Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kdyby AMD chystala všechna AM4 CPU, o nichž se hovoří, neměla by čas na Zen 4/5

Kazový Zen 3 třeba 5300 bych bral hned místo R5 1600. R5 5600X3D by klidně taky mohla být kazová 5800X3D ale těch fakt bude asi jako šafránu. A co teprve podpora na 3xx chipsetu...to už se výrobcům snad ani nevyplatí řešit.
Nové APU by mi vyhovovalo do starého PC nejvíc, ale asi je pro AMD zbytečné zahodit veliký potenciál do DDR4.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A není lepší třeba Core i3-10100? Boostuje to až na 4.30 GHz, má to iGPU, nízkou spotřebu a jsou k tomu levné desky. AMD nemá bohužel v tomhle levném segmentu co nabídnout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, proč pořizovat něco jako 10100, když do kanclu stačí ten 6+ let starej intelí mainstream s nějakou prastarou i5? Na soudobé gamesení to není tak ani onak a historické kousky pojedou i na historickém HW.

Když už jsem za poslední 2 roky stavěl nějakou "sociální" herní sestavu, skončilo to vždy APU od AMD, protože nedávalo smysl koupit levný CPU a pak dát těžké prachy za herní lowend, který stál víc, než zbytek PC. A s tím APU šlo i trochu hrát a dnes si pařmeníci dokoupí GPU podle chuti a dostupných peněz. Navíc dnes už 4 jádra na hraní jsou už málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam hodně bude záležet kolik bude těch dostupných peněz. Ta i3 (spíš F) by nemusela být špatná k nějaké bazarové 1070 nebo něčemu podobnému, když by bylo za pár kaček a nějakou dobu nebude v plánu do toho investovat. Tam by i těch 8T odvedlo dost legrace. K 6500XT není výhra ani ta i3 ani AMD APU a když už bude dvojnásobek na rozumnou grafiku, tak už snad bude i na pořádný procesor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K 1070 už koupíš podobně starý PC, nebo už takový máš. Tam nevidím moc důvodů k takové kombinaci nebo nákupu.
K APU nedává 6500XT moc smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No k té 6500XT mi z opačného pohledu nepřijde moc vhodných procesorů, pokud mi nebude vadit těch 20% výkonu dolů, snad jedině 12100 nebo 11400 ale to už taky není úplně "levný" procesor, ale u AMD jsme už na 5k...
Teď lepím asi nejsociálnější sestavu a o té 5600G jsem také přemýšlel s tím že by časem investovali do lepší grafiky jak píšeš, ale nakonec jsem se nevešel do limitu. Nakonec sice bez možnosti upgradu jsem se dostal na polovinu ceny toho procesoru při vyšším výkonu, ale dovedu si představit že někdo bude dávat dohromady novou lowend sestavu, kam dá provizorně třeba tu 1070, kterou jsem aktuálně viděl kolem 3,5k a časem třeba i ten CPU vymění za něco lepšího.
Spousta lidí co tak vidím nemůže vypláznout hned třeba 25 za rozumnou sestavu hned, ale když bude chtít hned hrát, tak to takhle rozložit do několika vln ikdyž výsledný stroj bude horší nebo dražší...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych chtěl vidět tu grafiku, kterou by třeba takovej Ryzen 5 5600G nějak brutálně brzdil. Ten by podle mě stačil na jakoukoliv střední třídu s prstem v nose.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu zmíněnou 6500XT díky jen PCI-E 3.0 v těchto APU a jejich derivátech jako 4500..., těch 20% asi není brutálně, ale málo to také není. Tam by možná nějaká 12100F odvedla lepší práci, ta 5600g je super přechodné řešení, pokud budu mít v plánu časem koupit nějakou 3060 nebo 6600 (s aspoň 8 linkami PCI-E) a teď ty nízké detaily překousnu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, v tom případě ale máme jinou definici střední třídy, tedy aspoň já jsem myslel výkonovou střední třídu, dle tohoto grafu (https://tpucdn.com/review/msi-radeon-rx-6400-aero-itx/images/average-fps...) cca v rozmezí od GTX 1660S tak do RX 6700XT, tam bych žádné velké brždění výkonu opravdu neočekával. U té zmiňované RX 6500XT a jejich derivátů je to způsobeno výraznou specifikou té karty (pouze 4 linky PCIE) a to jen za určitých podmínek (i v té kombinaci s APU), které se dá ale lehce vyhnout. To znamená, že takovou kombinaci by poskládal pouze nějaký neumětel, nebo uživatel, který nemá potřebné znalosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne není. Protože mám B350 desku a RX 570.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

právě, proto bych bral že na AM4 budou chtít doplnit dlouho přehlížený lowend segment. S tou X3D bych viděl jako reálné maximálně 5900X, s plně aktivními čiplety už by nemusely dělat dobrotu špičkové teploty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono těch zmetků evidentně není dost, aby dávalo smysl se tím zabývat. Takže v lowendu, pokud se nepozbírá dost zmetků asi nezbude, než být vděčný za zmetky z APU. U těch X3D snad taky je možnost vypínat cache po blocích, tak by se čas od času mohly nějaké várky zmetků objevit.
U těch APU bych taky asi nečekal nic jiného než zmetky z mobilního segmentu a ani Rembrandt deriváty do AM4 nebudou, kvůli pouze ddr5 řadiči...
Jestli bude klesat poptávka, tak by se snad mohl do běžného prodeje dostat Athlon 4150GE, teď lepím jeden "prohlížeč internetu" a tam by byl úplně ideální. Naštěstí jsem měl v šuplíku aspoň 200GE a ten by tam měl nějakou dobu taky vydržet...
V desktopu mi APU nestačí, ale v notesu bych ho rád uvítal, jen je škoda že asi nebude varianta R5 s aspoň 1024SP, tu bych považoval pro sebe jako ideální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O čem to mluvite ake zmetky? Je to klasicky ZEN3 CPU len sa tam nedava posledna kricia vrstva, ale da sa tam vrstva pamati. Dokonca sa tam ta vrstva pamati ani neprilepuje ničim, len položi, drži sama. Naklady na tu vyleptanu tenku vrstvu pamati čo sa položi na CPU su cca 20€. To može AMD položiť na akykolvek ZEN3 bez kricej vrstvy a je to. Jediny problem je či zakaznik bude ochotny za taky ZEN3 s 3D pamaťou si priplatiť cca 50€ naviac.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5600 je zmetek, buď má vadu třeba jen na jednom jádru, nebo při daném napájení nedokáže udržet frekvence dané specifikací vyššího modelu. Stejně tak vady na wafferu, které tam jsou téměř vždy, budou znamenat že se vyrobí určité množství cache modulů, které nebudou plně funkční. Ty by mohlo jít použít s takovými ne úplně povedenými kousky, kdy by 5600X3D měla třeba jen 32+32MB 3D cache.
Jinak křemík pro X3D, je právě o výšku přidané cache snížený, cache by měla být "přilepená" (povrch se aktivuje plazmou a ve vacuu při stlačení dojde k vazbě mezi atomy a tak spojení obou materiálů) a tam kde není jsou křemíkové výplně, aby výška křemíku byla stejná jako u klasického ryzenu a io chipletu...
Tebou zmíněná metoda mi evokuje, že X3D vzniklo tak, že omylem někomu upadl na normální procesor kus cache :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nespadla cache, ale cash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co je tam vysvetleny? to je novinka napsana podle jednoho z tweetu od greymona.. kterejch bylo hafo a v kazdym tvrdil neco krapet jinyho..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv.
Je zde zdůvodněné proč a jak podle všeho chystá AMD ještě pro AM4.
AMD by bylo hloupé kdyby si uzavřelo trh pro ještě mnohem dlouho početnější AM4,AM5 bude nějakou dobu či spíše rok jasný Highend...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"proč by AMD měla věnovat čas a prostředky na vývoj produktů pro socket AM4"
Kvůli ceně DDR5.
Protože AM5 je z rozhodnutí marketingu čistě DDR5.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..a pak sou tu lidi co si pamatujou jak skylaky umiraly s ddr3 protoze nektery ddr3 potrebovaly vyssi napeti nez zvladal radic skylake..
https://linustechtips.com/topic/458069-ddr3-15v-can-damage-the-skylake-c...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale Ryzen 3000/5000 (zen2 a zen3) majú pamäťový radič v IO čiplete, takže toto nieje úplne najlepší príklad. Čiže teoretický zen4 (5nm) + IO čiplet s DDR4 (12nm) by nemal mať tento druh problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm a ze by pak pulka ryzenu nemela parametry dany generace by jako uzivatele zkousli? pcie5 v tahu, novy zabezpeceni v tahu, prehravani videa v tahu, grafika v tahu, vystupy v tahu, 6x usb3.2 2x2 v tahu a datova propustnost k cpu jadrum polovicni protoze 12nm io die neumi gmi3.. no a jeste by me zajimalo jak bys 12nm io die narouboval na am5, kdyz na nej neni delany..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

