Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jolla po letech představila dvě hardwarové novinky

toto je zaujmavy pocin, rozhodne to stoji za povsimnutie a vyskusanie.
Skoda, ze ukoncili spolupracu s Rostelecomom. Z toho im plynuly nemale prijmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když si uvědomím, kolik peněz plyne z EU na všelijaké černé díry a neplodné kraviny, tak bych Lejnovou nakopal do tý její kostnatý pérdele jenom za tohle (a potom minimálně i za "transparentní a výhodný" nákup vakcín).

Vlastní mobilní OS by EU klidně mohla mít a pak dlouhodobě udržet i bez větších dotací. Konzervativně střižený, zaměřený na bezpečnost a kromě vládních zaměstnanců by ho mělo i spousta firem jako ofiko firemní místo předražených jablek, což by pro začátek stačilo - poté by se přidali i běžní civilisté, protože by EU vložila peníze do reklamní kampaně na něco smusluplného a ne na nesmyslné reklamy na EU. Oni by pak ani nebyly potřeba, protože výsledky práce jsou vždy lepší než přiblblá propaganda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o Karkulce. Jiných mobilních OS bylo vícero, ale po spálení miliard dolarů musely dřív nebo později umřít. Jak by ti vládní zaměstnanci mobil s takovým alternativním OS používali? Nemohli by do banky, koupit si jízdenku, kouknout na jízdní řády nebo navigace s aktuálními uzavírkami. Pamatuju, jak se vedení města (New Yorku?) omlouvalo policistům po letech trápení za WindowsPhone a další telefon už byl iPhone.

PS: Za mě mobilní OS není důvod něco speciálního, drahého a nekompatibilního. Stačí normální desktopový Linux - prostředí GNOME a základní aplikace jsou už upravené, aby responzivně reagovaly i pro malé displeje. Časová značka ve videu vás hodí na ukázku desktopového Firefoxu: https://youtu.be/Un1hu919aNA?t=257

EDIT:
> zaměřený na bezpečnost

Dnes je vše zaměřeno na bezpečnost.

> místo předražených jablek

Podobně dobrý Android s podobně dlouhou podporou stojí podobně. Už vidím, jak vládním zaměstnancům rozdáš shitové levné Androidy - těma se fakt chlubit nebudou.

EDIT 2: Alternatovní mobilní OS zabil Google, tak mu můžeš poděkovat. Ono když monetizovaná videa nejely ve webovém prohlížeči, protože si Google dal na čas s implementacáí pro mobilní web... A soudně blokoval alternativní klienty (např. ten na WindowsPhone).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Místo vládních zaměstnanců měli být státní zaměstnanci. Číňani si s HarmonyOS uvědomili, že ty miliardy minimálně ze začátku pálit musí, protože se to do budoucna vyplatí a pokud nechtějí být otroci někoho jiného, tak prostě musí. EU je na tom stejně, jen to vzdala hned na začátku.

EU by mohla nařídit, aby každá banka na jejím trhu musela mít aplikaci i na její OS. Američani nařizují TikToku prodej, neuznávají ICC soud a EU nedokáže ani tohle? To je vidět, co je to za mrzácký projekt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

