Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jste spokojeni s naším autorským zákonem? Pokud ne, jak ho chcete změnit?

Volby do Poslanecké sněmovny
Před 14 dny jsme před vás přišli s myšlenkou oslovit strany, které soupeří o vaše hlasy v nadcházejících volbách a položili jim následně celkem deset otázek, se kterými jste nám také pomohli. Původně jsme mysleli, že celý "dotazník" vydáme najednou, ale bylo by to moc dlouhé, protože některé strany si daly opravdu záležet a tak dnes odstartujeme desetidenní seriál, kde najdete odpovědi od stran, které do včerejší půlnoci na naši výzvu zareagovaly.

Kapitoly článků

2.  Jste spokojeni s naším autorským zákonem? Pokud ne, jak ho chcete změnit?

2 LIB Liberálové.cz: Kvalita autorského zákona je přiměřená kvalitě celého právního řádu a našim mezinárodním závazkům. Obecně považujeme neustále měnění a vylepšování zákonů za chybné.

4 VV Věci veřejné: v současné době ve svém programu problematiku autorského zákona neupravujeme. V legislativní oblasti je pro nás prioritou především zákaz tzv. přílepků k zákonům, schválení nového občanského zákoníku a rovněž očekávaných zákonů o obecném referendu a státní službě.

5 KONS Konzervativní strana: Úprava autorského práva v České republice víceméně odpovídá stavu v ostatních evropských zemích a není důvodu k zásadním změnám.

6 KSČM Komunistická strana Čech a Moravy: Silně diskutabilní otázka, o které je možno polemizovat a hlavně záleží na úhlu pohledu. Pokud se budu vyjadřovat jako laik bude to můj osobní názor a v tom případě mohu odpovědět jsem spokojen . Budu-li se k němu vyjadřovat jako již za zainteresovanou stranu tj. jako autor nějakého díla, bude můj názor ovlivněn osobním finančním prospěchem, který v případě přísného autorského zákona budu mít. V případě budu-li se vyjadřovat jako odborník, jde o věc složitou a navazující v užších i širších oblastech problému na další právní úpravu.

9 ČSSD Česká strana sociálně demokratická: Současná podoba autorského zákona je výsledkem kompromisu. Pokud se najde potřebný politický konsenzus, jsme připraveni o jeho budoucí podobě jednat a zohlednit pokroky, které v případě digitalizace nastaly.

10 NP Národní prosperita: Vaše otázky jsou nám vzdálené a odpovídat bez dostatečných znalostí nehodláme. Takže promiňte.

12 M Moravané: Stávající autorský zákon č. 121/2000 Sb. je nevyhovující. Změna by měla být hlavně v postihu počítačového pirátství, ale při respektování občanských práv.

13 SPOZ Strana práv občanů - Zemanovci: Toto je velmi složitý problém, související se zastaralým pojetím autorských práv. Jsme připraveni na jeho řešení pracovat ve spolupráci s odborníky. V každém případě považujeme za absurdní, aby hotely a další právnické osoby platily za pouštění písniček a klipů. Jsme pro zkrácení doby autorské ochrany, protože v některých oborech (SW je klasickým příkladem) jde vývoj velmi rychle kupředu a chráněné dílo brzy zastarává. Jsem si také vědomi zneužívání monopolního postavení ze strany firmy Microsoft, které řešil několikrát Evropský antimonopolní úřad.
Na národní úrovni jsem připraveni udělat maximum pro postupné narovnání a odstranění absurdit. Jde však o problém, který se musí řešit primárně na úrovni Evropské unie a tam nejsme zatím zastoupeni. Úsilí Evropského parlamentu omezit zpupnost monopolního kapitálu však vítáme a podporujeme. Nerozumíme však politické angažovanosti internetové komunity na straně konzervativní pravice, která je iniciátorem omezování svobody internetu.

15 TOP 09: K první otázce odpověď nedodali.

19 ČSNS2005 Česká strana národně socialistická: ochrana autorských práv je u nás dostatečná a není třeba na ní nic měnit.

20 SZ Strana zelených: Autorský zákon zajišťuje dobrou ochranu autorů. Bohužel není kompatibilní s rychle se vyvíjejícími informačními technologiemi. Strana zelených prosazuje v oblasti autorského práva následující opatření, které by měly napomoci najít rovnováhu mezi zájmy tvůrců a konzumentů autorských děl:

  • Nové obchodní modely
  • Paušál na kulturu
  • Požadavek na použití otevřené licence pro díla podporovaná z veřejného rozpočtu

Více informací k tomuto bodu naleznete v prezentaci ze semináře o autorském právu, který organizovala Strana zelených minulý rok.

23 ČPS Česká pirátská strana: Nejsme na tom úplně špatně, spokojeni ale nejsme a žádáme následující změny:

  • Zrušení výpalného za prázdná média a kopírovací zařízení. Způsob jakým se v současnosti vybírá a přerozděluje nemá v demokratické společnosti co dělat.
  • Snížení trestnosti sdílení uměleckých děl. Za nasdílení jedné písničky pro pět kamarádů na Internetu nesmí hrozit několik let vězení jako dosud.
  • Zkrácení doby trvání autorských práv. Většina uměleckých děl ztrácí komerční potenciál několik měsíců po zveřejnění, protože zábavní průmysl srazil umělecké dílo na úroveň rychloobrátkového zboží krátkodobé spotřeby. Zákonná ochrana ale trvá 70 let po smrti autora, což je nepřiměřené.
  • Zákon by se měl přeformulovat tak, aby přestal na prvním místě hájit zájmy velkých monopolů, a více podporoval autory a uživatele autorských děl.

