Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kde najít kolagen v potravinách? 5 tipů, co zařadit do svého jídelníčku

PR článek
Stále mladší lidé si často stěžují na bolesti kloubů. Užívají proto nejrůznější přípravky pro tišení bolesti, aby ji snadněji překonali. Ale mnohem lepší je myslet na budoucnost již nyní a do těla se pokusit dostat jednu z nejdůležitějších látek vyživujících právě kolena a další klouby. Víte, v jakých potravinách je kolagen?

Zdroj: Shutterstock

Kolagen je nerozpustná bílkovina, která je složena z množství aminokyselin a přirozeně se vyskytuje v lidském těle. Je jednou ze základních stavebních struktur pojivové tkáně. Nachází se nejen v kloubech, ale i v kostech, zubech a šlachách. Pro naše tělo a zdraví je tak naprosto nepostradatelný. Po dvacátém roce života bohužel vaše tělo dokáže produkovat kolagenu čím dál tím méně.

Jak můžete poznat, že máte nedostatek kolagenu?

Vzhledem k tomu, že se kolagen stará i o pružnost a svěžest pokožky, tak i příznaky nedostatku kolagenu se nejvíce projevují právě na pokožce. Mezi hlavní příznaky patří tvorba hlubokých vrásek, kruhů pod očima a zároveň je stále více ochablá a povislá pokožka. Pro ženy je také nepříjemné, když se jim kvůli nedostatku kolagenu začnou třepit nehty.

Naštěstí, jak jsme již psali výše, tělo si umí kolagen vyrobit samo, ale pro jeho tvorbu potřebuje některé látky a vitamíny, které se ale také vyskytují zcela přirozeně v některých potravinách. Není tak naštěstí zapotřebí držet krvelačné diety, které vás budou zbytečně omezovat. Jen je třeba, dávat si větší pozor na to, co jíte. Moudrá příroda navíc zařídila, že se vyskytuje přírodní kolagen v potravinách, takže i zde můžeme hledat zdroj. Toto téma krásně zpracovala společnost Golden Tree

Zdroj: Shutterstock

V jakých potravinách je kolagen a co podporuje jeho tvorbu?

Losos

Za největší zdroj těchto látek můžeme jednoznačně označit ryby a podle mnoha údajů je vůbec nejlepším zdrojem mořského kolagenu losos. Zde však nastává problém v jediné věci. Losos skutečně obsahuje mnoho kolagenu, ale bohužel především v těch částech ryby, které se většinou vyhazují, což jsou kůže a kosti. Naštěstí i maso obsahuje přírodní kolagen, ale již ne v takovém množství.

Hovězí maso

Pokud nepatříte mezi milovníky ryb, můžete zkusit i libové hovězí maso, které obsahuje velké zásoby glycerinu, lysinu a hydroxyprolinu, neboli základních stavebních kamenů pro tvorbu kolagenu. Tvorbu kolagenu urychluje i přítomnost zinku, který je v hovězím mase také hojně zastoupen.

Kuřecí maso

U kuřecího masa nalezneme taktéž veškeré potřebné látky pro podporu tvorby kolagenu. Kuřecí maso však neobsahuje jen látky podporující stavbu kolagenu, ale také kolagen v přírodní podobě. Nemusíte si tak ke každému obědu dávat jen rybu nebo hovězí, ale stačí tato masa pravidelně střídat nebo je alespoň občas zařadit do svého jídelníčku.

Zelená listová zelenina

Zelenina sice neobsahuje kolagen, ale obsahuje chlorofyl, který se významně podílí na stavbě kolagenu v našem těle. Chlorofyl je nejen potřebný pro budování kolagenu, ale také prospívá naší pokožce a je považován za velice silný antioxidant.

Hydrolyzovaný kolagen umí zázraky

Veškeré popsané možnosti hovoří o kolagenu v potravinách a látkách, které pomáhají jeho tvorbě. Mimo to existuje i hydrolyzovaný kolagen, který je podle nejnovějších studií až 3x více vstřebatelný. Hlavní rozdíl je v tom, že hydrolyzovaný kolagen se štěpí na velice malé částice v porovnání s kolagenem v potravinách. Tento kolagen se prodává v prášku a stačí ho pouze rozmíchat ve sklenici vody a vaše starosti s dávkou kolagenu jsou rázem pryč.

Tagy: