Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kde se vzalo PL2 Intelu a kdy se stalo klíčovým pro benchmarky?

Takze takymto tempom mozme za rok ocakavat, aby intel dorovnal AMD procesory, budeme potrebovat zdroj o vykone jadroveho reaktoru a chladenie tekutym dusikom..
Krasne vidno, ze Apple spravil perfektny krok 5 rokov dozadu..
AMD bude na tom nasobne lepsie par rokov.. (som zvedavy na TSMC kapacity)
Intel bude produkovat viac a viac klamlivej reklamy..skoda ze to nie je trestne..
Trolovia najdu milion dovodov preco je super mat doma jadrovu elektraren, ktora bude vykurovat pol mesta a notebook ktoremu pri prvom peaku umrie baterka, lebo hold nema 20000Gah..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představ, jak to bude vypadat, až tyhle peaky budou mít dlouhodobý vliv na životnost baterií... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

podle mě ne tohle řádná mrkdkovina, optimalizovat CPU hlavně na benchmarky....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si kupovat a sponzorovat tvůrce benchmarků, welcome to Intel dirty world. Ano je to špína.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no ak naserú tetu Lisu urobí to isté a zase bude všetko normálne. Intelákom padne brada a úsmevy sa stratia.. Nechápem, prečo túto "stratégiu" nepoužíva aj AMD. Ono tá myšlienka odozvy je dobrá aj pre amd. Či nie?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska odezvy už to dávno nemá smysl, protože jednojádrový boost u desktopových procesorů už léta není omezen TDP. Jedno jádro Zen 3 i v samostatné jednojádrové zátěži na boostu kolem 5 GHz nežere víc než 20 wattů, takže navýšení TDP je zbytečné.

Krom toho AMD má vyšší setrvalý jednojádrový i vícejádrový výkon než Intel v krátkodobém boostu při PL2, takže je to zbytečné i z hlediska vícejádrového výkonu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak aj keby to malo vykonnostny zmysel, tak si nemyslim, ze AMD to ma momentalne za potreby. Momentalne dopyt vysoko prevysuje kapacity vyroby, a tymto krokom by dopyt len vzrastol. Je jasne vidiet, ze uz v sucasnosti sa AMD sustreduje na dodavky hlavne vyssich verzii CPU, na ktorych ma vyssie marze. Napr. po takom "lowendovom" 3300X sa len zaprasilo a uz ho vacsina distributorov aj vyradila z ponuky. Zen 3 nastupca pre istotu nebol ani ohlaseny. A o desktopovych APU ani nehovorim. Mobilne APU su takisto nedostatkovy tovar - mnoho modelov notebookov su uz niekolko mesiacov vypredane, sem-tam pride nejaka mala varka par desiatok kusov. Snad ked opadne zaujem o novy PS/XBOX a uvolnia sa vyrobne kapacity sa to zlepsi, ale to tak skoro nevidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pre AMD nie je výhodné produkovať 4 jadrá. Moja teória je, že pri ZEN4 jednoducho pridajú 2 jadrá ku každému segmentu a konečne vyradia 4 jadrá z prevádzky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dík za vysvetlenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neurobi. Nemuze.
Uvedom si, ze AMD ma procesory na 7nm, kdezto Intel na 14nm. Tudiz tam muze rvat vic proudu nez mu to zacne horet.
Cele je to jenom o spotrebe.
Ano, Intel ji ma vyssi a to o hodne, tudiz kdyz to bude mit vyssi provozni naklady, melo by to mit nizsi porizovaci naklady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvedom si, ze AMD ma procesory na 7nm, kdezto Intel na 14nm. Tudiz tam muze rvat vic proudu nez mu to zacne horet.

To je zajímavá dedukce. Můžeš jí něčím podpořit ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdycky platilo, ze cim mas vetsi plochu, tim si muzes dovolit do toho rvat vic wattaze, proste je tam vic kremiku, ktery ti to pojme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej, to dáva význam. AMD má relatívne malý čip, ktorý produkuje teplo na malej ploche.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no. Ten ojeb je jinde. Ne v tom, že to vydrží jet rychle jenom po dobu benchmarku.

Finta je v tom, že má Intel papírově 125W procesory, které umí „krátkodobě zvýšit výkon“, ale v reálu je na všech deskách s výjimkou nejlevnějších shitek se třemi fázemi tau nastavené na neomezeně dlouho, power limity třeba na 4000 W, a 125W procesory jedou při dlouhodobé zátěži soustavně v PL2 a v reálu žerou kolem 240 W, dokud nenarazí na limit teploty, anebo nejsou při výpočtech s AVX/AVX2 přiškrcené limitem na AVX, který je nižší.

