Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test „business“ SSD Kingston KC400 512GB

"jsem vyžmuňkal ze zaměstnavatele"
Jelikož tento výraz neznám, doufám, že autor článku nemusel pro zaměstnavatele dělat něco nepřístojného. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K te drzosti, ze se na HDD neda delat :-) Nedavno jsem byl nucen na cely den presednout k PC s obycejnym HDD (3.5" 2TB) a musim rict ze to bylo absolutni peklo.

Docela by me ale zajimalo, jestli jsem byl v historickych pre-SSD dobach mnohem vice psychicky odolny a nebo je narocnost dnesnich OS na rychlost disku o tolik vetsi. Protoze jsem mel chut to cele roztriskat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je narocnost dnesnich os je vetsi. Maji dneska "featury", diky kterym ten disk zatezuji vic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hm to jste musel otevírat nějaké megadatabázové soubory že se na tom "nedá dělat". U hdd ovšem hodně záleží na jeho fragmentaci + v kombinaci s povoleným swap a hyberfil to opravdu může udělat peklo ale s udržovaným OS není problém na klasickém modernějším 7200ot disku dělat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v tom je asi ten problem. Kazdej ma toleranci od kdy se na tom "neda delat" jinde. A kdyz uz nekolik let nepouzivam HDD, tak ji asi nemam moc vysokou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred 12 rokmi som mal na NTB vyladeny Windows XP tak, ze sa mi HDD vypinal pri cinnostiach ako citanie PDF alebo pisanie kodu. A vypinal na niekolko minut. Tj lepsie ako na SSD:)

Po case to uz na XPckach nebolo mozne a robit na 4200 ot HDD uz nebolo mozne:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už nějakou anomálii v článku zmíníte, tak by nebylo od věci trochu blíže vysvětlit, o co se jedná. Přeci jenom ne všichni čtou všechny články na zdejším webu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Značka Kingston je nedůvěryhodná a po tom co provedli s V300 bych to nekoupil z principu.

Jinak autor se vyžívá v anglických slovech co znamenaji asi něco cool ... business SSD z enterprise řady, kompromis mezi consumer-class a enterprise-class řadou SSD ... zní to hezky, ale že by to byl nějaký zázrak to neni. Disk je průměrný, možná v něčem trošku rychlejší než obyčejná ssd ... ale tohle je to " business" tak je drahé. Podle mě za ty peníze co za něj chtěji rozhodně nestojí a nevyplatí se připlácet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli se autor vyžívá v anglických slovech, možná to jen nechal v rámci běžné IT mluvy lidí co chodí na diit a ví, co to znamená.

Ad SSD Kingston, označení je ryze PR, které má Kingston fantasticky zmáknuté, je to běžná druhořadá značka co překupuje čipy a veškerá jejich produkce SSD je ryze spotřebního charakteru. Nemají vývoj a jen to "lepí" na tišťáky jako hromada dalších značek. Z SSD se o spolehlivosti dá mluvit u (řazeno abecedně) značek: Crucial, Intel, Samsung + SanDisk, Toshiba (pokud dělají vlastní vlastní SSD ne legrace typu OCZ a WD).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne to neni "běžná IT mluva". To je mluva puberťáků a produktových managerů co chtěji nachtat hejly na honosná slova.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Označit WIFTa za puberťáka či markeťáka, to je opravdu odvážné. :-D

"Obchodní řada podnikových disků", to by asi bylo hodně mimo. :-))) Tak rovnou napište, že tomu nerozumíte a on vám to někdo vysvětlí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V nekterych pripadech je lepsi pubertak nez idiot.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

volal mě někdo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WD si SanDisk koupilo, takze ted vydavaji pod znackou SanDisk pro ajtaky a pod znackou WD pro frkuliny.

Souhlas, beru jen Crucial, Samsung. K Intelu mam trochu odpor pro jejich byvalou propagaci toho hruzneho radice SandForce.

