam ísť, tak zvolil cestu navyšovania počtu jadier. Tam síce môže nahnať nejaký MT výkon, ale bude to na úkor šialenej spotreby, takže vidím to na "plichtu" alebo výhru AMD. Čo sa týka efektivity, tak tam to AMD vyhrá na plnej čiare. Víťazom budeme my, zákazníci, lebo snáď sa vytvorí tlak na cenovú vojnu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cenová válka jen tak nebude. AMD prodá vše co vyrobí a Intel je Intel, ten ceny dolů sám od sebe nedá. Leda by AMD nechalo ve výrobě 7nm zen3 který by byl "levný" a Intel na to reagoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle slyším často, že intel ceny sám od sebe dolů nedá, přitom mám pocit, že v poslední době to byl právě Intel který zlevňoval a měl obecně lepší poměr cena/výkon u dostupných CPU v prodeji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zlevnil CPU, zdražil desky. To mi jako výhra pro zákazníka moc nepřijde.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Desky nezdražil Intel, nebo ukaž mi Intel desky, dodává tam jednu součástku...

Třeba v pohodě B660 deska za 3200 s Wifi a BT, stejně by mě stála B460 deska s BT a Wifi když jsem loni stavěl PCčko. Takže ceny stejné

Ano když si koupíš nějakou high end desku se stále složitější výbavou tak bude stát víc, ale to je stejné u desek pro AMD procesory.

Levné H610 desky se objeví, 12. generace je pořád novinky, 2-3 měsíce a ceny půjdou dolů, tak jak vždy po uvedení nových generací

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sorry.. intel nic nezlevnil..

rocket / alder
i9-11900k: 549 usd / i9-12900k: 599 usd .. zdrazil o 50 usd
i7-11700k: 409 usd / i7-12700k: 419 usd .. zdrazil o 10 usd
i5-11600k: 272 usd / i5-11700k: 299 usd .. zdrazil o 27 usd

intel s alderem zdrazil jak procaky tak desky.. rozdil proti rocketu je jenom ten, ze rocket nemel lowend modely, ale alder je ma.. zadna sleva ale neprisla..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

8c/16t vs 16c/24t... 34,31 vs 24.95 za thread... Jo tomu říkám zdražení
....
i5-11600k vs i5-11700k? Bohužel neznám žádnou i5 11700k, asi si myslel 12600k Opět... 22,66 vs 18,68 dolaru za thread, tomu se říká zdražení...

Já tam vidím dost zásadní slevu za jedno jádro. Navíc to navýšení o kterém píšeš je 10% maximálně, AMD zdražilo o 50% a ještě si to tady jistě hájil...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"8c/16t vs 16c/24t... 34,31 vs 24.95 za thread"
.. :D
Tak tomu rikam "ARGUMENT". Jsem netusil, ze se nekdy vykon pocital na kc\"thready" :) To by mel Intel ale stat podstatne vic ne? :))
Nicmene cena AL neni az tak problem, jen ukazuje, jak silene nadstreleny a vicemene cenove naprosto mimo byl RL.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Inovativní metodika. Trochu jako: Nový model auta je sice dražší než předchůdce, ale taky je větší, takže v přepočtu na centimetr auta je levnější.
:-)

PS.: Taky to dost kontrastuje s komentářem níže: „Jader je v procesorech dávno už víc než běžní uživatelé a i spousta profíků dokáže využít.“
- Když se to zkombinuje: Sice je dražší, ale zase má další úplně zbytečná jádra navíc. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jader je v procesorech dávno už víc než běžní uživatelé a i spousta profíků dokáže využít. Cesta je ve zlepšování efektivity, ne v bezpředmětných jádrech. A zvyšování efektivity neznamená nutně jen snížení spotřeby výrobním procesem, ale využitím specializovaných akcelerátorů pro specifické činnosti, CPU se stanou daleko komplexnějšími... Tam se budou procesory ubírat a třeba i AMD potvrdilo ten trend.

Ano jádra se hodí pro velice malé procento uživatelů a serverové nasazení, ale na tohle už tu máme dávno, 100+ jader není problém u CPU... Specializovaný akcelerátor udělá ale stejnou práci rychleji, s menší spotřebou, s menšími výrobními náklady.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Akcelerátory dává do CPU už dávno IBM. Má to ale nevýhodu. Pokud ten procesor běží na Linuxu například ve stanici Talos II, tak je nutno nejen překompilovat kód, ale taky jej upravit a běžný kód není ve srovnání s AMD či Intelem stejně efektivní, pokud ale ten software někdo více upraví a akcelerátory užije, výkon několikanásobně stoupne. Přitom hrubá síla Power procesorů není ani omylem nízká. Ostatně kdysi nebyly ani grafické akcelerátory, nejprve vzniky 2D akcelerátory - pro Windows téměř nutnost a pak pomalu 3D a to ve dvou liniích profesionální jako Silicon Graphics a herní Riva TNT, Voodoo a podobně. Dnes není rozdíl mezi profi a herním grafikou, jen se liší Biosem a ovladači, místo toho vznikají výpočetní akcelerátory. Tedy trend už zde je. Intel by se měl vykašlat na vymýšlení instrukčních sad a raději zapracovat na efektivitě. U AMD je to jasné, tam bych se moc divil, kdyby akcelerátory do CPU nepřidali. Ostatně v GPU už přece akcelerátory běžně jsou pro enkódování a dekódování videa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to přijde jako dojmologie. Ale dobrá, tady je můj tip: ty CPU na tom budou podobně, Intel možná povolí mírně vyšší krátkodobé odběry, než má Alder Lake, ale svoji výrobní technologii bude mít zas o špetku vyladěnější. Ale Cinebench nechme animátorům, kde ostatně bych spíše sledoval pokroky v Blenderu, v podpoře GPU architektur pro akceleraci. Mě spíš zajímá SVT-AV1, tam by Intel mohly ty přesuny mezi jádry trápit více. Uvidíme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jako ať si těch svých 10 nm vyladí jak chce, na 5nm TSMC to mít nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel bude těžit z DDR4 a PCIe 4.0 zatímco AMD bude zcela zbytečně cpát DDR5 a PCIe 5.0, to žádnej trhák výkon/cena nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to vidím přesně opačně.
DDR5 cpe Intel dnes, a protože je pionýr, musí nabízet i DDR4, aby pokryl i spodní část nabídky.
AMD s DDR5 čeká na konec tohoto roku, kdy uvede Zen4 - a lze čekat, že začne (logicky) s horní částí nabídky, kde cena není až tak zásadní a naopak se tlačí nejmodernější technologie. Na rozdíl od Intelu svůj původní hiend prostě jen posune do středu nabídky, kde zřejmě v podobě něčeho jako 5800X3D nebo 5900/5950 v klidu dožije, protože svými provozními parametry nebudou působit jako elektrický slon v porceláně. Kdo tedy nebude chtít pořizovat DDR5, bude mít stále možnost, byť to už nebude dávat moc smysl. Z pohledu nabídky AMD pak tu možnost má už dnes.
Naopak zájemcům o Zen4 dává po letech na AM4 velký smysl provést "velký upgrade" a posunout vše zase o maximální skok, aby měli do budoucna zase co nejmodernější platformu, která vydrží po nejdelší možnou dobu.

