Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k JEDEC představil DDR5, chystá též NVDIMM-P

Zdar,
rad bych tu doresil tu ideu propagovanou i zde fanousky, ze mi deska AM4 vydrzi 10 let zatimco blbej Intel meni patice po dvou letech. Kam teda do soucasne AM4 desky strcim za 3 roky tyhle DDR5 pameti?
Jak to vidite?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Strcis si je leda do...
nejake aktualni desky s podporou ddr5.
Tohle prece vubec neznamena, ze by desky s ddr4 najednou prestaly existovat, nebo ze by se najednou ddr4 prestaly vyrabet a uplne vymizely z pultu obchodu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

> Kam teda do soucasne AM4 desky strcim za 3 roky tyhle DDR5 pameti? Jak to vidite?

Vidim to tak, ze se ptas blbou otazku. Otazka neni kam strcim <insert novou technologii>, otazka je jestli budu muset vymenit celou platformu protoze mi neco odejde. Procesory vydrzi roky, pameti taky (a DDR4 stejne budou na trhu spoustu let), to co chcipa nejvic, jsou desky.

Takze otazka je, koupim nebo nekoupim za 3+ roky desku AM4(mozna AM4+ jestli bude) / LGAneco. AM3+/FM2+ desek je na trhu spousta i ted, klidne do nich strcis i AM3/FM2 procesory pokud si nejake mel a vykon ti porad vyhovuje. Pokud mas Sandy Bridge i7ku a chcipne ti deska, muzes si co Kefaline ? muzes si Sandy strcit tam kde slunicko nesviti a jit koupit novej PC. takze asi tak.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Koupis si holt novou zakladni desku se slotem 1155 :-)

Jen to akorat nebude na Alze nebo CZC, protoze velke ksefty tyhle malo prodavane veci nevedou. A nebude to Asus nebo MSI.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je opravdu blbá otázka a trochu napovídá, že si o tom moc nepřemýšlel a jen si plácl...
Stačí se podívat do obchodů a je vidět, že nejširší nabídka je u pamětí DDR3 a to se DDR4 specifikovalo přess 5 lety (2012). Dokonce můžeš koupit i DDR2, i stařičký DDR (1) mají 8 kusů na výběr - CZC
Tak kde vidíš ten problém? I kdyby mi za 10 odešla paměť u Ryzena/Kaby Lake, tak jen půjdu do obchodu a koupím si novou DDR4 (když po 10 letech nebudu chtít upgrade)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hehehe, ja to vidím ako komplot. Len čo AMD vydá novú platformu, tak kurvy z JEDECu vymyslia nové pamäte. Určite sú spiknutí s Intelom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

diagnoza: intel-idiot

A) ano amd ti vydrzi roky rokuce, lebo za 3 roky budu stale na trhu ddr4 ram (dokonca vacsie portfolio ako dnes a aj rychlejsie) a NOVE cpu (Zen+ ci Zen++), co tam mozes strcit

B) intelidiote: pri rovnakej EFEKTIVNEJ frekvencii ma nova generacia dokonca NIZSI (opakujem znova) NIZSI vykon, pretoze su vyssie latencie. Bolo to tak pri pretaktovanych DDR1 533 a prvucickych DDR2 533 - rychlych DDR2 1066 aj pomalych DDR3 1066 - rychlych DDR3 2400 a pomalych DDR4 2400 ... a ZIADNU vynimku nebudu tvorit ani nejake superrychle DDR4 4000 a prve "pomale" DDR5 4000 niekde na konci roka 2019, pretoze iba idiot by menil ddr4 4000 za ddr5 4000, kedze tie ddr4 by boli rychlejsie, bolo by treba pockat na ddr5 5000-6000 co su zasa dalsie 2 roky, rovnako iba idiot by menil ddr2 800 za prvucicke ddr3 800 (ktore sa na trhu ani nezohriali), ci ddr2 1066 za ddr3 1066 a pockal aspon na ddr3 1600, kedze ddr2 1066 su rovnako rychle ako ddr3 1333

