Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jedno GPU AMD Navi bude mainstream s výkonem blízkým Vega 10

Problem vidim asi takovy, ze bych povazoval PC hrace, ktery si koupi Vegu tak trochu za idiota.
Duvod je ten, ze za stejnou cenu si muze koupit stejne vykonou NVidii a pritom NVidii ma nejakych cca 90% hracu a teda je siroce podporovana vyvojari.

Samozrejme ikdyby NAVI byla sebelepsi, tak tahle situace se nezmeni. AMD teda potrebuje vyrobit cip levneji nez NVidia, aby jim mohla konkurovat cenou a aby tak postupne zacali NVidii ubirat procenta na trhu.

A v tom prave vidim trochu problem. Dokaze AMD vyrobit cip levneji a bude retezeni cipu levnejsi tak, aby se AMD dokazala dostat pod ceny NVidie?

Byl bych samozrejme rad, kdyby ano, ale zatim tomu nic nenasvedcuje a obavam se, ze AMD v cenove konkurenci selze a maximalne budou stejne vykonne AMD karty za stejne penize jako karty NVidie a tim vyjma 10% fanousku AMD nebude nakup Radeonu davat smysl. Snad se mylim a dopadne to lepe nez se domnivam.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

*facepalm*

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

neckermann a quelle už di s tou NVidii do ...... :-) Ne vážně, takový články mám rád, pěkně napsaný a zajímavý s rozborem a hlavou a patou. Díky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dvě věci, které u tvého popisu pomíjíš:
1. - freesync - radši bych si koupil vegu než 1080, protože slušné a levné freesync monitory mi zaručí dostatečně kvalitní zážitek z hraní i při mírně nižším framerate
2. - konzole - v PC segmentu je sice NVidia králem, ale prakticky všechna studia vyvýjí, většina dokonce primárně, pro konzole, takže technologie AMD využívat umí.
Problém AMD je kryptománie, protože místo hráčů jdou (šly) karty na topení. Až to přejde, uvidíme co to udělá s poměry v herní sféře.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To spojování menších celků by jim vyjít mohlo. Bude to jen o tom, jak se jim podaří snížit latenci a zachovat vysokou propustnost. U CPU jim to vyšlo, byť někdo ze začátku pindal na vyšší latence a NUMA. A jak to dopadlo, víme. Všichni strašili a vyšel z toho hezkej produkt, intel to donutilo zareagovat, poupravit ceny a přitáhnout 6+ jader i do mainstreamu.

Ano, v případě CPU si mohou dovolit jemně vyšší latence, u GPU, kdo ví. Buď se jim podařilo dosáhnout dostatečně robustní komunikace mezi čipy, nebo zhoršení parametrů vykompenzují jinak, to vše ukáže až čas.

Nicméně, líbí se mi na tom jedna věc. Před mnoha lety se těšilo vše na integraci do jednoho čipu, tedy v postatě vzniku SoC. Zjednoduší to konstrukci a tak. Dnes to vypadá na přesný opak, tedy roztříštění obvodu mezi několik dílčích celků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak onehda psali, ze nekteri vyvojari z procesorove divize AMD presli vypomoct do graficke divize, tak to by mohlo byt ono - lidi kteri delali prave to spojovani cipu.
Prave to muze byt klicove, udelat to dobre a levne, aby stejne jako v procesorech, kde porazili Intel jak vykonem tak cenou, udelali to same i u grafik, kde doted je vykonovej i cenovej kral NVidia a grafiky AMD jsou nekonkurencni po vsech strankach.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD vyrabi docela levne jen nejsou uplne hloupi a nasroubuji cenu tak akorat aby byli libivou volbou pro kupujici ale zaroven zbytecne netratili ....to by bylo kontraproduktivni porad budou za ty hodnejsi a v tichosti reagovat na vyvoj nabidky intelu vykon/cena