Když to shrnu, Intel nutí své zákazníky měnit při upgradu nejlépe vše. Filozofie AMD se stále drží koncepce udržování jedné platformy co nejdéle. Když přijmeš filozofii AMD, tak se ten přechod z jedné platformy na druhou jednou odehrát musí, a pak dává smysl právě vyměnit úplně vše, co se vyměnit dá, zejména ty paměti.
DDR5 budou na konci tohoto roku už 12 měsíců na trhu, lze očekávat, že se zastabilizují dodávky, ceny i produktové řady a půjde koupit už výkonnější moduly, než na platformě DDR4.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Leaker @Greymon55 tvrdil, že i Zen4 bude mít možnost DDR4.
Takže, nechme se překvapit, to vše jsou zatím jen spekulace a AMD si svá tajemství pečlivě hlídá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat, kde to tvrdil? Nedaří se mi to najít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já jsem myslel, že už někde uvedl, že to ví jistě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebude podporovat IMHO, moc informací o tom není, spíš to vypadá jen na DDR5... AMD má i čekat s tím vydáním na vhodnou dobu, kdy budou DDR5 vycházet dobře a podle toho to naplánovat, toto by asi nedělali, kdyby podporovali i DDR4.

Čekají až se prostě zlepší výkon DDR5 a přijdou lepší čipy a až pak to vypustí, jinak budou zas akorát plné grafy nějakých šunťáckých, předražených DDR5, které nepřekonají ani DDR4 a které budou ten dojem z toho pak akorát zbytečně kazit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD nečeká až bude ddr5 o hodně lepší, to by totiž museli čekat až do 2023, ale čekají na to až bude pro ddr5 dostatečná výrobní kapacita a zásoby na to aby to nevykoupil skalperi hned v den vydání ZEN4 a pak by všem chyběla paměť a museli by to od hajzlů kupovat za xxl ceny pokud by teda chtěli PC dostavit v dohledné době a to by kazilo prodeje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že z DDR5 se už v té době bude pomalu ale jistě stávat nový standard a DDR4 už postupně začnou přestávat být tak zajímavé, v tom bych problém už neviděl, k Zen4 už moc nebude mít smysl dávat DDR4, zvlášť když se začne stejně velmi drahým high endem, asi pak už nebudeš šetřit nějaký drobáky s DDR4 a tím ten potenciál zabíjet, to moc nedává logiku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jde o to, že porovnáváme 10 nm a 5 nm technologii. Čistě fyzikálně, 10 nm čip bude větší, tudíž se bude relativně lépe chladit než 5 nm. Navíc 5 nm je setsakramensky dobře vyladěná, už 2. rokem na tom jede apple a výkon na macbook air a mabook pro 16" je super, i na te 16" s M1 pro má šílenou výdrž. Takže AMD definitivně převálcuje Intel v ultra thin low segmentu a v mobilní sféře, bylo by super, ale asi se nedočkáme windows notebooku s pasivnim větráčkem a výkonem na úrovní dnešních notebooku. V high endu v desktopu to intel opět napálí na vysoké frekvence a dokud tomu EU nedodá energetický šítek G, tak to lidem vadit nebude. AMD bude v závěsu a pokud se uvolní kapacity, více jader a frekvence narve do Xkovy platformy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ultra-thin segment je sám o sobě blbost. Lepený krámy s omezenými možnostmi opravu / upgradů / výměny standardních komponent. Že lze něco narvat na malilinkatej tišťáček a obehnat to hromadou li-ion článků je sice možné, ale jak ukazují ty pitomý Macbooky, ekologicky je to debilita na n-tou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, co vidím okolo sebe, notebooky spíš odchází na to že zdechne:

-baterka (zhusta po roce)
-klávesnice (za to musí být pro výrobce special circle of hell, momentálně mi odchází tlačítka na kovovým Zenbooku v původní ceně cca 33k, kterej byl použitej jenom asi tak 40x, skoro výhradně na čtení. Nová 1500.-)
-nějaký porty nebo flex kabel k displeji/displej
-plus to, že už v době koupě uživatel vybral špatně, takže je to pomalý.

Kombinace tady těch faktorů většinou způsobí, že jakákoliv oprava přesáhne mezi rentability, a za podobný prachy se koupí něco 4x výkonnějšího. Ještě nikdy jsem neviděl kleklej notebook na studenej spoj nebo něco podobnýho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na studené spoje jsem zažil hodně mrtvých notebooků, hlavně ty levné a pak ještě v rámci pandemie mobilních GeForce 8xxx/9xxx grafik, to umíralo jako na běžícím páse.

U běžných strojů jde většina věcí vyměnit.

Baterka mrtvá po roce, to je nějaké divné, většinou to pár let vydrží, i když pravda, dnes už jsem pro svůj ThinkPad W530 z roku 2012 koupil novou baterii, ta originální tvrdí, že se nabije na 50Wh, ale občas dojde nárazově k poklesu napětí a vypne to celý notebook, nebo najednou spadne úroveň nabití o desítky procent.

