Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jedno GPU AMD Navi bude mainstream s výkonem blízkým Vega 10

Amd Fiji Made In Korea 01
Senzačně prezentovaná zpráva, která koluje médii, však pouze potvrzuje, co se již pár let ví. Zajímavější jsou však některé detaily…

Redakce webu Fudzilla přišla se „šokézní“ zprávou, že jedno GPU Navi (patrně míněno Navi 10) bude určené pro mainstream, nikoli high-end. To však koresponduje s informacemi, které jsou veřejně známé již přes dva roky. V první řadě se známou roadmapou AMD z března 2016, kde se Navi dočkala poznámky „Scalability“. Že se škálovatelnost týče skládání produktů z více kusů křemíku, pak už jen potvrdily nové patenty AMD, které se na tuto problematiku zaměřují, dále vyjádření Raji Koduriho, že Fiji je posledním velkým čipem (což ale musíme vztahovat pouze na produkty vyvíjené za Koduriho, noví šéfové mohou mít nové plány) a nakonec i pozdějším vyjádřením, že GPU bude čekat podobný osud jako CPU. Asi není třeba zdůrazňovat, že ta AMD skládá z 1 až 4 křemíkových modulů Zeppelin.

Není třeba zrovna komplexních myšlenkových pochodů, aby si člověk uvědomil, že pokud bude GPU složeno z více křemíkových čipů či modulů, pak jeden samostatný čip či modul nebude dosahovat high-endového výkonu. Kdyby dosahoval, nebylo by skládání potřeba. Zajímavější se zdá být informace o konkrétní výkonnostní úrovni onoho čipu. Ta by měla být zhruba srovnatelná s GeForce GTX 1080, což v podstatě odpovídá výkonu Radeon RX Vega 64.

Pokud bychom pouze vzali stávající 14nm GPU Vega 10 a zmenšili jej použitím 7nm procesu, mělo by dosahovat cca 200-250 mm² (v závislosti na typu procesu a dalších okolnostech) a spotřeba by klesla dostatečně na to, aby jej bylo možné prodávat v mainstreamu. Přesto se však zdá, že by zde byl potenciál pro zvýšení taktů, takže by výsledek měl být rychlejší než Vega 64 nebo GTX 1080. Je tedy buď možné, že Navi bude mít snížený počet stream procesorů (jako třeba Polaris 10 vůči Hawaii), nebo bude limitována paměťovou propustností. Je totiž otázkou, zda budou v roce 2019 dostupné HBM3, které by poskytly paměťovou propustnost 512 GB/s na čip - v opačném případě by muselo dojít na HBM2 s omezujícími ~300 GB/s (2,4GHz čipy), což by vysvětlovalo výkon ne vyšší než u zmíněných modelů.

V kontextu těchto informací se nabízí otázka, proč není řeč o produktu postaveném na dvojici Navi 10, který by pak musel být skutečně high-endový. Není od věci připomenout, že duální Navi 10 skutečně v jedné starší roadmapě AMD figurovala. Odpověď, byť asi ne takovou, kterou by hardwaroví fandové chtěli slyšet, sehnala redakce webu WCCFTech. Podle ní došlo ke zkrouhnutí financí na vývoj spojování čipů u generace Navi a lidské i finanční zdroje byly přesunuty do generace následující po Navi.

To by znamenalo, že z původně klíčové generace Navi se stává tzv. stop-gap produkt, tedy méně ambiciózní projekt, který má jen dočasně zaplácnout díru na trhu než bude dokončen jemu následující (ambicióznější) projekt. Proč k něčemu takovému došlo? Odpoví starší roadmapy. Navi byla původně kreslena jako produkt roku 2018, 7nm, vybavená novými pamětmi (HBM3). Nyní víme, že 7nm procesy nejdou žádnému výrobci tak dobře, jak si původně představoval. Jejich rentabilní využitelnost pro klasické desktopové produkty, jejichž plocha jádra se počítá v řádu nižších stovek milimetrů čtverečních, nenastane dříve než v roce 2019. Ani HBM3 zatím žádný výrobce pamětí nenabízí a ani nebylo vydané žádné prohlášení, podle kterého by mohly být letos běžně dostupné.

To vše naznačuje, že Navi z původně zamýšleného vydání v roce 2018 sklouzla do roku 2019. Patrně však ne na jeho samý začátek ale přinejmenším na jaro, protože 7nm Vega je malována na časovou osu před 7nm Navi. Na rok 2020 však AMD jako druhou 7nm generaci chystá nějakou novou architekturu. Pokud je AMD jasné, že Navi nebude na trhu o moc déle než rok, není až tak překvapivé, že se rozhodla omezit financování tohoto projektu a dát přednost novější architektuře, jejíž dopad bude dlouhodobější.

Přestože se některé weby snaží právě z oné architektury roku 2020 dělat „příští velkou věc“, bude lepší si od podobného hypování držet určitý odstup. Asi si ještě živě pamatujete, že podobné prognózy předcházely architekturám Fiji, Polaris i Vega a jak poté dopadala očekávání lidí, kteří se nechali přesvědčit, že Polaris bude něco víc než produkt s přislíbeným zlepšeným poměrem výkon na watt a podporou VR a že Vega prý převálcuje high-end konkurence. Jisté je, že oproti Navi, která patrně vyjde jen jako mainstream v neskládané (samostatné) konfiguraci bude posun „architektury 2020“ nezanedbatelný. Na nějaké odvážné řeči ale není prostor, protože v tuto chvíli reálně na celém světě neexistuje nikdo, kdo by věděl, jakého výkonu bude v době vydání této novinky (2020) dosahovat high-end Nvidie, ani jakého výkonu bude dosahovat tato novinka od AMD. Tudíž nelze ani odtušit, jaká bude vzájemná pozice obou produktů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jedno GPU AMD Navi bude mainstream s výkonem blízkým Vega 10

Pátek, 13 Duben 2018 - 19:33 | Tom | me ten polaris prijde jako mirne modernejsi ac...
Pátek, 13 Duben 2018 - 19:23 | Tom | AMD vyrabi docela levne jen nejsou uplne hloupi a...
Pátek, 13 Duben 2018 - 19:21 | Tom | ta myslenka je docela realna misto obriho cipu...
Pátek, 13 Duben 2018 - 13:24 | tombomino | Tak to jooo ;) To dava smysl. Ja to chapal...
Pátek, 13 Duben 2018 - 11:55 | del42sa | co je na tom k nepochopení ? v rámci VÝKONOVÉ...
Pátek, 13 Duben 2018 - 11:36 | RedMaX | Jak onehda psali, ze nekteri vyvojari z...
Pátek, 13 Duben 2018 - 11:26 | Peter Fodrek | Tipujem ze chybovast 7nm bude v case uvedenia,...
Pátek, 13 Duben 2018 - 11:21 | no-X | Já dokonce vůbec :-) Navi 10 namalovaná za Vega...
Pátek, 13 Duben 2018 - 11:11 | Artael | To spojování menších celků by jim vyjít mohlo....
Pátek, 13 Duben 2018 - 11:04 | tombomino | Ja to v tom teda moc nevidim ;)

Zobrazit diskusi