24 DSSS Dělnická strana sociální spravedlnosti: Samotná podstata autorského zákona je v zásadě v souladu s realitou (viz bod 6), měli jste asi na mysli trestně právní postih za „kopírování“ dat zvaný „poškození a zneužití záznamu na nosiči informací...“ popřípadě vyhlášku, které se věnujeme níže v bodě 4. Nestavíme se vyloženě odmítavě i k takovému trestnému činu, i když jeho společenská nebezpečnost spočívá spíše v tom, že kopírovaný SW vytváří nekalou soutěž pro svobodný software... Sazby jsou příliš vysoké, ale jsou absurdnější trestné činy nesoucí názvy jako „podpora a propagace ...“ nebo „popírání, zpochybnění, schvalování a ospravedlňování ...“ a to si říkáme svoboda a demokracie.

Odpovědi od stran a sdružení, které nám alespoň nejakou reakci zaslaly, byly vystaveny tak, jak jsme je obdrželi, bez jakékoliv korekce a úprav.


 

17 KDU-ČSL: KDU-ČSL podporuje vhodné novelizace současného Autorského zákona, pokud budou založeny na principu vyváženého právního systému, který na jedné straně vytváří pobídky pro kreativní autory, aby mohly dále tvořit, a na druhé straně dává jednotlivým uživatelům a společnosti právní jistotu, jak mohou s vytvořeným dílem nakládat.
V principu je současný Autorský zákon vyhovující. Lze uvažovat o změnách zejména v oblasti software, tak aby autorská práva nebyla zátěží. U budoucích novelizací autorského zákona nám bude záležet mj. na odstranění komplikací bránících flexibilnějšímu nakládání se software, což je mimo jiné otázka nepřevoditelnosti autorských práv k počítačovému programu. Je určitě žádoucí, aby  například „public domain“ nebyla neřešitelnou záležitostí pro české autorské právo, popřípadě, aby „open source“ nebo „free software“ nebyl z hlediska českého práva něčím absolutně neplatným. V tomto ohledu nás, v jistém smyslu – v kontextu globálního světa – české, resp. kontinentání autorské právo někdy činí cosi jako izolovaný ostrov.
Zejména část týkající se výjimek a omezení je možné v souladu s čl. 5 evropské směrnice o informační společnosti z roku 2000 rozšířit a přidat další výjimky (při školní výuce, v případě parodie apod.). Podle legislativního plánu bude další novelu Autorského zákona předkládat Ministerstvo kultury na konci roku 2010 a KDU-ČSL by se ráda v Poslanecké sněmovně pokusila o vhodnou aktualizaci pravidel, která jsou potřeba pro užití děl v digitálním prostředí.
IT je jedna z nejdynamičtějších oblastí, a proto dle našeho názoru musí i právní regulace reagovat na nejnovější trendy. Zároveň je potřeba zmínit, že některé části českého autorského zákona jsou v porovnání s autorskými zákony v Evropě velmi benevolentní a spravedlivé pro společnost, na čemž má historickou zásluhu m.j.  poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

25 Strana svobodných občanů: Svobodní odmítají nové regulace a zásahy do svobody občanů vedené s cílem dát tržní výhodu držitelům autorských práv. Rostoucí role státu v provádění ochrany autorských práv má škodlivé vedlejší důsledky pro kulturu. Svobodní se proto v této oblasti přiklánějí k občanskoprávnímu řešení sporů a efektivnímu využívání technologických prostředků na úkor veřejného práva a státních regulací.

26 ODS Občanská demokratická strana: Současnou právní úpravu považujeme za dostačující.

Kapitoly článků
2.  Jste spokojeni s naším autorským zákonem? Pokud ne, jak ho chcete změnit?

Diskuse ke článku Volby 2010: odpovědi stran na vaše otázky, začínáme s AZ (1/10)

Neděle, 9 Květen 2010 - 13:25 | Tomas Svoboda | V důsledku chybné komunikace jsme odpovědi za KDU...
Sobota, 8 Květen 2010 - 13:35 | Enigma | Na přednášce Organická chemie ve farmacii jsem...
Sobota, 8 Květen 2010 - 13:29 | Enigma | Mohli byste smazat tento příspěvek? Odeslal se...
Sobota, 8 Květen 2010 - 13:29 | Enigma | Napadlo mě, že bychom si mohli zkusit odpovědět...
Čtvrtek, 6 Květen 2010 - 02:16 | volani.webnode.cz | Volte podle sebe? Oki, ale to jde pokud je...
Čtvrtek, 6 Květen 2010 - 02:08 | volani.webnode.cz | Koho a proč budete tedy volit?
Středa, 5 Květen 2010 - 19:08 | gofry | Zákaz voliť by mali mať tí, ktorí sú čistými...
Středa, 5 Květen 2010 - 13:02 | Václav Novotný | Nesmíš všechno vidět tak jednobarevně. Milada je...
Středa, 5 Květen 2010 - 12:50 | Václav Novotný | Ano, důvěřivých důchodců jsou mraky a na svojí...
Středa, 5 Květen 2010 - 11:48 | Milan Moravec | Stanovisko Strany svobodných občanů - 25 Jen bych...

Zobrazit diskusi