upokoj sa, nič sa do AM5 nebude šroubovať....plán B isto nebol určený pre 12-16jadrá, tie by si išli svojou drahou cestou s X670E a ich DDR5 a PCI-E5.0, tam sa cena zásadne nerieši....všetko hore uvedené PCI-E 5.0, DDR5, nové GMI 3, či absencia USB 3.2 2×2 alebo rovno USB 4.0, to všetko sú "cutting edge technológie" a 90% ľudí ich v tejto chvíli bez mihnutia oka oželie, ak dostane vyšší výkon CPU jadier ako má Zen3+/Golden Cove a zároveň si udržia priaznivú cenu platformy, prípadne výhodný upgrade na súčasné dosky minimálne pre B550/X570 (AM4)....samozrejme jednalo by sa len o 6 a 8 jadrá. A ku GMI3 - tak to istotne vychádza z GMI2 a je buď navýšená frekvencia alebo rozšírená šírka zbernice a spätná kompatibilita, je len otázkou chcenia, prípadne predvídavého plánovania.

Osobne si myslím, že prvé funkčné vzorky v labáku testovali na overenom 12nm IO čiplete s DDR4 a až potom testovali spoločne s 6nm čipletom s DDR5, PCI-E 5.0 a vypeckovali CPU čiplet na svoje maximum.

Ak si si všimol, tak AMD posledných 5 rokov ide krok po krôčku a snaží sa minimalizovať akékoľvek chybné veľké kroky, ktoré by ich oslabili v konkurenčnom boji proti Intelu (ale aj nVidii)

Zároveň si myslím, že ak cena DDR5 na začiatku 3Q/2022 spadne ešte o nejakých 30-40% a hlavne tých rýchlych "DDR5 6400" o 50-60% , tak plán B nebude realizovaný, lebo by nedával ekonomicky zmysel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vydat co popisujes pro am5 by byl megafail.. se podivej co loni psaly nekery recenze pri vydani alder lake o am4.. vydat v roce 2022 platformu s vybavou z roku 2019, tak pulka recenzi nenecha na amd nit suchou.. amd si to uvedomuje a nic takovyho by neudelala ani kdyby mela vydani zen4 o pulroku odlozit..

'' A ku GMI3 - tak to istotne vychádza z GMI2 a je buď navýšená frekvencia alebo rozšírená šírka zbernice a spätná kompatibilita, je len otázkou chcenia, prípadne predvídavého plánovania. ''

sorry, ale nechapu o cem pises.. zadna zpetna kompatibilita ani planovani nic neudela s faktem ze gmi2 ma polovicni bandwidth proti gmi3, pro kterou je zen4 stavenej.. tohle by nefungovalo technicky, marketingove by to byl totalni pruser a o necem takovym je zbytecny diskutovat, protoze je v amd dost soudnejch lidi, aby to nepripustili..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím ťa, nauč sa čítať s porozumením, lebo stále tu točíš o AM5, a ja tu píšem o pláne B pre AM4.

rozdiel medzi GMI1 a GMI2 bol v rýchlosti prenosu (frekvencii) aj to iba o 0.2GT/s (1.6 GT/s vs 1.8GT/s), a dôvod prečo len tak kozmeticky bola spotreba 12nm IO čipletu. Teraz to môže ísť vyššie nakoľko to bude na 6nm IO čiplete. Aj keby bolo nové GMI3 na 3.2 GT/s, tak bude obsahovať nižšie rýchlosti, kvôli tomu, že sa objavia modely aj pre notebooky a bude treba čo najviac znižovať spotrebu (kompatibilita by tým bola zaručená).

Áno rozdiel medzi hypotetickým "Zen4 + 12nm IO čiplet + DDR4" a plnokrvným Zen4 s DDR5 by bol citeľný (merateľný), ale najväčšia časť výkonu sa ukrýva primárne v CPU čiplete a jeho L3 cache....DDR4 vs DDR5 budú mať váhu v rozsahu 5-7% max vo väčšine aplikácii. Bohužiaľ sa to asi nikdy nedozvieme, pretože plán B nakoniec asi nebude (možno s odstupom 5-10 rokov, keď to nejaký inžinier vytiahne ako pikošku).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' Prosím ťa, nauč sa čítať s porozumením, lebo stále tu točíš o AM5, a ja tu píšem o pláne B pre AM4. ''