Takže se nemusíte bát ani tak nižšího výkonu, než je v recenzích, ale poněkud vyšší spotřeby, než je ve specifikacích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

docela by ma zaujimalo, kolko vydrzi taka standardna (nepremiova) zakladovka, ktora je stavana na 125W CPU, pokial ju CPU moze neustale zdimat na 250-300W... hlavne ked na napajacej kaskade nema ziadne teplotne senzory a napajacie obvody sa tym padom skvaria za ziva... ale je mi jasne, ze to Intel nezaujima, on vyraba "len" CPU, tento problem jednoducho prehodi na vyrobcov zakladoviek, ergo pouzivatelov => vyrobca zakladovky nemal nechat odomknuty PL2 limit a pouzivatel nemal tolko vytazovat CPU

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jde spíš na konto výrobce desky, Intel to asi jen v tichosti toleruje, protože to zvedá výkon (a zároveň je z obliga, když ty procesory žerou 240 W, protože výrobci obcházejí jeho specifikace). A myslím, že desky, u kterých to tak funguje, na to stavěné a dimenzované jsou, prémiové snesou i podstatně větší zátěž.

Spíš bych měl obavy o to, jak dlouho vydrží procesor, pokud se do něj v zátěži pere dvakrát víc, než co má ve specifikacích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak z mojich skusenosti mozem povedat, ze prve, co odchadza na OC zostavach su kondiky na doske. To, co predvadza Intel, sa neda nazvat inak ako tovarny OC. CPU vydrzi toho dost, pokial je adekvatne chladeny - co v tomto pripade zabezpecuje teplotne cidlo v jadre. Takze Intel je z obliga a odse*u si to pouzivatelia, ktori nasledne budu nadavat na vyrobcov dosiek, aj ked su v tom "nevinne". Ano, mozme sa bavit o tom, ze vyrobcovia dosiek maju nechat PL2 limit zapnuty, ale ruku na srdce - kto by si kupil nejaku dosku, o ktorej by vedel, ze "znizuje" vykon na polovicu oproti konkurencnym doskam!? Proste zacarovany kruh, za ktory nie je zodpovedny nikto iny ako Intel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Píše se to někde ve vašich recenzích ? Asi jsem to přehlédl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Computer 11/2020.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na webu u OBR recenzí ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To se nedá takto zobecňovat.

Třeba tady je zjevné, že krátce po začátku testu žádné z jader neklesalo pod 4900 MHz a procesor držel u všech frekvenci mezi 4,9-5,3 GHz. To už se dál až do konce testu neopakovalo a frekvence oscilovaly mezi 3,7-4,9 GHz:

https://www.tweaktown.com/image.php?image=https://static.tweaktown.com/c...

Test v UE, kde i9-10900K má vyšší maximální takt, ale i9-10850K Intel prodloužil tau, takže v průměru (při délce tohoto testu) vychází jako výkonnější:
https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-10850k/images/10900k-freq.jpg
https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-10850k/images/10850k-freq.jpg

celý článek:
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-10850k/21.html

Tady je pak CineBench a Prime 95:
https://3dnews.ru/assets/external/illustrations/2020/05/26/1011849/graph...
https://3dnews.ru/assets/external/illustrations/2020/05/26/1011849/graph...

Modře výchozí nastavení (Номинал = Nominal), červeně vypnutí všech limitů (Безлимит = Bezlimit).

Takových výsledků najde google hafo, takže vliv na grafy výkonu v recenzích PL2/tau prokazatelně má.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Záleží to taky na konkrétní desce a na nastavení, s jakým je to testované. A recenzenti do testů většinou nedávají screenshoty s nastavením biosu, jaké použili.

A ten bezlimit je v podstatě BIOS defaults na deskách, co nemají vykradené napájení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, takze kdyz v tech recenzich autori tvrdej ze testujou na default, tak podle tebe vsichni lzou..
nebude to spis tak, ze pctuning testuje s vypnutejma limitama, aby intel dopad co nejlip a snazis se to vokecat tim ze presvecujes lidi, ze vypnuty limity jsou default, co?? ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A když Obr testuje Ryzen, tak pořád něco nastavuje v biosu (snižuje výkon).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jak to testuje obr. Ale vím, že jsem tu měl pět desek pro LGA1200 s B460 a Z490 s cenou od tří do osmi litrů, a na všech byly po načtení bios defaults odstavené power limity a procesory jely na PL2 boostech v Cinebench i dvacet minut, pak už jsem to vypnul.