První HarmonyOS byl jen přejmenovaný Android. Nevím, jak je to dnes. Klidně ať miliardy pálí, ještě to urychlí jejich ekonomniku. Otrokem být nemusí, od toho máme Linux (ten mimochodem umí spouštět androidí aplikace). EU dokázala dost, např. konektor, obchody a jádra webového prohlížeče třetích stran, ale ustátnit nějaký OS je blbost, to by neprospívalo konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, kdyz mas ty spravne konexe... zazil jsem projekt IS pro soukromou firmu, ktery sel z nejakeho grantu EU (ne u nas). Po nejake dobe se ta firma vnitrne rozhadala a cast lidi presla nekam jinam, mimo jine i ti, co ten IS udrzovali. Co udelala dana firma? Sla na to lisacky, misto, aby si sehnali firmu, ktera ji to bude udrzovat nebo rozviijet, dostali dalsi grant na dalsi IS, kterym ten puvodni nahradili.
Tak se panove a damy dela bussines v EU :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s tím linuxem. Nechápu, milión distribucí linuxu a že by se někdo specializoval na smartphony podobně jako to dělá LineageOS na open-source části Androidu? Nic. Škoda.
Jo, jedu na SGS5 na LineageOS, ten telefon už těžce nestačí po hardwarové stránce, klidně bych to nahradil linuxem, jenže by něco použitelného muselo existovat. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svojho času existoval projekt Ubuntu Touch - https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Touch ktorý zjavne funguje v nejakej podobe doteraz (na závratných 30 zariadeniach). Ale tiež si vravím, že je škoda, že sa to nechytilo viac. Samotný OS IMO nie je problém. ak je dostupná open source dokumentácia k všetkému HW (problém 1) a vybudovať systém, ktorý bude "seamlessly" vedieť prepínať UI z PC na dotykové ovládanie (problém 2) aby sa nemuseli robiť 2 verzie tej istej aplikácie. Ale aj keď sa tieto 2 problémy vyriešia, ostáva problém 3 v podobe "zažitých štandardov" - s telefónmi nastala podobná situácia ako s Windows v 90. rokoch - konkurencia bola/je (BlackBerry, Tizen, webOS, paradoxne Windows Mobile) ale neudržala sa z XY dôvodov. No a aktuálna situácia, kedy sú "služby Google" (Google Play Services) previazané ako rakovina s každou prkotinou spolu s populárnymi Alphabet platformami (YT,Gmail) zabezpečila, že v nejakej podobe musí byť Google prítomný aj na ne-Google OS - ad Huawei, čo v Gspace o sebe bonzuje, že je zariadenie Huawei pred zákazom a používajú fork MicroG. To je jedna z vtipných a zároveň smutných vecí na dnešnej dobe - bojuje sa za ekológiu, proti elektroodpadu a použiteľné zariadenia sú zarezané SW cestou či už na strane klienta alebo servera. Nuž čo už, ešte existujú niché projekty typu NothingPhone, FairPhone, LibertyPhone atď. postavené na AOSP, ale je to skôr o tom, aby sa koza nažrala a vlk ostal celý - a tie ceny sú daň za to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, suhlas. myslim, ze je to dobry napad. Ved kolke miliardy sa tlacia do koniny menom greendeal, ci baterkace.
Aspon by bolo nejake sukromie a casom by z toho mohlo vzniknut daleko viacej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, dotace na všechno, třeba zvýhodnění nafty oproti benzínu. Aspoň že Česko vede v nepodpoře elektromobility (jsme i za Rumunskem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ja som odporca dotacii. ten system co zaviedla komunisticka diktatura v eu je sialeny. cele zle. Myslel som to vsak tak, ze ked uz su tie dotacie na kazdu koninu, tak sa mohlo dat na nieco aspon co ma nejaky potencial.
ale to som snilek. to by sa musel pouzit zdravy rozum a to v bruseli nehrozi ani nahodou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podpora elektromobility je cesta do pekel, to ví každý, kdo není zelený idiot. V Norsku a tuším v Nizozemí už kvůli tomu mají potíže se zásobováním elektřinou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že vůbec. Infrastruktura v té nizozemské obci byla slabá už předtím, takže i bez aut nemůžou připojovat další domy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tlačit něco od zeleného stolu zasedací místnosti EU komise je ... cesta do pekel.
Zvlášť, když vůbec nemají tušení o reálné situaci mimo svou sociální bublinu a žerou vše, co jim lobbeři předloží.
To, že na to není připravena infrastruktura, je už jenom ta pověstná "třešinka na dortu".

Loni jsem byl marod a nikam nejezdil. Tak jsem na všech povinných poplatcích a údržbě V-hiclu zaplatil (násobně) více, než za benzín.
Pokud to bude takhle postupovat dále, bude pro mne jednodušší (a levnější) zavolat si taxi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší lobing byl ze strany fosilních automobilek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kterým směrem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hint: Proti sobě nelobovaly ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pravdu. Jen je třeba peníze rozdělit rozumně. Nemá smysl investovat do elektroaut dokud nemáme TOKAMAK.

Green deal stoji 260 miliard eur ročně.
Celkově se vyšplhá na biliony.
Celková cena ITER je 23 miliard dolarů.
Dobu výstavby odhaduji na 30 let.

Kéž by se alespoň jedno procento z GD přesunulo na stavbu Tokamaků, tak v roce 2050 můžeme začít uvažovat o elektromobilech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na provoz zařízení jako je Jolla, PC, auta, superpočítače pro AI.... na to všechno potřebujeme energii. Až jí budeme mít neomezený zdroj, tak se můžeme začít bavit o tom, jakým způsobem jí budeme přepravovat a uchovávat.
Klidně nám můžou pomoc fosilní paliva. Jen se postaví zařízení na zpětné odchytavani CO2 ze vzduchu. Nebo to bude vodík získaný elektrolyzou vody. Nebo to bude syntetický benzín. A můžou to být klidně i baterie. Nebo cokoliv jiného, co se podaří vymyslet. Já jsem za to aby se natahaly dráty podél silnic. Podobně jak se to stalo na železnici.
Vlaky, metro, tramvaje a trolejbusy jsou léty prověřené technologie. Není třeba vymýšlet nic nového. V praxi to bude mix těchto technologii. Protože každá má svoje výhody.

Ale nejdřív potřebujeme rozjet komerční tokamak. S tak silně podfinancovaným projektem jako je ITER to půjde hrozně pomalu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máme víceméně neomezený zdroj na tisíc let, takže velká rezerva, než bude fúze. Nemůžeme čekat dalších třeba 10 let. Přeprava jsou dráty, u elektřiny nejednodušší proti ostatním energiím. Stacionární skladování, když vás netrápí velikost a hmotnost "baterie", jsou už taky další možnosti. Vodík se už ukázal jako slepá cesta, protože i kdybyste měl výrobu se 100% efektivitou, tak pak 2/3 energie ztratíte skladováním a distribucí. A syntetický benzín bude vždy násobně dražší než ten, co za nás vyrobila příroda. Chcete jezdit za 2-3 násobek na syntetický benzín, když s ekektroautem naopak jezdíte za zlomek nákladů, co normální benzín?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Syntetizovat benzín je vhodné ... pro případy, kdy potřebujete (nejlépe čistý) oktan.
Na použítí pro motory stačí metan.

A že to stojí energii?
Vždyť je zdarma.
Někdy je jí i nadbytek.

Ale v tomto rozsahu nikdo nepřemýšlí.
Připojit Občasný zdroj energie přímo do sítě a mít zákonem zaručený přednostní výkup je jednodušší.
A mnohem rychleji to vrátí investici (nebo dotaci?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, občas je elektřina za zápornou cenu, a to včetně ceny distribuce. Ale nějaké velké zařízení, co má vyrábět aspoň 1/4 dne tím neuživíte. Je to zatím akorát tak na nabití elektroauta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Máme víceméně neomezený zdroj na tisíc let"
Uran?
Proč nestojí vedle každého města elektrárna?
Proč za elektřinu platíme?
Proč topíme plynem raději než elektřinou?
Proč jezdíme na benzín?

Protože zdroje, které máme, mají nějaká omezení. Včetně jaderných elektráren.
Proč je Němci a Rakušané nechtějí by se dalo pochopit. Ale proč investují bilióny do GD a do tokamaku skoro vůbec? To nechápu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč proč proč? Protože jsme blbý*.

*) Donedávna uran nebyl dost zelený, takže např. banky na něj nechtěly půjčovat (samozřejmě mohl půjčit přímo stát).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V clanku chyba dost dolezita informacia, ze Jolla prechadza na predplatne. To plati pre spominany telefon a novo podporovane Sony Xperia 10 iV a V. Cena 5Eur mesacne.
Pre starsie(aktualne podorovane) telefony sa da kupit perpetual licencia za 24.90, co zaruci updaty do konca podory(do kedy budu podorovane ale nebolo spomenute).

Cakal som kedy s tym niekto pride. Bohuzial toto je nad mnou akceptovatelnu hranicu a so Sailfis OS skoncim.