Spíš mně štve DELL a jejich nafukovací baterie v Latitudech E5550/E5470/5480/5490/5495, ale zdá se, že to pomalu opravili. Vlastně se to dělo i v XPS 13/15.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jo, nafukovačky u Dellů jsou na pár facek.
Nejčastější důvod HW úmrtí je dnes jednoznačně polití a následná oxidace nebo elektrolýza, následuje fyzická destrukce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a chybejici Pb v pajecich procesech...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Keby si nebol sprostý, tak dnes neplačeš, ale si "skoro výhradně na čtení" kúpiš druhý NB v cene 16k a netrápi ťa výmena klávesnice.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mě fascinuje jak dokážou být někteří uživatelé internetu tak arogantní hovada, že se vyjadřujou k lidem, o kterých nic neví, a situaci, o které ví ještě míň. Ten notebook stál 17, protože byl ve slevě, 33 byla původní cena, a nikdy bych to za něj nedal.
A jinak tvoje pointa měla být co, že u PC za 16k se má uživatel smířit s výměnama klávesnice ob-měsíc? Já bych totiž radši, aby i do těch levných plasťáků cpali klávesnici, která aspoň ty dva roky používaní vydrží, už kvůli té "blbé" ekologii.
Klidně mi to smažte, ale na voly, jako je teso, mám fakt alergii.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak to rovno napíš, že stál 17k a neklam ty idiot. Na takých blbcov, čo píšu blbosti som zase ja alergický.

A nikto netvrdí, že máš po dvoch mesiacoch meniť klávesnicu. Na to je reklamácia a záruka 2 roky. Po viacnásobnom probléme s tou istou chybou vieš produkt vrátiť, takže ak by si aj "ob-měsíc" menil, tak o pol roka vieš dostať svoje peniaze späť a svoju hlúposť napraviť.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Za 7 let, 4 dell notebooky, inspirony, precision. Odešly, po každé něco. Lidi, co mám kolem sebe mají možná lepené sračky od applu, ale mají notebooky z roku 2016, vypadají jako nové a funguji a neuvazuji o upgradu, protože jim to bohate staci. Tak asi o ekologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inspiron jsou levné plastové plečky, kde nikdo nečeká dlouhou výdrž.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To souhlasím:) Ale stál stejně jako macbook air :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako fakt?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci mám starou D410 na určité jednorázové účely, funguje dodnes. Tamtéž svou starou E6230 z roku 2012 na fieldworks, taky bez problémů. Je pravda, že Delly z té doby byly asi to nejlepší, co kdy Dell dělal a aktuální modely jsou spíše už kvalitativně/zpracováním horší.
Svou soukromou Latitude 3540 (což je převlečené Vostro) používám už cca 8 let.
Mrtvých lepených sraček od Applu jsem už taky pár viděl, zejména ty připájené SSD byly zdrojem spousty nářku jejich vlastníků. Ale když si uvědomili byť jen potenciální herezi od kultu jabka, provedli sebekritiku a šli si koupit více místa v jablečném mráčku. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

co se divite, kola vyroby se musi tocit, at to stoji co to stoji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pájené SSDčko jde v případě smrti vyměnit, stejně tak jde upgradovat, ano je to pracnější než vložit do slotu novou destičku, ale možné to je a jistě se najde někdo, kdo to za peníze bude dělat, pokud se to vyplatí, ale vzhledem k tomu že SSDčka v Macbooku rozhodně neodchází jak diskutér snaží prezentovat, tak to nebude zrovna velký busines..

A jak jsem mu odpovídal, v mobilech máme SSDčka, máme tam paměti, vše kupodivu připájeno na desce, nebo dokonce metodou chip on chip jeden na druhý... nevidím ale nikde zástupy lidí jak by v těch telefonech odcházely RAMky nebo disky. Nejčastěji to uživatel rozfláká - a to typicky displej a vše okolo než samotnou desku, nebo to vytopí nebo to nějak zničí baterie, teplo.. Většina telefonů skončí v recyklovaném odpadu, kde ještě třeba zamíří kamsi do afriky, nebo se rozebere na materiál, s tím že tam skončí plně funkční nebo snadno opravitelné přístroje, které ale buď už zcela nedostačují výkonem nebo se ta oprava ekonomicky nezaplatí...

Nedávno jsem si říkal že můžu vyměnit displej na plně funkčním tabletu... Nový display 13 stovek, bazarový funkční přístroj tisíc, nové zařízení, dokonce s lepšími parametry, 2300 korun, funkční tablet s pavoukem na displeji šel do sběrného kontejnéru. Takhle jsem vyhodil už několik tabletů, které dokonce nebyly nijak rozbité, ale používat to by bylo za trest.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> Tak pájené SSDčko jde v případě smrti vyměnit, stejně tak jde upgradovat

No, akorát že v autorizovaném servisu to bude stát jako nový levnější notebook, doma se asi do výměny pájeného SSD pustí málokdo a neautorizovaný servis bude pořád vcelku drahý a ještě Apple umí dělat svíňárny jako že pak nějaká aktualizace takové zařízení zablokuje.

> nevidím ale nikde zástupy lidí jak by v těch telefonech odcházely RAMky nebo disky.

Nebude to tím, že například vůči mobilu za 3 000 a notebooku za 30 000 má člověk různá očekávání?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zvláštní že Apple pájené SSDčka umírají dle tebe stejně jako rostou houby po dešti, ale pájené SSD v jiných značkách nikoli.

Určitě to samé bude i s paměťma, což?

A kolik si viděl umřelých tabletů a telefonů všemožnách značek, kterým umřelo SSDčko a paměti? Tam je vše pájené a přece to musí odcházet stejně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zvláštní, jako bys mě pochopil tak, že schvaluji pájená SSD u všech ostatních značek vyjma Apple. Jak jsi došel k tak pozoruhodnému závěru?

