Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kozy, Lego a pekelně rychlý internet – to vše v podání Google

google_lupa
Co se týče všeobecného dění, nemohl se v roce 1998 téměř nikdo nudit. Radost českým fanouškům způsobil národní hokejový tým výhrou zlatých medailí na olympiádě v Naganu. Tuzemské politické vody vířila opoziční smlouva, ty americké zase aféra „Monicagate“. A pokud zabrousíme do IT, znamenal rok 1998 mezník pro dvě americké společnosti - Microsoft zaplavil trh PC operačním systémem Windows 98. A 4. září téhož roku spustil Google vyhledávač…

Společnost, která provozuje nejvyhledávanější stránku světa, oplývá fascinující historií, v níž najdeme mnoho interesantních (ač někdy ne úplně podstatných) záležitostí. A protože na začátku září uplynulo 14 let od spuštění Google Search, vybrali jsme do výčtu deset zajímavostí, které se firmy a vyhledávače týkají a o kterých jste dost možná ani neslyšeli.

upc_internet_obr (2)
  1. Když v roce 1998 Google.com začínal, indexoval zhruba 25 000 webových stránek. Dnes jich jsou miliardy a další neustále přibývají.
  2. Zaměstnanci společnosti smí 20 % pracovní doby, tedy jeden z pracovních dnů, strávit nad svými vlastními projekty. Díky tomu vznikly GoogleNews nebo v Brazílii velice populární sociální síť Orkut.
  3. Uživatelé Googlu denně vygenerují 20 petabytů dat. Ta se využívají k indexaci dalších stránek a vylepšování služeb.
  4. 97-99 % příjmu společnosti plyne z reklam.
  5. „Jaká je v Googleplex (sídle firmy) rychlost internetu? Ohromující.“ Tímto titulkem začíná článek na serveru thenextweb.com, který se dostal ke konkrétním číslům: download 524 Mb/s, upload 147 Mb/s, ping 3ms. Ohromující…
  6. Aby Google minimalizoval nebezpečí požárů, odstraňuje plevel v okolí Mountain headquarters. A vskutku ekologickým způsobem – o trávu na pozemcích se starají najaté kozy. Myslíte, že spadají pod nějakou speciální divizi? Kdepak, stará se o ně jen jedna hlídací border kolie.
  7. Do Oxfordského anglického slovníku (OED) přibylo v červnu 2006 sloveso „to google“ - vygooglovat.
  8. Patent na vyhledávací algoritmus PageRank nadále drží Stanfordská univerzita. Lary Page (jeho autor a někdejší student Stanfordu) věnoval škole 1,8 milionu akcií Googlu výměnou za povolení algoritmus dlouhodobě užívat. Jen pro informaci, 28. září 2012 dosahovala hodnota jedné akcie 757 dolarů.
  9. Šasi prvního úložiště pro vyzkoušení PageRank vyrobili Larry Page se Sergeyem Brinem z celkem neobvyklého materiálu. Deset harddisků o celkové kapacitě 40 GB našlo své místo v „krabici“ sestavené z kostiček stavebnice Lego.
  10. Významného „zářezu“ dosáhl Google v říjnu minulého roku. Populární aplikaci Google Earth si z internetu stáhla miliarda lidí, respektive našla místo v miliardě gadgetů po celém světě.

Diskuse ke článku Kozy, Lego a pekelně rychlý internet – to vše v podání Google

Žádné komentáře.