Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vietnamci dělají zlaté Watch z nerezových. Vyjde to 10× levněji

Fascinuje me, ze par mesicu pote, co Apple sam v ramci keynote vyvratil teorie o keramice (Johny Ive v prezentaci: "alloy of silver, copper and palladium") je to na diitu stale in - asi proto, ze to nesedi do svetonazoru ze Apple ztelesnuje vse spatne na tomhle svete...

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

byl by link na tu keynote ? nen mi moc jasny jak tvrzeni ze to obsahuje "silver, copper and palladium" vyvraci obsah keramiky.. kdyby chtel vyvratit obsah keramiky, tak snad rekne ze to neobsahuje keramiku.. takhle to muze obsahvat stribro, med, paladium i keramiku a porad to neodporuje jeho tvrzeni.. btw. apple taky povidal ze se ohnulo vsehovsudy devet iphonů :)

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Verim, ze ironie neni hnacim motorem diskuze. Jinak "apple watch keynote" dokazete do googlu bezpochyby napsat sam. Dalsi dulezite slovo je "alloy". Ta vec s keramikou je "composite" - a jestli si necim jsem jisty, tak tim, ze nejvetsi firma zapsana na americke burze si dava safra pozor, aby nelhala.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A také ty kecy o menším hmotnostním poměru zlata jsou opravdu k smíchu.

"Slitina má nižší hustotu, a tak je pro dosažení hmotnostního poměru vyhovujícího 18karátové ryzosti potřeba méně zlata, než by bylo, pokud by se použila slitina se stříbrem."

Zlato je to 18karátové, takže hmotnost čistého zlata tvoří 75 % hmotnosti šasi hodinek. Stejně jako u libovolné jiné 18karátové slitiny zlata.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Objem hodinek je konstantní, tudíž čím nižší je hustota příměsi (a výsledné slitiny), tím nižší je hmotnost obsaženého zlata. Není tohle učivo 6 třídy ZŠ?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Hmotnost je nižší to přece nikdo nerozporuje, ale poměr je snad daný, ne?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

On je trochu rozdil pomer vahovy (hmotnostni) a pomer obsahovy (objemovy)
Uz se to tu nejednou probiralo ale nekteri to stale nechapou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem samozřejmě na mysli hmotnostní poměr u tolik omílané "slitiny". Hodinky jsou tak nějak z principu dutý útvar a usuzovat podle objemu na hmotnost obsaženého zlata je poněkud hloupé.

Prostě to nejsou hodinky, které by se kupovali kvůli obsaženému zlatu, ale z jiných důvodů .Ať už si o těch důvodech i hodinkách myslím co chci, tak je těžko někdo koupí jako investici. IMHO se kupujou (taky) kvůli hypu, který se dá mimo jiné pozorovat i zde. Tolik článků o jednom výrobku se jen tak nevidí.

P.S. Podobný výrobek bych nechtěl ani zadarmo (používat, na prodej asi dobrý:-) a proto mě zdejší reklamní smršt už nudí a opakující se diskuze udivuje. Ale tak alespoň se vykecáme....

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Na objem předmětu vyrobeného ze slitiny zlata vám ale v tomto oboru jak se říká "sere pes". Zlato se neprodává na objem, ale na hmotnost. 40g šasi Apple Watch bude mít v sobě stále 30 g zlata, a to i kdyby jako příměs Apple použil místo té vaší "keramiky" olovo. Je to možná revoluční a těžko uchopitelná představa, ale je to tak.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jak je vidět, stále nechápete podstatu. Pokud by Apple použil na výrobu rámu slitinu s olovem, které má vyšší hustotu, měl by tento rám vyšší hmotnost. Tedy nikoli 40 gramů, ale třeba 80 gramů. A tudíž by v rámu nebylo obsaženo 30 gramů zlata, ale 60 gramů. V případě produktu, jehož tvar je daný designem ostatních částí a nelze ho měnit, je konstantou objem materiálu. Proměnnou se díky různé hustotě materiálů stává hmotnost. Nikoli opačně.