Premyslim ale o poradnem SSD na herni PC a jde tam o objem, protoze hry rostou a nechci to po dohrani hned mazat. SanDisk Ultra II - 960GB ma (respektive mel) dost zajimavou cenu, silne o nem premyslim az zas po novem roce cena klesne. Sice je to ciste konzumni disk, ale rikam si, ze preci jen by ten SanDisk mohl nejakou dobu vydrzet a nejak moc prepisu se na nem konat urcite nebude. Takze uvitam pripadne reakce, jestli je to dobra volba nebo radeji ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja velmi pravdepodobne poridim https://www.alza.cz/intel-pro-6000p-m-2-1tb-ssd-d4457178.htm
Rychlosti fajn, je to Intel, mohlo by to neco vydrzet...
Imho na instalace her uplne idealni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja vsechno taham pres SATA, M2 je na desce blbe umistene a navic je to tam vyresene tak, ze mi zapojeni M2 vyradi 2 SATA konektory, coz mi vadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neprožívej to tak, pokud si chceš pořídit disk na hry za 10kKč, tak nemá cenu vůbec uvažovat o SSD do SATA ani do M2 slotu, ale rovnou PCI-e.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ne. Chci 1TB SSD za 7.000Kc. Volby v teto cene: Sandisk Ultra II, Crucial MX300.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a co se za 10kKc do Pci-e koupi? Da se poridit nejaky 1TB do Pci-e za tyhle penize?
Imho ne, co jsem koukal :-(
Takze ten M2 slot je imho rozumna volba - je to rychly a nestoji to uplnej majlant, kapacitu to ma...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková technická: M2 často rovná se SATA ;-). M2 je jen slot (form factor), jestli v tom teče SATA, nebo PCIe, to je dost rozdíl a bylo by dobré to vždy zmiňovat ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No at je to jak je to, rychlosti jsou zde vyrazne vyssi, nez co se koupi pro SATA. Alespon zbezne mi to tak vychazi, schvalne se kouknu na SATA disky, jestli se delaji s podobnyma rychlostma...
Tak skutecne jsem nic na SATA nenasel ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud uvádí rychlost přes 600 MB/s, tak je jasné, že to bude komunikovat přes PCI Express. Co to je přesně za SSDčko?
Edit: aha, koukám :) Intel Pro 6000p - tam je to výslovně uvedené, že NVMe. Tedy PCI Express. OK, už mlčím :).
Tedy ona to má Alza technicky vzato blbě: M.2 není rozhraní, ale form factor (fyzické provedení, slot). Rozhraní je právě to NVMe. V M.2 může být NVMe a SATA, takže když budu filtrovat podle M.2, nepoznám, jak to komunikuje a nemusí to být ve finále kompatibilní s mým notebookem/deskou s M.2 slotem (aneb jako u socketu 775: neplatí, že co tam jde strčit, tam taky poběží ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha aha, vidis to, to jsem zase o neco chytrejsi, ja mel za to, ze proste kdyz ma neco konektor M2 a strcim to do desky, na ktery je M2, tak to bude fungovat a ze jedine, na co je potreba si davit pozor, je velikost (pricemz ty MB obvykle umej vsechny 3 velikosti a je to jedno, problem asi muze byt u notebooku)
Tak to dik za osvetleni..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M.2 je taková novější verze mSATA/miniPCIe. Vlastně (teď bez googlení) netuším, jestli ten konektor měl nějaké univerzální pojmenování. Nicméně mSATA a miniPCI Express byl jeden a tentýž slot/konektor. Lišilo se to v tom, zda skrz to teče SATA, nebo PCI Express. Neboli nebyl problém vzít miniPCIe WiFinu a strčit ji do mSATA slotu, nebo vzít mSATA SSD a strčit ho do miniPCIe slotu, akorát to nejelo ;-).
M.2 je totéž v bledě modrým. Dokonce ale když koukám teď na Wikipedii, tak jsem se drobátko splet: https://en.wikipedia.org/wiki/M.2 - údajně maj různý M.2 kartičky různě umístěný ty zářezy podle toho, pro jakej protokol jsou stavěný, aby se to teda nedalo zastrčit tam, kam to nepatří (krom PCIe 3.0 až ×4 a SATA tudy může téct i USB 3.0). Akorát se to pořád jmenuje M.2 (takže člověk může zjistit, že to tam nemá co dělat, ještě před tím, než zjistí, že to tam dal a ono to nefunguje ;). Nicméně u mSATA / miniPCIe to fakt bylo fyzicky stejný.