Tvá argumentace mobily, jejichž životnost je 2-3 roky, je taky hodně zajímavá, a to bych ještě přidal argument že mobil málokdy slouží k produktivní/kreativní činnosti, spíše je to pasivní zařízení na čumendu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký Precision chcípl? Já jich tu mám dost a klidně i 12 let staré. A jsou furt v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

' porovnáváme 10 nm a 5 nm technologii '

10nm+++ proces intel je na urovni 7nm tsmc a 10nm+++ alias intel7 je srovnatelnej s 6nm tsmc, mozna dal.. ukaz mi 7nm x86 procak od tsmc co bezi na tovarnich 5,3ghz..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že nanometr je jednotka délky, tudiz i kdyz je to 10 nm a milion plus, porad je to 10 nm, tudiz kremik je vetsi, lepe se chladi a jdou tam vyssi kmitocty

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každá firma si to značí podle sebe, není totiž určeno co má mít těch X nm, je to jen název procesu a ne specifikace.
Proto třeba Samsung 4nm je i oproti tsmc 5nm žravější a větší .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě stačí říct, že ve vztahu ke konkurenci bude Raptor Lake horší než Alder Lake, proto je AMD v tom zpět. zrcátku, co onehdá zmiňoval Gelsinger, jedou zas pozpátku – jen 10%+ IPC a a 5,5 GHz over Alder na Zen4 s 25%+ IPC a 5 GHz určitě nemůže stačit.

Alder Lake byl taky „dobrý“ hlavně z toho důvodu, že přišel poněkud pozdě a Zen3 už byl nějakou dobu na trhu, takže byly v dost dobré pozici a stejně se Intel zmohl jen na dorovnání toho, co už tu dávno bylo a to ještě při vyšší spotřebě, která se bude s Raptorem ještě dál zvyšovat (ale aby to bylo fér, tak i u AMD, ale stále to není zdaleka ani na úrovni Alder Lake).

Jediné co se mu povedlo byl ten herní výkon, ale to si AMD stihne vzít zpět ještě tak symbolicky i se Zen3 (Zen3D).

Tentokrát přijdou obě nové gen. +- ve stejné době a asi se už opět ukazuje, že Ryzen má prostě pořád navrch a Intel jen dobíhá, na Zen4 by ještě potřebovali znovu něco jako byl ten Alder Lake, ale to Raptor není, to by byl Meteor, ale ten se klasicky zas zpozdil, takže opět nic a Zen4 vyhrál, tak třeba to překonání Ryzenu vyjde příště.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne AMD bude mať výhodu socketu, ktorý opäť vydrží 4-5 rokov a platformy. Zen4 by mali vydať cca v tom čase ako RDNA3 a som si istý, že dokopy to bude výkonnejšie platforma ako Intel procesor+grafika.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, AM5 tu bude velmi pravděpodobně zase na 2-3 generace, protože u AMD si z toho udělali tradici a velmi zřejmě z toho dělají bonus pro zákazníka (a kromě toho i pro sebe, protože tím fixují zákazníky na své produktové portfolio). A protože to už pochopili i výrobci desek, bude to mít Intel zatraceně těžké.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ježiš co furt máte s tím socketem? Jasně, že AMD na tom vydrží, když to spojila s přechodem na DDR5/PCIe5. A jasně, že Zen4/RDNA3 bude výkonné kombo. Jenže kolik asi tak bude stát, žejo? Mě je celkem jedno, že RTX 3090 je superdělo, já za ní těch 70 tisíc nedám a to platí i pro 99,99% zájemců o ni. Vyrobit něco velkýho, výkonnýho, drahýho, není problém. Jen to v těchto dobách nejsou produkty pro normální lidi.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Si to spočítej.
Varianta "A:" Koupil jsem si novou topend desku za 10K, která mi vydrží na 3 generace po dobu 6-10 let.
Varianta "I:" Koupil jsem si novou lepší desku za 10K, kterou musím prodat po nejpozději 2 letech za maximálně 2K, abych si mohl koupit novou desku za 10K pro novou generaci CPU.

Náklady varianty A na desky po dobu 10 let: 10K
Náklady varianty I na desky při JEDNÉ výměně platformy po dobu 10 let: 2x10-2=18K
Náklady varianty I při tříletém cyklu: 3x10-2x2=26K

Tohle vše platí pro ty, kdo chtějí co nejlepší procesorový výkon a mění platformy. Ti, co renderují 3D grafiku nebo video, počítají výpočty, kompilují, (nebo koneckonců hrají i některé hry) pro ty všechny taková úvaha je zcela validní.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba už delší dobu nechápu, jak někdo může u Intelu kupovat tady ty super-drahé top tier motherboardy, kdy do toho dáš jen max. tak 2 gen., z toho bude ta druhá jen nějaký trapný refresh, takže pořídíš jen tu jednu, první, a pak to zas hned vyhazuješ při upgradu, protože tam už nic pořádného nedáš, co by bylo znatelně lepší, protože tou první generací ta platforma začíná a v podstatě zároveň hned končí, pak už je mrtvá.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor je ten, že spousta lidí už ani neví, že by mohli chtít dělat něco jako upgrade - prostě to celé vezmou a prodají a následně koupí nový. Spotřební chování. A samozřejmě vysoce neekonomické (a neekologické). Druhá sorta zase nakoupí předimenzovaný model a pak doufají, že s tím vydrží třeba 6+ let bez upgradů (takto jsem to vyřešil kdysi já s i7-2600K, když nebyla jiná možnost).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když to prodají tak to není problém, jejich PC ještě dlouho využije někdo jiný.
Problém jsou ti kteří to "staré " vyhodí ikdyž je perfektně použitelné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne toto. Napr.v minulosti by som si musel kupovať i7 lebo za pár cca 2-3 roky používania už to začne pri náročných aplikáciach spomalovať workflow. Takto mi stačí kúpiť - kvalitný základ - dosku, pamäte atď. a postupne len meniť ryzen 5 za novú generáciu takže ma to výrazne nespomaluje a mám skvelú hodnotu za peniaze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takto mi stačí kúpiť - kvalitný základ - dosku, pamäte atď. a postupne len meniť ryzen 5 za novú generáciu"

Takže hypoteticky ... jednoho dne sis koupil zbrusu nový systém s DDR4-2666 moduly a podporou PCIe3. O X let později si díky prozíravosti výrobce desky i čipsetu/CPU mohl do té desky osadit zbrusu nový procesor, který umí DDR4-4000 a PCIe4. To budeš fakt provozovat s DDR4-2666 a PCIe3?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mě limituje výkon CPU, tak mě PCIe 3.0 netankuje vůbec a 2666MHz RAM jen velmi okrajově. A i kdybych upgradoval RAMky na výkonnější model, tak je to stále levnější o cenu té desky.