Ještě jednodušeji: Pokud by Apple do stávající formy na Watch namísto stávající slitiny nalil klasickou obsahující čistě zlato se stříbrem, bude výsledný odlitek obsahovat až hmotnostní dvojnásobek zlata.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já samozřejmě vašemu pohledu zcela rozumím. Jen bych se velmi zdráhal jej nazývat podstatou problému.
Karát je hmotnostní jednostka. Hmotnost iWatch je známa, hmotnost čistě šasi by šla také dohledat. Spotřebitel přesně ví, kolik gramů čistého zlata v produktu dostane. Žádný podvod ani matení zákazníků se nekoná.

Je pravda, že v případě slitiny zlata a olova by hodinky při stejném objemu měly třeba těch 80 g, z toho 60 g zlata. V případě použití slitiny zlata a ochuzeného uranu by iWatch vážily kolem 100 g a baterie by měla doživotní záruku. To jsou sice všechno nesmírně zajímavé informace, ale vzhledem k podstatě problému naprosto, ale naprosto irelevatní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lžete, zlato je 18 karátové pokud vyhovuje puncovnímu zákonu v příslušném bodu tedy pokud jde o slitinu zlata s přesně definovanými kovy! Pokud smícháte trochu zlata s tunou karmického hnoje rozhodně nejde o slitinu a už vůbec ne slitinu podle puncovního zákona a tak to co podvodníci z Apple vyrobili v ČR, a ve většině státu EU, rozhodně nemá nárok na puncovní značku a nemůže být prodáváno jako 18karátové zlato!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty „teorie o keramice“ si Apple koncem loňského roku patentoval. V patentu popisuje, jak touto cestou umí snížit množství zlata použitého pro výrobu určitého objemu 18kt slitiny o ~50 %. Určitě je to jen náhoda, že zrovna parametry uvedené v patentu z konce roku 2014 se objevují u produktu vydaného začátkem roku 2015 ;-)
http://goo.gl/4f4Xz2

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, patent existuje. Nejde o slitinu, ale o kompozit (smicha se prasek ze zlata a male kulicky keramiky). Zpusob vyroby vylucuje pridani dalsich casti pomoci slitiny, protoze pri taveni by ty kulicky keramiky diky sve vaze vyplavaly na povrch slitiny a nebo shorely (zalezi na materialovych vlastnostech, pochopitelne). Navic pritomnost (velmi tuhe) keramiky znemoznuje klasicke zlatnicke lesteni, o kterem se v keynote take zminuji (material musi byt vylisovan do ciloveho tvaru a specialne lesten - hadam asi priblizne stylem diamantoveho smirku, rozhodne ne pomoci kuze atp.).

Neboli - patent maji, stejne tak maji treba patent na liquid metal (resp. jeho licenci) a spoustu dalsich - to neznamena, ze ho pouzivaji.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je, ze vyctu tech prvku neni ani zadne zlato. Tak jaka slitina to tedy je?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Žádná, kov s keramikou netvoří slitinu.
Stejně jako beton s ocelovou výztuží není slitinou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Slitina to není, je to kompozit a výrobek se "lisuje" za tepla ze sypké směsi. (alespoň tak praví patent)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Přístup českých rozumbradů k Apple nebo jiným firmám je nepodstatný, to je jen takové řečnění u piva. Je ovšem fascinující jak si ti Asiaté hned najdou cestičku jak na něčem vydělat vyplnit díru na trhu. Jasně že ty jejich modifikace budou mít uplatnění jen na trzích s nižší životní úrovní, ale i tak to bude pořádná hromada iWatch co tak modifikují. To zase budou na asijských tržnicích hromady "originál" krabiček se značkovými výrobky, bez označení cenou :))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam místo toho zlata dali nitrid titanu, tak to bude vypadat stejně a nepoškrábe se to.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to by se mizerně prodávalo, určitá skupina lidí vyžaduje zlato, ne cokoliv jiného, i kdyby to mělo větší cenu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tato marketingová firma by jistě našla způsob jak svým zákazníkům vysvětlit, že jejich patentovaný nitrid titanu vlastně obsahuje 18 karátů zlata. A ti by nás touto informací pak oblažovali v diskusích. ;o)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To je pouze váš hodně omezený pohled na svět, kdyby u Apple záleželo jen na marketingu, kdyby to byly reklamní bludy a vábení oveček jak se zde mylně předpokládá. Tak prodají jednu várku produktů a v dalších letech jsou vyřízení. Můžete si to vyzkoušet sám, začnete podnikat, udělejte si bombastickou reklamní kampaň,a prodejte lidem póvl. Schválně jak dlouho vám to vydrží. A to jsou místní zákazníci sakra odolní a zabírají na reklamní kampaň. V ČR se dělá marketing jednoduše a podle jedněch not. A jak to funguje, právě zde se prodává póvl za cenu Mercedesu. Kdyby to opravdu bylo na marketingu, tak stačí ostatním firmám okopírovat co dělá Apple a prachy se jim jen sypou.