Každopádně si stojím za tím, že ten zmatek v M.2 je stejnej, možná ještě větší (ale určitě ne menší) než u toho mSATA / miniPCIe (tomu se aspoň zpravidla říkalo jménem podle toho, co tudy teklo).

Edit: po detailnějším přečtení Wikipedie zjišťuju, že v tom mám ještě trochu bordel a že možná i u M.2 platí, že to jde fyzicky strčit tam, kde to nepoběží. Ono toho taky tudy jde zjevně protáhnout víc než jen SATA/PCIe/USB... imho asi nejrozšířenější použití je právě to SATA a PCIe (pro NVMe, případně SATA Express, což je ale tak trochu slepá kolej, jestli se nepletu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty me normalne schyzujes :-D
Rekneme, ze bych si chtel koupit napriklad tuto zakladni desku:
https://www.alza.cz/msi-x99a-sli-plus-d2413113.htm?o=1
Podivame-li se na specifikaci, je tam proste M.2 slot a to je VSE, co jsme se dozvedeli :-D
Sice tam pisou cosi o tom, ze to je o 67% rychlejsi, nez SATA3.0, ale co to sakra znamena ? :-D Pujde tam to Intelovy SSD, co jsme na nej hazel odkaz? :-D

Btw koukam na stranky vyrobce nakonec a tam je : Turbo M.2: delivering next generation M.2 Gen3 x4 performance with transfer speeds up to 32 Gb/s
Z toho nejsem uplne 100% moudrej, ale prijde mi to, jako ze to je poveseny na x4 PciE :-)) Takze by to snad jit melo :-D

Edit 2: Nize se pise " 1 x 2280 Key M(PCIe Gen3 x4/SATA)

Takze to bude ok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, u tohohle typu slotu se prostě musí člověk vyloženě pídit po detailech. Jinak si může naběhnout. Takové mSATA přeci jen jakž takž svůj docela jasný význam mělo a nikdy se třeba neříkalo, že miniPCIe WiFina se dává do mSATA slotu ;).

Ve slotu týhle desky bych očekával, že pojede obojí, jak PCIe SSDčko, tak SATA. Jen z toho pořád nevím, jestli tam pojede „jen“ SATA Express, nebo i NVMe - což je taky trochu rozdíl ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M.2 je, co se týče chaosu, na tom úplně stejně jako mSATA - je třeba si dát pozor na to, co do toho konektoru jde. U mPCIe slotu, do kterého se dá vložit mSATA, může fungovat finta s přepínáním protokolu (podle toho, co je vloženo, deska přepne rozhraní SATA vs. PCIe), ale taky nemusí, tzn. deska s mSATA slotem nemusí akceptovat mPCIe síťovku (tedy pokud není připojena přes USB, což je taky jedno z rozhraní v mPCIe slotu), a naopak. Ony se dokonce dělávaly SSD disky do formátu mPCIe s PCIe rozhraním (tedy ne SATA), ale teď už jsem je dlouho neviděl.
Není nad USB-C (tedy až na ty latence ...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, chce to fakt jít na výrobce a hledat detaily. U této desky třeba fakt umí obojí:

• 1 x M.2 port, supports M.2 SATA 6Gb/s module* or M.2 PCIe module up to 32Gb/s speed**

- M.2 port supports 4.2cm/ 6cm/ 8cm length module
- M.2 PCIe module does not support RAID 0, RAID1, RAID 5 and RAID 10.

* The SATA Express port or SATA5~6 ports will be unavailable when installing the M.2 (Gen2 x2 mode) module in the M.2 port.