tak to pises blbe.. protoze tohle vlakno je od prvniho postu o tom, proc na am5 nejsou podporovany ddr4..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Postup AMD krůček po krůčku byl dán i nedostatkem peněz na vývoj. Dnes je AMD za vodou a můžeme čekat i větší kroky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 100% v labáku AMD vznikal nejaký hybrid "Zen4 pre AM4", pretože to možné je! bez vytvárania nových masiek pre výrobu, ale hlavne to bol záložný plán (plán B)...nikto takto pred rokom nevedel predpovedať ako sa bude vyvíjať cena a dostupnosť DDR5 pamätí a aký dobrý bude Alder Lake, či o rok neskôr Raptor Lake a tak musel vzniknúť plán B, ktorý ale nakoniec nebude realizovaný, pretože to nebude akútne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak jsem to myslel.

Za poslední 3 měsíce klesla cena DDR5 o 20%
Takže se tohoto plánu Bé nedočkáme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem cen AM4 se ještě dlouho nedočkáme...Navíc drahé desky pro AM5.Takže minimálně rok spíše dva nebude moc důvodu mimo higendu uvažovat o AM5.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na 100% nie, AM5 je nove usporiadanie nožičiek pre ZEN4 5 6
Ale bať sa nemusiš pre AM4 tu budu ešte dva roky ZEN3+3D na 6nm

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V článku jste nezmínili chystané Threadrippery. Asi pro to že v nadpisu je AM4.
Ale doufám že ony chystané CPU s 3D V-cache budou Threadrippery a nikoli Ryzeny 5000X3D.
Pak by tvrzení Roberta Hallocka bylo pravdivé protože se týkalo AM4. A low-end Ryzeny taky nevyvraci, protože to není nic nového ale starý odpad.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě mě překvapuje, že si opravdu někdo myslel že s přicházejícím Zen 4 a socketem AM5 pro dosluhující AM4 přijde ještě něco "vyššího" než co už bylo uvedeno na trh. S článkem tak nelze nic než souhlasit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mínusář(i) by se na argumenty nezmohl(i) ... ? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty? Napsal jste svůj názor, který stojí jen a jen na vaší "víře". Žádný argument. Kde není argument, není ani protiargument...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten názor jsme měl před tím, než se objevil článek pod kterým diskutujeme a tento článek můj názor jen podporuje. Tak bych si rád přečetl důvod případného nesouhlasu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napísať komentár lebo som dal mínus je potrebné? "snajprik"-ovi som nalúskal na každý príspevok mínus a netreba ani písať prečo. To je slovenský Ladik, pamätníci vedia :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna Greymon55 je vcelku spolehlivý leaker...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

posledni dobou vystrida vsechny teoreticky moznosti a nakonec vzdycky jedna vyjde..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud probíhá nad V-cache chiplety nějaký binning, pak je ty nevhodné pro Milan-X někde uplatnit. 5800X3D má díky pouze 8 jádrům omezenou přitažlivost (nakonec jde o spin-off historicky o asi nejnenáviděnějšího Ryzenu 5800X). Takže umožnit doprodeje existujících MB a základně AM4 nabídnout upgrade se zajímavými AM4 CPU nemusí být špatnou ideou. Ti co touží po platformě AM5 si ji stejně pořídí.