To jen místní pseudo odborníci, mají velké řeči, ale pak řeší jak svou vlastní práci udat alespoň za 1000 euro měsíčně. No a s tímto příjmem řeší, jak to funguje v zemích, kde za takové peníze nepracuje ani uklízečka.

Prostě to musí být zlato, ne platina nebo nějaký nitrid. Je to stejné jako jít v Londýně nebo Mnichově na premiéru do divadla, a vzít si na sebe oblek se sekáče, tvrdit že byl i tak sakra drahý, jen smůla je to již 5 let starý model.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Lenze tato teoria plati v pripade klasickych ludi, ktorymi ale zakaznici Apple nie su a preto nie je mozne tuto teoriu trzneho mechanizmu v tomto pripade aplikovat. :) Zakaznik Apple sa zvycajne necha ojebat opakovane kazdy rok ci dva, no rad si vystoji 3-dnovu frontu pri uvedeni dalsieho produktu a este si chrochta spokojnostou. Cize ano, mate pravdu, keby ludia neboli zmasirovane stado tupcov, tak uz davno ziadny Apple nie je. :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Počítám že jste vysoce postavený člověk v mezinárodní firmě na průzkum trhu a chování spotřebitelů, jinak si nedokáži představit jak získáváte vámi uváděné informace. Jak máte tucha z pohledu malé a chudší země posuzovat miliony zákazníků, kde útrata 200 Euro/ USD je prostě normální běžný výdaj za normální komerční zboží. To není žádný luxus nebo frajeřina, to jsou obyčejné věci denní spotřeby.

Tady vůbec nejde o Apple, čert ho vem, jsou dražší firmy, s mnohem vyšší marží. Já pracovat za marži co má Apple, neuživím rodinu. Tady jde o naprostý amatérizmus a ztrátu soudnosti některých diskutérů. Prezentovat to na nějakém bulvárním serveru, prosím ale zde? Jak pak někdo může doufat v lépe placenou práci, když má guláš v hlavě. Prostě zdejším diskutérům uniká, že 100 lidí má 100 chutí, co nevyhovuje vám, vyhovuje někomu jinému. Zesměšňovat nebo nadávat na MS, Google, Linux, WebOS, Xbox, PS, ..... takové nebo makové může jen jednodušší člověk, co sám v životě ničeho nedosáhl, sám se nemá čím chlubit. V podstatě je to ekvivalent fotbalových Fans, co se mlátí kvůli klubové šále, nebo na fotbale rozmlátí sedačky a napadnou ostatní. Také si jen kompenzují své prázdno v lebce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Berete to moc vazne. :) Neviem ako vy, ale ja ked si kupim spotrebku od vyrobcu X, ktora je pomerne draha (voci tomu, co mi ponuka) a zistim, ze vyrobca setril 1$ na kvalite pouziteho materialu, pripadne ma vyrobca X oznaci za debila, ktory neumi fotit, pripadne spravne drzat telefon v ruke namiesto toho, aby si priznal svoju inziniersku chybu, od tohto vyrobcu si uz jeho dalsi produkt nekupim. To je situacia a jav, ktory opisujete vyssie. Divili by ste sa, kolko znamych poznam, co si Apple kupia z naprostej tvrdohlavosti, aj keby slo o nalesteny prd (k comu maju ich produkty stale blizsie a blizsie) a pripadne vady prehliadaju a kritiku pre zmenu neprijimaju. Naozaj nemusim byt vysokopostaveny clovek v medzinarodnej firme priezkumu trhu aby som si uvedomil, ze taketo spravanie je zcela iste neracionalne a chovanie spotrebitela stadovite, zaslepene. Opravdu to neni o "niceni sedaciek" ani o vylievani, ani o zosmiesovani ako sa tu snazite prezentovat. Hovorim tomu kritika, ktoru si Apple pravom zasluzi. ;)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, že ty fronty obvykle stojí tak stovky pomatenců po celém světě a Jablek se prodávají miliony, neřekl bych, že to je ta hlavní odbytová linie Apple. Samozřejmě je to ta nejlepší skupina pro marketing a také se toho využívá (resp. spousta redakcí a bloggerů to přímo podstupuje dobrovolně, do těch front se staví a je z toho článků na několik dní a Apple to nestojí ani cent).