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta myslenka je docela realna misto obriho cipu nebo kombinaci dvou a vice samostatnych jednotek udelat nekolik mensich dilcich celku a propojit je aby se to chovalo jako jeden obri cip .... AMD(v podstate i Intel ) uz ma v podstate vse potrebne hotovo ...i vyzkouseneho v praxi jen jeste udelat takovy navrh GPU ..ale uvidime co prinese budoucnost jestli se to ponese v duchu plnotucnych multi-GPU nebo se to bude opravdu takto tristit (urcite je to taky napadlo a musi zvazit pro a proti kdy neco takoveho nasadi ale pri techto frekvencich a velikosti by nebyl zasadni problem ani pri synchronni komunikaci jednotlivych casti...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat by to chtelo necim to tvrzeni, ze Navi je pokracovatelem Polaris a ne Vegy nejak podporit....?
Mozna to neni ani Polaris, ani Veka, ale nejake "kombi", neco jako treba Vega M GL/GH

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to v tom teda moc nevidim ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já dokonce vůbec :-) Navi 10 namalovaná za Vega 10 má být důkazem, že Navi 10 je nástupcem Polaris 10?

Ono by to chtělo předně definovat, co se tím myslí. Jako nástupce mainstreamové cenové relace asi ano, jako nástupce architektury rozhodně ne. Je nemyslitelné předpokládat, že by Navi neobsahovala technologické novinky Vegy, které přinesla oproti Polaris.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co je na tom k nepochopení ? v rámci VÝKONOVÉ KATEGORIE jde o stejný posun jako mezi R290 = > RX480/RX580, nebo Vega10 = > Navi 10
R290 hig-end gpu = > RX480/580 mainstream GPU, Vega 10 high-end = > RX680 mainstream

O technologické stránce čipu nebyla vůbec řeč :-)) bylo by divné, kdyby čip neobsahoval stejné nebo vylepšené technologii se kterými přišla Vega

@tombomino: je to myšleno tak, že NAVI je pokračovatelem Polaris v rámci zařazení do výkonostní kategorie nikoliv že z Polarisu vychází technologicky, když už do toho nesmyslně mícháš semicustom produkt pro Intel ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jooo ;) To dava smysl. Ja to chapal puvodne podobne jako No-X, ze je technologickym pokracovatelem Polarisu :))
Uz je nekde k videni nejaky plnohodnoty test s nekolika benchmarky Vega M integrovane v Intelu? Bylo by zajimave porovnat efektivitu tohoto reseni vuci mainstreamove Veze, jestli to neni spis custom chip, ktery je uz upraveny a optimalizovany Vega.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me ten polaris prijde jako mirne modernejsi ac byl uveden drive a VEGA takovy staronovy kockopes se zajimavymi funkcemi (asi to bylo dlouho vyvijene kladivo proti NV a dost se to ve vysledku podepsalo na celkovem vysledku ...a asi ani necekali takovy odskok s pascalem )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipujem ze chybovast 7nm bude v case uvedenia, atak aka u Samsungu so 14nm v roku 2016 - a to som asi prilis velky optimista, lenze potom mi vychdza 3250 mm^2 na chip ako blaznovstvo

Samsung snížil chybovost 14nm procesu na 0,2 defektu na cm², mluví o 10 a 7 nm
27. 4. 2016
https://diit.cz/clanek/samsung-snizil-chybovost-14nm-procesu

>Pokud bychom pouze vzali stávající 14nm GPU Vega 10 a zmenšili jej použitím
>7nm procesu, mělo by dosahovat cca 200-250 mm²
https://diit.cz/clanek/jedno-gpu-amd-navi-bude-mainstream

0,2 chyby na cm^2 je 0,2 chyby na 100 mm^2
a to je 0,4-0,5 vyrobnej chyby na chip...

A nieco take robit seriovo je na chipy na hranici unosnosti, aj ked chybovost je mensia v strede a vyssia na okraji waffera, ale pri vacsej chybovosti je to tragedia, ak sa nebvyrabaju chipy s vacsim poctom jednotiek, ako ma TOP model
a jednotky s chybou sa deaktivuju..
Ina vec je, ze 815 mm^2 velke Titan V a Tesla V100
https://www.pcgamesn.com/nvidia/nvidia-volta-gpu-specifications

su prakticky nevyrobitelne s rozumnou vytaznostou a vsetkym aktivnymi jednotkami (priemere 1,63 chyby na chip)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.