Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kladivo na sdílení španělskou vládou neprošlo i z důvodu protestů sdílecích portálů

Španělská ministryně kultury Ángeles González-Sinde
Španělsko je zemí, kde soudy několikrát potvrdily, že nekomerční sdílení je legální a portály, které tuto činnost zprostředkovávají, tak nestojí mimo zákon. Jenže i zde, jakož i jinde, vznikají tlaky (zejména z oblasti za velkou louží) na to, aby se tento stav rapidně změnil. Tamní ministryně kultury Ángeles González-Sinde (podle zveřejněných depeší na WikiLeaks ve spolupráci se zástupci USA, jimž vedl ruku americký zábavní průmysl) připravila patřičnou legislativu přezdívanou „Zákon Sinde“, který měl zavést zavírání webových portálů zprostředkovávajících přístup nebo odkazy k autorsky chráněným dílům…

„Zákon Sinde“ byl prakticky pozměňovacím návrhem k zákonu o udržení hospodářství (LES). Návrh však tento týden v pondělí zamítla Poslanecká sněmovna a do Senátu tak LES putuje bez něj. Ovšem podstatně zajímavější byly události, které předcházely rozhodnutí španělské vlády návrh nepřijmout.

Doslova jednotky dnů před hlasováním se totiž zdvihla vlna protestů, z nichž pro našince asi nejneuvěřitelnější pocházel od samotných portálů nabízejících přístup k dílům. Provozovatelé některých z nich (např. Cinetube, DivxTotal, Mydescarga, Peliculasyonkis, Series Danko, Seriespepito, Seriesyonkis či SuBTorrents) jednoduše na protest proti přijetí takového zákona své portály odstavili a přesměrovali na stránku informující o tom, že pokud by byl přijat „zákon Sinde“, tato stránka by zmizela navždy.

Sinde protest

Tyto weby údajně generují na internetu ve Španělsku až 70 % datového toku a zákon by je skutečně poslal k ledu. Je zajímavé, že i tato forma protestu se nemalou měrou podílela na skutečnosti, že pozměňovací návrh nakonec nebyl přijat (zastánci striktního trestání sdílení a stahování vám nejspíše bezostyšně i přes skutečnost, že takové přirovnání kulhá na všechny čtyři, rádi řeknou něco ve smyslu „je to jakoby zloděj řekl ,na protest přestanu krást‘“). Je však také pravděpodobné (nemálo se na toto téma spekuluje), že k nepřijetí zákona vedly i informace zveřejněné na WikiLeaks, které zřetelně naznačují, že španělské ministerstvo kultury bylo jen loutkou amerického zábavního průmyslu.

Zajímavé je, že naopak k podpoře přijetí k přistoupili k podobné formě i někteří distributoři, kteří na svých stránkách vystavili jiný text, zhruba ve znění: „Tato distribuce zmizí a 235 lidí skončí na ulici, pokud nebude urychleně přijat zákon na naši ochranu před nelegálním stahováním a pirátstvím“ (každý takový web uvedl jiný počet osob). Kdo od koho opisoval, je teď už prakticky jedno.

Text ze stránek na podporu Sinde zákona (z webu Alta Films)

Ze španělského tisku bylo obecně cítit, že „zákon Sinde“ je ožehavým tématem, článků pojednávajících o něm nebylo zrovna málo. Poslanecká sněmovna tedy zákon LES poslala do Senátu bez dodatku ministryně kultury. Slaví především asociace poskytovatelů připojení k internetu a dodává: „Toto vítězství ukázalo ještě jednu věc: že demokracie a právní stát nejsou zadarmo, že za ně musíme každý den, minutu po minutě bojovat. Když to neuděláme my, neudělá to za nás nikdo.“. Zástupci zábavního průmyslu naopak vyjádřili své zklamání slovy „tvůrčí průmysl byl vydán napospas smrti a sdílečům ,zlodějům‘ se dostalo ochrany“.

Na jedné věci se však kuriózně shodnou obě strany – jak zastánci sdílení, tak i zábavní průmysl a i některé parlamentní strany. Požadují totiž rezignaci ministryně kultury Ángeles González-Sinde.

Zdroje: 

TorrentFreak (1, 2), BoingBoing, IDG.es, 20minutos.es (1, 2)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kladivo na sdílení španělskou vládou neprošlo i z důvodu protestů sdílecích portálů

Čtvrtek, 30 Prosinec 2010 - 15:13 | HKMaly | Takovy za chvili vypaleny nosic by moc nevydrzel...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 19:04 | ps47 3dfx | uz len to ze sa niecim takym sudy vobec zaoberali...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 17:48 | Pety | :-))) A to si ještě představte, že by museli mít...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 15:06 | HKMaly | I kdyby nakrasne v obchode byly, umite si...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 13:44 | co ze to chces | 235 lidí skončí na ulici.... No jo, jenže kolik z...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 12:05 | Pety | Bude, protože dostupnost. Některé věci prostě v...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 10:52 | Izak | PS: mam lek na tyhle veci, prodavat listek do...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 10:52 | Izak | Smrta zabavnimu prumyslu, vyhodte ty vyzirky...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 09:42 | JVc | „tvůrčí průmysl byl vydán napospas smrti a...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 09:41 | andrejN | Dovolim si podoknout, ze vyznam vety: "...

Zobrazit diskusi