Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je TSMC ohrožena strategií Intelu IDM 2.0?

Musím přiznat, že to vůbec nechápu.

Intel je kromě výrobce polovodičů jako TSMC také vývojová firma, která pokrývá širokou oblast od procesorů, přes telekomunikace, rychlé sítě, paměti, SSD disky, ... a díky dlouhé a silné vazbě na americkou korporátní a státně-bezpečnostní sféru musí mít nedozírné investiční možnosti. I kdyby "účetně zkrachoval", tak ho stát vyplatí, protože je správně a velice pevně "přisátý". Na bezpečnostní (NSA/CIA) a vojensko-průmyslový komplex (Pentagon).

Opravdu někde v USA nestaví utajeně nové továrny za $100 miliard každý rok, třeba nějakou zlomovou novou nekřemíkovou technologii? Investice do výrob v posledních cirka 5-ti letech byly - vzhledem k poměrům v oboru - docela ubohé, a ani nyní, když tedy management veřejně vyhlašuje, že "prásknou do koní", skoro nic.

To už jsou opravdu tak absolutně nefunkční a korporátně vyhnilí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To už jsou opravdu tak absolutně nefunkční a korporátně vyhnilí?"
Occamova břitva nám říká, že ano. Je to nejjednodušší vysvětlení. Ostatně rčení "usnul na vavřínech", má IMO původ přesně v takovémto přístupu. Byli tak dobří i bez velké snahy, až se zapomněli snažit alespoň trochu.
//Pochopitelně, musíme připustit i jiné důvody. Třeba tajnou továrnu budovanou hloboko v útrobách Skalistých hor. Ale nepřijde mi to moc pravděpodobné, když se v USA rozprodávají třeba nevyužitá jaderná sila, kam by se taková továrna třeba docela dobře mohla schovat...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

>"usnul na vavřínech",

A pritom "len" zaspal na Bobkových listoch.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pavla Bobka bych do toho netahal...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@kvolaa+peca: Na druhou stranu buďme rádi, že to zašlo tak daleko. Dokážeš si představit, že by měl Intel v roce 2019 7nm proces? AMD by vůbec neměla šanci se zmátořit. Takto tu máme výhledově znovuobnovený boj o zákazníka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vcera tu nekdo pekne zminoval "svou korporaci", kde za poslednich XY let se mezi CEO a inzenyra nacpalo dalsich 5 vrstev (4 -> 9). pokud je Icko zam.daovano podobnych nebo dokonce horsim stylem, souhlas s britvou ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

>Opravdu někde v USA nestaví utajeně nové továrny za $100 miliard každý rok, třeba nějakou zlomovou
>novou nekřemíkovou technologii

to tu už bolo

Intel: 10 nm je konečná, 7 nm už nebude o křemíku
24. 2. 2015
https://diit.cz/clanek/7nm-proces-intel-nebude-kremikovy

len ,. aby to nedopadlo ako so 7nm

IDF13: Intel To Ship 10nm Chips in 2015, 7nm Chips in 2017

Sep 11, 2013 07:58 EDT

https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

100 miliard USD pro novou zlomovou nekřemíkovou technologii je jako plivnutí do rybníka. Přidej 3 nuly. A takový prachy nikdo nemá, proto se nic takového nekoná a v dohledné době konat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7 nm Intelu mělo být na úrovni 5 nm TSMC - než Intel upravil specifikace. Teď se snaží dohonit 6 nm Samsungu, protože na původní úroveň nedokáže dosáhnout.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To se s nimi táhne už dlouho - vždycky vyhlašovali, že jejich procesy jsou nejméně o generaci vyspělejší, než číslování u konkurence. Že mají vyšší hustotu tranzistorů atd. A pokaždé se to ukázalo jako neproveditelné a nefunkční. Nešlo jim to pak uchladit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi to tak opravdu bylo (nebereme-li v potaz pouze denzitu). Jejich 45nm a 22nm procesy měly prvky, které konkurence implementovala až o jednu dvě generace později.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ukolem noveho pana riditele by mela byt zmena smeru. prestat se honit za cizim ocasem, srovnavat, ale slapnout do pedalu a zacit se znovu tlacit do pozice leadera, ne nasledovnika. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že tohle prohlášení Intelu je nutno chápat v souvislostech jako oznámení investorům, že nové vedení reaguje na současnou globální situaci nedostatku výrobních kapacit. Pat sice slíbil přistavit v Arizoně vedle stávajících 4 fabů další dva, ale už ne časový rámec. Naopak zdůraznil, kolik to má vytvořit nových pracovních míst a že spolupracuje s Bidenovou administrativou na pobídkách pro tento typ strategických investic...

Schválně si srovnejte, kolik továren otevíral za posledních 10 let Intel a kolik TSMC:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_semiconductor_fabrication_plants
A podle všeho i teď TSMC staví nové továrny a za více než 20mld $. O Tajwance tedy strach vážně nemám.