Threadripper Pro 5000 s V-cache moc velký smysl nedává, jelikož na WS na rozdíl od serverů neběží aplikace s mnoha nezávislými paměťovými contexty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejnenavidenejsiho? se podivej na statistiky prodeje, 5800x je na druhym miste ze vsech modelu zen3.. je to druhej nejuspesnejsi model..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si zde dohledejte v historii místních příspěvků zmínky o 5800X a jak se k němu zdejší osazenstvo (zvlášť v kontextu jeho úvodní ceny) zmiňovalo. Byl to také jediný Ryzen 5000, který býval i v době nouze skladem (proč asi).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přišlo mi, že R7 3800XT a R9 3900XT jsou v tomhle kontextu mnohem horší CPU. R7 5800X je aspoň rychle slušné osmijádro, ale je pravda, že R7 5700X měli vydat společně s tím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I Vám v době uvedení přislo, že procesor má vysokou cenu. Samozřejmě, teď je již cena příznivější, proto jsem použil slovo historicky.
https://diit.cz/clanek/recenze-amd-ryzen-7-5800x-nejrychlejsi-zen3-osmij...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asi proto, ze byl vyrabenej ve velkym mnozstvi.. sorryjako, ale pet hejtru v jedny cesky diskuzi fakt nerozhoduje o tom, kterej produkt je uspesnej a kterej neni.. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu nerozumim, proc AMD zaradila tak tvrdou zpatecku. Ma skvele procesory, ale sestavy se bohuzel musi stavet na Alder Laku. :-/
Duvodem je to, ze dneska ma cim dal vic lidi hluboko do kapsy a tak sahne po skvelem pomeru vykon/cena i5-12400F nez po skvelem ale drahem Zen3.
Ono to pak ma ten dusledek, ze to ovlivnuje i lidi majetnejsi, kteri chteji taky Intel. Typicky se clovek dozvi, ze Jarda ma toho Intela i5, tak zakaznik chce Jardu trumfnout s Intelem i7 a ne nejakej Zen3, o kterym zakaznik nikdy neslysel. :-/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zmíněný i5 12400F je na Alze až 10-tým nejprodávanějším CPU (jediný AL v první desítce), před ním je většina Ryzenů 5xx0. Ani v prodaných kusech to pro AL není žádná sláva a to i když se zohlední rozdílná doba na trhu. https://www.alza.cz/nejprodavanejsi-nejlepsi-procesory/18842843.htm

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má člověk hluboko do kapsy, tak sáhne třeba po Core i3-10100F nebo po ještě starším Pentiu G3258, i5-12400F je moc drahá.

Majetnější lidé kašlou na nějaký Intel, ale koupí si pořádný Apple MAC počítač s procesorem M1 Pro nebo M2.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ti opravdu bohatí si koupí MacBook M2 s 512GB SSD a 16GB RAM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ved to malo RAM malo diskovej kapacity, ani ten CPU nieje nič moc, ale ma niečo čo ine PC nemaju nazov MacBook :D Apple funguje na reklame, ktora ťa vie presvečiť že hovno nieje hovno ale super biologicke hnojivo a ta cena proste čim drahšie tym lepšie :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam jde o to, že 256GB verze má osazenu flash pamětí pouze jednu pozici na MB a tudíž dosahuje cca polovičních přenosů než 512GB verze, což se projeví značně v kombinaci s 8GB RAM kdy se nezřídka dostane OS do swapu. U M1 modelů bylo 256GB řešeno dvěma flash chipy, takže tam k degradaci výkonu proti 512GB snad nedocházelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk s větrem v peněžence si nejdřív sečte ceny celé sestavy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je na každém zda si zvolí platformu kde si může dovolit i výkon co nepotřebuje (PC), či platformu (Mac) kde si typicky nemůže dovolit výkon co potřebuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A není to vlastně vše jedno? I kdyby z těch nadstandardních předpovědí nic nevyšlo, tak máme solidní Zen3 pro masy tady a teď a za několik měsíců přijde Zen4/DDR5 pro nadšence. Vařit tyhle vývary je celkem nepodstatné, stejně si většina lidí koupí prd, protože musí šetřit na plyn / elektřinu / potraviny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to jde říct jen jedno: Není na světě převaha zemí, které si likvidují ekonomiku sankcemi proti RF - a není na světě další stát, který má vládu složenou prakticky výhradně z ignorantů. Prodeje AMD nejsou nijak zvlášť závislé na stavu v ČR.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do sankci proti RF se zapojily zeme predstavujici cca 16% populace lidstva a 61% jeho HDP. Zeme reprezentujici cca 2/3 populace lidstva utok na Ukrajinu neodsoudili (nevyslovena podpora RF ci deklarovana neutralita).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo.Stačí se podívat jací ,,velikáni,, hlasovali v OSN v prospěch Ruska:))) Čína již Rusko hodilo přes palubu...No a co .Vajgl má ještě Eritreu:)))
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/rusko-je-v-tom-samo-invazi-v-os...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by měla udělat konečně taky nějaký ZEN s aspoň 20ti jádry Jaguar/Bobcat, pak by teprve konečně nastala zmena paradígmy, protože jestli ne, tak je s AMD určitě ámen. Toto vzkazuje cikánka Jolanda ze záhrobí: "Jáj Zen, tady vidím velký špatný .... "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, jestli je to ironie, ale pokud ne, tak mi není jasné, proč by to AMD měla dělat. Jádro Golden Cove (Alder Lake) je o >80 % větší než jádro Zen 3 a vše, k čemu mu ta téměř dvojnásobná plocha je, je IPC o 10-12 % vyšší. To je důvod, proč Intel potřebuje malá jádra - pokud by totiž měl udělat 16jádrový Golden Cove, stálo by těch 16 jader téměř tolik křemíku, jako 32jádrový Zen 3. Těžko říct zda a jak dlouho bude AMD schopna vytvářet podstatně menší jádra při srovnatelné IPC, ale dokud jí to vydrží, nemá důvod v desktopu velká a malá jádra kombinovat, protože dosavadní Zeny jsou z hlediska nároků na křemík malá jádra s IPC velkých.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, kdyby to byla pravda, nebude AMD mít potřebu vyvíjet Zen 4c.