Zrovna ty bys měl takové pragmatické chování chápat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

2666mhz ddr4 si ani nepamätám, to sa naozaj bavíme o fakt najpomalších základných doskách pomaly. Ja som prakticky od začiatku mal 3200mhz DDR4, ktoré mi prakticky nijako nelimitovali výkon. Skôr sa mi zdá, že zbytočne sa snažíš ten argument obrátiť naruby aby som vyšiel z toho smiešne. Mne osobne vyhovuje viac biznis model AMD, aj čo sa týka mobo, okrem toho podľa toho ako sledujem ich technológie začínam vnímať, že začínajú Intel v niektorých smeroch prevažovať. Ale to je iná debata.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on má pravdu. Kdo mění s každou generací procesor? Ten koho to rýpání se v počítači baví nebo ten výkon zatraceně potřebuje. Ale mezigenerační skoky jsou docela malé aby vůbec někdo měnil když i tak má výkonu víc než využije. A Až budeš po 5-7 letech chtít upgradovat, zjistíš že co do toho můžeš dát je stejně dávno pase. Pokud počítač ještě funguje, můžeš ho prodat nebo darovat, najdou se tací co to ještě nějak využijí... nebo to můžeš recyklovat, snad každá elektroprodejna takové zboží musí odebrat zpět. Často najdeš ale sběrné boxy nejen v prodejnách elektra, ale i jinde, třeba u nás i na sídlišti. V případě některých značek pak můžeš zařízení využít i k získání slevy na nové. Staré pak buď recyklují nebo repasují pokud to má smysl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen krátce - např. upgrade z Ryzen 3 1200 na modernějších 12 jader.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Ale pokud se snažíš přiohnout čísla tak, aby z toho Intel vyšel blběji než AMD"
To ste vy písali.
A teraz robíte to isté.
Kto by si preboha kupoval DDR4-2666, keď vie, že bude meniť procesory? Napríklad v mojej doske by som 5800X ani s tými pamäťami nespustil. Minimum je DDR4-3200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To budeš fakt provozovat s DDR4-2666 a PCIe3?

Samozřejmě. Co je to za otázku?

PCIe3 pro nižší a střední modely ani současné generace grafik nebude omezení a příznivců hi-endu se tohle tak jako tak netýká.
A vliv pamětí není takový aby mělo smysl kupovat novou desku a DDR4-4000, když už mám DDR4-2666.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože až budeš měnit procesor po X letech, tak to vyxměníš i s deskou a starý i s deskou přepoužiješ/prodáš. TOhle je jen pseudovýhoda..

Známý nějaké 2-2.5 roku kupoval 3700X + X570 desku, dohromady za to dal 16 tisíc s tím že future proof na 8 let... A že to má na hraní... No, 2.5 roku a i3-12100F + levná B660 nebo dokonce H610 deska to ve hrách srovnává a stojí to 5 tisíc. Kdyby tehdy koupil 3600 a levnou B450 desku, dnes mohl za ušetřené prachy koupit 12400F+B660 desku, prodat staré, měl by teď o kus výkonu navíc a pořád by měl v kapse nějaké 4 tisíce. Teď se musí ještě 6 let plahočit na 3700X která už je herně fakticky blízko lowendu...

Sázet na future proof je reálně nesmyslný, člověk zbytečně utratí víc za něco co nakonec nevyužije.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o akom future prolfingu hovoríš, ja som kupoval lepšiu B350ku, ktorá mi od zen1 vydržala až doteraz a žiadny rozdiel vo výkone tam nie je. V momente keď som potreboval vymeniť ryzen prvej generácie za ryzen 2 generácie som to spravil a potom som plynulo prešiel na 3 genráciu keď to malo pre mňa zmysel. Takisto teraz viem naskočiť na lacnejšiu AM4 dosku a postupne prechádzať z jednej generácie na druhú tak ako mi to bude vyhovovať. Používatelia Intelu majú upgrade path z Alder Laku na Raptor Lake, čo vlastne nebude v praxi dávať až taký zmysel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak hele, ty teoretiku, u tebe je to jasný - Intel to opravdu neumí. :-D
Tvůj známý před 2 lety koupil PC a ty teď argumentuješ, že dnes pořídíš za pětku stejný výkon? Taky dobrá demagogie.

edit: a to už ani nemluvím o tom, že se snažíš hledat nejméně výhodné scénáře. Zřejmě vás přátele modrého oválu tohle neskutečně irituje... jako byste z toho měli osypky. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pokaždé kupuješ hi-end desku a pokud pokaždé obměňuješ celou platformu, jakmile výrobce vydá novou, přestože tvůj dva roky starý hi-end nijak zásadně nezastaral, pak ano, tvůj výpočet sedí a je to blbé. Ale sakra, proč bys tohle dělal? Už vůbec nemluvím o tom, že kupovat nejvyšší modely desek je beztak hloupost. Nemusíš prodat hie-end desku po dvou letech a když už, tak z 10k se nestane 2k, tos trochu přehnal hochu.

A není to validní pro lidi, co dělají video. Ti mají třeba od AMD 3950X a rozhodně hned nemuseli nutně běžet koupit 5950X, když se objevil. Nebo mají od Intelu 10980XE a zatím je nic nenutí to měnit za 12900K. Ty rozdíly jsou minimální. Jasně, najdeš scénář člověka, pro kterého tohle neplatí, to ti nevyvracím. Ale i ten Linus si vystačí s 32core Threadripperem a ví proč.