** Intel RST does not support PCIe M.2 SSD with Legacy ROM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože existují dvě verze M.2 a jedna je SATA, druha NVMe. M.2 bez upřesnění beru jako SATA, u NVMe se s tím každý výrobce pochlubí, protože rychlosti jsou tak 3 - 4 x vyšší... Obě verze nejsou kompatibilní, takže i proto je potřeba to vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že je to dobrá volba, taky jsem o něm uvažoval. Nakonec jsem pořídil o málo dražší Crucial MX300 1TB, právě na hry... Poměrně zajímavou volbou může být i tentýž disk s kapacitou 750GB, což je nějaká speciální edice (mimo běžné kapacity).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten mam jako druhou volbu, ale MX300 je taky 3D TLC, takze si prave rikam, ze by nemel byt ten SanDisk horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě příjde, že jste markeťák, propagující co největší velikost. V případě havárie disku se domnívám je problém tak velký disk obzálohovat. Dokud nebude nějaký dlouhodobější výzkum kolik to vydrží tak bych si velký disk radši pořídil plotnový.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom disku budou nainstalovane veci ze Steamu a z UPlay, takze nic se zalohovat nebude. Pokud SSD odejde, tak se to jednoduse nainstaluje znovu. Mam druhe mensi SSD se systemem a to si zalohuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to bych udělal přesně naopak... M2 nějakou 180GB pro systém a do SATA na hry.

Já mám do M2 slotu a 240GB a mám přes 70GB pořád volnýho a to tam mám nainstalovaný aji hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam 250GB SSD do SATA3 na system a poridim 1TB SSD na hry taky do SATA3. Kdyz na me desce zapojim M2, tak znefunkcnim 2SATA a zbyly by me jen 4SATA, coz je malo: 2x SSD, 2xHDD, 1xDVD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proto mám rád ty ATX desky kterým nic nechybí a když ti M2 sebere dva porty SATA tak jich pořád zbyde dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přídavný SATA kontrolér na připojení obyčejného SATA disku stojí pár korun, nemusí se vše nutně cpát do desky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plotnový disk může zhavarovat úplně stejně. Jak píše Redmarx, na velkém SSD mám jen hry, které mám ze Steamu, Originu, apod. On se ten rychlý disk vyplatí zvl. v mulťáku, kdy se mnohem rychleji natahují mapy. Z plotňáku než se to načte, už je pomalu po hře :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z plotny se to dá zachránit z SSD ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zachraňují se pouze data, která za to stojí. K těm hry opravdu nepočítám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je li SSD systémový, přepisů bude až až...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam na system Crucial MX200 250GB, takze prave tenhle by byl ciste na hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u hloupého systému je to samozřejmě pravda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No myslím že systém nemůže být chytrý či hloupý...:-) Ale indexace, datamining, metadata atd. jsou bohužel všude a navíc v poslední době k tomu přispívají i prohlížeče a nejvíc těchto dat je myslím generováno z fotek aby byli zkatalogizovány v různých "foto knihovnách". Pokrok práce s SSD ve Windows 10 oproti Windows 7 je opravdu někde jinde.

Já si tyhle věci umím nastavit v jakém koliv OS od MS, ale u iOS nevím jestli to vůbec lze zakázat či nastavit dle potřeb uživatelů... Rád si nechám poradit jak na to, díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobrá věc u dnešních 16GB RAM je zakázat stránkování. Jednak nic neukládá na disk a navíc to uživatel nepozná.

Teď mě tak napadá, že to zas není tak dávno kdy jsme kšeftovali s klukama ve škole 16 - 32 MB RAM a kdo měl 64-128 byl král.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V případě 32-bit aplikací je celkem problém vypnutý SWAP, a u některých SW vám to způsobí to samé - prostě nepoběží. A některé aplikace vyžadují SWAP na systémovém oddílu...
A já si ještě pamatuju PC XT 80086 a i 286 a cena sestavy s 512KByte RAM a 20MB HDD Quantum Fireball byla někde kolem 250tis :-) 386DX 40MHz s 4MB RAM byl neskutečný trhač asfaltu a i Windows 3.0 naběhli :-) :-) no a 486DX 66Mhz s 32MB RAM zvládalo Corel 3.0 jako fofrník :-) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je sice pravda, ale kolik to denně vygeneruje zápisu? Pár gigabajtů? S tím vám to SSD vydrží několik desetiletí (resp. stejně nevydrží, protože nakonez pojde na něco jiného než "ojetost").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stáhněte si "HDD Led" a nainstalujte, nechte si zaplou LED značku pro systémový disk a za týden se podívejte, budete zřejmě velmi překvapen. To tady nepíšu, kdybych v tom neměl zkušenosti a spousty let praxe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No staré desky mají někdy problémy s Psion řadiči, Intel se SandForce funguje dnes spolehlivě, po všech updatech FW a ovladačů.
Cena SSD letí nahoru jak šílená, vzhledem k růstu USD se také nedá čekat zvrat tohoto aktuálního fenoménu. I když consumer se to možná bude týkat méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Z SSD se o spolehlivosti dá mluvit u (řazeno abecedně) značek: Crucial, Intel, Samsung + SanDisk, Toshiba (pokud dělají vlastní vlastní SSD ne legrace typu OCZ a WD)."