Jenom v případě, že teploty procesoru vylezly na 100 °C, to shodilo takt o 100–200 MHz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pl2 20 min, tak teraz tú o rumcajsovi

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Á, pán je ekspert!

https://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vagner/temp/cinebench-i9-10900k.csv

log z HWInfo, i9-10900K, takže co do spotřeby worst case scenario. Cinebench R20 v loopu. Z490 Tomahawk, což je u Z490 v podstatě mainstream. Na bios defaults.

Nazdar.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou redakce, ktere tu Tau vyfikundaci nechavaji na defaultech specifikace a meri s tim. Ukazuji i rozdily vykonu mezi "nekonecnou spotrebou" a spotrebou, kterou deklaruje Intel. Viz napriklad redakce Computerbase. Takhle by se to mwlo i delat. Merit jen "defaultni vyfikundaci v OC rezimu" je chybne delany test.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jako teoretické srovnání je to super. Akorát se nenajde nikdo, kdo s takovým nastavením provozuje. Ani lidí, kteří vědí, co dělají, ani lidé, kteří netuší, která bije, ten procesor nebudou mít ve stavu, v jakém to uvádí datasheet Intelu, pokud to výrobce sám nenastaví jako bios defaults u desky.

Neexistuje člověk, který si koupí procesor, koupí si desku, vygoogluje si, kde to má hledat, následně si vygoogluje příšlušné datasheety intelu a pak, z PDF na straně 95, opíše do BIOSu specifikace jiné limity, než tam nacpal výrobce desky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tom tvem postu je hezky videt, proc je PCT tam kde je. Proc nema ani smysl si ty recenze otevirat..ten pristup je opravdu tragicky a hezky demonstruje rozdil mezi "recenzi" (PCT) a dobrou/zajimavou recenzi (Computerbase a jine).
Zbytek nema cenu ani komentovat, protoze ten tvuj druhy odstavec je jak ze spatneho filmu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, 10900K je na PCTuningu od Obra otestovaná s oběma nastaveními.

Možná stojí za to to občas otevřít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc bych to mel otevirat?
Mas pocit, ze mne v necem bude zajimat obruv test? Jeho jediny prinos je pro lidi, kteri si zatim neumeji najit recenze nekde jinde nebo maji problem s cizim jazykem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná abych pak nepsal kraviny o tom, jaký má někdo přístup, když o tom nemám tušení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, na co ty vubec odpovidas? Na testy CPU, na testy grafik nebo na pristup k testum?
Ja kritizuji tvoje vyjadreni o tom, ze jine testy nez "na default" nikoho nezajimaji a ze je zbytecne je delat. Je to lez a tvoje berlicka, jak jsi ospravedlnit, zr PCT jde rok za rokem urovni dolu. Vzdycky, kdyz te nekdo kritizuje nebo dava nejaky navrh, tak to odpalkujes. Hlavne ze tady chodis trollit o sto sest a kritizujes clanku No-X, pritom sam zadnou kritiku nesneses.
Obrmajerovy testy mne principielne davno nezajimaji. Pacient, ktery byl schopny testovat DosBox, zastarale verze programu, kurvit frelvence pameti z duvodu "kompatibility testu' a podobne zhovadilosti nemaji pro mne zadnou vypovedni hodnotu. Na webech a YT kanalech jsou k dispozici mnohem zajimavejsi a kvalitnejsi testy nez co dela PCT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte stejně super přístup. U nějakých power limitů u Intelu se dožadujete toho, aby se striktně nastavovaly hodnoty z tabulky v pdf datasheetu na straně 95 (nemluvě o tom, že to Intel zveřejnil až měsíc po vydání procesorů).

Ale chraň bůh otestovat Ryzen s nepřetaktovanými pamětmi (na nejvyšším taktu, který podporují oficiálně, tzn. někde mezi 2667–3200 MHz podle typu a počtu osazených modulů), z toho se můžete podělat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ted uz ti jen jebe..
:D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy to Intel s tím podváděním tak přehnal, že už se to v testech přestává vyplácet. Stačilo testy trochu prodloužit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chtel bych podekovat no-Xovi za vybornou analyzu PL2 z minulosti do soucasnosti. Presne kvuli takovymto clankum na DIIT jeste stale chodim.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

ešte keby to tu nezasieralo pár magorov. Ale zase popravde, vďaka Jirkovi, ervenému maxovi a pánovi od konkurencie má portál aj počet klikov, pretože sa nedá nereagovať na debility

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Také se přidávám s poděkováním. Než denně deset článečků o nové herní myši nebo o novém RGB podsvětlení, raději jednou za čas takovýto. Web si název "Deep in IT" zaslouží.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Já procházel nějaký datasheet u Intelu a dočetl jsem se i o PL4, tedy až to je to "maximum". Normálně bych se s tím nekakal a v recenzích bych uváděl jedinou hodnotu a to u Intelu PL3/PL4 jako že procesor žere "až" tolik.
Obdobně třeba u "65"W AMD bych pak uváděl "až 80-88W" nějak tak ty 65ky zhruba žerou.