Ale pokud se snažíš přiohnout čísla tak, aby z toho Intel vyšel blběji než AMD, pak se ti to povedlo a dobře sem zapadáš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Inu ano, jsou lidé, kteří se takto chovají, mění vše po 2-3 letech a zase koupí hiend. Jim pustit chlup problém nedělá, takže oni se v tomto ohledu na AMD orientovat nemusí. Nicméně chtěl jsi hochu příklad, tak jsem ti ho dal. Že stará a použitá hiend deska nemá větší cenu než 2 litry, tak za tím si stojím, protože už nikdy nedostaneš kompletní a neporušený produkt se všemi featurkami co byly v krabici - ty byly využity při první instalaci.
Pro běžně ekonomicky uvažujícího člověka to opravdu nedává smysl - a tím se vracíme k nabídce AMD, která tuto variantu elegantně obchází a na otázku "kolik to bude stát" ti sdělí elegantní odpověď: "pouze cenu CPU"

Pro lidi od videa, kteří začínali třeba s 1800X je upgrade cokoli. Časové rozlišení je zde plovoucí, takže nemůžeš rovnou tvrdit, že "musí" mít 3950X, elegance je právě v tom rozložení nákladů - na začátku sis pořídil celé PC a šetřil na CPU, při upgrade se už můžeš soustředit jen na CPU a utrácet jen za něj - logicky si tak můžeš dovolit utratit víc a koupit dražší CPU (navíc novější generace) než byl ten, který jsi pořídil na začátku.

Nesnažím se nic nikam přiohnout, snažím se ti vysvětlit očividnou výhodnost možnosti/schopnosti upgradovat.

BTW, jestliže 2 roky stará generace nezastarala, proč se výrobci CPU snaží přesvědčovat zákazníky o opaku a procentních výkonnostních nárůstech oproti prev gen? Třeba sis jen neuvědomil, že doby zatuchlého nevývoje Core achitektury jsou už dobrých pět let za námi?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"jestliže 2 roky stará generace nezastarala, proč se výrobci CPU snaží přesvědčovat zákazníky o opaku a procentních výkonnostních nárůstech oproti prev gen"

Fakt to dělají s účelem že si najednou všichni půjdou koupit nový? Ne, Průměrné stáří počítače je někde kolem 7 let. Krásný příklad je tchán, loni upgradoval počítač, definitivně poslal pryč C2D z roku 2007 s 1GB RAM a koupil asi za 2,5 tisíce nějaký repas Sandy Bridge, takže si koupil počítač starý teoreticky 9 let a upgradoval tím počítač starý 15 let. Používá to tak že po obědě si to na chvíli zapne, koukne na internet, možná vyjímečně pustí YT video... 9 let starý Sandy Bridge je pořád víc než dostačující... Světe div se do toho starého sice mohl dát Core2Quad a zvýšit paměť 4-8 násobně, ale výsledek by byla pořád nepoužitelná plečka. Vyměnil to kus za kus a příště to bude zase tak. Takhle funguje většina uživatelů počítačů a to nejen doma ale i v korporátech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG.. tvůj tchán používá PC jako zobrazovadlo... to je jako když v debatě o sportovních autech prohlásíš, že ti stačí elektrická koloběžka. Sice to je fakt, ale zcela mimo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jeho tchán je linuxový guru, protože provozovat v roce 2021 PC na internet s 1GB RAM, snad ani jinak nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by ně? Já tchyni onehdá před pár lety upgradoval umírající C2D 1,66Ghz (nebo tak nějak) s 4GB RAM a 2xHDD v RAID0 a W7 na C2D ~3,0GHz s 4GB RAM a hlavně SSD a Kubuntu. Jo, je to viditelně pomalejší než Haswell či Comet, ale funguje to dobře. Internetí se na tom v pohodně, včetně Youtube (v 720p, což plně stačí), včetně fb a video hovorů přes messenger, včetně obecně jakýchkoli videí či hudby, co se tu a tam na tom stroji pouští. Nepotřebuje nic lepšího, a to je to letitej repas, stáří toho stroje bude hodně přes 10 let. Světe div se, je spousta lidí, co si takhle vystačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto možno fungovali korporáty za čias dominancie Intelu. Ja teda dúfam, že nijaká korporácia v súčasnosti nebude nútiť ľudí pracovať na 10 - ročnom stroji, tam je skôr potom problém už inde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pretože keď si kupuješ jeden socket na 3-4 generácie tak celkom výrazne šetríš peniaze. Intel svoje dosky po 1-2 generáciach odfajčí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Borci třeba právě s Taichi x370 deskami co měli původní Zen1, musí být absolutně vysmátí. Za těch cca 5 let mohli doslova "svévolně" měnit procesory za lepší modely nových generací - a nákladem byla pouze cena za procesor. Dneska si tam strčí Zen3 za desítku a jsou výkonově někde úplně jinde, než před 5 lety.

Stačí se kouknout na rozdíl výkonu mezi třeba Ryzen1600 a 5900X...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to jim jako nevadí, že mají jen PCIe 3.0? Vždyť za to se tady Intelu poslední roky nadávalo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OK, tohle je z tvé strany už trochu demagogie, ale budiž.
PCIe 3 na staré desce je PCIe3 na staré desce. Neuměla čtyřku před 5 lety, je logické, že ji nebude umět i dnes. Někomu to bude vadit (někteří gamesníci), ostatním to bude fuk.
Uvádět novou platformu s PCIe3 v době, kdy konkurence už desky s PCIe4 vyrábí je ale něco trochu jiného, nemyslíš?

edit: a myslím, že spousta gamesníků se naprostým klidem spokojí i s tou PCIe3

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A v čom by im PCIe 3.0 malo vadiť? Ak nehrajú hry (grafika do PCIe 3.0), tak ich asi nič nebrzdí. Možno jedine rýchlejšie SSD na PCIe 4.0, ale aj to závisí od toho, čo spracovávajú. A máloktorá aplikácia dokáže zahltiť SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ze moje taichi x370 podporuje jen pcie 3.0 mi nevadi. A nevadi to ani tomu radeonu rx 6800 co v ni je, protoze vykonostni rozdil je na urovni chyby mereni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"nákladem byla pouze cena za procesor"
Aj to len v prípade, že si ho odložili do šuflíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ruku na srdce, ono je to s tou podporou platformy u AMD taky ošemetné, vzhledem k tomu, jak se čarovalo s podporou/nepodporou různých generací Zenu na různých generacích čipsetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jediné co se mu povedlo byl ten herní výkon, ale to si AMD stihne vzít zpět ještě tak symbolicky i se Zen3 (Zen3D)."