Pane vam asi uniklo ze WD koupilo SanDisk. Tolik k vasi legraci typu WD. Takze je evidentni ze opravdu nevite o cem mluvite. Co jineho by mel asi vyrobce delat nez koupit chipy a placnout je na tistak, kdyz vyrobcu flash chipu a radicu neni zas tak mnoho. Ale intel / samsung sou ok :-)). Jinak opravdu nevidim duvod proc ssd s treba s flash od Toshiby a s radicem Phison by nemohl byt kvalitni od kazdeho vyrobce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, kolik firem vyrábí čipy a řadiče pro SSD? A ti "originálové", co dělají svoje SSD apod., to snad nelepí na tišťák? - snad záleží, jak to dělají kvalitně. Co se týče spolehlivosti, kingstoní SSD používám (vedle jiných) už pěkně dlouho a bez problémů. Vlastně jediný problém jsem měl se Samsungem 840 a pověstnou chybou ve FW, ale nebudu kvůli tomu Samsung odsuzovat, na každého přijde slabší chvilka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se že ta narážka "lepí jen čipy na tišťáky" byla myšlena v tom kontextu, že pak ten disk nemá žádnou přidanou hodnotu, nic co by ho od ostatních disků odlišovalo kromě názvu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je ta přidaná hodnota? FW upgrady a fixy? Kingston dělá. SSD toolbox? Má. I kdyby ne, pokud je SSD za dobrou cenu, má dobrý výkon, budem dělat zagorku "že to nemá přidanou hodnotu, tak to nekoupím"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když to nemá přidanou hodnotu tak proč by mělo být přidané na ceně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kingston patří mezi nejlevnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, mezi námi: teda imho: SSD má takovou hodnotu, jakou jsem za něj schopen zaplatit cenu s ohledem na parametry a vlastnosti. Což konec konců platí pro jakýkoli produkt či službu :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím, že ne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zavzdušněná Windows... To opravdu pobavilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vážený pane redaktore a i ostatní co mají problémy s chováním Windows 10... Doporučuji aby jste si stáhli "Winaero Tweaker" tam si můžete nastavit téměř vše. Jenom nevypínejte UAC, pak Vám nepoběží nějaké aplikace hlavně ty systémové a ty co se potřebují spouštět jako Admin...

Vše jsem řešil různými příkazy a registrem ale takhle je to pohodlnější. Přeji krásný zbytek týdne, snad ho budete mít všichni (uživatelé W10) díky této utilitce veselejší :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je vtipné :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by ještě zajímalo, v článku je opět zmíněno že cca 1/3 kapacity disku by se mělo nechat volnými.
Opět chybí důvod, protože jen konstatování že pak volný prostor disk používá k mezi ukládání nestačí.
Dále se nově hovoří o tom, že disk již musí být takto dopředu naformátován nějakou speciální utilitou.
Prosil bych tedy jeden článek zabývající se tímto celým problémem, protože je mi poněkud divné, že se tady neustále odkazuje na nějaký abstraktní věci a nejsem sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