Toto se netýká jen Apple, lidi prostě pořád chtějí nové a nové věci a jsou schopni pro ně skákat přes plot. Apple to jen tak nějak přetavuje do pozitivního světla a úspěšně vytváří dojem žádanosti, nicméně spotřební trend nové, nové, ještě novější je tu obecně. To to jablko jde alespoň za rok prodat za +-70 % kupní ceny, ale jsou věci co končí po roce v popelnici.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nestacim sa divit aky su tunajsi informatici pruzny. V sekunde sa zmenia na zlatnikov a potom si medzi sebou klikaju +.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To že Apple vytvořil slitinu zlata s keramikou je sice zajímavé, ale okradl tím hlavně zákazníky, protože to již nepůjde prodat jako zlato. Jedině že by si to zákazník nechal přetavit. To že je to lehčí, není argument. Když to zákazník chtěl ze zlata, tak to z něj mělo být.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

S tym okradnutim pravda, ale fanusikovi to je zpravidla ukradnute. S tou sperkarskou hodnotou je to ale diskutabilne. Kto chce investovat do zlata, nekupi si 18 karat a hlavne, nekupi si par gramov zriedeneho zlata za $10000, takze o investicnom hladisku tu nemoze byt velmi rec. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Apple nevytvořil slitinu zlata a keramiky, to je prostě z principu kravina, i když tomu tak říkají nejde o slitinu. Základním předpokladem slitiny je existence kapalné fáze což směs keramika kov dost dobře nesplňuje, pokud ty jejich hodinky zahřejete na 1064C prostě z toho zbude kapka zlata a hromada keramického "prachu".
Stejně tak nevytvořil zlato ryzosti 18 karátů. 18 kartové zlato je v ČR a ve většině zemí EU slitina zlata s zákonem přesně vyjmenovanými kovy v které je 750 dílů zlata a 250 dílu ostatních zákonem vyjmenovaných kovů. Slitina zlata a keramiky tuto definici nesplňuje hned ve dvou bodech, nejde o slitinu a už vůbec nejde o slitinu s zákonem vyjmenovaným kovem, proto na území ČR a většiny zemí EU nemůže Apple hodinky prodávat s označením vyrobeno z 18 karátového zlata, šlo by o klamání zákazníka a hrubé porušení puncovního zákona.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vietnamci???... To jakože všecí lidé z Vietnamu (vvlastní továrnu, jakože je státní nebo tak něco?), nebo jen hloupé zobecnění - nebezpeční -lidi polarizující nacionalismus... (Babiš se také musl veřejně omluvit za obecné osočení, že: Větnamci neplatí daně...)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je použití termínu Vietnamci v nadpisu. Ne že by na něm bylo něco špatného, ale spíše bývá spojován s českou komunitou Vietnamců. "Vietnamská firma" nebo "ve Vietnamu" by asi bylo přesnější, že to je fakt ve Vietnamu a ne v Malém Saigonu na Libuši (i když by to byla frajeřina :-). To jsem si jen tak zašťoural.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.