Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kde je Surface Mini? Microsoft měl obavy z neúspěchu

surface_mini-cover_5.png
Do oficiálního prodeje zamířil včera nový model z řady Surface s pořadovým číslem tři. Není však menší, jak se původně očekávalo. Ba přímo naopak, s vyšší výbavou i samotnou velikostí úhlopříčky posunul celou modelovou sérii zase o kousek dál.

Představený Surface Pro 3 nabízí ve své základní výbavě 12“ úhlopříčku displeje s rozlišením až 2160x1440 pixelů. Cenová hladina startuje v závislosti na konfiguraci na 800 dolarech (cca 16 tisíc) a míří vysoko až skoro ke 1950 dolarů (39 tisíc). Blíže k modelům a celkové specifikaci si můžete přečíst v našem včerejším článku.

Ano, je to trochu něco jiného, než se původně očekávalo. I když Microsoft napřímo nikdy práci na Surface Mini, malém tabletu postaveném na ARM platformě s Windows RT, nepotvrdil, důvěryhodné zdroje potvrzovaly rozjetou práci v kooperaci se společností Qualcomm a blížící se datum uvedení. Co se tedy stalo?

surface_mini-cover_1.png

Zahraniční server Bloomberg informuje, že si Microsoft na poslední chvíli vydání Surface Mini rozmyslel z důvodu obav o jeho přijetí. Dostatečným signálem mu bylo vlažné přijetí dříve představených konkurenčních zařízení s Windows RT od společností jako Asus, Dell, Lenovo či Samsung. Ve srovnání s nimi by nemělo zařízení co více nabídnout, bylo by to jen navázání na předem jasný neúspěch.

Vše nasvědčuje tomu, že by se Surface Mini mohl stát v budoucnu hlavní lodí pro software nové generace. Tedy klíčovým nástrojem pro propagaci nového konceptu Windows, který nahradí (sjednotí) Windows RT a Windows Phone platformu. Tento krok by mohl výrazně zvýšit množství dostupných universálních aplikací pro zařízení a zároveň pomoci odlišit tyto tablety od klasických Windows 8.1 zařízení, která mají procesory x86 a schopnost spouštět desktopové aplikace.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kde je Surface Mini? Microsoft měl obavy z neúspěchu

Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 23:27 | BTJ | Jestli tam chteli dat RT a ARM, tak se nedivim,...
Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 19:37 | Jiří Molnár | Díky za komentář. WinRT bylo použito jen v...
Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 18:58 | JeCh | Hodně nepovedený článek. Pouze papouškuje "...
Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 16:30 | aa bb | Windows RT je mrtva platforma. Este bude trva...

Zobrazit diskusi