Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kaveri přetaktována na 6 GHz na „neoverclockerské“ desce

OC rekordy, svět sám pro sebe, většinou nesledujeme - tedy alespoň pokud na nich není unikátní nic víc než dosažená frekvence. Tentokrát se ale výsledku podařilo dosáhnout na „OC nepřátelské“ sestavě.

Téměř každý známý výrobce základních desek, procesorů i grafických má ve svém portfoliu produkty přímo určené k přetaktování a lámání rekordů. Grafické karty a základní desky s posílenými napájecími obvody nebo výběrové kousky čipů, které zvládají enormní taktovací frekvence.

Pak je hardware opačného charakteru, dá se říct řadový - a nakonec takový, který je k taktování vysloveně nevhodný. Právě do třetí kategorie spadá APU Kaveri, pro jehož výrobu zvolila AMD „neprocesorový“ výrobní proces vycházející z bulkového substrátu. Už s vydáním této generace čipů jsme poukazovali na to, že přes zdánlivě pokročilejší 28nm výrobu nebude Kaveri dosahovat takových taktů, jako 32nm Trinity Richland, které byly vyráběné klasickým SOI procesem zaměřeným na maximální takty.

Autor tedy použil Kaveri A10-7850K (základní takt 3,7 GHz, turbo/boost 4,1 GHz), základní desku MSI A88X-G45 Gaming (s běžnou OC výbavou) a substanci, bez které pravověrní lamači rekordů nedají ani ránu - kapalný dusík. Výsledkem byla hodnota 6136,91 MHz při napětí 1,368 voltu. Ač jde o rekord pro APU Kaveri, nejde z výše uvedených důvodů o rekord pro APU jako taková. 32nm SOI Trinity dosáhla výrazně více - v podání Richland A10-6800K to je 8520,22 MHz. Pro objektivní srovnání je ale třeba dodat, že během prvních měsíců na trhu dosahovaly OC rekordy na Trinity zhruba o 1-1,1 GHz nižších hodnot a teprve se zkušenostmi a větším množstvím přebraných kousků maximální takt stoupal. Podobný vývoj lze čekat i u Kaveri - byť je jasné, že hranici 8 GHz nebude atakovat nikdy.

Závěrem asi není třeba připomínat, že pro prakticky používání není semi-stabilní sestava s omrzlou trubkou plnou tekutého dusíku vhodná a její dlouhodobé provozování ani není cílem. Pro nás je zajímavé spíš srovnání možností dvou výrobních procesů (28nm bulk GlobalFoundries a 32nm SOI téhož výrobce) na srovnatelně velkých čipech: Při základních taktech nastavených podle TDP 95/100 W mluvíme o 10 %; v situaci neomezené TDP se ale propast mezi oběma rozevírá a budeme-li srovnávat s prvními rekordy Trinity, hovoříme o ~20% rozdílu, možná více.

Diskuse ke článku Kaveri přetaktována na 6 GHz na „neoverclockerské“ desce

Žádné komentáře.