Osobne mam Phenom II X6 1090T a mal som ho vo fosni s AM2+ socketom a DDR2. Vlani doska odisla po 7,5 rokoch prevadzky (aj to len preto, lebo ja blb som tam prve 2 roky robil hardcore distribuovane vypocty). Do tej dosky som mohol dat prvicicky 90 nm K8 Sempron/Athlon 64 X2 z roku pana 2003 (v tom case sa rozbiehal AM2 socket) az 45 nm K10.5 Phenom II X6 1100T z roku pana 2011 (v tom case sa rozbiehal AM3 socket). PROSTE asi 150-200 modelov CPU ZA CELYCH 8 ROKOV. AZ SI TO POCHOPIL? Kompatibilata AM2/AM2+/AM3/AM3+ je kurevsky velka. A co som musel urobit ked mi odisla doska? Musel som s novou doskou a ram kupovat aj novy CPU a chladic? Velky TRT! Doska s AM3+ socketom a lacna DDR3... a to preco? Lebo opakujem, ten CPU ma DDR2 aj DDR3 radic. A do tej dosky mozem dat FX 8370 alebo aj tie 220W monstra FX9000 keby som naaaahodou potreboval ci chcel vymenit Phenom II X6. Ale ja nepotrebujem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám ten procesor asi 6 rokov. Tým idiotom by mal byť nazvaný pán Ježek, lebo hneď v prvom odstavci píše o dvojnásobnom výkone. S jeho hlavou by mohol pochopiť, že to tak nebude a neopisovať reklamné žvásty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem si koupil desku AM2+ právě proto, že bylo dané, že bude kompatibilní nejen s předchůdcem AM2 ale i s nástupcem AM3. Ale tato patice byla jediná takto univerzální, že "skousla" všechny procesory. Ostatní byli navzájem nekompatibilní.

Takže pokud si někdo koupil hned první verzi nové patice (AM2) tak takové "štěstí" neměl. Podobně do AM3 logicky nešla dát stará CPU bez DDR3 řadiče. Kompatibilitu garantovala sama AMD a pro její dosažení musela do CPU pro AM3 dávat dva řadiče paměti. Předpokládat stejnou kompatibilitu bez předchozí garance výrobce mi přijde dost optimistické.

Navíc například při požadavku na nová rozhraní to znamenalo novou(generačně) desku a tedy nové paměti a do té nové desky by nepasoval starý procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže AM2 - AM3 je o rozdílných typech DDR a v podstatě extrém. Stačí se podívat na životnost samotný AM3(AM3+) a srovnat s konkurencí a bohatě to stačí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na příspěvek, který právě tento extrém zobecňoval.
Nicméně životnost AM3 a AM3+ byla mimo jiné dána i tím, že AMD nemělo nic nového. Kdyby vydalo Ryzen dřív, byla by životnost menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aj to je pravda, ale amd meni socket a celu platformu az ked je to naozaj vhodne, alebo nevynutne - pretoze vydat ryzen pre am3+ a ddr3 by bola maximalne nepredstavitelna uchylnost ... existuje akasi kompatibilita am2/am2+/am3/am3+ s istymi obmedzeniami (do am2+ nemozem dat cpu urceny pre am3+ ked ten cpu este v case socketu am2+ vobec neexistoval, opacne to ide - vid moj phenom II v am3+, samozrejme by siel aj v am3)

no am4 je uplne separovana a nova vec, ziadne k8, phenomy II ani FX, iba ryzeny a spatna kompatibilita so seriou am2/am2+/am3/am3+ je total nula (samozrejme nie s celou seriou, snivat by sme mohli akurat tak o kompatibilita s am3/am3+ pokial by ryzen mal aj ddr3 radic bol by pre sc. am3/am3+ ... ale aj tak je to blbost, amd uz uplne odstrihlo aj ddr3 eru am3/am3+ a nehladeli na spatnu koémpatibilita ako pri phenome II)

amd vzdy meni typ ram az ked je trocha etablovany na trhu (cca 2 roky po etabovani noveho typu ram) a intel to meni ako prvy, hned ked je ledva dostat 2 druhy pamatovych modulov novej technologie, spomenme si kde boli ddr4 v 2014, v plienkach

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"amd vzdy meni typ ram az ked je trocha etablovany na trhu (cca 2 roky po etabovani noveho typu ram)"