"Zajímavé nicméně je, že se zjevně plánuje pátá verze operačního systému." ne zjevne planuje ale je jasne, ze pride. Ma prist v Q3/24

https://www.youtube.com/watch?v=1nEC3sVExAU

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude další "bestseller". Škoda no...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dík, ale video jsem viděl. Dokud není Sailfish 5.0 vydán, tak se za mě "zjevně plánuje" - jisté na světě není nic. Totéž to předplatné. U nového telefonu to už zmíněno je, po diskusích se o tom mluví, ale dokud to Jolla oficiálně neoznámí u sebe na webu, tak to pro mě není zpráva. A do toho se jim zjevně prozatím nechce, protože lidí jako vy bude nemalé množství :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A v tom videu je kto? Franta odvedle alebo ludia z Jolla?
Jasne tam prezentuju 5.0 verziu a aj predplatne.

Tak ja som to zobral ako experiment pred par rokmi,kde som si za stovku kupil XA2 z bazaru. Na pocudovanie som s tym vydrzal celkom dlho aj ked som sa bal, ze v korporate narazim na nieco, co nebude fungovat. Nejak som to dal ale cim dalej, tym viacej ma ten telefon(nedokonalosti Sailfish OS) obmedzoval. Cakal som na podporu novych Sony telefonov ale davat 60Eur rocne za aktualny stav Sailfish OS je pre mna vela. Tak pri polovici by som rozmyslal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skus popisat svoje skusenosti a pocity s jollou. plusy a minusy. velmi by ma to zaujmalo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niesom nejaky maniak, takze toho vela na smartfone nepouzivam. Aj preto som sa rozhodol to skusit. Pred nedavnom to bolo 4-roky, co fungujem na Sailfish OS X na Sony Xperia XA2.
Kalsicky telefonujem, SMS, pouzivam internet na telefone, zdielam internet(hotspot). Nejaky ti kecalkovia(Whatsapp,Slack), kvoli praci nejake tie appky pre 2FA ako SailOPT(nativna appka), Duo Mobile, Okta Verify. Okrem toho nejaka jednoducha hra a appka od mojho mibilneho operatora.
Pre Android aplikacie pouzivam F-Droid a Aurora Store.
System nieje extremne svizny na XA2 ale pre nenarocne pouzivanie v pohode. Chcel som to skusit s novsim smartfonom, ze ake to bude ale k tomu sa uz asi nedostanem.
Zapnute WIFI celkom zerie bateriu. Citelne kratsia vydrz oproti Androidu/vypnutej WIFI. Nenasiel som pricinu.
Nepouzivam ziadne bankove aplikacie.
Ovladanie je ine ako na Android telefonoch ale mne celkom vyhovuje/rychlo som si zvykol.

Plusy
- nieje to Android/iOS
- za jednorazovy poplatok dlha podpora. To uz nebude platit. 5 eur mesacne za to v akom stave to je mi pride vela.
Minusy
-Malo nativnych aplikacii
-Obmedzena funkcionalita v predinstalvoanych aplikaciach. Najviac ma irituje Fotoaparat, kde si v appke nevies vypnut zvuk spuste. Jedina moznost je stlmit zvuk(Silent mode), co ale nevies ak mas spusteny Fotoaparat, lebo kazde tlacidlo funguje ako spust, tak nevies znizit hlasitost. Existuje vylepsena verzia v Jolla store ale ta od urcitej verzie prestala fungovat a tvorca ju od vtedy neupdatol/nefixol.
-Aplikacie, ktore potrebuju GPaly nefunguju alebo funguju obmedzene
-Bluetooth nefunguje v Android aplikaciach
-problem pri push notifikaciach aplikaciach ako Okta verify, Duo Mobile, ktore pouzivam pri praci ale vies to oblbnut.
-aj appky ako Whatsapp ma sem-tam problem s prijmom novych sprav. Prijmu sa az ked spustis appku.
-raz a cas to chce restart, lebo v nejakej appke nieco nefunguje. Uprava hlasitosti pri Whatsapp volaniach, cierna obrazovka pri spusteni Fotoaparatu.
-Browser(zalozeny na Firefoxe) ma svoje muchy a browsovanie po internete nieje nejaky super zazitok ale to moze byt aj vykonom smartfonu. Chcelo by to uz nieco novsie.
-Updaty by mohli byt castejsie. Zhorsilo sa to dost po napadnuti Ukrajiny, kedze dost prace na novych veciach a fixoch odvadzali Rusi, kedze to maju ako alternativny OS pre statnu spravu.

