Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kdyby AMD chystala všechna AM4 CPU, o nichž se hovoří, neměla by čas na Zen 4/5

Ve druhé polovině května oznámila Lisa Su, že platforma se socketem AM4 bude ještě několik let na trhu. Od té doby přichází jedna „zaručená informace“ za druhou, co vše AMD pro socket AM4 ještě vydá…

Od letošního Computexu, v jehož souvislosti Su oznámila, že AM4 nekončí s vydáním AM5, se objevují stále další a další neoficiální zvěsti o tom, co všechno AMD ještě pro letitý socket vydá.

Socket AM4

Je pravdou, že by se řada uživatelů jistě nezlobila, pokud by dostala možnost dalšího upgradu, ale na situaci je potřeba dívat se realisticky.

Low-end Zen 3

Při chronologickém shrnutí musíme začít u zmínky, že platforma dostane ještě neupřesněné low-endové procesory, ale nic vyššího AMD chystat nebude, neboť pro vyšší cenové relace tu bude AM5.

Pod takovou formulací by se daly představit modely jako Ryzen 3 5300 nebo Ryzen 3 5400, které by nabídly 4 jádra a 8 vláken a vznikly jako jednorázové vymetení skladů od rozsáhleji postižených kousků křemíku, které se za celou éru Zen 3 nashromáždily. Teoreticky by jich nemělo být mnoho.

Procesory na bázi Zen 3+

Nedlouho poté se však objevila zpráva, že AMD ve skutečnosti chystá celou řadu novinek pro AM4 postavenou na energeticky optimalizovaných jádrech Zen 3+, která používá u APU Rembrandt. Že by AMD pro AM4 připravovala zcela nové návrhy čipů, už je podstatně méně pravděpodobné.

Snad leda že by šlo o várku APU Rembrandt s vadnými grafikami, které by se jako - čistě procesorové řešení - objevila se socketem AM4 (je-li to vůbec technicky možné; PCIe rozhraní by nebyl problém, otázkou by bylo, zda řadič po hardwarové stránce podporuje i DDR4).

Zen 4 pro socket AM4

Další v pořadí měl být projekt, ve kterém AMD páruje 5nm čiplety Zen 4 se současným centrálním čipletem a výsledek je vybaven socketem AM4. To by sice neznamenalo vývoj a výrobu křemíku navíc, ale problém může být kompatibilita. Již podle informací z doby vydání Zen 3 mělo být pro AMD docela komplikované sladit požadavky daného socketu AM4 s požadavky napájení a datových cest Zen 4, kdy musela navrhnout poměrně složité dráhy v pouzdře procesoru, aby vše fungovalo, jak se očekává.

Zen 4 / Ryzen 7000

Řešit ještě o dva roky vzdálenější propojení starého socketu, středně starého centrálního čipletu a nového Zen 4, by jistě nebylo jednodušší. Otázkou je, proč by do toho AMD měla investovat finance, práci inženýrů i čas a co by jí to přineslo.

Ryzen 7 5800X3D čeká sourozence

Čtvrtá teorie hovoří o rozšíření nabídky Ryzenů 5000X3D, což by znamenalo, že Ryzen 7 5800X3D by přestal být jedináčkem. Z principu to možné je, technicky tomu nic nebrání.

Jednotlivé zdroje se ale neshodují, o které modely by mělo jít. Některé očekávají spíše levnější Ryzen 5 5600X3D, jiné naopak dražší Ryzen(y) 9.


Jisté je pouze to, že je krajně nepravděpodobné až nereálné, že by AMD pracovala na všech těchto možnostech. To mimo jiné znamená, že minimálně část těchto zvěstí musela vzniknout jako smyšlenka nebo přinejmenším chybná interpretace útržkovitých informací. Nyní je leaker Greymon55 prohlásil, že Zen 4 pro socket AM4 v laboratořích vznikl, ale zda půjde na trh je nejasné (nebo nepravděpodobné), ale že další Ryzen(y) 5000X3D je docela pravděpodobný.

Jistý problém s většinou těchto možností je ten, že když koncem května po Computexu došlo na rozhovory s Robertem Hallockem z AMD, kde se právě na téma AM4 a možných nových produktů dostala řeč, odpověděl, že AMD zatím nic konkrétního nechystá. Což příliš nekoresponduje s představou přípravy čtyř řad produktů v laboratořích. Nezbývá si tak položit otázku, proč by AMD měla věnovat čas a prostředky na vývoj produktů pro socket AM4, když uvádí socket AM5, která tu bude mnoho let a která právě čas a prostředky na vyladění a zajištění kompatibility s klíčovou generací produktů postavenou na jádrech Zen 4 potřebuje daleko víc než dožívající AM4.

Zdroje: 

různé zdroje, shrnutí

Diskuse ke článku Kdyby AMD chystala všechna AM4 CPU, o nichž se hovoří, neměla by čas na Zen 4/5

Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 19:30 | DavidM | Jojo.Stačí se podívat jací ,,velikáni,,...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 17:55 | Butrus Butrus | Ale chystá, minimálně od generace Zen 5, bylo to...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 17:54 | Butrus Butrus | "kde: krajní CPU pojednou na max frekvenci a...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 12:58 | Mat Rio | kurňa, výše
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 12:25 | del42sa | @Butrus Butrus : není a není a není .-) E-core...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 11:57 | Mat Rio | Hrušky vs pomeranče. Není to big.LITTLE jako u...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 11:53 | Mat Rio | AMD žádné big.LITTLE, jako má nyní Intel, v...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 11:15 | Butrus Butrus | Zen 4 JE malé jádro, relativně k Zen 4. (To byste...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 11:14 | Mat Rio | Aha, v tom případě ale máme jinou definici...
Čtvrtek, 7 Červenec 2022 - 11:08 | no-X | Problém je, že jsem si u některých uživatelů...

Zobrazit diskusi