Je to nějaký jejich oficiální strategie nebo se jedná pouze o extrapolaci do budoucnosti? Je mi jasný, že nemají tolik peněz ani jméno, aby mohli měnit sockety jako fusekle jak to dělal Intel, ale ten v té době neměl konkurenci. Třeba bude Intel nyní také opatrnější a naopak AMD mohou narůst křídla s případným úspěchem.
Já si prostě radši vždycky počkám, až si nová platforma "sedne" a kompatibilita, kterou chci využít, bude zaručena výrobcem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo to je pravda, am2+ mal tu vyhodu ze je v strede medzi starsim am2 a novsim am3

samozrejme existuje logicke obmedzenie, darmo do am3+ dam phenom II (ten ide aj do am3 a am2+ co je bohovska spatna kompatibilita) a aj 220w FX9000, ale do stareho am2+ nedam ani len prvy FX8150, co je dost logicke, kedze ten cpu vtedy este roky neexsitoval a je pren urceny az am3+

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se podívej, kdy byly vydaný první AM3 CPU a co se dá v krámu na ně sehnat dodnes... porovnej to LGA 1156. :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Zdar,
rad bych tu doresil tu ideu propagovanou i zde fanousky, ze mi deska AM4 vydrzi 10 let zatimco blbej Intel meni patice po dvou letech. Kam teda do soucasne AM4 desky strcim za 3 roky tyhle DDR5 pameti?
Jak to vidite?“

První DDR4 moduly byly představené na začátku roku 2011:
http://diit.cz/clanek/samsung-ma-prvni-ddr4-pametovy-modul

První komerční platforma pro desktop s podporou DDR4 - Skylake-S - vyšla v září 2015.

Počítám-li správně, byla to prodleva přes 4,5 roku. Takže spíš než co jiného, můžeme očekávat, že přinejmenším 4 roky nebude existovat běžně dostupná platforma pro desktop, do které by bylo možné DDR5 osadit. Určitou nápovědou může být i to, že v případě nástupu DDR4 trvalo jejich nasazení o dvě generace procesorů více (déle), než se původně očekávalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ze to tak bylo minule ale neznamena, ze to tak bude i priste. Jezek pise, ze budou DDR5 o dost vykonejsi a tak muze mit AMD, jejiz procesor dost na rychlosti pameti zavisi zajem to uvest drive treba uz na Zenu 2 (2019) nebo treba Intel zacne honit AMD a bude to chtit zapracovat co nejdrive, aby mel zase marketingovou vyhodu na sve strane. Takze uz po Coffee Lake to tu klidne muze bejt.

Do toho bude PCIE 4.0 a dalsi zmeny, proste si myslim, ze to doufani, ze vydrzite na jedny platforme 10 let je nesmysl a vsem kritikum mohu rict jedinne - uvidime.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle článku bude v r 2019 hotová maximálně specifikace. Zbytečně panikaříš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky každá generace systémových pamětí nastoupila na trh později než bylo avizováno a žádná nenastoupila dříve než se čekalo. To už samo o sobě vypovídá o mnohém. Druhá věc je, že nové výrobní procesy, na které jsou nové produkty vázané, nastupují stále s větším a větším zpožděním, což rovněž znemožňuje, aby nová generace přišla dříve než se plánuje. A nakonec jsou tu výrobci pamětí, kteří si dají hodně velký pozor na to, aby nenasadili novou technologii dříve, než si dostatečně vydělají na předchozí.

„budou DDR5 o dost vykonejsi“
Ano, nejrychlejší DDR5 budou o dost výkonnější než DDR4, ale to platí i o DDR4 vs. DDR3 a rozhodně to neznamená, že by ty výkonnější měly být dostupné hned při uvedení na trh. Naopak, první modely postavené na nové technologii jsou zpravidla pomalejší než top modely předchozí generace. Stejně tak lze říct, že nyní ještě nejsou dostupné ani ty nejrychlejší DDR4, které nabídnou výrazně víc než DDR3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak je ale spatna Jezkova zprava, kdyz pise o znatelnem narustu rychlosti, protoze mezi DDR3 a DDR4 zadny znatelny narust rychlosti nebyl a ani nebude, jestlize vykon prvnich DDR4 sel oproti tehdejsim DDR3 o 2% a pocita se, ze nejrychlejsi nabidnou az 10% narust, tak to neni znatelny narust. To potom ja nemuzu za to, ze Jezek neco opise nejakou blbost a ja to beru za spravne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to si špatně vykládáš. Že nástupní modely nové generace bývají srovnatelné nebo trochu pomalejší než OC top modely staré generace, neznamená, že nová generace nepřinese významné zrychlení. DDR3 standard končí na 2133 MHz, vše nad jsou přetaktované čipy. U DDR4 se počítá s rozšířením standardu na 3200 MHz nebo víc, takže DDR4 jsou o 50 % rychlejší než DDR3.

