Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jaký bude dvoujádrový VIA Nano?

Škoda, že je ta spotřeba tak vysoká. Kdyby to VIA vychytala, mohla by celkem pěkně zatopit Atomu (a už by bylo na čase, aby Intel začal něco dělat s úděsným výkonem svých grafik :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak zminil autor clanku, jde spise o jisty ES noveho CPU, finalní produkt bude zrejme vyrabeny 40nm tech a tak muze mi jine pozadavky na napajeni, spotrebu.
Jinak receno, VIA uz potrebovala svetu neco ukazat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ve finále to bude určitě lepší, ale i tak se - soudě podle současných čísel - bojím, že oproti Atomu to bude žrout. Ale rád se nechám mile překvapit :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lol to ako je tam ten chladic ?? to je daka chyba nie ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nano je moc pěkné, výkonější ne Atom a chrome 520 je plně konkurenceschopná k IONu i AMD APU a chipsetům. To, co Viu sráží je klasicky bohužel cena a dostupnost, takže nakonec zase nebude vážným konkurentem :-(. Všichni bychom třetího hráče na poli jistě uvítali

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda jen, že je VIA za Intelem takových šest let pozadu (v dubnu 2005 Intel uvedl první dvoujádrový procesor). Pravda, bude to mít drobátko jinou spotřebu, ale ten základ, jak k dvoujádrovému procesoru ve VIA dospěli, je stejný: dvě jádra na jednom kousku křemíku komunikující spolu skrze FSB (VIA V4 Bus) přes čipset. Shodou okolností to nejspíš bude mít i stejnou rychlost přes tu sběrnici (800 MHz) a stejnou velikost L2 cache (2×1 MB) ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, jen je mi líto, že se VIA nesnaží využdímat z toho co má nejvíc. Kdyby to co nejdřív namontovali alespoň na mini-ITX desky a udělali finální produkt, mohlo by to být se správnou cenou konkurenceschopné Atomům s Ionem i AMD APU, přestože by to mělo vyšší spotřebu. VIA už x let sleduji, měl jsem pasiv mini-ITX nettop postavený na 1.2Ghz C7 Edenu daleko dřív, než vyšla první Intel Mini-ITX deska s Atomem. Nevím v čem je s VIA největší problém, ale jejich desky byly povětšinou špatně dostupné a drahé. Možná je to i špatný marketing VIA, jejich produkty zrovna neplní stránky webů a pod. Opravdu nevím kde je s nima problém

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si taky jako ty myslím, že největším problémem VIA je cena (a s ní lehce související dostupnost - ano, dá se to sehnat, ale moc běžné to není). Moje osobní zkušenost s VIA procesory je téměř nicotná, poslední, co jsem měl tu čest skutečně zkoušet a provozovat, byly ještě staré Cyrixy, i tak jsem toho názoru, že současná platforma VIA by byla použitelná, ale ne za ty peníze, za které se to prodává. Prostě VIA by se měla vzpamatovat a uvědomit si, že rozhodně není v pozici, kdy by si mohla takto s cenama vyskakovat. Pak se pochopitelně není co divit, že je na tom se svým podílem tak, jak je. Ale asi jí to vyhovuje, jinak si to neumím vysvětlit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ceny fakt nejsou nic moc. Mě spíš napadá, jestli si malý pročet prodaných kusů nekompenzuje cenou. Každopádně kdyby nastavila ceny do podobné hladiny jako AMD/Intel (byť třeba o něco málo vyšší), tak by prodejnost určitě stoupla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