Je to opravdu jen symbolické, jeden konkrétní produkt s pofidérní mega-cache, která je dobrá na jediný účel (hraní her), na který se vyplýtvá hromada křemíku. Jako koncept zajímavé, prakticky ale stojící za prd.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, ale teď to zvětšování herního výkonu bude ve znamení takového rozšiřování cache, tady toto se už chystá i u Raptor Lake, který tam taky čeká solidní upgrade oproti Alder Lake, jinak by ten leap výkonu ve hrách tam asi moc nebyl. Zen4 by už měl taky přijít asi rovnou s tou V-cache, jinak by ten rozdíl oproti Zen3D byl asi taky docela dost nízký, mít ta cache míň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Zen 3 s V-cache se nespotřebuje ani o milimetr víc křemíku než na klasický Zen 3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako že to V-cahce není další die připojená na vrchu CCD pomocí TSV?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je. Ale vrstva s jádry je snížena přesně o sílu vrstvy s cache, takže tam žádný křemík navíc není. Plošné i výškové rozměry křemíkových čipletů jsou zachované.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže je tam vrstva, která by tam být nemusela. Ostatně nejde jen o ten křemík, jde i o to, že se to musí litograficky vyrobit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Musela nebo nemusela, má nějaký smysl a zákazník z ní má nějaký užitek. Promiň, ale pokud bychom toto měli pokládat za v nějakém smyslu relevantní argument, pak bychom se nejprve museli vypořádat s faktem, že iGPU Intelu je křemík, který zabírá až 50 % plochy jeho procesorů a téměř 60 % uživatelů ho nikdy nevyužije, a přesto tam je a musel se nějak litograficky vyrobit. Oproti tomu je V-cache AMD přítomna skutečně jen na těch modelech, kde o ni má zákazník zájem a nestojí ani milimetr křemíku navíc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nie je
https://www.youtube.com/watch?v=Uh3WobaaP70&t=213s

Lebo sa redukuje parazitná a tým nežiadúca kapacita v logickej časti = je tenšia a zároveň zostane parazitná kapacita cache nezmenená, lebo v cache je kapacita žiadúca . Súčasne nedôjde k redukcii chladiacej plochy čipu (je to povrch štruktúry), ku ktorému by došlo stenčením aktívneho kremíka bez pridania cache

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Akože nemusela? Potom by nebol dotyk na rozvádzač tepla. To sa len tvárite, alebo ste naozaj taký blb. Pretože keby ste nedal tú poznámku o spotrebovanom kremíku, tak tu teraz nepíšete tieto blbosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žvásty.
Je nad slunce jasnější, že si AMD potřebovalo tu 3DV technologie vyzkoušet taky na desktopu, protože s ní *do budoucna* má docela zásadní plány. Ono to nakonec totiž dopadne tak, že celá L3 cache bude na samostatném čipletu, čímž půjde optimalizovat proces zvlášť pro procesor a zvlášť pro L3.

Takže to, že tím AMD porazí Intel v herním segmentu je jen třešnička na dortu. AMD ale nutně vyzkoušet tu technologii v reálu a sice ne na servery (tam má Milan-X), ale pro normální desktop...

Na nějaký potroublý závodění s Intelem AMD zvysoka kašle, protože jim jde o to mít kvalitnější technologie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Na nějaký potroublý závodění s Intelem AMD zvysoka kašle, protože jim jde o to mít kvalitnější technologie..." ... ha ha ha, vynikající vtip!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

akurát tie plány AMD meškaujú 6-7 rokov

AMD se pustila do vlastního FPGA, představí ho ještě letos
10. 10. 2016
https://diit.cz/clanek/amd-magnum-fpga
na tých vrstvených logic dies môže byť čokoľvek viď obrázok
https://diit.cz/sites/default/files/amd_fpga_hbm.png

S 12 vrstvami u TSMC to začne byť zaujímavé

TSMC Teases 12-High 3D Stacked Silicon: SoIC Goes Extreme
on August 25, 2020
https://www.anandtech.com/show/16026/tsmc-teases-12-high-3d-stacked-silicon

1. vrstva registre,
2. vrstva L1D cache
3. vrstva L1I cache
4.vrstva L2 cache
5. vrestva L3 cache
6. vrstva GPU
7. vrstva ALUs
8.vrestva AGU
9. vrstva FPU
10. vrstva prediktory, dekóderi inštrukcií
11. cesta medzi časťami a IO
12. HBM a Flash na mikrokódu a malé SSD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"pofiderni mega cache ktera je dobra na jediny ucel (hraní her)"

1) asi vas minul clanek o Milan-X.... 2) clovek ktery hodnoti CPU podle vykonu v nejakem obskurnim AV1 enkoderu, si stezuje si na jednoucelovost technologie u konkurence :)))

"Jako koncept zajímavé, prakticky ale stojící za prd."