Na tom nic nemění ani existence přetaktovaných DDR3, ani fakt, že jako první se vždy prodávají pomalejší moduly a až časem je dosaženo maxima, se kterým standard počítá. Tak tomu bylo vždy a nejinak tomu bude i s DDR5. Jednou jistě budou 2× rychlejší než DDR4, ale nikde není psáno, že se tak stane za tři roky. Reálně lze čekat, že toho dvojnásobku bude dosaženo před koncem jejich éry, před nástupem DDR6.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kratky sumar:
OC DDR3 2400 = DDR4 3000 = DDR5 3600
OC DDR3 2666/2800 = OC DDR4 3400 = DDR5 4000

...existovali aj sialene OC DDR3 3000/3200 ... ci dokonca DDR3 3300
rovnako existovali OC DDR2 nielen 1066, ale dala sa zohnat aj OC nad-voltovana sada DDR2 1200
rovnako existovali OC DDR1 nielen 433-450-466, ale dali sa zohnat aj OC nad-voltovane DDR1 500-533-550-566 a dokoca aj 600

t.j. dnes nema moc zmysel kupovat DDR4 pod 3000, ponivac rovnaky vykon ponuknu najrychlejsie DDR3 (hlavne nad 2400), ku koncu ery DDR4 za 3-4 roky budu mozno aj DDR4 4500, co uz ziadny ekvivalent DDR3 nezvladne (proste nebudu ziadne DDR3 3700, ked uz dnes hyperOC DDR3 nad 3000 nie je dostat)

rovnaka situacia bude kadeky v 2022 pri konciacich DDR4 vs. etablovanych DDR5

suma sumarum DDR4 dnes su rychlejsie ako najrychlejsie OC DDR3, ale "o fouz" ... plny potencial DDR4 (hlavne nad 4000 ci 4500) sa ukaze prave v case, ked bude dokoncena specifikacia DDR5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pockejte oba dva, ale vy mluvite jen o frekvenci a zapominate na to, ze DDR2 meli nize postavene casovani nez DDR3 a ty zase o hodne nize nez DDR4. Tudiz DDR3 2133 s casovanim CL9 budou rychlejsi nez DDR4 2133 s casovanim CL14.
Jestli budou mit DDR5 casovani CL20, tak to bude uplne stejnej ojeb a zadnej narust rychlosti se konat nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže DDR4 typicky přenesou více dat za takt, je zde vyšší denzita pamětí = vyšší kapacity těch samotných DIMMů, nižší napájecí napětí = menší spotřeba a zátěž řadiče v CPU, to je dobré hlavně pro notebooky a servery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clovece nestastna, nevedoma ... tie hausnumera 1333, 1600, 2133, 2400 ci 3000 su neni ziadne "MHz" ale priepustnost v Mbps na jeden bit zbernice, co znamena presne to tvoje "přenesou více dat za takt"