|||Sorry: ak príspevok spraví troják tak sa ospravedlňujem a posledné dva prosím zmažte. Je to problém tohto konkrétneho PC a nie je to VIA platforma.||| >>WIFT a MACHINA a all: Pokúsim sa to vysvetliť teda ešte raz v kontexte aj s cenou (prosím berte to ako pohľad jedného z Vás a odpuste si ješitnosť, že by som mal tendenciu mudrovať, práve naopak diskutujme).
Ale presne takúto reakciu som čakal. No tak bolo by dobré porovnať tento 65nm sample VIA Nano DC s rovnakým 65nm podtaktovaným „Preslerom“ a la Intel Pentium D9xx, nehovoriac o tom, že vo finále je to s TSMC na 40mm. (aj tak by som porovnával neporovnateľné). (Inak Intel tento spôsob z časti oprášil aj pri zlepencovi Core2 Quad)
Vysvetlím teda prečo bol zvolený pre niekoho 6 rokov starý a prekonaný spôsob dizajnu Dual-Core procesora ako takého.
Pozrime sa kde je Intel a VIA. Ne to porovnávanie Dávida s Goliášom.
VIA sa dlhodobo sústredí na low-power CPU v tom najnižšom hrubom výkonnostnom spektre pričom presadzuje výkon/spotreba resp. výkon/Watt.
Takže vzhľadom na vyššie uvedené je až zázrak, že VIA (resp. inžinieri v Centaur Technology sú schopní takéto niečo s tak malým „badžetom“ na VÝVOJ a chod celej VIA Technologies Inc. aj s jej dcérami (S3 Graphics) ufinancovať a skonštruovať a následne aj u tretieho vyrobiť a distribuovať. Za každým tým investovaným dolárom je totižto nie dvakrát, ale x-krát prerátané aby sa nesekli a minimálne taký istý ak niet väčší entuniazmus samotných dizajnérov, ktorých Centaur Technology pracuje na VIA Isaiah architektúre cca. 100.
A prečo je to teda zlepenec? No z jednoduchého dôvodu: je to lacnejšie a predovšetkým pôvodne to bol Multi-chip (na spôsob „Presleru“ Pentium D9xx) a v posledných vzorkách to už je Monolit (na spôsob „Smithfield“ Pentium D8xx). Iste ste si všimli opačný sled ako u Intelu. A aký to má ešte sekundárny dopad na single-core? : slengovo povedané, zabijú dve muchy jednou ranou pri vynaložení optimálnych nákladov na vývoj.
V prípade Multi-Chipu jedno jadro VIA Nano 3000 buďto nedajú alebo v prípade Monolitu jedno jadro buďto deaktivujú alebo to budú tie poškodené (nekompletné) jadrá z okraja wafera, z ktorých vznikne 40nm single-core procesor VIA Nano 3000 (E-series).
A potom takýto 40nm single core VIA Nano 3000 napr. v netbooku a nettope v kombinácii s VIA VX900 MSP s ChromotionHD 2.0 video enginom s max. TDP 4.5W bude atakovať max. 8h – 10h výdrže na batériu. Nie je to fajn hodnota?
Za ďalšie tak ako bolo napísané v článku jednalo sa v renomovaných zahraničných IT weboch o dosku s VIA Nano DC Platformou teda "Engineering Sample" a ešte k tomu procesor je postavený na 65nm výrobnom procese. = VIA nemá kde vyrobiť 40nm vzorku - jedine u TSMC v rámci masovej 40nm produkcie. (65nm technológiou VIA disponuje priamo v Centaur Technology aspoň na malé množstvá testovacích prototypov a masovo ako bolo v článku uvedené v Fujitsu továrni 65nm výrobným procesom). VIA Nano DC sa bude vyrábať bok po boku s AMD Bobcat v TSMC 40nm !!! Ak si niekto myslí, že vzorky AMD Zacate v testoch (článok nižšie) pochádza z TSMC tak je na omyle – tie má totiž AMD z GlobalFondries 40nm továrni. (takže nikto v ničom nemešká).
A teraz k cene, ktorá ide ruka v ruke s vývojom a postavením spoločnosti: VIA si jednoducho nemôže dovoliť ponúkať vlastné dosky z vlastnej réžie VIA EPIA ako SOHO produkt za 70$ a pod. Jednoducho musí sa orientovať na vyššiu pridanú a kvalitatívnu hodnotu, ktorá je primárne Embedded priemyselný segment, kde sa za kvalitu platí a spoločnosť má z nej vyššie marže a zisk. A z toho sa snaží financovať ďalší vývoj. (teraz je technologicky pre Centaur Technology a S3 Graphics VIA Nano DC platforma passé pretože je ukončená a VIA poskytla financie na práve prebiehajúce projekty VIA Nano QC (Quad-Core) procesor a S3 Graphics VN11 teda DirectX 11 projekt, ktoré by mali byť predstavené takto o rok).

Sekundárne: VIA či už ako jednotlivé produkty (alebo hotové platformy) ponúka OEM výrobcom nech práve ONI použijú tú ktorú kombináciu na SOHO produkt. Žial to je už veľký bussines o dvoch hráčoch, z ktorých jeden výrazne dominuje nad druhým a ten tretí tam len OBČAS pabierkuje (myslím, že demaskovanie hráča 1, 2 a 3 nebude nikomu robiť problém).

Do dnešného dňa nemáme SOHO produkt VIA Nano 3000 + VX900 MSP na Mini-ITX, Flex-ATX, nettope, netbooku, All-in-one PC a pod. !

Jediné čo sa vo svete a v našom regióne v EÚ ako SOHO predáva je super-low end ASRock PV530 Flex-ATX a ASRock PV530-ITX avšak s procesorom VIA PV530 1.8+GHz v kombinácii s all-in-one čipsetom VIA VX900 MSP, ktoré za cca. 50-60€ zvláda prehrávanie H.264 HD-videa 1080p. Myslím, že aj Diit.cz o ňom písal. Na môj dodaz mi bolo off-records povedané, že maržu ktorú tam majú sa im to neoplatí ... a že zo "zotrvačnosti" musia aspoň mať v ponuke iné riešenia v tejto cenovej kategórii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj Traláku, máš ode mě + protože ohledně VIA tu máš myslím největší přehled. Jestli jsem to pochopil správně, tak VIA vlastně ani není pro normální lidi, jako spíš pro průmysl. To je škoda :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, cenami je urcena pre priemysel. Ale kde v tovarni potrebujete prehravat 1080p video alebo hrat DX11 hry?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teď trochu offtopic. Ale možná to přehrávání videa bude ve většině fabrik primární úlohou toho průmyslového zařízení :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz oni i v tech prumyslovych aplikacich dost casto chteji nejakou vizualizaci a wokna se riti tam kam se riti... Takhle ma VIA odpoved na namitky linych programatoru "Ale tam nejde udelat to a to"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nj... kdyby se dneska programovalo tak jako v dobách řekněme DOSových her, aby se využil každý kousek výkonu a hledělo by se na maximální optimalizaci kódu, to by se asi děly se současnou technikou divy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre úplne upresnenie tie Embedded systémy sa delia ešte na tieto sytémové aplikácie: Nechcem Vás tým moc zaťažovať, ale aby ste mali predstavu pod mnou zovšeobecnenom pojme "priemyselné":

Embedded Systémy:
» Industrial Chassis
» Fanless Panel PC
» Digital Signage System
» Networked Storage Server

Ebedded Aplikácie:
»» Life Automation Solutions
»» Transit System Solutions
»» Digital Signage Solutions
»» Network Appliance Solutions
»» Storage and Server Solutions
»» Digital Home Solutions
»» In-vehicle Solutions
»» POS/Kiosk Solutions

Mnohé dosky, ale aj zariadenia stále využívajú množstvo COM a Paralel portov, množstvo LVDS a D-Sub, zvyčajne min. 2x RJ-45 a pod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.