clanek najdes u konkurence na pct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linuxový hdparm. Google používat určitě umíš. A číst obrázky asi taky, na třetí stránce článku je to docela názorně zobrazeno. Není to opravdu nic abstraktního, jsou to docela konkrétní věci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne ne... na třetí stránce se o tom okrajově zmiňujete, nic víc. Máte tam ulitiltu pro kingstony, jak mám vědět jestli ta utilita je vhodná i pro intel disky?
Je potřeba opravdu volné místo nějak vymezit, nebo jej disk používá i když na něm data nejsou? (Mám disk jen prázdný.) Jak mám udělat přesný výpočet apod... psal jsem to i ježkovi a ten už vůbec nereagoval. google neumím ovládat, omlouvám se, anglicky neumím, a linux je pro mě sprosté slovo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché: když něčemu nerozumíte, buďto se dovzdělejte, nebo na to nehrabte.

Kingston SSD Manager je soft od Kingstonu pro disky Kingston. S Intelama toho pravděpodobně moc nenadělá.

SSD využívá pro své interní potřeby poměrně velkou část místa, která ještě nebyla zapsána, nebo byla „otrimována“ (příkazem TRIM bylo operačním systémem v rámci mazání souborů řečeno, že je to místo možné považovat za volné). Co přesně se tam děje, je know-how daného tvůrce firmwaru pro daný SSD. Základem je wear-leveling, což je snaha rovnoměrně opotřebovávat všechny dostupné bloky SSD. To často znamená, že i když máte skoro plné SSD a zapíšete nějaká data, pohne se na tom SSDčku těch dat víc - nějaké již existující data v nějakých fyzických blocích se přesunou jinam. Jinak by bylo možné zničit některé bloky velice rychle tím, že zaplním skoro celé SSD a ten malý kousek dokola přepisuju.

Takže to ponechání místa má ten efekt, že na tuhle magickou režii má SSD víc prostoru. Není nutné chápat, co přesně se tam děje, klíčové je, se zaplňujícím se SSDčkem klesá jeho rychlost, hlavně zápisu. Místo můžete ponechat volné klidně i tím, že uděláte menší partition a budete pracovat jen s ní. Důležité je, aby tam předtím nebyla data, tj. ideálně celé SSD smazat pomocí Secure Erase (to už pro vás může být magie) a pak vytvořit menší oddíl (něco nechat neobsazené). Efekt bude stejný jako ořezání kapacity Kingston SSD Managerem nebo linuxovým hdparmem nebo něčím jiným (s tím rozdílem, že když to ořežete nějakým tím nástrojem jako hdparm, tak ani na to místo nepůjde uživatelsky uložit data a tu partition klidně můžete udělat přes celou dostupnou kapacitu - uvidíte totiž jen tu, co jste neoříznul).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji.
Nevím jak to vysvětlit, takže když mám prázdnou část disku, vidím jej a mohu ho použít k uložení dat, tak ho disk používá nebo ne? Pro běžné uživatelské windows a hry to asi nebude mít nějaký dramatický vliv ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když máš volno na partici (což je asi to, nač ses chtěl ptát), tak to stačí taky - za předpokladu, že ti funguje TRIM (podpora OS, řadiče, disku a správný režim řadiče, tj. AHCI). Poučený user si v tomto případě může opravdu jen hlídat volné místo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když máš prázdnou část disku, kterou vidíš a můžeš použít k uložení dat, tak ho řadič/firmware používá, dokud ho sám nezaplníš svými daty (Edit: jak správně říká předřečník: pokud funguje TRIM a místo se uvolní smazáním souborů, bere se opět jako prázdné a SSD ho znovu využívá pro své potřeby). Tím, že ořežeš kapacitu, k tomu využití nemůže dojít ani omylem, protože tu část disku nevidíš (musel bys ji zase tím HPA příkazem zviditelnit, tedy zvětšit si zase SSD).

Pro běžného usera to nemá dramatický vliv, protože běžný user SSDčko po okraj nezaplní, takže ho má pořád rychlé. Pokud by to ale hrozilo, že ho po okraj zaplní, je vhodné si udělat menší oddíl a tomu zaplnění se vyhnout. Pokud by měl uživatel choutky ten oddíl zase roztáhnout, je lepší oříznout kapacitu, ale na to bacha, ať to není menší než vyrobený oddíl, nebo se z toho Windows poserou ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.