fyzicka frekvencia DRAM cipov je uplne u prdele (u DDR1 je rozdiel fyzickej a marketingovej frekvencie 2-nasobok, u DDR2 zasa 4-nasobok a u DDR3 aj DDR4 az 8-nasobok), t.j. v DDR3 2400 pracuju DRAM cipy na realnej fyzickej frekvencii 300 MHz !!!!!!! Je jedno ci by to bolo 150 MHz, alebo 600 alebo 1200 MHz ... ked je raz dana priepustnost ako 2400 Mbps na bit zbernice. Pri GDDR5 je to tiez 8-nasobok a teda 8 tzv "GHz" GDDR5 pracuje na realnej fyzickej frekvecnii 1 GHz a pri GDDR5X je rozdiel az 16-nasobok. t.j. napr. cipy v 12 tzv. "GHz" GDDR5X pracuju na realnej fyzickej frekvecnii 750 MHz, ale na bit zbernice prenesu viac dat ako DDR5(bez X) na 1 GHz ... preto je ti fyzicka frekvencia (ako aj technologia ktora pri nizsej realnej frekvencii dovoli na bit zbernice preniest viac dat) u prdele ... proste ked je priesputnost 10 Gbps na bit zbernice, tak proste je ... a realna frekvencia cipov nech je 1, 2, 5, 10 alebo aj 50 GHz, to je u prdele ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou priepustnosťou máte síce pravdu, ale tá frekvencia nie je až tak nepodstatná. Nižšia frekvencia znamená nižšie nároky na napájanie.
Takže síce z pohľadu výkonu je jedno či mám viac bitov na pin alebo vyššiu frekvenciu, ale z pohľadu napájania to jedno nie je

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jezisi, sak to je jasne jak facka ze vyvoj (aspon trocha) napreduje a stacia nam nizsie napatia a ze
hyper-pretaktovane ddr1 550 (real 275 MHz) na 2,9V a podtaktovane ddr4 1866 (real 233,3 MHz) na 1,05V zeru a aj hreju troska inak a dalej ze 50 GHz kremikovy cip proste neexistuje - dokonca ani 10 GHz Si cip (CPU, APU, GPU, TPU, ASIC ... DRAM, NAND ... to je suma fuk) ... ja som ale neriesil spotrebu, ale princip ze ked je raz dana priepustnost/rychlost, tak je proste dana a je uplne jedno aka je fyzicka frekvencia cipu, lebo priepustnost je dana taka aka je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeeeeeeeeeeeeej dobre rano stara mama, to tu omielam v kazdom komentari vyssie, ze DDR(X) je na tej istej frekvencii VZDY POMALSIA ako DDR(X-1) kvoli vyssim latenciam DDR(X)

ach kde su tie casy
DDR1 400 CL3 a lepsich CL2,5 a najspickovejscih CL2
DDR2 1066 CL7 a lepsich CL6 a najspickovejscih CL5

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to mezigeneračně vychází na stejné frekvenci cca stejně. Vyšší latence jsou u vyšších taktů, ale protože CL je počet taktů a nikoliv absolutní čas, tak na 2x vyšší frekvenci je 2x vyšší CL, ale z hlediska absolutního času je to skoro plichta nebo mírně lepší(data vs. command rate) než poloviční takt. Navíc technologicky novější paměti si přece nebudu kupovat, abych měl stejný takt jako u těch předchozích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale:

DDR1 na real 200 MHz su "400 tzv. MHz aka PC 3200"
DDR2 na real 200 MHz su "800 tzv. MHz aka PC2 6400"
DDR3/4 na real 200 MHz su "1600 tzv. MHz aka PC3 12800"

...to len tak mimochodom ak chces porovnavat rovnake realne frekvecnie DRAM cipov ...

... a preto sa musi zdvihat aj REALNA frekvencia DRAM cipov od 133,3 MHz (pri SDR133 alebo DDR1 266) az niekam aj ku 400 MHz (DDR3/4 nad 2800-3000) ... GDDR maju este vyssie realne frekvencie od 500 MHz po 1 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priamo tu nikto netvrdi ze za 10 rokov bude vsetko s Ryzenom v AM4 a DDR4 v uplnom cajku, pretoze dovtedy tu bude nastupca Ryzenu+++, nejake PCIe 4.1 a koniec rozkvetu DDR5. Takze za 10 rokov tu iste bude nieco ako minimalne AM4+ s DDR5 a Ryzen+++ mozno s DDR4 aj DDR5 radicom.

Tu sa tvrdi, ze za 3-4 roky nikto nemusi panikarit ako ty, ze kam si strcim prave uvedene novucicke DDR5, pre ktore sa este len v 2020 (t.j. za 3 roky) bude chystat nejaka Intel platforma a AMD platforma pre DDR5 pride este neskor. Presne tak isto ako majitel AMD platformy (a v zasade ani majitel intel platformy z mozgom v gebuli) v 2014 nepanikaril kam si strci novucicke DDR4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.