Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Je tu Google TV

Google TV logo
Internetová zásuvka v obýváku už není nic utopického dokonce ani u nás a tak tu máme stále více zařízení, která s internetem komunikují, Blu-ray to má dokonce už ve své specifikaci. Není tedy divu, že si toho v Google všimli a nyní přichází s Google TV.

Jistě jste si při sledování nějakého pořadu říkali, že by se hodilo mít po ruce internet a hned si nějakou informaci vyhledat, tu jméno herce, režiséra, tu nějaký ten pojem a někdy třeba nějaké podobné video z YouTube. Tak přesně k tomu bude Google TV sloužit (už nyní něco podobného umí například televizory Panasonic Viera a to včetně českých kanálů).

Stisknete tlačítko a na obrazovce se vám objeví dobře známé vyhledávací pole, kam svůj dotaz zadáte. Výsledkem bude klikací seznam relevantních odkazů, bude to tedy mimo jiné i plnohodnotný vstup na internet. Propojení bude i na Facebook, Twitter a nebudou chybět ani populární weby Google jako jsou Picasa, YouTube a další. Základem je operační systém Android, browser Chrome a plugin Adobe Flash 10.1.

Google TV bude přímo integrována do vyšších modelů televizorů Sony, ale novou TV si pořizovat nemusíte, Logitech nabídne set top box, který přes HDMI dostane Google TV i do jiných TV přijímačů. Trošku strašidelně zní informace, že updaty softwaru budou distribuovány automaticky, tak jak to třeba dělá Chrome, my bychom měli rádi tuto funkci alespoň částečně pod kontrolou, ale počkejme, jak to vlastně Google nastaví. Jádrem Google TV bude procesor Intel Atom CE4100 a integrace bude provedena s americkým placeným DISH Network. Uživatelé si budou moci rovněž sami stahovat a instalovat aplikace z Android Marketu, kde jich už nyní najdou stovky. Vývojáři pak dostanou k dispozici Android SDK, který bude právě pro účely Google TV ještě do konce roku upgradován.

Google TV - set top box Logitech

Google TV bude také umět překládat titulky, k čemuž bude využívat vlastního překladače, ale ani zde zatím nejsou žádné přesnější informace. Zda to bude překládat titulky z teletextu, nebo jen u videí z YouTube, či třeba ještě jinak, se můžeme jen dohadovat. Do televizorů se ale dostane obraz v obraze, známý jako PiP, který nyní mohou poskytovat pouze televizory s alespoň dvěma tunery. Uživatelé dostanou do rukou také nástroj pro organizování sledování obsahu z různých zdrojů a skladbu si budou moci přímo personifikovat, některé tyto funkce už DISH Network poskytuje nyní.

Google TV - set top box Logitech

Datum spuštění, cena set top boxu a jeho uvedení na trh zatím oznámeny nebyly, tisková zpráva se zmiňuje, že prý do konce tohoto roku, ovšem to se bude jednat pouze o americký trh. Jak to bude s nasazením jinde po světě a integrací s jinými poskytovateli televizního signálu, se ještě nezmiňují, v plánu je ale i zařízení s Blu-ray přehrávačem. My tyto informace ještě zjišťujeme a jakmile se je dozvíme, dáme vědět.

Je bohužel téměř jisté, že s internetovou nadstavbou si do televizoru nasadíte i další reklamu, na kterou jsou v Google rovněž velcí odborníci.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Je tu Google TV

Středa, 26 Květen 2010 - 20:43 | Klima | A v roce 201X EU vydá zákon který bude nařizovat...
Středa, 26 Květen 2010 - 15:55 | x x | Trochu ma desi predstava, ze "Google TV bude...
Středa, 26 Květen 2010 - 14:09 | Tom27 | verze 2.0 bude i se zabudovanou nevypnutelnou...
Středa, 26 Květen 2010 - 12:43 | borowitz | Big Brother už bude po netu a wifi spiclovat i co...
Středa, 26 Květen 2010 - 12:09 | dxh | "If the web is so smart and our TVs are so...

Zobrazit diskusi