Ano, pravda je, že se AMD podařilo jádra velmi dobře "vyvážit" co se týče poměru velikost/výkon/spotřeba, ale prostě existuje určitá hranice, kdy i AMD bude nakonec profitovat z big.little návrhu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj Zenu 4C byl potřeba kvůli zpomalování růstu denzity u nových procesů. Dalším faktorem je, že se tak nějak tušilo, že N3x proces pro výkonná jádra nemusí být v 2023 dostupný anebo v dobré kondici, jak by AMD potřebovalo. Tudíž vyvést L3 cache nad zbytek CPU je supr nápad, jak výrazně zmenšit plochu jádra. Toto bude obzvláště potřeba s generací Zen 5, která údajně přinese 16j CPU čiplet. Pro AMD by tak neměl být problém pro Zen 5 použít N4P proces (místo N3x).
AMD v zásadě naznačilo, že půjde cestou 1 jádra/návrhu, kde: krajní CPU pojednou na max frekvenci a ta pod L3 cache budou mít sníženou frekvenci (optimální hranice výkon/spotřeba). Potom žádný big.little nepotřebují.
https://diit.cz/clanek/amd-chysta-revoluci-v-cache-slc-jednotna-l2-l3-pr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kde: krajní CPU pojednou na max frekvenci a ta pod L3 cache budou mít sníženou frekvenci"

To je naprostá volovina, aby AMD dávalo na kraj úplně stejná jádra jako "dovnitř" pod L3 cache a pak těm "vnitřním" zkrouhla spotřebu...

Pokud to tak bude (jakože vypadá že ano), pak ta "vnitřní" jádra nutně musí být "úsporná optimalizace", tedy to bude Zen 4c nebo obdoba toho.

To, co tvrdíte, nedává žádný smysl. Jádra na IPC se optimalizují tak, že se zvýší počet instrukcí, které jsou vykonávány paralelně, zvýší se délka pipeline atd, atd. Na nízkou spotřebu se optimalizuje opačně. A vy byste chtěl, aby AMD udělalo spoustu těch optimalizací na velké IPC, které stojí nějaký ten watt navíc a pak byste tomu jenom snížil TDP? To je prostě nesmysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD žádné big.LITTLE, jako má nyní Intel, v dohledné době nechystá. Nevím, kdo s tím přišel a proč to pořád někdo vytahuje. Jádra se budou lišit hlavně v konfiguraci cache, kde malá budou mít možná i jinou velikost L2 cache, ale hlavně nebude přítomna (nebo jen minimum) L3 cache v samotném jádru CPU, ale bude dána nad ně v podobě V-cache, tím bude dosaženo to zmenšení jader a tím i jejich větší počet na plochu křemíku a energetické efektivity.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale chystá, minimálně od generace Zen 5, bylo to leaknuto už nejméně před rokem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hoši vy vůbec nechápete vtip , já myslel že apoň ta Jolanda vás trkne a ono ne :-D

@Butrus Butrus: Zen 4C/D není malé jádro .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že jsem si u některých uživatelů myslel, že své příspěvky píšou jako vtip nebo ironii, a pak jsem po dlouhých letech přišel na to, že to mysleli zcela vážně. Takže raději zvažuju obě možnosti :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zen 4 JE malé jádro, relativně k Zen 4.

(To byste taky mohl tvrdit, že E-core není malé jádro...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hrušky vs pomeranče. Není to big.LITTLE jako u Intelu, viz můj přízpěvek víše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kurňa, výše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Butrus Butrus : není a není a není .-)

E-core je úplně něco jiného

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

btw : Intel s Meteor Lake zajde v hybridním designu ještě dál, bude kombinovat tři druhy jader:

big - "little" - low power

https://videocardz.com/newz/intel-14th-gen-core-meteor-lake-h-p-u-to-fea...

tohle až zjistí Tralalák :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.