Ak sa nic zasadne nezmeni, tak to nevidim ruzovo do buducnosti. Spolupraca s Ruskom tomu dost pomohla ale s tym je koniec. Chcelo by to sirsiu oficialnu podporu telefonov. Vylepsit predinstalovane aplikacie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zkušenosti. Žravá WiFi je problém asi většiny alternativních OS a pro mě to dost zabíjí (člověk je "furt na netu" a nechce platit zbytečně data).

Jestli ten WhatsApp je androidí app a nefungují tam notifikace, když je app vypnutá, tak tam nefunguje ten systém notifikací přes Google servery, což je logické. Dnes už to není tak, že by app běžela celá v pozadí (stovky MB) a jen WindowsPhone uměl obecně řešení přes rozdělení app na plnou a mini (1 MB RAM).

PS: Firefox je nejpomalejší prohlížeč na mobilech, takže to není překvapení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mluvis o/porovnavas s appkou jmenem Firefox na androidu, tak to je dost jine, nez SFOS Firefox, a mel bys to srovnavat spis s Fennec https://f-droid.org/en/packages/org.mozilla.fennec_fdroid/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomalé je jeho jádro, a to je všude stejné. Jinak by to nebyl Firefox.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem doted pocit, ze tomu tak neni zcela. Jako oboji je Gecko, ale Firefox mel snad mit vic "odladene" (a odtucnene?) GeckoView, a Fennec mel byt vic plnotucny (a tudiz pomalejsi). Ale je v tom desny hokej, a uz to oboji nejspis ma tu odladenou GeckoView variantu (nebo?). Kazdopadne, at uz cokoliv, mluvil-li bys o Fennec / Firefox na Androidu, SFOS bude mit to nejtucnejsi gecko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní prohlížeče jsou plnotučné. Však taky se můžeš připojit přes USB kabel z PC na developer panel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pridavam vicemene podobnou dlouhodobou zkusenost, byt jsem cca pred rokem na Sailfish rezignoval (XA2+ pouzivam stale jako sekundarni telefon). Byl jsem se SFOS jako "primary daily-driver" prakticky 10 let (2014-2023), a predtim jsem byl nekolik let na jeho duchovnich predchudcich - Maemo (Nokia n900) a Meego (Nokia N9). A to i v zemich, kde se "Appky" berou jako samozrejmost bezneho zivota vic, nez v CR (2014-16 Svycarsko, 2016-19 US+Canada). Skrz Android-compatibility layer jsem zvladal obsluhovat i vetsinu bank (a napr. vkladat pres fotak a bankovni appku cast sve mzdy v Kanade, co mi chodila postou jako sek, protoze … Kanada), a dlouhou dobu mi tam fungoval i takovy Revolut (ten vsak cca 2 roky nazpet prohlasil, ze co neni instalovane skrz Google Play, nema pravo se prihlasit; melo by to jit nejak obejit, ale po tom vsem jsem rezignoval). Ta androidi vrstva si obecne zaslouzi kredit, mmch je to i zpusob, jak mit plnotucny multitasking se zcela ibovolnymi android appkami. Tim jen chci rict, ze extra-extra-namaha umoznovala priohnout radu veci, byt zrovna ty banky vzdoruji vic a vic. Ten nefungujici bluetooth v android-layer umi potrapit (zdravim Z-box ci jak se ta vec, kterou lze otevrit jen Android/iOS appkou, co vysle bluetooth signal, jmenuje).

