Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Konečně přehrávač komerčních DVD pro Linux?

Linux logo

Údajně první legální přehrávač komerčních DVD v Linuxu je PowerDVD. Firma Cyberlink ve spolupráci s Turbolinux vytvořila DVD přehrávač, který je nyní distribuován v multimediální edici Turbolinux 10F vycházející z Turbolinuxu 10D (D jako Desktop). PowerDVD se tak má stát prvním a zatím jediným legálním přehrávačem chráněných DVD pro Linux, neboť bude obsahovat též CSS dekodér. Cena Turbolinuxu 10F je stanovena na 69 dolarů (1 780 Kč), upgrade z 10D na 10F vyjde na 39 dolarů (1 005 Kč). Přehrávač samozřejmě podporuje navigaci v DVD menu a kromě jiného možnost zobrazování dvou jazykových verzí titulků.


Mě osobně to připadá tak trochu ujeté. DVD se na Linuxu přehrávají již nějaký čas a přehrávače jsou zpravidla OpenSource. Vůbec první byl koncem roku 1999 tehdy 15letý Jon Johansen alias DVD Jon, který CSS prolomil, aby si takto chráněné DVD mohl přehrát na systému, pro nějž doposud přehrávač komerčních DVD neexistoval (později byl definitivně uznán nevinným z porušování zákonů). Zarážející je na tom právě fakt, že se takový přehrávač objevuje až nyní po více něž čtyřech letech a ještě placený. Myslíte, že bude mít úspěch?

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konečně přehrávač komerčních DVD pro Linux?

Úterý, 27 Červenec 2004 - 22:58 | Anonym | U nas neni Turbo Linux moc rozsireny. Pokud se...
Pondělí, 26 Červenec 2004 - 16:31 | Anonym | Spis bych rekl ze je to neco jako "proof...
Pondělí, 26 Červenec 2004 - 15:20 | Anonym | Podle mého názoru má jen velmi malé šance (a to...

Zobrazit diskusi