Takže tak to prostě je +- stejně výkonné procesory žerou u AMD "až" 88W a u Intelu "až" 300W

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem uvedl v článku, PL4 je defaultně vypnuté a jde o zajištění toho, aby procesor nevykazoval spotřebu nad možnost napájecích obvodů v noteboocích a podobných zařízeních, kde není prostor pro naddimenzované řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale napajeci obvody nikdy nejsou bezedne - i na desktop desce to ma nejaky limity nad ktere to nema sanci jit. Po precteni clanku jsem nabyl dojmu ze je to spis nutny postavit na pozadavky PL2 (klidne pro trvaly provoz, protoze zda to jede minutu ci vic, nebo donekonecna.. uz je pro ten zdroj celkem jedno). PL3 spicky v ms delkach se daji vykryt kondenzatorama, a zdroj jenom musi byt o neco lepsi nez pro PL2, aby je stihnul dobit - proto se tam taky definuje charakteristika zateze.

PL4 jako fyzicke maximum spotreby nemuze byt prece vypnute, ne? Spis je to brano jako omezeni paralelni k PL2/PL3 - protoze tyto jsou boosty ze strany CPU, zatimco PL4 je limit dany z vnejsiho sveta - podle toho jake mate zdroje napajeni (zda jen baterku nebo i externi privod napajeni). Bohuzel ty modernosti muzou jet na "plnej" vykon jen kdyz jsou pripojeny oba - casto poddimenzovane - zdroje proudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezký rozbor. Nicméně pořád je to jen popis toho, co lze popsat jako "Intel hledá cesty, kterak ze 14 nm vyždímat co nejvíc". Ono je spousta zátěží v řádu jednotek a desítek sekund, které díky změně paradigmatu PL2 proběhnou rychleji (i kdyby jen o málo rychleji), tak proč to nevyužít.

Nemyslím si, že by v Intelu byli všichni idioti a mysleli si, že touhle úpravou PL2 "vojebou" testy na všech IT webech světa a nikdo si chování CPU v zátěži nevšimne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze Intel na zaklade tychto testov vsade do sveta trubi, ze ich procesory maju rovnaky vykon ako konkurencia. A akosi zabudnu povedat, ze len prvych 56 sekund zataze. A bohuzial nie kazdy je taky zainteresovany v technologiach, ze sleduje cele dianie okolo CPU vyrobcov. A aj keby si clovek vygooglil nejake porovnanie, tak narazi opat len na benchmarky, ktore tvrdia to, co Intel. A ked na tom CPU potom pusti trebars encoding videa, tak zisti, aky crap si to kupil.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jak už se tu rozebíralo, ono to nemusí být jen prvních 56 sekund (a v praxi to tak ani nebývá, kvůli snaze výrobců desek předehnat konkurenci). Problém je ale v tom, že pak naprosto neplatí oněch 125W TDP, protože v zátěži ten CPU žere i 2x tolik. A to se už takhle "natvrdo" málokde dozvíš.

Jasně - u hraní staré hry, která stěží vytíží 4 thready, to asi nebude tak tristní. Ale při práci na "plné kule" to už poznat je.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spousta výběrek obsahuje něco jako "CPU se skóre alespoň X v CPUMark".
A zrovna v tom má Intel, zdá se mi, velkou výhodu.

Ona to není lehká situace ani ze strany zadavatelů, často chtějí prostě "nějaké normální" počítače, ale musí to nějak zadat, a pokud možno nenapadnutelně. Tak si pro CPU vyberou CPUMark nebo jiný benchmark.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za zajimave pocteni :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Novy test 11900k vs 10900k oba na @5,2Ghz.
V aplikacich ST lepsi, MT horsi. Ve hrach..plichta a dokonce jsou hry, kde 11900k je pry pomalejsi...
https://wccftech.com/intel-core-i9-11900k-vs-core-i9-10900k-5-2-ghz-over...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.