Obecne, je to hodne analogicke jako Win vs. Lin. Clovek ma v SFOS veci temer plne pod svou kontrolou (je tam par binarnich blobu pro hardware, takze napr. RMS by to neschvalil). Napr. takovy "root" se udela tak, ze se v terminalu napise "devel-su<ENTER>" (mmch, @odb, zvuk pro spoust fotoaparatu sel proste jako soubor smazat / prepsat prazdnym 0sek zvukem). Na telefonech s hw klavesnici (Gemini, Fxtec) to byl paradni OS pro ssh do kapsy (jsem exot, a napr. i v telefonu ctu emaily v mutt-u, a pisu je ve vim-u). Nebo, sms-ky jsem typicky cetl tak, ze jsem se naopak z laptopu sshckoval na telefon, a zavolal terminalovy sqlite. Unixovy svet se vsim tim leskem! Na druhou stranu, rada veci, kterou lide v zemich 1. sveta v 21. stoleti povazuji za samozrejmost, jsou na SFOS ocistec, ne-li peklo. Takove A-GPS (tj. stahnuti si almanachu z internetu namisto jejich dlouheho sosani ze satelitu), nebo, jeste lepe, hruba lokalizace pomoci BTSek/verejne znamych WiFi. Sice zde dlouhou dobu slo vyuzivat pomoc od Mozilly https://location.services.mozilla.com/ , ale ty to letos zavreli uplne, a uz predtim to mivalo nedostupna okna. Takze obcas trvalo minuty, nez se fixnula GPS, a za jizdy v aute to obcas nedala vubec. Nebo, jak zminuje @odb, SFOS ma velmi zastaralou verzi gecko pro web browser (pred mesicem to urcite byla Firefox 78 ESR, a v release notes pro prave vychazejici SFOS 4.6 zadna zminka o upgrade browseru neni). Nebo k 5G cell se to taky neumi pripojit (byt to ted melo/ma byt nove experimentalne zprovozneno? snad), a ac presne nevim, proc OS nemuze byt agnosticky vuci 3G/4G/5G a nenecha rozhodovat modem, tak pry nemuze (i 4G v prvnim JollaPhone cekala par mesicu, nez to zprovoznili). Nebo trebas LibreSpotify client cas od casu prestal autentifikovat, a za par dni uz byl zase OK. A kdyz zrovna nemel tyhle "ztraty vedomi", tak libovolne odpojeni od data-konektivity znamena nutnost celou tu masinerii okolo vypnout/zapnout. Poslech hudby v aute na dalnici umela byt "sranda". Long story short, unixovy svet se vsi bidou!

PS: v dobach Android 4.x, kdy cca SFOS prislo na svet, to jejich swipe prostredi bylo bajecny, svizny, proste parada. Evoluce z Meego (toho mi prislo vzdy obrovska skoda, R.I.P., Nokia linux phone projects). Ale dneska? Za tech 10 let google nespal, mozna i neco trochu zoptimalizoval (a mozna ne?), a hlavne hardware v kapse dost zrychlil. Takze Android docela bezi. No byl to velmi smutny rozvod se SFOS, a dodnes me to je trochu lito, nicmene, uz mi na tohle hobby vazne dosel cas a energie. Jinak v cem je SFOS u me stale fajn - telefony se SFOS skrz USB pouzivam jako 4G modemy, ktere klidne i 3 mesice v kuse bezi v routeru na chalupe u prarodicu. Mam tam automaticky pripojovaneho wireguard clienta, a skrz VPN se na ten telefon nasshckuju, kdykoliv potrebuju. Ne, ze by k tomu vsemu neslo pouzit android, ale tam mi vzdycky prislo, ze i automaticky USB tethering je neco, co je potreba hackovat (neco ve stylu ""adb shell am start -n com.android.settings/.TetherSettings && sleep 2 && adb shell input keyevent 20 && sleep 0.1 && adb shell input keyevent 20 && sleep 0.1 && adb shell input keyevent KEYCODE_ENTER"")

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já zatím na SFOS zůstavám, jen pomalu uvažuji o novém HW. Občas se myšlenky na přejití na Android či iOS objeví, ale chybělo by mi to UI/UX, soukromí a jsem línej všechno nějak migrovat na jiný OS. Někdy se člověk musí trochu omezit, jindy zase naopak SFOS překvapí, např. nedávno na dovolené jsem chtěl pak večer z mobilu ukázat fotky na chytré televizi - na SFOS jsem stáhnul appku Jupi, otevřel appku, vybral TV, zvolil konkrétní fotky a bylo to :-) ovšem potom na Android smartphone jiné osoby co tam byla jsem hledal vhodnou appku na F-Droid, ale nakonec se nepodařilo, přebírat hromadu appek na Google Play se mi moc nechtělo, tak jsem to na Androidu vzdal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na upgradu browseru z gecko 78 na 91 pracuje ve volném čase hlavně jeden bývalý zaměstnanec Jolly, tak snad se to podaří stihnout do SFOS 5.0. Na svém blogu ukazuje co taková práce obnáší https://www.flypig.co.uk/blog