Faktem totiž i přes patriotistickou notu minulého prezidenta USA a bezpečnostní zájmy zůstává, že špičkovou elektroniku prostě zvládají ve východní Asii vyrábět nejefektivněji a prakticky všechna výroba se tam už dávno přesunula. Intel je v tom výjimkou umožněnou díky velkým maržím. Ale svět se mění a doby hojnosti už možná z více důvodů pomíjí. Ostatně asi před rokem začali první investoři intelu naopak navrhovat, že by měl být spíš fabless firmou tak jako ostatní. A stejně jako jednou pomine kryptohorečka, pomine i nedostatek waferů a může být naopak globální nadbytek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V USA to není zdaleka tak zlé jako v Evropě a není ani náhoda, že Intel staví zrovna v Arizoně a Texasu.
Asii nemají nárokový socialismus, není se co divit, že to funguje lépe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

at mi nikdo nerika, ze takovy balik - 35mld - se do dvou let na trhu neprojevi = nevyhrabeme se z tech sr...k, nenormalizuje se trh. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Největší nebezpečí pro TSMC je Čína, všechno ostatní jsou protu tomu úplné marginálie.
Intel může časem profitovat i z těch nyní spálených rukou s EUVL, protože v ní selhal z velké části proto, protože si dal (příliš) vysoké cíle. Na druhé straně - kdokoliv, kdo kdy něco vyvíjel ví - že tohle následné vede k možnosti vytěžit know-how z toho neúspěchu.
Je tedy docela možné, že pak budou rychleji schopní skočit třeba na 2-1nm (což obecně může být průlom, protože na této technologii se dá vyrábět třeba logika postavená na kvantových tečkách...).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nuz ... tak to vyzera ked tzv. technologicky lider Intel na vyvoj X nm procesov zvysoka s*re, od 2012 sa tapal so 14 nm ktory v 2014/2015 nejako rozchodili vo vacsom meradle (pamatame si na desktopove prve 14 nm Broadwell i5/i7 5000 modely, kde existovali DVA, este raz iba DVA modely sice so silnejsou grafikou ale v porovnani s 22 nm Haswellom ovela slabsou CPU castou kvoli brutane nizkym frekvenciam v pasme 3-3,5 GHz) a s 10 nm sa trapia od 2015 a rozchodia tych 10 nm v plnom rozsahu vlastne uplne az v 2021. Soudruzi v Inteli totiz v 2015 a 2016 totiz nevedili jaku vichricu v 2017 prinesie do x86 CPU arch. Zen od AMD. Takze Intel sa pomalicky motkal a nikam sa nepomahlal so svojimi 10 nm pokusmi - ved naco ked AMD stavebne stroje neboli ziadna konkurencia.

Nuz ... tak to vyzera ked tzv. technologicky lider Intel na vyvoj X nm procesov "investuje" trapnu miliardu $.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se investice udávají souhrnem za několik let (v ročním vyjádření by se číslo svou výší mohlo jevit směšné) může být také příznakem neochoty zásadně investovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mozne ze Intel inspirovali aj ostatne otvarajuce sa trhy a vdaka korone sa ukazal kde vsade su potrebne cipy a co sposobuje nedostatok. Taky automotive business je obrovsky a pocet svabov v aute bude narastat (kremikovych).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ta cena za akcii je nějaká podivná, protože cena akcie TSMC je 112$... jo už to vidím vy to máte v Tchajwanských dolarech :D tak to jo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@no-X:
Rok dva zpátky Intel prohlašoval, že nalije téměř 20 mld. do rozšíření továren v Irsku a Izraeli. Realizují to, nebo to stopli?

https://www.anandtech.com/show/13914/intel-considers-11-billion-fab-in-i...
https://www.anandtech.com/show/13946/intel-submits-ireland-fab-expansion...

Nynějších 20 mld. jde tedy na nové továrny v Arizoně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak TSMC hrubě nestíhá, takže každá nová kapacita je dobrá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale v případě procesorů jsou podstatné kapacity, které umí ty nejpokročilejší procesy. To už pár let není parketa Intelu. Mělo by se to nyní jako mávnutím kouzelného proutku změnit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze si konecne soudruzi z USA uvedomili jak moc zaspali s vyrobou cipu na pokrocilych procesech a najednou budou obrovsky dotace atd, ale je otazka jestli si za penize koupi rychle dostupne vyrobni procesy, obavam se ze ne a TSMC a SMIC v cine do tohohle jdou mnohem agresivneji s mnohem vetsimi investicemi a i investicemi do schopnych lidi z toho oboru. Takze to budou mit hodne tezke se obavam, konkurence je obrovska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste někdo chtěli zvednout adrenalin, tak jsem vám to shrnul na roota :-)... https://www.root.cz/clanky/radikalni-promena-intelu-rocket-lake-je-posle...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takovy gulas, ktery se tvari jako uvaha, se hned tak nevidi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, jednou věcí jsem si jist. David Ježek nikdy nejel osmiválcem (v kategorii osobní vůz)... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osmiválcem jsem jel, osmiválec v provedení osobní vůz jsem mám pocit i řídil (už je to pár let). Dojem byl takový, že hezké, ale nějak mi stačí naše čtyři válce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A stejně jako na IT poli, počet válců nemusí být absolutně relevantní. Starší osmiválce mají podobný výkon jako moje moderní japonská čtyřválcová atmosférická 1.6 při mnohem horší spotřebě. Nicméně osmiválec v moderním Mustangu (například), tam už je to jiná písnička. Tudíž kategorizovat auta podle počtu válců je stejná stupidita, jako klasifikovat kvalitu foťáku podle počtu megapixelů.

A zcela upřímně musím říct, že ačkoli dříve jsem měl nějaké přípomínky k Vaším článkům, tak teď se z toho stal nečitelný brak. U toho článku na rootu jsem skončil asi ve čtvrtině, dál jsem nemoh...takový hňácanec blábolů, nesmyslných srovnání...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pointa spočívá v tom, že autor tvrdí, že Tesla s nějakým dementním příplatkem může jet až 262 km/hod přičemž: "Pak si můžete užívat na německých unrestricted Autobahn, co vám kapacita akumulátoru dovolí i v rychlostech, na které nebude stačit ani spalovací osmiválec." ...což mě celkem rozesmálo. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Autor asi nevi, ze u Intelu se na 14nm se vyrabela FPGA jak od firmy Altera (cca 2014), a predtim na 22nm i FPGA od firmy Achronix (cca 2010) :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.