... to same bych mohl rict o spouste Intelackych technologii, treba AVX512 nebo big-little konceptu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) Milan-X je v desktopech relevantní jak?
2) já hodnotím podle AV1 proto, že to pro mě představuje mezní úlohu. Vše ostatní, co dělám, je výpočetně méně náročné. Nijak se tu s tím po léta netajím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V-cache bude v desktopoch relevantné hneď pri zen4 a novom threadrippery takže si už len počkaj pár mesiacov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 by nebyla špatná kdyby, neexistovalo asi 7-8 verzí a kdyby Intel dlouho nebrzdil použití v běžných počítačích. Takže teď má v i12... technicky velká jádra s nevyužitým potenciálem a musí k nim přibastlit malá, aby udržel spotřebu na uzdě. Z mého pohledu to je, jako když pejsek a kočička vařili dort. Velká plocha, velká spotřeba a výkon musí honit frekvencí. U velké cache je to tak, profi procesory do serverů a pracovních stanic musí mít velkou cache a gigantickou propustnost operační paměti a sběrnic. To platilo vždy a vždy to platit bude, jen ty "malé" CPU se tomu také stále více blíží. Ale CPU se budou stále více odlišovat provedením a počtem jader a dalších akcelerátorů podle primárního použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento tvoj "argument" s cache ti pekne pripomeniem v budúcnosti. AMD získalo momentálne obrovskú pred Nvidiou s infonity cache a momentálne sa túto výhodu chystá využiť aj v CPU a serverových produktoch. Ono nie je problém kŕmiť dátami 6-12 jadrový procesor, zatiaľ nie sú tie jednotlivé jadrá dostatočne silné, ale už pri raptor lake. Ale už pri zen4 a raptor lake bude dosť jasne vidieť výhodu väčšej cache a pri ZEN5 a Meteor Lake už sa to nebude dať spraviť inak ako cez riešenia typu V-cache alebo alternatíva do ktorej Intel investuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"na který se vyplýtvá hromada křemíku"
Ako keby ho nebolo na zemi dosť. :-)

Výrobné kapacity nechajme AMD, nech si s nimi robí, čo uzná za vhodné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia sa snaží volvolať zákaz akvizície Xilinx-u AMD-čkom aj takto, ale

V AMD majú asi dnes zakázané vybrať P.O. Box, poštové autá a poštárov má ochranka príkaz nepustiť do areálu AMD a majú zákaz vybrať el. schránku (obdoba slovensko.sk resp. datové schránky). Za doručenie je totiž v USA považovaný podpis doručenky, alebo otvorenie elektronickej schránky, ak v nej dokument už je. A ak nepríde zákaz akvizície Xilinx-u do obeda východo-amerického času, tak je akvizícia Xilinx-u povolená
Podobne je to v Xilinx-e,

keďže regulačné úrady tento rok už dve akvizície v IT sektore zakázali. A aj AMD skomplikovali v Číne, keď to povolili až 27.1.2022, ale v USA platí povolenie len rok od podania žiadosti a AMD to v USA podalo 10.1.2021, tak museli žiadať nové povolenie (počas posledného týždňa platnosti je možné podať žiadosť na zrýchlené konanie -1 mesiac namiesto 3 mesiacov. A pri skrátenom konaní znamená nedoručenie nesúhlasu automaticky súhlas

The waiting period under the HSR Act, which began upon refiling the Notification, will expire at

11:59 pm, Eastern Time, on February 9, 2022, (9.2.2022 17:59 CET)

unless AMD and Xilinx receive early termination or AMD or Xilinx
receives a request for additional information that would extend the waiting period
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-22-000009/0000002488-2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že už nie je moc zmysel o tom špekulovať. Na rozdiel od Nvidie AMD to prešlo EÚ, Čínou a USA už asi problémy robiť nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čína problémy robila, ale už nerobí, už sa čaká len na 2. povolenie v USA (prvé prestalo platiť pred povolením v Číne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ináč ako je to s tou Nvidiou? Máš aj nejaké zdroje nato?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo s nVidia-ou?

Čina nevydá stanovisko skôr ako v marci/březnu 2022, ale limit ARM-u bol. že to musí skončiť do konca februára/února 2022, inak transakcia padá..

Fri, Dec 3 20211:47 AM EST
The deal was set to be completed by March 2022 but Nvidia CEO Jensen Huang admitted in August that it would probably go beyond that date.
https://www.cnbc.com/2021/12/03/nvidias-arm-acquisition-highly-unlikely-...

8.6.2021 povoľovanie v číne môže trvať 18 mesiacov
https://techmonitor.ai/technology/hardware/arm-nvidia-news-antitrust-uk-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVidia už to oficiálně odpískala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno lebo ARM nutne potrebuje investovať a do od uzavretia dohody s nVidia-ou až do konca transakcie nemohol a čas tlačil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to dela AMD mi vyhovuje.
Deska B450 a fachcil v ni: ryzen 1600, 3100 a ted 5600 (ktery uz tam dozije).
Ja jsem spokojenej. Clovek si nahral novy Bios a jde tam vsecko.
A co se MOBO tyce, koupim podle vybavy a co potrebuju. Takze M2 socket, par usb a sata. Tudiz Asus Prime B450 M za 1400,- to vyresil a i to OC se na tom da. Ryzen 1600 bezel 4ghz, 3100 4,5ghz, a aktualni 5600x@4,7ghz allcore (limituje me chlazeni).
To nemluvim o RAM, kde kit za 1800,- 3200mhz cl16 mi beha od zacatku 3400mhz (i na R 1600).
Kupovat nejdrazsi MOBO neni vzdycky nutny.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tos během 4,5 roku stihl 3 upgrady CPU? Uff, na můj vkus trochu moc :-). Každopádně ano, tohle je dobrá ukázka toho, jak má AMD v tomto historickém období výjimečnou platformu. Podobně jako kdysi třeba někdo koupil Intel P35 s nějakým 65nm C2D, později jej nahradil 45nm C2D a ještě později tam nacpal třeba FSB1600 C2Q 9550 (Asus třeba na P35 FSB1600 uměl). Čili: na Intelu jsme tohle "zlaté období" mohli zažít před 10-15 lety, u AMD jej zažíváme poslední 4 roky. Co bude za 5 let odteď? Třeba bude mít "zlaté období" zase někdo jiný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím no, já jsem to dělal s AMD před lety za dob soc.AM2+ úplně běžně. A deska mohla pojmout od nejslabšího jedno-jádrového Sempronu až po šesti-jádrovou „obludu“ (na tu dobu). Takže takovéto období, kdy se na jedné platformě dalo vystřídat vícero procesorů, mělo AMD před lety taky a dovolím si tvrdit (z vlastní zkušenosti), že ta míra možností byla ještě větší, než u Intelu a jeho soc.775

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím se, že větší, spíš obecně srovnatelná. S P35 si taky mohl začít na Celeronu a dojít až k Q9650, což si s Phenomem X6 v ničem zásadně nezadalo (doufám, že mě letitá paměť na benchmarky neklame).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.