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednorázový poplatek by měl zůstat, ale předpokládám, že se upraví jeho výše, když dosavadní výše je jen jak rok předplatného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potom co se některým lidem v komunitě nelíbilo oznámení předplatného, tak Jolla psala, že bude i nadále možnost jednorázové licence.

Jinak na oficiálním představení novinek Jolly bylo řečeno, že to měsíční předplatné není nutné platit pořád. Zaplatíte jednou a můžete používat SailfishOS s Android apps, MS Exchange akorát nedostanete další aktualizace. Takže by mělo stačit, kdo zvolí variantu předplatné, zaplatit si předplatné jen ty měsíce, kdy vyjdou aktualizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoro bych řekl, že to je taková ta klasická generická čínská lowend Unisoc platforma, co jich jsou plný Nokie, realmy a další značky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten telefon může být Helios G80 od Mediateku, je v konfiguraci 2x A75 + 6x A55, takže low endový čip, ale když se mu udělá dobrý systém, tak na základní použití bude relativně ok.

To "PC" už je skutečně nějaký generic čínké cosi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě je tragédie ten displej, proboha proč někdo v roce 2024 cpe do nových mobilů 720p na 6,5".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Ten OS nebo aplikace nemusí umět "HighDPI".
2. GPU je pomalé nebo grafika OS a aplikací neakcelerovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1. Převládají zařízení se SailfishOS, které mají 1080p displej a existuje i komunitní port Sailfishe pro Xperii 1 I, která má 4k displej, takže v tom problém nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, já ten systém neznám. Vim, že je postaven na Qt a QML a z naší firmy vím, že tam jsou bugy ohledně DPI. Tak možná že jen někde sehnali sklad s displeji, co nikdo nechtěl, takže levné koupili. Jejich uživatelům to stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by to úplně stačilo uživatelům SFOS, když podporované Xperie mají několik let lepší parametry a někteří uživatelé si přáli i podporu Xperií řady 5 a 1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přát si nestačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mi zdechla Ektra, jsem jel na 6,5" telefonech se 720 displejem. Jasně, když vedle toho položíš 6,5" 1080, je vidět mírný rozdíl, ale během běžného používání, kdy máš těch 720, nijak nižší rozlišení nevadí. Naopak si spíš můžeš cenit svižnějšího běhu a vyšší výdrže, než kdyby musel telefon obsluhovat 1080.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vtipný je, že když si chcete užít většího rozlišení, tak musíte koukat tak zblízka, že si zkazíte oči, a pak už vám bude stačit těch 720p ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po pěti letech na 1080p (Redmi 5 Plus + SailfishOS) se mi nechce kupovat mobil s nižším rozlišením a třeba při využití terminálu se to vyšší rozlišení zrovna hodí pro lepší zobrazení menšího textu. (a ten terminál využívám docela často, i když to ten OS nevyžaduje)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč dnes všichni musí dělat (prakticky výhradně jen) 6+" hrůzy ... ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je stejný jako tenkost u notebooků. Čím víc pruhů, tím víc Adidas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není totéž, tenčí NTB může dávat smysl oproti tlustému, ale dlouhý telefon oproti kratšímu? Nevím jak ostatní (třeba ženy), ale nemám dlaň jak Yetti, aby mi tam placky s povrchem cihly padly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto roste jen do délky a ne i do šířky. Aby ho mohli držet lidi s menší rukou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na SailfishOS zas tolik dlouhý displej na výšku nevadí, díky gestům a Pulldown/Pushup menu v aplikacích není potřeba tolik šahat k vrchní straně displeje jako Androidu, který má menu a tlačítka v aplikacích neprakticky nahoře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.